Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Nema tu kako znaju, to su sigurno Visa/MC/Amex/ostali definisali prilicno precizno. To su banke, ne prodavci na pijaci :)

Koliko ste vi cekali na kartice?Ja sam potpisao ugovor za Intesa Internet i Electron 1.jula evo vec preko 3 nedelje nit me neko zove ni SMS nista :lupko:

Tako otprilike. 3 nedelje.
Mada je meni bila gotova dosta ranije kolliko sam shvatio ali je sluzbenica pogresno upisala moj broj i nisam dobio SMS. :)

Ja sam podneo zahtev za Internet karticu 10.7. a preuzeo je 18.07. Začudio sam se što je bila gotova tako brzo iako mi je službenik rekao da će trebati 2-3 nedelje.

Garant nema guzve zbog leta.

Prvo, da kazem (da ne bih nervirao sve posetioce ove teme :)): Znam za onu rezervaciju novca, ovo pitam zato sto zajedno kupujemo drug i ja, pa da bude "cist racun, duga ljubav" :)

Kako da preracunam koliko evra da uplatim za odredjenu sumu koju trebam da platim u funtama? Recimo, moram da platim 100 funti, koliko evra trebam da uplatim na racun?
Sutra cu uplacivati/kupovati, pa da znam gde da vidim kurs po kome trebam da racunam...

Na VISA Europe imaš exchange listu i kalkulator, pa preračunaj koliko to izađe u eurima. Onda na to dodaj cirka 6% i zaokruži na gornju uplativu sumu evra. :d

Na VISA Europe imaš exchange listu i kalkulator, pa preračunaj koliko to izađe u eurima. Onda na to dodaj cirka 6% i zaokruži na gornju uplativu sumu evra. :d

Da doda 6% pa da se nada da je ubo tačno u cent...

Minimum 10% iznad cifre, da ne bude razmišljanja i trčanja nazad u banku ako transakcija slučajno ne prođe...

Zasto mu pomagati? Neka stavi tacno po srednjem kursu tog dana, pa neka dodje ovde da pita zasto nece, pa ce mu tek onda neko reci koji evro vise, pa opet isto, pa onda +6%, pa opet isto... i na kraju mozda i poslusa sta sam napisao u nekom uvodnom postu i stavi +10% +10 EUR.

Meni stvarno nikad nisu uzeli više od tih 6%, ali da, bilo je i takvih primera.

nije problem racunica 6%, nego konverzija evra i funti. zbog toga se ne moze izracunati lepo.

moja preporuka bi bila uplata funti u samoj banci. raditi njihovu konverziju je suludo. zasto pokloniti 500 din banci?

Ako uplati funte u Intesi, prilikom plaćanja će mu banka raditi dvostruku konverziju gbp-rsd-eur, po kriminalnom kursu. Ako uplati eure, konverziju radi Visa Europe gbp-eur i to po mnogo povoljnijem kursu i može se tačno izračunati. Ovo važi za Visa Electron i Internet kartice.

Ovo gore važi praktično za sve kartice izdate kod nas.

NIKADA, ALI NIKADA NE UPLAĆIVATI NA RAČUN/KARTICU NIJEDNU DRUGU VALUTU OSIM EURA!

Ako to uradite, što reče nvukelic, imaćete dvostruku konverziju po kriminalnom kursu, ko ne veruje slobodno neka proba.
Nevezano u kojoj valuti plaćate, sve se na kraju računa u eurima i tako vam se vidi na računu/kartici - konverziju praktično nemate samo kada plaćate u eurima, za sva ostala plaćanja sledi bar jedna konverzija.

Zasto mu pomagati? Neka stavi tacno po srednjem kursu tog dana, pa neka dodje ovde da pita zasto nece, pa ce mu tek onda neko reci koji evro vise, pa opet isto, pa onda +6%, pa opet isto... i na kraju mozda i poslusa sta sam napisao u nekom uvodnom postu i stavi +10% +10 EUR.
Uvek si pomagao i znam sta si pricao, ali ajde sad iskreno reci da li si uopste procitao prvu recenicu mog posta?

Lepo sam napisao da ovo sve pitam kako bih znao koliko coveku da trazim para jer zajedno narucujemo. I rekao sam da znam da treba vise za rezervaciju, sto cu u svakom slucaju imati i vise od onog sto ti predlazes...

Najpoštenije i najbolje je da, s obzirom da ti je prijatelj, ti platiš komplet cifru, a kada ti proknjiže plaćanje u Intezi (bilo bi dobro da imaš online banking, ako ga nemaš obavezno traži u banci) tačno vidiš koliko je to eura i onda se "prebijete" kao ljudi.

Uvek si pomagao i znam sta si pricao, ali ajde sad iskreno reci da li si uopste procitao prvu recenicu mog posta?

Lepo sam napisao da ovo sve pitam kako bih znao koliko coveku da trazim para jer zajedno narucujemo. I rekao sam da znam da treba vise za rezervaciju, sto cu u svakom slucaju imati i vise od onog sto ti predlazes...

Jesam procitao, ali ozbiljan problem je sto ne postoje pravila, barem ne zvanicna.
Mislis da sam lupio +10%+10EUR? Ne, vec sam video nekoliko slucajeva da i na sitne transakcije (20-30EUR) vazi.
Da li banka gleda da ne padne nikad ispod nule, i onda rezervise preko 10EUR samo sumu pa zbog toga, ili kao Raiffeisen neke banke 20EUR uvek traze da ima na racunu, ili gateway rezervise ponekad mnogo vise od ciljne sume... ne znam.
Ali iskustvo je pokazalo da ko zeli da se cima, neka gubi svoje vreme. Kad pita ovde, +10%+10EUR. Misli da je pametniji? (ne odnosi se na tebe) Nema problema, neka ide nekoliko puta do banke onda :)

Koliko TREBA da imas na racunu je odavno odgovoreno... a koliko ce on tebi trebati da da na kraju (tj. koliko ce ga kostati), neces znati do dana kada bude proknjizena transakcije, jer se gleda kurs na taj dan, a ne ranije. Tada ce biti po srednjem kursu otprilike +neka vrlo sitna razlika za Visa Internet/Electron, mislim da bese 0.2%, pisao sam negde u drugoj temi tacne cifre za sve Intesine kartice.

Reci sad ti meni, sta se razlikuje tvoje pitanje od prethodnih? Odavno je odgovoreno koliko trebas uplatiti na racun. Koliko on tebi treba da da je na tebi, mislim na tebi je da li ce i on dati taj deo za rezervaciju, ili samo na kraju koliko ispadne.
Ako treba da odgovorimo koliko on precizno treba da ti da, ocekujes da znamo koji ce biti GBP/EUR kurs, i kada ce biti proknjizena transkacija. Ko od nas zna tako nesto, nece biti na forumu, jer znaci da moze da gleda u buducnost :D

Poslednja izmena:
Kursne fluktuacije za normalne valute se mere u cetvrtoj decimali (tzv pip).

Na dnevnom/mesecnom nivou, kursna razlika za EUR/GBP ima smisla samo ako trgujes na foreksu ili govorimo o velikim transakcijama. :)

Ovo gore važi praktično za sve kartice izdate kod nas.

NIKADA, ALI NIKADA NE UPLAĆIVATI NA RAČUN/KARTICU NIJEDNU DRUGU VALUTU OSIM EURA!

Ako to uradite, što reče nvukelic, imaćete dvostruku konverziju po kriminalnom kursu, ko ne veruje slobodno neka proba.
Nevezano u kojoj valuti plaćate, sve se na kraju računa u eurima i tako vam se vidi na računu/kartici - konverziju praktično nemate samo kada plaćate u eurima, za sva ostala plaćanja sledi bar jedna konverzija.
Ovo je istina. A ja kao noobina konstantno uplacujem dolare misleci da tako stedim ako kupujem nesto na netu sto ima cenu u dolarima. Sta god kupio oni po svom poganom kursu prvo prebacuju u evre i onda vrste transakciju

Kursne fluktuacije za normalne valute se mere u cetvrtoj decimali (tzv pip).
Na dnevnom/mesecnom nivou, kursna razlika za EUR/GBP ima smisla samo ako trgujes na foreksu ili govorimo o velikim transakcijama. :)
Jedino ako rec "pip" oznacava nekoliko procenata :)
http://finance.yahoo.com/q/bc?s=GBPEUR=X&t=3m&l=on&z=l&q=l&c=
Jeste da je prilicno zatisle na polju valuta vec vise od godinu dana, ali ipak ne mozes biti siguran da ce to biti unutar 1EUR na 100EUR, jer transakcije nekad i preko 10 dana se ne proknjize, a i na dan-dva moze biti razlika od nekoliko %.

Stalno se pominje odlazak u banku. Suludo je to raditi osim u slučajevima kada nemaš ni par evra više od onoga što kupuješ (od iznosa rezervacije).
Znam da je pisano hiljadu puta o ovome ali za sve ostale situacije i za svakoga ko ima intesa internet karticu, e-banking i još jedan avista devizni račun su neophodni i besplatni.
Redovi u banci su nenormalni tako da se svaki odlazak tamo ogadi svakom normalnom čoveku i treba ih svesti na minimum.

Poslednja izmena:
Redovi u banci su samo zbog toga sto se ljudi plase da koriste automate, ebanking i mobilni banking. I za *****e kao sto sam ja koji zaboravljaju kartice po automatima.

@ alfa:

Ma jok, za gbp/eur nema sanse da bude nekoliko % za par dana, ali naravno svaki valutni par je specifican i zavisi od raznoraznih fundamentalnih ekonomskih faktora...

E sad nemam pojma kako banka radi konverziju, ako radi nesto kroz dinare, to je onda zlo :) Ja to otprilike prebacim... ko zna kolko su me odrali do sada.

@RingeRaja
Na kraju sam tako i uradio :)

@alfaunits
Hvala na informaciji. Vidis i sam da se razlikuje, jer je odgovor bio u drugom pasusu, bez prve recenice :)

Ja sam pitao kolika je konverzija funta-evro. A ne koliko da uplatim da bih mogao da kupim. Razlika je ocigledna. Da bih izbegao ove rasprave sam cak i naglasio da znam sve za rezervaciju, i da ne pitam zbog toga, nego zbog raskusuravanja, ali ocigledno nije vredelo...

Hvala svima na odgovorima :)

Iz ovog pitanja: "Kako da preracunam koliko evra da uplatim za odredjenu sumu koju trebam da platim u funtama? Recimo, moram da platim 100 funti, koliko evra trebam da uplatim na racun?" se ne bi dali zakljuciti da si pitao za kurs :)

A pre te ide recenica koja objasnjava celu situaciju i sve stavlja u kontekst... no nebitno, vazno da sam zavrsio :)
U svakom slucaju hvala jos jednom :)

Ni sa njom, ako nema ovlascenje za racun.

Da li neko drugi moze da mi uplati novac na internet karticu, bez kartice?

Po našem zakonu uplata dinarskog iznosa fizičkom/pravnom licu je dozvoljena, ali deviznog ne može bez ovlašćenja. Ovo važi u okviru platnog sistema zemlje Srbije, pošto je uplata deviznog iznosa iz inostranstva dozvoljena.

Da li to znaci da uplata sa nekog stranog izvora (npr od freelancing poslodavca) moze da legne direkt na broj racuna internet kartice? Ili se samo koristi za placanja.

Sada su i Maestro karticu zameniki visom? Pa tako cemo sada imati 3 razlicite viza kartic e i sa sve tri moze da se placa na internetu. Cemu?

Vrh Dno