Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Ja sam danas uzo karticu samo imam nekoliko pitanja.

U koveti gde je trebao da bude pin cod kada se odlepi onaj djavo nema nicega nema pin coda,pa me interesuje da li je to tako kod svih?

Da li mogu ovu karticu da koristim da mi neku uplati novac na ovaj racun ili sluzi samo da kupovinu?

pin je utisnut valjda na unutrasnji deo koverte

trebalo bi da moze da se uplati na racun, to i mene zanima (tj neko drugi sem mene preko ebankinga)

Ja sam danas uzo karticu samo imam nekoliko pitanja.

U koveti gde je trebao da bude pin cod kada se odlepi onaj djavo nema nicega nema pin coda,pa me interesuje da li je to tako kod svih?

Da li mogu ovu karticu da koristim da mi neku uplati novac na ovaj racun ili sluzi samo da kupovinu?
Ako misliš na internet karticu ona i nema pin

Hvala na informacijama.

Cito sam dosta ovu temu, kao i jos neke forume vezane za zaradu na netu, ali jos uvek imam nekih nedoumica, pa zato trazim odgovore vezane za moju situaciju.

Krenuo sam od skoro da radim kao frilenser za jednu americku kompaniju. Zaradio sam neki novac i zarada se isplacuje u dolarima, na PayPal ili Skrill nalog. Posto kod nas jos uvek nije moguce primati novac na PayPal, ostaje mi Skrill.
Skrill nalog jos nisam otvorio, pa me interesuje da li je prilikom otvaranja pametno za valutu izabrati dolar, jer se i zarada ispalcuje u dolarima, da ne gubim novac na konverziji? I jos nesto, da li koristiti nasa slova prilikom otvaranja naloga i pisati na primer Đorđević, Djordjevic ili Dordevic?

Za Skrill mi treba devizni racun, mislio sam da ga otvorim u Intezi, i koliko sam razumeo, uz njega treba da trazim i Visa Electron karticu da bude vezana za isti, a ja posle tu Visa Electron vezem za Skrill? Da li mogu da trazim da taj racun bude iskljucivo u dolarima, kako bi mi ceo tok novca poslodavac > Skrill > devizni racun bili u dolarima, da se ne vrsi konverzija u evro i dinar, i da ja odlaskom do banke podignem dolare i posle ih promenim u menjacnici po povoljnijem kursu?

Sta da kazem u banci kada me pitaju zasto otvaram devizni racun, da li da spominjem Skrill ili ne i da li da spominjem da tako zaradjujem novac iz inostranstva ili ne? Mislim da oni ne mogu da vide ko mi je uplatio novac na Skrill, odnosno njegovo poreklo, zar ne?

Otvori skrill. u USA doalrima, ako ti je isplata u dolarima. Traži odmah master karticu. Stigne ti na kućnu adresu. Od prve uplate će ti je naplatiti oko 10 EUR, tj. 13 USD ...

I to je to. Jer ti pare treba da primaš, a ne da šalješ. I posle samo skidaj na bankomat.

Poslednja izmena:
S obzirom da moraš da otvoriš devizni račun u nekoj "našoj" banci, a da se kod nas sva devizna plaćanja obračunavaju u eurima, mislim da ti ne gine konverzija iz dolara u euro, s tim što će ovde da bude dupla konverzija.
Kad primiš dolare na skrill nalog oni će da idu na devizni račun, ali prvo idu u dinare, pa iz dinara u eure - 2x konverzija.
Konverziju nemaš jedino kada primaš eure i ne, ne možeš da tražiš u kojoj će vauti da ti bude račun, pošto to ne postoji.
Koliko ja znam, u banci te niko neće pitati zašto otvaraš devizni račun, ali su kao građanin ove zemlje dužan da prijaviš svaki prihod zbog oporezivanja.
I da, mogu da vide ko ti je uplatio novac, pošto taj koji uplaćuje mora da se identifikuje tamo gde uplaćuje.

edit: @Magic

Na koju ti to master karticu misliš? Našu ili stranjsku?

edit2: Sad sam otišao na skrill stranicu...
https://www.skrill.com/en/personal/prepaid-mastercard/

Uradi ovako kako ti je napisao Magic... Imaš kompletan pregled provizija koje ćeš platiti.

Poslednja izmena:
Imaće konverziju AKO povlači pare na račun. Obzirom da je najbezbolniji način povlačenja para dizanje na bankomatu, SKRILL master cardom, ili još bolja varijanta plaćanje tom istom karticom, NE TREBA mu uopšte račun kod nas.

Nek proba prvo samo da otvori SKRILL nalog, i da naruči mastercard. Eventualno ako mora, da verifikuje kućnu adresu. (stići će ti pismo iz engleske, i ukucaš kod)

Naravno, na bankomatima kod nas će podizati dinare, a za to koliko vidim sleduju sledeći troškovi:

Free online and offline shopping
Fixed €1.80 local or foreign ATM transaction fee*
Fixed 2.49% foreign exchange rate
Cards available in EUR, GBP, PLN or USD for use globally
Only €10 per year card fee

Pisao sam već par puta, jedino što ja vidim kod mene je taj 1.8 EUR fee, bez obzira na iznos. Tako da je najbolje da se sačeka da se "nakupi", jer je njihov Daily Limit 250 EUR, a recimo Intezin Bnakomat je 30000, tako da sam poslednji put digao 29000 dinara, kurs je bio jako jako blizu srendjeg zvaničnog, i imao sam tih 1.8 EUR.

A najbolja varijanta je da plaća sa njom, i imaće samo konverziju USD - DIN, koji je isto jako blizu srednjeg, možda i bliži, ali je sve to ispod 1%.

I da ne idemo dalje u off, sve to je već pisano u SKRILL temi.

Pre svega, hvala vam na odgovorima.

Plasio sam se ovog sto je RingeRaja napisao, ta dupla konverzija sa dolarima, dinarima i evrima prilikom povlacenja na racun....to se uopste ne isplati!

Znam za tu Skrill karticu, ali mi nije jasno ovo: We add 2.99% for transfers between USD, GBP, EUR, CAD or PLN currencies. 3.99% for transfers between USD, GBP, EUR, CAD, PLN and any other currency. 4.99% for transfers involving any other currency.
Na koji se transfer to odnosi?

I jos nesto, da li koristiti nasa slova prilikom otvaranja naloga ili alfabet i pisati na primer Đorđević, Djordjevic ili Dordevic?

To ti je ako npr ti imaš Skrill u EUR a ja u USD i kad mi šalješ , tad se plaća taj (nenormalni) procenat.

rešava se otvaranjem još jednog skrila, na oca majku ženu, tako da imaš kasnije i drugu jaku valutu...

Kako ti piše u dokumentima? Ako je Đ, ne znam, možda bolje D, ali to je sve sad .... nagađanje.

Aha, sada kapiram, to mene nece da kaci sto je dobro.

Ovo oko pisma pitam jer u biometrijskom pasosu, na onoj plasticnoj kartici gde je slika sa podacima, stoji licno ime sa našim slovima sa kvačicama/kukicama/kako god iznad. Dok u donjem delu, stoji na alfabetu, pa tako ako sam ja recimo Đorđević Miloš, u donjem delu stoji Dordevic Milos.

S obzirom da moraš da otvoriš devizni račun u nekoj "našoj" banci, a da se kod nas sva devizna plaćanja obračunavaju u eurima, mislim da ti ne gine konverzija iz dolara u euro, s tim što će ovde da bude dupla konverzija.
Kad primiš dolare na skrill nalog oni će da idu na devizni račun, ali prvo idu u dinare, pa iz dinara u eure - 2x konverzija.
Bez uvrede, RR, ali ovo je skroz netacno. Pomesao si kreditne kartice i devizne racune.
Na deviznim racunima moze u svum podrzanum valutatma (nekih 10-ak otprilike) dirketno da se prima, bez ikakve konverzije, ako je sam explicitno ne zatrazis.

Medjutim, nema razloga za to, Skrill MasterCard je najbolje resenje, kako rece MM. Nista nece biti isplativije od toga.

Slova bi trebalo da mogu samo engleski alfabet, tj. ja svugde stavim C umesto Ć na kraju prezimena.

Poslednja izmena:
Nema uvrede. definitivno jesam pomešao kreditne kartice i devizne račune, a Skrill Master jeste najbolje rešenje, to sam i ja skapirao par postova iznad.

Inace i za Intesine kreditne, osim Amexa i Visa Inspire, tj. debitnih vezanih za dinarske racune, nema primetne konverzije. Nema kroz dinare konvverzije takodje.
Cesto dobijam refund (VAT) na kreditne, i vrati se u 2 decimale isto kao i srednji na dan knjizenja u EUR.

E kad kartice nisu u Evrima, i nisu Intesine, to necu da nagadjam. Znam i da Amex ima los kurs, tj. naplacuju 2% provizije za currency conversion :(

Ipak cu da uzmem Skrill karticu, jos kada bi neko pouzdano mogao da mi kaze da li da pisem na primer Đorđević, Djordjevic ili Dordevic prilikom registracije. Isto vazi i za adresu, i u njoj ima nasih slova.

Ja sam napisao sa našim slovima. Trebala bi da stigne ovih dana pa mogu da javim da li je sve ok... :)

Za dj ne znam, ali SVE ostalo pisem iskljucivo engleskim alfabetom. To ce jedini za kontrolu identiteta trebati, za karticu je nebitno, moze da glasi i na drugo lice;)
A za proveru identiteta ce prihvatiti verovatno sve varijante.

Problem je sto mi ni iz Skrilla nekoliko dana ne odgovaraju nista, citam na nekim drugim forumima da umeju da budu vrlo neazurni prema korisnicima, sto se tehnicke podrske tice.

Prilicno! Neki mesecima cekaju na verification.

verovatno ima negde na temi ali ne nadjoh - pa se izvinjavam sto pitam verovatno opstu stvar...

koristim dakle intesinu internet karticu i najcesce kupujem na DX (i malo na ali-ju)..ono do sad sam kupio par stvari..tamo su cene u $ -cak i kad stavim da budu evri, u trenutku placanja mi naplati u $ ipak...posto mi je internet kartica u evrima kako se to obavlja? jel banka prvo moje evre promeni u dinare, pa onda za moje dinare "kupi" i tako plati taj racun? ako je tako-jel mora tako(ili ja negde gresim)?

ok:) dakle nece ono da me oderu 10% i sl u banci:)

mislim u DX sam stavio da mi je valuta evro i sve cene mi prikazuje u evrima..ali u trenutku placanja cena bude u evrima..to je ok?

Mislim da je koverzija u DXu skuplja iz USD u EUR nego u banci. Zato sam ti rekao da plaćaš u USD.

Uporedi neku cenu tamo u USD i u EUR koliko ti pokazuje.

Pa kupi i plati u USD, pa vidi koliko će banka da ti skine EUR za to isto.

Pa ćeš znati za ubuduće.

Ja sam nešto gledao kad sam kupovao na aliju i tamo su cene u dolarima, a kad promeniš valutu, cena ostaje u dolarima i kao approximately u toj drugoj valuti, znači samo dolar.

pa da...tako je i u dx isto koliko sam video? uvek kod placanja bude cena u $ i u aliju i u dx? bez obzira da li sam pre toga izabrao $ ili e kao valute...meni je naravno lakse da cenu pre kupovine vidim u evrima. ipak je evro ovde kod nas druga valuta posle dinara

Nazad
Vrh Dno