Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Mogu li sa ovom karticom da pravim rezervacije za strane low cost letove preko interneta?

Tipicno meni nema ko da odgovori.........
Dal neko zna dal ova kartica ima neka ogranicenja ili mogu da placam bilo sta na internetu? Znam da sajtovi primaju visu, mastercard bla bla, al ova intezina internet kartica ne spada ni pod jedno pa mi zato nema logike......

Da li ćeš moći da je upotrebiš, zavisi od servisa preko koga pokušavaš da obaviš rezervaciju/plaćanje.
Recimo za hotele, neke je moguće rezervisati i platiti, a neke nije. Kada sam zvao jedan hotel u Austriji da proverim zašto nije prošla rezervacija, kaže ne mogu da čardžuju karticu i da je verovatno problem što pokušavam da platim internet karticom, a ne kreditnom.
Uglavnom rezervacija i uplata prolaze bez problema.

^
Hvala. Otvoricu onda tu internet karticu i visu electron. Trebace mi electron ionako za podizanje sa automata u inostranstvu. samo se nadam da se ne placa nikakvo odrzavanje racuna/izdavanje kartice. Znam da se za visu internet karticu ne placa nista al za electron vec ne znam. Ako neko ima info nek napise molim

U Raifaissen se placa odrzavanje Visa Internet kartice, ali samo oko 300 dinara godisnje. Ne verujem da se u Intesi drasticno razlikuje.

Sad sam proverio, nema godisnje clanarine ni troskova odrzavanja internet ni electron kartice. Realno mi ne treba internet kartica kad je electron ista stvar samo sto ima pin. Princip je isti uplatim devize i tolko trosis......samo sto visu electron primaju na vecini sajtova ako ne svim a internet ne bas+sa electron mogu da podizem na bankomatima u inostranstvu

Poslednja izmena:
I na Raiffeisen-u moras da imas stalno na racunu 20e depozita na Intezinoj ne.

Do sada nisam video da bilo gde eksplicitno navode da primaju "Visa internet" karticu. Sama kartica ima prednost što preko online bnakinaga možeš da prebaciš potrebnu količinu novca na račun, izvršiš plaćanje i zaboraviš da je poseduješ. Ako neko i dođe do podataka tvoje kartice, na njoj neće biti novca koji može da potroši :)

Moja Intes Visa Electron nema CCV2 kod, tako da sa njom nije moguće plaćanje online. Bar ja nisam uspeo kad sam probao...pre nekoliko godina...

Do sada nisam video da bilo gde eksplicitno navode da primaju "Visa internet" karticu.

Ja čak mislim da "sistemi" nju i ne razlikuju, tj. da je vide kao i ostale VISA kartice, a samo ti i tvoja banka znate da je internet, da nema magnetnu traku i sl.

Da li je neko imao problema pri postavljanju depozita na online kladionicama? Probao danas na bet365 i gamebookers. Odbio me na oba mesta više puta.

Ja sam uspeo da prebacim 10 evra na betathome, ali su odmah počeli da me smaraju. Zvali me telefonom (loš zvuk i operater sa lošim engleskim), slali mi pisma kako bi se verifikovao i kako bi mogli da mi eventualnu zaradu vrate ne račun. Prilično neprijatno. Nisam završio proces registracije jer sam u međuvremenu izgubio novac, ali sam odustao od takve vrste klađenja.

Rešen problem. Referentica u banci mi je rekla da je kartica odmah aktivna, ali je tehnička podrška rekla da je tek nakon 24h.

Moja Intes Visa Electron nema CCV2 kod, tako da sa njom nije moguće plaćanje online. Bar ja nisam uspeo kad sam probao...pre nekoliko godina...
Moja Intesa Visa Electron (izdata čini mi se u junu 2009, tamno zeleni dizajn) ima CCV2 kod. Nisam probao online plaćanje, avio karte i rezervacije hotela plaćam Intesinom Master Card. Sada imam i ovu Visa Internet, njome sam plaćao, online, vinjetu za Mađarsku.

da li neko moze da mi sumira sta mu ovo dodje i kako u praksi funkcionise?

Kada odeš u neki e-shop koji koristi ovaj sistem zaštite, uneseš podatke sa svoje akrtice, dobiješ sa tog sajta jedan kod. UBaciš svoju akrticu u ovu spravu, ukucaš taj kod, ukucas svoj pin i dobiješ neki treći kod koji uneseš na sajt sa koga je i krenula ova priča :)

To je kao bezbedniji način upotrebe pin koda, jer bi bilo vrlo nezahvalno da online unosiš svoj pin kod.

Mene interesuje da li se ovaj uređaj veže za tvoje ime ili ako više ukućana ima Intesa kartice, svi mogu da koriste isti uređaj. Predpostavljam da je uređaj nezavisan od imena ili kartice i da može da se koristi i za druge banke koje koriste isti MC sitem zaštite.

ok, jedino me zbunio ovaj deo:
Prijavite Vašu MasterCard platnu karticu odmah i zaštite se od potencijalnih zloupotreba na Internetu jer se svaka sledeća kupovina na Internetu više neće moći obaviti bez fizičkog prisustva Vaše platne kartice i unosa PIN-a.

da li to znaci da ce moci da se kupuje samo sa sajtova sa MasterCard SecureCode?!?

ovo se zove security token.

nemam iskustva direktno sa bankarskim spravama, ali imam sa security tokenima druge vrste.

U principu, ti bi ovo morao da narucis, oni treba da ga vezu za tvoj nalog(karticu), da bi ti na netu uopste trazili taj dinamicki pin.

Ako ne narucis token, sve bi trebalo da ostane isto...tj da moze da se kupuje na netu sa bilom kojom karticom sa kojom je do sad moglo i bez koriscenja tokena.

Ja sam pre neki dan pokušao nešto da platim MC-om, ali sam dobio neki kod i ispod prazno polje za taj SecureCode. Setim se pop-up-a na intesa online, odem da vidim šta je i eto objašnjenja. Ako sistem naplate ide kroz taj MC sigurnosni sistem sa tokenom, ne postoji mogučnost da izvršiš plaćanje bez psoedovanja tokena. Tako sam na kraju uslugu u dinarima, platio Visa deviznom karticom, jer mi je MC bio neupotrebljiv bez tokena.

Update:
da li to znaci da ce moci da se kupuje samo sa sajtova sa MasterCard SecureCode?!?
Ako sajt ima MC SC, onda ti je neophodan token, a ako nema taj sistem zaštite, predpostavljam da ćeš moći da platiš kao i do sada.

Poslednja izmena:
Koji je to sajt u pitanju? Veliki bi bio propust da ne moze bez tokena na sajtu ili isto tako da kartica ako se registruje za CAP posle moze da se koristi bez CAP-a.

Koji je to sajt u pitanju? Veliki bi bio propust da ne moze bez tokena na sajtu ili isto tako da kartica ako se registruje za CAP posle moze da se koristi bez CAP-a.

Pa poenta tokena je da kartica ne može da se koristi bez njega. Kad bi mogla, čemu bi onda token služio?

^sto znaci da iza svega stoji da se svuda progura taj MasterCard CAP

Mali rezime:

Kartica koje banke se pokazala najbolje za plaćanje putem neta?

Za koju karticu (tj. u kojoj banci) su najmanji troškovi?

Nema razloga da kartica bilo koje banke ima probleme za placanje preko neta (a da pritom uopste radi).
Tri banke kod nas (Raiffeisen i ne znam jos koje dve tacno) imaju proviziju od 1% na ne-dinarske transakcije, imaj to na umu uvek.

Intesa ima najveci izbor kartica i mogucnosti za dobijanje istih (i dalje imaju opciju kreditnih po principu depozita, sto nekima znaci). Meni je do sada odlicno radila za sve sto mi je trebala, a cesto putujem i dosta placam na netu (mada je skoro sve na jako popularnim sajtovima, znaci manja briga).

Ne znam tacno koja banka je imala neku jeftiniju varijantu kreditne kartice (za 750 din/god), mislim da je Vojvodjanska ili NLB. Inace kostaju od 1200 (u varijanti sa Hit Racunom kod Intese, ali ako ne koristim dinarski kod njih onda ispadne 3000 godisnje), 2400 tipicno kod skoro svih.

Intesa redizajnirala backend za web banking... Mada se meni starija verzija više sviđala ali dobro... Treba se naviknuti malo...

Dobro, nije strasno... Samo, previse narandzaste boje za moj ukus :D

I nazalost se ne vidi kako treba u Large Fonts :( (prekrije se deo)

Nazad
Vrh Dno