Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Pokušao sam online da pogledam neke izvode iz 2010. godine i kaže mi da ne postoje. Izlista mi izvode po datumima, ali ne mogu da ih otvorim. Da li još neko ima sličan problem?
Pre promene online sistema mi je to radilo OK.

prvi izvod koji mi prikazuje je 31.1.2011.
za ranije nema nista.

Koloko dugo je ova kartica aktivna godinu dana- dve ili

I koja je procedura ako se izgubi?

Dve godine. Ako je izgubis, onda je valjda isto kao i za ostale - odes do njih da prijavis i platis izradu nove(sto je verovatno oko 500 dinara, ali bas tacnu cifru ne znam)

Poslednja izmena:
Ja ne znam kakve bih reči mogao da kažem za Intesa banku... Ako juče nisam poludeo nikad neću...

Naime, bio sam u Milanu i sve opušteno koristio karticu inspire itd... Juče zakasnim na avion zbog busa koji nas je vozio na aerodrom, no ne bitno... Zovem moje da mi pošalju pare za kartu, uspem nekako da iskamcim rezervaciju za dvoje na 3 sata dok ne uplate moji pare i dok ne uplate pare devojcini roditelji... Do 12 sam imao rezervaciju, a bilo je pola 9...

Došle pare, ja super srećan odem do bankomata kad ono neće nešto... Ne smem ni da pomislim koliko je obracunavan kurs, no nije me ni zanimalo... Poslali su i više para zbog toga... Ja opet ono neće, opet ono neće i toliko brzo mi skloni tekst sa bankomata da nisam stigao da pročitam šta piše... Nervoza gotovo, haos šta da radim... Ja čekam neku tetu koja se raspricala sa sluzbenikom te banke gde je automat, konačno i oni završili, ja kao da pitam sta se dešava...

Čovek meni ladno kaže ovako, pa mi nemamo potpisan ugovor sa Intesom!!! Zato i ne mogu da dignem pare! Da nisam bio u romingu, koji kida, zvao bi ih i nema sta im ne bi rekao... Morao sam za 2 sata da odem i vratim se do Milana, jer ode mi rezervacija, a samim tim i poskupljuje karta... Odem do Milana pokupio pare sa bankomata, vratio se i platio karte, samo malo da se odmorim i onda ima da se ori u Intesi kako ću da bljujem vatru...

Sve te, majstore, razumem, ali ne vidim gde je greška Intese, ne mora svaki bankomat da prima svačiju karticu.

Razumem i to što kažeš, ali na aerodromu koji je 50-ak km udaljen od grada? Pa tamo mora da ima... Ajde da je neki deo grada... A Intesa je valjda deo ili je italijanska banka, logično mi je bilo da radi u celoj Italiji...

Za keš ne mora, za plaćanje bi morala, nije baš jasno zašto si morao da platiš kešom

Ni jednu karticu sa čipom ne primaju za plaćanje avio karti...

Mislim da ih vise kosta aparat ili swipe tako.
A ovo za potpisan ugovor sa Intesom mi nimalo nije logicno - bili su ljudi po levim zemljama, bili su u Kini gde je najteze da se ista dogovori sa lokalcima i niko nije slican problem imao.

Inace, za kurs sto se tice Inspire - vec sam rekao sta da ocekujete - koriscenje dinara prvo (bez obzira sto imate evre) i dupla konverzija evra->dinar->evro->valuta za placanje.

Da li intesa ima neke takse za placanje stvari preko neta? Polovinu puta kada kupujem igre, naplati mi se vise nego sto treba. Na sms mi stigne da je naplacen tacan iznos, ali online vidim da je ponekad skinuto vise. To sam primetio kada sam imao dovoljno novca na kartici, a na steamu nije prolazila uplata. Ja dodam jos jedan evro vise i onda prodje, ali je skinuto vise nego sto sam planirao. Recimo da se skine 6% vise.
Inace, nekad bude i tacno skinuto.

Ne naplati ti se više, nego se rezerviše 6% više. Plaćanje ne ide trenutno, i oni rezervišu više novca zbog mogućih oscilacija u kursu. Ali ako npr. imaš evre na računu i plaćaš nešto u evrima, ne može da bude oscilacija, pa ti svakako vraćaju tih 6%.

Ne skine vise, nego rezervise vise. Posle 5-7 dana kad stvarno skinu pare videces da skinu koliko treba. Ovo je u slucaju da je eur, za $ i druge valute, imas konverziju, pa ne bude bas tacno toliko...
uglavnom uvek treba imati nesto vise para.

Ja kontam da avion moze da se plati kreditnom karticom, sto inspire nije, bar sam ja imao takva iskustva, nisam imao nigde iskustvo da ne radi sa cipom.

Imao sam takodje "lepo" iskustvo da u italiji ni jedna moja kartica ne prolazi u tim-u ili vodafonu (online ili uzivo na njihovom pos-u, svejedno), pare rezervisu, ali odbiju transakciju i tako...

a ovo sto alfa kaze za inspire je otprilike tako i to su mi potvrdili, znaci da bih normalno koristio karticu treba da imam 2x vise para na racunu, tj na kraju ce skinuti evre, ali ce rezervaciju uraditi u dinarima?! ludilo... zato generalno guram master ili visu koja ima samo devizni racun (al nije inspire...)

Ok, znaci deo novca koji se sada vidi samo na stanju, ce se vratiti u raspolozivo stanje?
hvala za info. bas me isprepadalo jer sam imao gomilu tih sitnih kupovina u ovom periodu.

Moze malo pojasnjenja u vezi ove 2 kartice. Imam Banca Intesa Internet karticu i Visa Electron i svaka je vezana za poseban devizni racun. Internet kartica sluzi da se kupuje, Electron da se primaju pare. Ja uplatim pare na racun vezan za Internet karticu i kupujem (kao sto sam do sad radio) i sad odlucim da sa nekim ostatkom para sto je na tom racunu necu vise da kupujem, nego hocu da ih podignem. Da li mogu ili ne? Da li treba te pare da prebacim na onaj drugi racun da bih ih podigao ili ne? Nije mi jasno cemu 2 kartice i 2 racuna? Zar to nije moglo sa jednim racunom da se uradi?

Od viška ne boli glava :)
Mislim da su mogli i da ti otvore samo jedan devizni, i vežu Visa internet uz njega. Ako držiš malo više para u banci, drži ih na računu za koji je vezana Visa electron (to je klasičan avista devizni račun, Visa electron ti je data kao besplatno sredstvo raspolaganja tom novcem). Kada treba da platiš na internetu, uloguj se u online banku (to imaš, jel da?), i prebaci novac potreban za plaćanje.
Nije mi jasno kada kažeš da ti Electron služi da se primaju pare. Odakle, kako?

P.S. možda možeš na šalteru direktno da podižeš sa dev računa vezanog za Visa Internet, ali to ne znam, nikad nisam probao.

Poslednja izmena:
Imam online nalog, naravno. Nego, nisam do sada dizao, jer sam skoro uvek tacno uplacivao koliko mi je trebalo, ali sad imam neke pare koje bih podigao. Ovo sto sam rekao da Electron sluzi za podizanje, tako su meni rekli u banci prilikom otvaranja ovih racuna. To me buni.

Mislim da su ti uvalili, ali te sigurno nisu ni na koji način oštetili, sve to je besplatno.
Visom electron možeš da plaćaš i dinarske iznose, i da podižeš dinare na bankomatima. Nie najpovoljnije, ali zlu ne trebalo :)

@ MagicMaster, to razumem, ali i dalje ne vidim zašto ne mogu da ti otvore samo jedan devizni račun, namenski samo za Visa Internet karticu.

Poslednja izmena:
Kako ne mogu? Pa taj koji je vezan za internet karticu, i jeste namenski devizni samo za Visa Internet karticu.

A razlog je za odvojene račune iz bezbednosnih razloga, koliko su me informisali kada sam pitao ...

Znaci ja bih mogao bez provizije da prebacim pare na drugi devizni racun (ovaj vezan za Visa Electron karticu) i da ih podignem, ili/i mozda direktno da ih podignem sa ovog namenskog racuna?

Ne znam da li možeš direkt sa internet računa, nikada nisam, ali možeš sa internetskog na neinternetski online bez provizije, i onda digneš na šalteru devize, ili na bankomatu dinare po ubibože kursu ...

myUS.com je preskup za slanje u Srbiji pa i 50% da dobijes popust :)

Znaci ja bih mogao bez provizije da prebacim pare na drugi devizni racun (ovaj vezan za Visa Electron karticu) i da ih podignem, ili/i mozda direktno da ih podignem sa ovog namenskog racuna?

Da(ako imas online, ceo proces je vise nego jednostavan), a mozes i da podignes sa tog Visa Internet(310) racuna(ne mozes da koristis Visa-u kad podizes na salteru, vec ti treba ona plastificirana kartica koju si dobio(naravno, za taj racun) i licna karta)

Poslednja izmena:
Kritika, zavisi sta gledas, ali pretpostavljam ako je nesto iole gabaritno, tipa 2-3 kg, 20x20x20cm, nece moci - konkretno meni je "predlagao" cenu od 176$.

Vrh Dno