Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Kad samo mogao da platim nesto od 450$, 900e, mogu opet toliko za nesto skuplje. :D

Pa i obican PS5 je u startu kod nas bio preko 80k, a inace kosta 500e.
Sada u EU ima i za 400/420e za digital/disc non-slim verzije...
U startu nisi mogao ni u EU bez 600-650e da pazaris, ne racunajuci cenu kod skalpera na ebayu i malim oglasima...
Ali to je poseban mentalni sklop, takvi gledaju da se ugrade i za 50e ako mogu (pritom pazare 2-3 konzole), ima ih i ovde u AT ne samo u Srbiji...

Uopste me ne bi cudilo da Sony ponovi praksu i ogranici kolicine za PS5 pro konzole, sa raznim izgovorima, kako bi razvukli period prodaje po vecim cenama i naravno rasprodaju svih zaliha...

+edit
Btw. ja tipujem za cenu PS5 pro na minimum 600$/e msrp i barem 700$/e u slobodnoj prodaji...
I bice "to je jos i dobra kupovina ako se samo pogledaju cene GPU-a i PC trziste".... Ali nam zato Sony posle fino odere kozu sa ledja na igrama i pretplati.

Poslednja izmena:
Koliko sam video kod nas slim u prodaji samo sa diskom i igrom (dakle non disk i bez igre ne prodaju), tako da nismo reper za normalnost.

Sto znaci PS5 pro u Srbiji 99-120k u zavisnosti od "bundle" koji gledaju da uvale... Masala...
A i kod madjara ce biti za 100ak evra manje....

Kupovina konzole kod naših ljudoždera mi ne pada na pamet, pored jednog, dobro nam poznatog, člana s KP ...
Ma neka bude i €800, zvanična ... ako se igre budu adekvatno štancale, a pošto je to nešto što treba godinama da služi ...mi bismo vrhunsku zabavu za "malo" para.
Ne bacam pare na fonove, a za ovo bih, uz povećan kvantitet i kvalitet igara, izdvojio i više para ...

Ne bacam pare na fonove, a za ovo bih, uz povećan kvantitet i kvalitet igara, izdvojio i više para ...
Naprotiv.
Problem je sto je Sony izbacio smesan broj naslova (ekskluziva) za PS5, uglavnom su to naslovi koji su rimasteri i rimejkovi iz PS4 ere...
Sto je sada mac sa dve ostrice za vecinu nas, jer dobar deo tih naslova mi vec imamo, dobar deo istih nije optimizovan za PS5 a pritom i sama brojka PS4 konzola koci dalji razvoj novih ekskluziva.
Tako da nema vise govora o nekom kvalitetu igara. Mozda izbace koji naslov za PS5pro, pri cemu se onda postavlja pitanje cemu neiskoriscen potencijal PS5-ice, sto je bio glavni razlog kupovine konzole, a oni su pritom izbaci samo malo tveakovanu PS4 verziju.

A uz to su i fino podigli cene i za igre i za svoje "usluge"... Bezobrazluk je sto naplacuju uopste godisnju pretplatu 65e da bi mogao da koristis mp mod igre.
Ako se stavi na papir troskovi kupovine, mislim da Sony za EOL jedne konzole izvuce jedan sasvim solidan desk i ispada mnogo veci luksuz nego sto bi trebao biti.
Pritom sve Sony ekskluzive dolaze na PC godinu dana kasnije sto je jos jedan dodatan samar lojalnoj bazi kupaca/vlasnika, sto vise nego dovoljno govori kako Sony gleda na svoje musterije.

S obzirom da sam PS5 kupio tek pre 3 meseca, znaci jedno 300 godina pre moje prethodne konzole (PS1), onda cu moci i da sacekam da padne cena Pro verziji, a vrlo verovatno cu sacekati i da izadje PS6 tamo za nekih 5 godina. Ajde razumem ljude koji imaju PS4 i slabije ili nekoga ko nema konzolu, pa da je nestrpljivo iscekuje, ali svi mi koji imamo PS5, mislim da mozemo da opusteno sacekamo neka "bolja vremena".

Naprotiv.
Problem je sto je Sony izbacio smesan broj naslova (ekskluziva) za PS5, uglavnom su to naslovi koji su rimasteri i rimejkovi iz PS4 ere...
Sto je sada mac sa dve ostrice za vecinu nas, jer dobar deo tih naslova mi vec imamo, dobar deo istih nije optimizovan za PS5 a pritom i sama brojka PS4 konzola koci dalji razvoj novih ekskluziva.
Tako da nema vise govora o nekom kvalitetu igara. Mozda izbace koji naslov za PS5pro, pri cemu se onda postavlja pitanje cemu neiskoriscen potencijal PS5-ice, sto je bio glavni razlog kupovine konzole, a oni su pritom izbaci samo malo tveakovanu PS4 verziju.

A uz to su i fino podigli cene i za igre i za svoje "usluge"... Bezobrazluk je sto naplacuju uopste godisnju pretplatu 65e da bi mogao da koristis mp mod igre.
Ako se stavi na papir troskovi kupovine, mislim da Sony za EOL jedne konzole izvuce jedan sasvim solidan desk i ispada mnogo veci luksuz nego sto bi trebao biti.
Pritom sve Sony ekskluzive dolaze na PC godinu dana kasnije sto je jos jedan dodatan samar lojalnoj bazi kupaca/vlasnika, sto vise nego dovoljno govori kako Sony gleda na svoje musterije.
U principu to je to, sve si rekao.
Ja samo kažem šbb-kbb ... platio bih i više.
Ali, znamo da je to teško za poverovati, praksa dotičnih je drugačija ...

S obzirom da sam PS5 kupio tek pre 3 meseca, znaci jedno 300 godina pre moje prethodne konzole (PS1), onda cu moci i da sacekam da padne cena Pro verziji, a vrlo verovatno cu sacekati i da izadje PS6 tamo za nekih 5 godina. Ajde razumem ljude koji imaju PS4 i slabije ili nekoga ko nema konzolu, pa da je nestrpljivo iscekuje, ali svi mi koji imamo PS5, mislim da mozemo da opusteno sacekamo neka "bolja vremena".
Ma apsolutno, ne pada mi na pamet da kupujem Pro jer ce tri igre raditi na 4K/60fps.

Narocito jer vidim kakva je smejurija vec tri godine sa igrama za obicnu peticu.

Pa to ce tek da bude katastrofa ako za dve godine najnoviji hardver to ne bude mogao da gura, sta je onda poenta 🤷🏼‍♂️

Uradiću isto ono što sam uradio i ovaj put. Kupio sam PS4, koristio dok nije izašao PS5, tako ću i sada.
Uopšte me ne zanima da menjam konzolu na svake dve-tri godine čisto da bih ima nešto jaču konzolu, a objektivno mi nije ni potrebna.
Svaka roba ima svog kupca, ali u ovom slučaju to nisam ja. 🤗

Konzola za konzolu 4 za 5, pro za pro. Sve ostalo je jurenje šargarepe. Izbaciće oni naslove za pro ne brinite se ili neke update da se masa nalozi i krene da kupuje pro. Ali isto tako sve će to još i bolje raditi na 6ici. Jedini problem će biti ako GTA6 ne bude imao neki performans od 60fps ili fidelity od 40. RT iako je lep me ne zanima ako ću da dobijem epi napad od štucanja kad prevučete sa R pečurkom brzom brzinom s desna na levo.

Ukratko, zbog backwards kompatibilnosti i skaliranja procesora (bez vecih dobiti ako je klok preko 4.5ghz), ako je verovati glasinama (izvorima koje ima) PS5 pro konzola ne bi trebala da kosta vise nego trenutna - "Sony zeli da izadje u susret kupcima koji trenutno traze "value for money" "....
Prakticno ce reciklirati hladjenje, plocu, "novi"/isti Zen2 procesor tj ista arhitektura ali sa vecim clock boost-om u novom pp-u (2/4nm, +25% vs old), isti ram, plus novi GPU (+50% CU), ista ili malo manja potrosnja... I da, novi custom AI cip za skaliranje - Sonijeva DLSS/FSR "ekskluziva" samo za PS konzole.
Navodno gadjaju stabilnih 60fps-a za VR i 1440p/120, tj +50% gaina za framerate.
Cena proizvodnje PS5pro vs PS5 bi bila 30-40$ vise, procena je da mogu da prodaju bez problema za 500$ bez BR odnosno za 600$ BR verziju konzole...
Koliko ce rebnuti kupce, ostaje da se vidi...

Poslednja izmena:
Jesam li ja lud i zbunjen ili je Xbox X po karakteristikama tu negde (osim nešto sporijeg takta procesora) kao PS5 Pro koji još nije ni izbačen?

Moze biti, mislim da je zadnja 2 gena Xbox izbacio za nijansu jacu konzolu na spec sheetu od Sonija...
Koja nema sta da pogura... :)
Izgleda da se i Soniju svidja taj trend.

Сад сам провалио да се даљинским од телевизора може управљати конзолом.

Welcome!

The Last of Us Online has been cancelled

Izgleda da se ipak nesto ozbiljno desava, prvo odlazak Dzima pa sad ovo da glavni studio skinu sa GaaS igre. Ko zna mozda ovo bude pozitivna stvar da menjaju fokus i pravac a mozda i nalaze neki nov pravac, potencijalno neki roguelite, gde dosta toga moze da se stanca bez nekih vecih produkcijskih vrednosti.

Jeff Grubb u jednom od svojih podcast-a naveo da Sony planira da izbaci PS5 Pro u Septembru 2024.

Prvi macici se u vodu bacaju...

Bilo bi im pametnije da izbace neke ekskluzive a ne rimejkove, rimastare i nastavke igara koje lagano mogu biti DLC.

Nazad
Vrh Dno