Brate Alfa, ja ne znam o kojoj Nemackoj iz paralelnog univerzuma pises.
Ali stvarno... Bacas cifre i podatke koje veze sa zivotom nemaju. Ili si u nekom jako uskom krugu sa totalno felericnim podacima i kroz tu prizmu vidis sve.
U vezi cega, cena stanova??
Sve sto vidite Warmmitte ispod 1000e ima velikih minusa.
Za manje nalazenje posla? Imamo Auslanderbehorde grupu sa nekoliko hiljada clanova za Minhen i Stutgart. Do pre godinu dana niko nije ni pitao za pomoc u nalazenju posla. Sada je vecina poruka o tome.
I da je mij "uzak" krug, to su ipak barem hiljadu Blue Card ljudi.. to jeste samo ovaj deo (BW i Minhen), ali to je veliki broj ipak da kazemo da je mali uzorak.
Mada je veliki deo problema tu iskreno ili imigracionog koji je u Stutgartu najgori u Nemackoj (sve papir, nema digitalizacije, i dosta ljudi i 4 godina samo privremene Fiktionbescheinigung dobijaju - sto uzasno otezava cak i zaposlenje nekima, a planiranje putovanja da ne pricam)
Trenutno u Stutgartu na hitna (HITNA!) obnavljanja dozvola (Notfalltermin) zovu tek ljude kojima su dozvole istekle 31.1.)
Dosta tih ljudi je izgubilo posao jer ako nije velika firma nece ni da raspravljaju, "ne mozes da radis" (iako im ABH da papir koji kaze mogu).
Da vidimo ovako - pitaj 20 ljudi oko tebe u ITu da li bi smeli da daju otkaz sada, i da traze novi posao. Ja nijednog ne nalazim da sme.
Cak su tuzili firme i nisu hteli da prihvate otpremnine neki (100ak hiljada EUR kod mene recimo)
I da li ti ne kazes ili se nismo razumeli - da posla ima dovoljno koliko i pre 2 i pre 7 godina? Jer ako to tvrdis.... retail da.. ali lose placen (zasto niko ne sedi duze od godinu na istom mestu)
Ovde se svi zale na posao/plate maltene.
Ako ljudi od 30+ godina zive u WG (cimerski sa nepoznatima) i studentskim domovima... to nije zivot. U Minhenu znam nekoliko starijih koji i dalje zive u studentskom domu jer ne mogu ni WG da priuste.