Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Odlican je za druga koriscenja.

ne moze jer je knjizica za orocena sredstva (poseban racun) a ne za devizni (tekuci) racun tj po vidjenju.
racunima orocene devizne stednje ne bi smeo da mozes da manipulises online tj ebankingom.
Баш занимљиво што немају штедни рачун по виђењу(као што је било некад она књижица)већ само текући девизни, поготово што то имају у БиХ и онда се може чак тај штедни повезати и с картицом.

To je zato sto je od 1. septembra UKINUTA KAMATA na sve sto nije stednja, i za dinare i za devize. #svakacast**deru

Вјероватно има и тога ,мада ми је логично постојање и дев.текућег за повремене трансакције у девизама али и дев. штедног по виђењу(без обзира на камату,непостојање камате или порез)да би неко ко хоће да штеди без орочења имао гдје да стави новац.Има банака с овим што сам написао али није правило,свака за себе кроји пословну политику.Добро да не уведу негативну камату:)

Cak i o tome je bilo govora, verovao ti ili ne.

Кол`ко је видим опет се ради о уштеди банке,резању трошкова,рационализацији:),повећању прихода итд.И ако буде негативна каматна стопа,не би требала бити за све суме,нпр. само за веће од 100 хиљада или тако нешто јер је највише улога до 500 евра,мислим да је био такав податак раније.Све у свему ако се овакви трендови наставе биће и то у скорије вријеме.

Negativnu kamatu bi morali svi odjednom da uvedu, inace bi prva banka koja to pokrene (a garant bi bila Raiffeisen jer je uvek pokretala smanjenje stednje..) imala veliki odliv, a druge priliv. U oba slucaja nepozeljno trenutno.

Ako sve uvedu u isto vreme, bilo bi ocigledno da je dogovor u pitanju :)

Inace, kakva stednja? 1% je danas jedva dostupno za devize.

A ovu na tekuce racune i "a vista" stednju nisu ukinuli svi istovremeno?

Ne, RF je prva, i to dosta pre drugih. A isto je RF prva maltene ukinula i stednju na EUR, jer je "kamata" 0.1% na orocene evre :)
Imam vecu kamatu na depozitu za karticu u drugim bankama!

RF je a-vista na dinare ukinula, cini mi se, mnogo pre drugih, tu su bas prednjacili.

Некад је главна асоцијација на банке била штедња и држање новца на сигурном а данас то банке најмање интересује.Само чекам да почну уводити нове накнаде.

Info koga zanima. Moguće da je već bilo, ali nije loše napraviti update.

Master Card kreditna u TB je dobra samo za dinarska plaćanja. Sve što je naplaćeno u evrima se konvertuje u dinare po jako lošem prodajnom kursu. Dakle, po kursu višem od onoga koga klijenti dobijaju u okviru online banking-a. Mislim da je to zvanični kurs TB koji stoji na sajtu pre nego što se ulogujete.

Što se naplate u drugim valutama tiče, probao sam sa USD. Dakle dolari se prvo konvertuju u EUR po srednjem kursu NBS (što je OK), a onda se ti EUR naplaćuju u dinarima kao što sam malopre napisao.

Prilozi

• TB.png
    TB.png
    24.1 KB · Pregleda: 66
Jesi siguran da si imao dovoljno evra kada si placao?
Ako imas dovoljno EUR, sva devizna placanja trebaju da povuku EUR. Problem je ako nema dovoljno EUR, onda ce povuci dinare po losem kursu.

Inace, ako na dan knjizenja nema dovoljno EUR, povuci ce dinare po tom losem kursu, ali samo za razliku. I tada se moze otici u minus :D
Namerno sam povukao sve EUR sa racuna kada je bio 1.14 skoro, kupio tog dana nesto na Ali-u, na dan knjizenja je EUR bio <1.12, i bio sam 42 din u minusu.

Ala im je spor app danas!

Master Card kreditna kartica Telenor Banke je u pitanju - nema devizne partije.

Za debitnu TB znam, dinari se skidaju sa dinarskog racuna, EUR sa EUR računa, a ostale valute se po srednjem kursu skidaju sa EUR računa tako da je ta kartica idealna.

Aaa, izvinjavam se!

cudno,

i debitna i kreditna bi trebalo da su vezane za oba racuna (dinarski i devizni) s tim da te kreditna kreditira a debitna ne, i da prvo skidaju evre (za potrosnju u devizima) a tek onda da skidaju sa dinarskog po kursu koji banka odredi.

ovo je kod banaka kod kojih ja imam kartice, sad cu da vidm da li telenor banka nesto detaljnije pise o tome

Мислим да је кредитна само динарима,посебан рачун(претпостављам,јер немам),зато и наплаћују пренос с кредитне на мулти.

Mislis za telenor banku je kreditna samo u dinarima.

Moguce samo sto to nigde ne pise u uslovima. Pise naplata sa tekuceg racuna i verovatno smatraju da su time sve rekli. nisam siguran da je to ispravno. Jer ti dozvoljavaju da placas u evrima a prisiljavaju te da kupujes iste od njih? iako ih imas na drugom racunu recimo :smash:

Zalba klijenta Banci i NBS bi verovatno razresila dilemu :-devil-:

Да за ТБ.Наплата обавеза с текућег(мулти:))а пренос с рачуна кредитне се наплаћује,сем оних изузетака(иако нема баш конкретно пренос с кредитног рачуна на текући али исто се наплаћује)Много иначе има у свим банкама "ситних слова" ал ето,нема нам друге.

Kako koja banka, u svakoj postoji opcija da bude vezana samo za devizni ili samo za dinarksu za neku karticu (Visa Electron i Internet su vezane samo za devizni, jedine kod Intese, kod RF mogu da budu vezane za dinarski ILI za devizni, kako koje, kod Piraeus je vezana za dinarski samo, vrvtn i kod Erste i Alpha, AIK ima obe varijante, nisam vidjao da ima i EUR i dinarski doduse, itd.)

Telenor Banka, koliko znan, NE SME primenjivati svoj kurs, vec ili kurs MC-a ili srednji, +provizija (provizija moze u oba slucaja).
Recimo Piraeus primenjuje Visa kurs, ali ima i proviziju preko toga. RF takodje.
Intesa primenjuje MC/Visa/Amex kurs, nema provizija. Sem za dinare, gde ide po Hit kursu Visa Electron/Internet, i Amex, gde izgleda Amex naplacuje 2% za non-EUR transakcije.

Juce sam bio u intesi i uzeo visu electron, tacnije dobicu je za 10 dana, zanima me da li je trebalo da mi daju taj LIB? A i sta je lib uopste?

Послато са E2003 уз помоћ Тапатока

Lični identifikacioni broj

Meni su dali u onom trenutku kada sam rekao da hoću da koristim onlajn banku.

Mislis za telenor banku je kreditna samo u dinarima.

Moguce samo sto to nigde ne pise u uslovima. Pise naplata sa tekuceg racuna i verovatno smatraju da su time sve rekli. nisam siguran da je to ispravno. Jer ti dozvoljavaju da placas u evrima a prisiljavaju te da kupujes iste od njih?

Lepo piše u ugovoru za kreditnu TB:

član13 je napisao(la):
Banka će kao referentnu valutu za sve transakcije izvršene u inostranstvu koristiti EUR, dok će za transakcije u zemlji referentna valuta biti RSD. U slučaju transakcije obavljene u stranoj valuti, iznos transakcije se preračunava u referentnu valutu - evre i tako preračunat iznos u evrima se konvertuje u dinare, i to prema prodajnom kursu Banke za devize koji važi na datum valute zaduženja računa.

Ljudi a jel problem ukoliko uzmem npr visu electron u intesi, i visu poklon karticu u erste banci?

Pa zato sto se na electron ceka 10 dana a nisam siguran da može sa njom da se kupuje na steamu..

uzmi visa internet u intezi ili Visa MyTag / One&Only u komercijalnoj(500din važi 3 godine), a može i ta visa electron najverovatnije.

Pa jeste... imas nepotrebno 2 kartice :D (ne nam da li ovu poklon karticu placas?) Sem toga ne, nema nikakvih problema da su svakoj banci imas po karticu, racun, stednju, kredit itd. (osim sto placas sve to uglavnom, ako nije besplatno kao VE)

@peca13, interesantno, mislio sam da ovako nesto nije zakonito (jer se koristi kurs koji banka odredjuje), i prvi je slucaj da tako nesto vidim kod nas! Najgora kartica za devizna placanja znaci.

@stopke, pa 5 strana mu objasnjavamo da nema smisla Visa Internet kada Electron nudi bukvalno sve, i vise, a plus se ne placa? (VI se placa 800 za izradu prvi put) I sada opet "idi na VI" :)

Ima li neki trial na Steamu da ti isprobam da li moze da se placa, smorilo me vec :D
EDIT: Radi, uspesno sam dodao karticu na Steam nalog. Ne moze kada nemam nista na racunu, dodao sam 10e na devizni, probao opet, 1EUR probna transakcija prosla.

Poslednja izmena:
Lepo piše u ugovoru za kreditnu TB:

pa to znate vi sto imate ugovore :) ja na sajtu i u tarifama tj naknadama nigde nisam nasao da pise decidno kako. kao sto sam i rekao po bancinom kupovnom kursu, mislim to je bezobrazno od njih pogotovu ako imas devizni racun ali ko pristaje tj ko potpisuje to i dobija :-devil-:

Nazad
Vrh Dno