1) Koliko vidim intesa ima 2 tipa tekucih racuna, hit i osnovni. Da li neko bez stalnih mesecnih primanja moze da konkurise i za hit, ili samo za osnovni?
Moze ali mislim da moras da imas neko pokrice (mada mozda je to samo ako hoces dozvoljeni minus ILI kreditnu uz Hit!). Ako hoces kreditnu uz Hit moras da imas ili primanja ili da polozis depozit. Nije isplativo polagati depozit uz Intesa Hit posto samo POLOVINA depozita moze da se iskoristi za kreditnu a druga za dozvoljeni minus.
Inace, ako ne nameravas da uzmes MC uz Hit, nemas razloga za njime.
2) Koje debitne kartice mogu da se dobiju uz tekuci racun? Na sajtu vidim da se kao default varijanta nudi maestro, ali da li je to jedina debitna kartica? Pitam zato sto vidim da druge banke izdaju visa electron kao osnovnu debitnu karticu, ali na intesinom sajtu se visa electron pominje samo u kontekstu deviznih racuna po vidjenju.
Da, samo Maestro. To je jedan od minusa, posto Maestro ne moze da se koristi svugde gde i MC, dok Visa Electron moze gde god moze obicna Visa.
3) Da li je doticna maestro kartica i medjunarodno validna?
Jeste, ali Maestro se retko gde prima. Rekao bih da cak i u Evropi vodimo po primanju Maestru (dodsue mozda samo zato sto je do skora samo Intesa nudila CC resenja pa Maestro ide default).
Imaj na umu da podizanje Maestrom sa ATM-a moze da bude mnogo skuplje nego podizanje sa kreditne.
4) Uz taj dinarski racun trebao bi mi i jedan devizni, sa svojom pripadajucom debitnom karticom. To je valjda visa electron. Tu karticu bih koristio u inostranstvu i preko neta za placanje. Pretpostavljam da za dizanje novca sa bankomata u inostranstvu ide neka provizija, ali da li se provizija placa i prilikom kupovine u supermarketu?
Nema provizije za placanja, samo za podizanje gotovine.
Ima provizija za konverziju u slucaju Visa Electron Intesine - MC, Visa kreditna (Intesina), Maestro nemaju proviziju za konverziju valuta (ako se ne placa u evrima/dinarima).
5) Dakle da sumiram treba mi dinarski tekuci+debitna kartica, devizni+debitna kartica i obavezno da se pare izmedju ta dva racuna mogu prebacivati elektronski, e-bankingom. Koliko vidim sve to nudi intesa. Ukoliko je razlika izmedju hit i osnovnog racuna u tome sto hit nudi dozvoljeni minus i kreditne kartice, onda mi je hit kranje nepotreban.Iz price u threadu sam zakljucio da hit racun automatski povlaci otvaranje i dinarskog i deviznog racuna, ali da li isto vazi i za osnovni tekuci racun?
Hit i osnovni ne povlace otvaranje deviznog nego samo EUR partije racuna. Na taj racun NE MOGU da legnu druge valute. Mislim (ali nisam proverio) da na njega i ne moze da se prima novac. (samo da se ulaze/podize/prebacuje unutar banke).
Posto nisi zaposlen, moras svejedno da kartice koristis debitnom logikom, tako da nemas potrebe za Hit-om. Ne kapiram ni sta ce ti dinarski racun za inostranstvo? Ili je to za ovde?
Ta dva ces u Intesi morati da odvojis, tako da ti za dinarski predlazem da iskoristis druge banke, jer te moze jeftinije izaci.
Za devizni, jedina opcija ti jeste devizni racun i visa electron uz njega.
6) Ukoliko koristim visa electron za placanje necega preko interneta, i na deviznom racunu nema dovoljno novca, da li ce novac automatski biti povucen sa dinarskog racuna, a transakcija odobrena?
Ne, visa nije spojena sa dinarskim racunom nikako.
To bi bio slucaj da koristis Maestro za placanje, ali bi se dinari povukli po UZASNOM kursu! (meni su naplatili 10% provizije u slucaju koriscenja Maestro-a na ATM-u a 3% je bila UKUPNA provizija za MC na istom ATM-u).
Uh koja konfuzija ako covek hoce da otvori racun
Sve je tesko kad odjednom uletis tek kad ti treba