Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Uzeo sam u Intesi njihovu internet karticu.
Cuo sam unapred da sa nje ne mogu da dizem pare niti na nju mogu da mi uplate ako recimo igram online kladionicu jer je ona vezana za takav tip racuna koji to ne podrzava.

Ja kada sam podizao karticu pitam tamo na salteru jel treba nesto da se uradi kako bi mogao da gledam stanje preko neta kad sam vec ovde da ne dolazim dva puta.
Zena se zbunila prosla pola banke i na kraju dodje sredi sve i kao to je to.

E sad vidim na netu da je moja kartica vezana za A vista devizni racun:

racun.jpg

Koliko ja znam sa takvog tipa racuna bi bilo moguce da dignem pare (pre svega da mi takodje neko i uplati pare).

Moze pomoc ? Jel moguce ovo sto ja pricam ili sam totalno lose shvatio neke stvari. :D

Ja koristim Electron njihovu karticu koja je vezana isto za A VISTA racun, i koristimo je pretezno u iste svrhe, za kladjenje online i naravno da mozes da povuces pare na karticu/racun i da u banci normalno na salteru podignes novac.

= IGY = , novac ćeš moći da podigneš na šalteru banke, a ta kartica je isključivo za online plaćanje. Ne može u bankomat.

Juče sam pokupio Master card reader. Simpatičan uređaj, pristojnog kvaliteta, bezobrazne cene (1000 din, da bih mogao da plaćam online, glupost).
Razlog što ga pominjem je informisanost šalterskih službenika.

U poslovnici kod mene u kraju pre desetak dana nisu imali pojma šta tražim, a onda su rekli, to morate u Glavnu. Otišao sam juče u glavnu, pitam službenicu, da li se čitač vezuje za karticu ili može da ga koristi više ukućana? Au. Prepala se k'o da sam dvocevku stavio na pult. Može, ne može, panika...e, reko' nije važno (shvatio sam besmislenost svog pitanja čim sam ga postavio :))...čekaj, da proverim....ode kod šefice (koja je kasnije potpisala moj zahtev), posle ~minut većanja su se složile da je čitač vezan za moj matični broj i da će raditi samo sa mojim karticama. OK. A jeste sigurni da ćete da ga uzmete? Da, hoću.

Potpišem zahtev, vadi ženska kutiju sa čitačem iz fioke i daje mi ga u ruku. Na njemu ni imena, ni serijskog broja ni bilo čega. Važno da ga je ona povezala sa mojim matičnim brojem...u mislima :d

Cista glupost, lepo kazu da moze bilo koji takav citac da se koristi (ne mora Intesin tj.)

dobio sam Visa Internet , proslo je vec nekoliko dana , nisam hteo da pokusavam dok sigurno ne bude aktivna , jer sam cekao da prodje vikend i to ... utorak je kontam da je aktivna vec sigurno . e sad , otisam sam na PayPal , pokusao da dodam karticu i nije mi prihvatio ?! Ukucao brojeve bez crtica izmedju (tako treba) , pokusao sam i sa crticama ali nece da je proihvati ? da li neko ima ideju sto ? da li ima veze ako nema nista sredstava na njoj ?

Važno da ga je ona povezala sa mojim matičnim brojem...u mislima

Sad, nedajBože, njoj se nešto desi, i tvoj čitač prestaje da radi. :) :) :) :)

Ja koristim čitač koji sam dobio pre 5 godina za e-bank kao pravno lice. I koristim ga za i za SIM kartice, (ono, imenici i slično, ne za kloniranja) za čitanje novih LK, skinuo ČELIK sa sajta MUP-a (ko ne zna, ČELIK je skraćenica za program Čitač ELektronskih LIčnih Karti :) :) :) ) pa štampam ljudima kada me zamole, negde gde treba kopija LK sa adresom, a na ovoj sa čipom nema adrese, nego im odštampam podatke sa LK . . . i nerviram se, hebem ti takvo mesto, gde ti traže nešto, a nemaju čitač da sami to odrade.

Dekstr, ne bi trebalo, ali probaj da uplatiš 5 evra na taj devizni. Možda nešto drugo radiš pogrešno?

dobio sam Visa Internet , proslo je vec nekoliko dana , nisam hteo da pokusavam dok sigurno ne bude aktivna , jer sam cekao da prodje vikend i to ... utorak je kontam da je aktivna vec sigurno . e sad , otisam sam na PayPal , pokusao da dodam karticu i nije mi prihvatio ?! Ukucao brojeve bez crtica izmedju (tako treba) , pokusao sam i sa crticama ali nece da je proihvati ? da li neko ima ideju sto ? da li ima veze ako nema nista sredstava na njoj ?

Da, obavezno je da imas kintu da oni skinu onih $1.5.
Druga stvar je da odbijaju sa porukom da se moras njima javiti (to se i meni desilo).
Treca stvar je da mogu da odbiju sa nekom zemljom... (i to se meni desilo)

Svasta moze da bude... daj poruku koju dobijes

MagicMaster, napisao sam čitač, jer je to bio jedini način da se sporazumem sa njima u banci tj. rekli su "aha, vi bi ste čitač za MasterCard?". Zapravo je u pitanju security token i izgleda ovako:

Banca_Intesa.jpg

Da, obavezno je da imas kintu da oni skinu onih $1.5.
Druga stvar je da odbijaju sa porukom da se moras njima javiti (to se i meni desilo).
Treca stvar je da mogu da odbiju sa nekom zemljom... (i to se meni desilo)

Svasta moze da bude... daj poruku koju dobijes

evo poruke
This credit card has been denied by the bank that issued your credit card. For details on why your card was denied, please contact your credit card issuer's customer service department. Or, you may want to try adding a different credit card.
znaci onda je sigurno do toga jer nema nista od sredstava na njoj , ja sam hteo da povucem sredstva na nju .... zemlja je Ruminuja (kod registracije sam to izabrao) nem pojima sto , davno jos kad sma pravio acc sam to stavio :D

Pare generalno mogu da legnu na karticu, samo nisi naveo za koju karticu si podneo zahtev, ja npr na Visu Electron povlacim i € i $, bez problema, samo sto na stanju kad povucem $ oni automatski sve konvertuju u €, jel jelte racun je u evrima.

Jesi ih pitao u Intezi da ti otvore partiju za $?

Ja imam njihovu internet karticu, i kad sam ih cimao da mi objasne po kom kursu se radi konverzija (iz € u $) prilikom placanja preko neta u $ (tj. zanimalo me da li sve to ide preko dinara), ponudili mi da mi otvore partiju za $ i sad placanje u dolarima skida sredstva sa te partije.

btw, ima li ikakvog smisla u teminu "partija"?

Jesi ih pitao u Intezi da ti otvore partiju za $?

Ja imam njihovu internet karticu, i kad sam ih cimao da mi objasne po kom kursu se radi konverzija (iz € u $) prilikom placanja preko neta u $ (tj. zanimalo me da li sve to ide preko dinara), ponudili mi da mi otvore partiju za $ i sad placanje u dolarima skida sredstva sa te partije.

btw, ima li ikakvog smisla u teminu "partija"?

Pazi nisam se raspitivao o otvaranju $ partije, jer 90% stvari koje placam njom su u €, al, mada ne kapiram ako i to imaju kao opciju kako oni zaradjuju na transakcijama?

Banka zaradjuje najvise na kreditnim, jer onda od prodavca uzima %. U USA je zabranjeno federalnim zakonom da se vise naplacuje za kreditne (mada postoje cake), ali svi e-/r-etaileri automatski stimuju cene kao da ce svi placati kreditnom, pa ako neko ne plati, oni su u plusu.

Za debitne kartice, kakva je visa internet, banka vrlo malo zaradjuje od same transakcije. Maltene jedva da se pokrije trosak papirologije. Bez sale.

Ima zemlja gde su kartice mnogo vise od onoga kod nas, pa ima i cash-back i do 6% (tj. 6% od transakcije ti banka slecedeg meseca daje "nazad"). To radi tako sto se banka i neki retaileri udruze, i reklamiraju medjusobno pa retailer da popust od 10% (banci) kad neko kupuje njihovom karticom, a banka klijentu 6%, i ona zaradi 4% - ali ima vise transakcija. Barem teoretski ;) Ovde (J. Koreja) svi imaju dva novcanika - jedan mali za nesto kesa i jedan kao torba sa 50 raznih kartica, jer na svakom mestu ima popust za nekoliko kartica i isplati se placati samo clanarinu za vecinu njih iako ih ne koristite ;) (popusti za robu idu i do 40%, a za usluge i po 50%).

Lepo objašnjeno. I na ebay imaju svoje kartice. Evo sada telekom daje neke akcije ako se plaća intesinom karticom. kada negde plaćaš intesinom karticom, dobijaš kredit na nekom prepaidu, koliko sam kontao. To je ta neka simbioza .... :) :)

Čitam ove postove i jedno me zanima... Uzeo sam pre godinu-dve ovu karticu (ujedno i otvorio račun), ali nikad nisam pitao da li neko drugi osim mene može da uplati pare na račun?

Znači, ono ''klasično'' uplaćivanje na šalteru, nikakva online transakcija.

Poslednja izmena:
ja sam probao sa visa electron. standardni devizni racun. i kazu ne moze....

Moze ako ih ovlastis da koriste tvoj racun. Mislim da mozes i selektivno da ih ovlastis, tj. da recimo samo uplacuju ali ne i da podizu.

U pitanju je zakonska glupost, banku boli uvo za to :(

Za par meseci bih trebao da idem u Banku Intesu da izvadim kreditnu karticu, a imam par pitanja pa bih da se informisem na vreme.
Dakle, hteo bih da uzmem Visa internet karticu kako bih otvorio paypal, pa me zanima da li trebam da imam neki stalan mesecni prihod na ovoj kartici ? I ako na primer na kartici imam 100e i paypal nekako "provali" da nisam iz zemlje koju sam stavio kako bih otvorio profil i zatvori/obrise moj profil, da li tih 100e odlaze u nepovrat ili su i dalje na kartici pa mogu da ih prebacim na neki drugi devizni racun i onda podignem (posto ne mogu direktno da podizem novac sa visa internet kartice koliko sam shvatio) ?
I koliko se visa internet kartica placa godisnje?

Takodje, da li bih mogao da uzmem jos jednu karticu ali sa pin kodom sa kojom bih podizao pare sa bankomata i koja je najjeftinija/najbolja za tu svrhu ?

Hvala unapred

Za par meseci bih trebao da idem u Banku Intesu da izvadim kreditnu karticu
Visa Internet kartica nije kreditna kartica. Debitna je.

Dakle, hteo bih da uzmem Visa internet karticu kako bih otvorio paypal, pa me zanima da li trebam da imam neki stalan mesecni prihod na ovoj kartici ?
Ne trebaju ti nikakvi prihodi, samo lična karta.

I ako na primer na kartici imam 100e i paypal nekako "provali" da nisam iz zemlje koju sam stavio kako bih otvorio profil i zatvori/obrise moj profil, da li tih 100e odlaze u nepovrat ili su i dalje na kartici pa mogu da ih prebacim na neki drugi devizni racun i onda podignem (posto ne mogu direktno da podizem novac sa visa internet kartice koliko sam shvatio) ?
Uz karticu dobiješ devizni račun vezan za nju.
Samo ne povlači pare na PayPal račun. Dakle, neka pare uvek budu na tvom računu. kada vršiš plaćanje, PP će automatski da cimne dovoljno para sa računa.
Takodje, da li bih mogao da uzmem jos jednu karticu ali sa pin kodom sa kojom bih podizao pare sa bankomata i koja je najjeftinija/najbolja za tu svrhu ?
Možeš da otvoriš tekući račun, intesa hit, koji ima devizni i dinarski deo. Tražiš uz nju debitnu karticu za podizanje para sa bankomata (visa ili maestro).

Pare sa deviznog uz karticu možeš da prebaciš na deviznu partiju tekućeg, i onda preko menjačnice pretvoriš u dinare. Ovo ti sve pričam online. E, tada možeš i da digneš na bankomatu.

I koliko se visa internet kartica placa godisnje?
Nema članarine. Tekući intesa hit ti je 250 din mesečno.

Samo, ne znam kako misliš da dobavljaš pare na karticu, jer nećeš moći da prebacuješ sa PayPala. To je u stvari ta začkoljica zbog koje blokiraju račune. I ako ti neko uplati pare na paypal, možeš samo dalje da ih potrošiš, nemoj ni da pokušavaš da ih povlačiš ...

Poslednja izmena:
Možeš i sa deviznom Visa Electron da dižeš na bankomatu :) Radi automatsku konverziju :)

Da li čitać za MasterCard SecureCode CAP servis banke Intesa može da se koristi za čitanje podataka sa elektronske lične karte, naravno uz odgovarajući program, mislim da se zove Čelik, Mupa Srbije. Da li je neko ovo probao ili ima neki savet?

ne, jer je to kao neki PIN generator, dok tebi za Celik treba obican SmartCard reader...

Planiram da za koji mesec putujem interrailom po Evropi, pa ce mi trebati neka medjunarovno platezna kartica. Mislio sam da o istom odlasku u banku otvorim i dinarski racun sa debitnom karticom. U poslednja 3 dana su mi oci ispale od citanja silnih ponuda banaka i ovih i onih uslova ali i dalje imam par pitanja, konkretno o intesi.

1) Koliko vidim intesa ima 2 tipa tekucih racuna, hit i osnovni. Da li neko bez stalnih mesecnih primanja moze da konkurise i za hit, ili samo za osnovni?

2) Koje debitne kartice mogu da se dobiju uz tekuci racun? Na sajtu vidim da se kao default varijanta nudi maestro, ali da li je to jedina debitna kartica? Pitam zato sto vidim da druge banke izdaju visa electron kao osnovnu debitnu karticu, ali na intesinom sajtu se visa electron pominje samo u kontekstu deviznih racuna po vidjenju.

3) Da li je doticna maestro kartica i medjunarodno validna?

4) Uz taj dinarski racun trebao bi mi i jedan devizni, sa svojom pripadajucom debitnom karticom. To je valjda visa electron. Tu karticu bih koristio u inostranstvu i preko neta za placanje. Pretpostavljam da za dizanje novca sa bankomata u inostranstvu ide neka provizija, ali da li se provizija placa i prilikom kupovine u supermarketu?

5) Dakle da sumiram treba mi dinarski tekuci+debitna kartica, devizni+debitna kartica i obavezno da se pare izmedju ta dva racuna mogu prebacivati elektronski, e-bankingom. Koliko vidim sve to nudi intesa. Ukoliko je razlika izmedju hit i osnovnog racuna u tome sto hit nudi dozvoljeni minus i kreditne kartice, onda mi je hit kranje nepotreban.Iz price u threadu sam zakljucio da hit racun automatski povlaci otvaranje i dinarskog i deviznog racuna, ali da li isto vazi i za osnovni tekuci racun?

6) Ukoliko koristim visa electron za placanje necega preko interneta, i na deviznom racunu nema dovoljno novca, da li ce novac automatski biti povucen sa dinarskog racuna, a transakcija odobrena?

Uh koja konfuzija ako covek hoce da otvori racun :)

Poslednja izmena:
1) Koliko vidim intesa ima 2 tipa tekucih racuna, hit i osnovni. Da li neko bez stalnih mesecnih primanja moze da konkurise i za hit, ili samo za osnovni?
Moze ali mislim da moras da imas neko pokrice (mada mozda je to samo ako hoces dozvoljeni minus ILI kreditnu uz Hit!). Ako hoces kreditnu uz Hit moras da imas ili primanja ili da polozis depozit. Nije isplativo polagati depozit uz Intesa Hit posto samo POLOVINA depozita moze da se iskoristi za kreditnu a druga za dozvoljeni minus.
Inace, ako ne nameravas da uzmes MC uz Hit, nemas razloga za njime.

2) Koje debitne kartice mogu da se dobiju uz tekuci racun? Na sajtu vidim da se kao default varijanta nudi maestro, ali da li je to jedina debitna kartica? Pitam zato sto vidim da druge banke izdaju visa electron kao osnovnu debitnu karticu, ali na intesinom sajtu se visa electron pominje samo u kontekstu deviznih racuna po vidjenju.
Da, samo Maestro. To je jedan od minusa, posto Maestro ne moze da se koristi svugde gde i MC, dok Visa Electron moze gde god moze obicna Visa.

3) Da li je doticna maestro kartica i medjunarodno validna?
Jeste, ali Maestro se retko gde prima. Rekao bih da cak i u Evropi vodimo po primanju Maestru (dodsue mozda samo zato sto je do skora samo Intesa nudila CC resenja pa Maestro ide default).
Imaj na umu da podizanje Maestrom sa ATM-a moze da bude mnogo skuplje nego podizanje sa kreditne.

4) Uz taj dinarski racun trebao bi mi i jedan devizni, sa svojom pripadajucom debitnom karticom. To je valjda visa electron. Tu karticu bih koristio u inostranstvu i preko neta za placanje. Pretpostavljam da za dizanje novca sa bankomata u inostranstvu ide neka provizija, ali da li se provizija placa i prilikom kupovine u supermarketu?
Nema provizije za placanja, samo za podizanje gotovine.
Ima provizija za konverziju u slucaju Visa Electron Intesine - MC, Visa kreditna (Intesina), Maestro nemaju proviziju za konverziju valuta (ako se ne placa u evrima/dinarima).

5) Dakle da sumiram treba mi dinarski tekuci+debitna kartica, devizni+debitna kartica i obavezno da se pare izmedju ta dva racuna mogu prebacivati elektronski, e-bankingom. Koliko vidim sve to nudi intesa. Ukoliko je razlika izmedju hit i osnovnog racuna u tome sto hit nudi dozvoljeni minus i kreditne kartice, onda mi je hit kranje nepotreban.Iz price u threadu sam zakljucio da hit racun automatski povlaci otvaranje i dinarskog i deviznog racuna, ali da li isto vazi i za osnovni tekuci racun?
Hit i osnovni ne povlace otvaranje deviznog nego samo EUR partije racuna. Na taj racun NE MOGU da legnu druge valute. Mislim (ali nisam proverio) da na njega i ne moze da se prima novac. (samo da se ulaze/podize/prebacuje unutar banke).

Posto nisi zaposlen, moras svejedno da kartice koristis debitnom logikom, tako da nemas potrebe za Hit-om. Ne kapiram ni sta ce ti dinarski racun za inostranstvo? Ili je to za ovde?
Ta dva ces u Intesi morati da odvojis, tako da ti za dinarski predlazem da iskoristis druge banke, jer te moze jeftinije izaci.
Za devizni, jedina opcija ti jeste devizni racun i visa electron uz njega.

6) Ukoliko koristim visa electron za placanje necega preko interneta, i na deviznom racunu nema dovoljno novca, da li ce novac automatski biti povucen sa dinarskog racuna, a transakcija odobrena?
Ne, visa nije spojena sa dinarskim racunom nikako.
To bi bio slucaj da koristis Maestro za placanje, ali bi se dinari povukli po UZASNOM kursu! (meni su naplatili 10% provizije u slucaju koriscenja Maestro-a na ATM-u a 3% je bila UKUPNA provizija za MC na istom ATM-u).

Uh koja konfuzija ako covek hoce da otvori racun :)
Sve je tesko kad odjednom uletis tek kad ti treba ;)

Možeš da otvoriš tekući račun, intesa hit, koji ima devizni i dinarski deo. Tražiš uz nju debitnu karticu za podizanje para sa bankomata (visa ili maestro).

Ako se ne varam, za HIT račun su potrebna stalna primanja, odnosno da si zaposlen i da primaš platu kod njih. Osnovni račun i maestro karticu već može da uzme bilo ko.

Zna li neko koja je varijanta najbolja za plaćanje putem neta sa što manjim troškovimja apogotovu skrivenim

Ako se ne varam, za HIT račun su potrebna stalna primanja, odnosno da si zaposlen i da primaš platu kod njih.

Ne mora, imaju 5 nacina za otvaranje Hit racuna - secam se samo primanja, penzije, depozita i nesto tipa obveznice stare devizne ili slicno...
Realno jedini razlog za Hit je ako vec imate osnovni (ili vam treba osnovni) i hocete kreditnu, jer onda kreditna ispadne jeftinija.
Bolji kurs za kupovinu i prodaju evra je smesan, uvek je bolji u menjacnici ;)

a koja bi kombinacija meni bila najbolja?

potreban mi je devizni racun za placanje preko interneta. uslovi su da nisu potrebna redovna primanja nego samo po potrebi i da bilo ko moze da mi uplati kes, a ne samo ja i ovlascena lica.

Nazad
Vrh Dno