Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

ne dobija se lib uz intesa karticu!!

uz karticu dobijas devizni racun vezan za tu karticu.
Da bi dobio lib tj e-banking moras da otvoris i obican devizni racun i trazis e-banking ;)

Baš sa tim deviznim računom uz karticu i možeš da tražiš ebanking (samim tim dobijaš LIB). Ne treba ništa dodatno. Nisam lud, znam šta koristim već preko 2-3 godine.

Supreme.50, srećno. :)

Poslednja izmena:
Pa ti im ne trazi lib za karticu za internet , nego daj onu plastificiranu karticu sa deviznim racunom i kazi e hocu LIB za ovaj racuun :d

Čekajte malo, devizni račun je nešto što se otvara kao obavezno i direktno je vezan za Visa Internet karticu. Ti kada uplaćuješ pare ne uplaćuješ na karticu, već na devizni račun. Meni je LIB pre par godina izdat odštampan na papiru, kada su mi otvarali devizni račun.

Dakle da, LIB je nešto što ti treba da uđeš na devizni račun i vidiš koliko imaš para na njemu, kao i da vidiš koje si transakcije vršio, kada i koliko para. Imam Visu Internet već nekoliko godina, a nedavno sam uzeo Maestro debitnu, MasterCard kreditnu i AmericanExpress Blue kreditnu i taj LIB ti važi za sve kartice, samo uneseš broj partije računa i svi računi su ti izlistani kada uđeš.

Poslednja izmena:
Onda je problem bio u tome što Supreme.50 nije lepo formulisao pitanje navedenoj gospođi. A nju boli ona stvarka da mu odgovori valjano, već kaže ne može, samo što pre da ga se otarasi.

Ccc, šalteruše... ''padne sistem'' i odma' se pogube. :p

Pa ja sam pre toga uplatio na taj racun 50 evra i cim mi je vratila plastificiranu karticu, pitao sam jel moze lib za ovu karticu i pokazao internet, ***. Sad sto nije dama dovoljno pametna ili dovoljno voljna da skapira da je prvo i drugo sto je drzala u rukama povezano, i da kaze "moze ali za devizni koji sam ti vratila pre 10 sekundi", izgleda da se obilo o moja ledja i moram sutra da idem i cekam ponovo. Hvala sto ste mi razjasnili :).

Baš sa tim deviznim računom uz karticu i možeš da tražiš ebanking (samim tim dobijaš LIB). Ne treba ništa dodatno. Nisam lud, znam šta koristim već preko 2-3 godine.

Supreme.50, srećno. :)

Ja koristim duze od 2-3 godine ali ne znam zasto mislis da je to bitno?

trebaju dva racuna, obicni devizni i devizni za visa internet karticu. Za sta ce ti LIB ako imas samo racun uz visa karticu? pa ne mozes prebacivati pare sa 1 racuna na isti taj??? a deviznim ne mozes online placati tako da ti LIB nicemu ne sluzi sem da vidis koliko imas para. ako si dobio LIB samo uz Visa karticu onda je ta sa saltera pogresila u tvom slucaju tj sto ti je dala, a ne sto Supreme.50-u nie dala (LIB naravno ne nesto drugo :D)

e-banking i sluzi da sa deviznog online prebacujes devize na racun vezan za karticu tj na samu karticu i naravno ako dobije pare tj naplatis nesto da normalno podignes pare ;). ako ti neko ukrade (ne daj boze) podatke kartice moze ti pokupiti samo pare sa racuna uz visa kar. a ovaj drugi ti je zasticen

Onda mora da su promenili politiku poslovanja, pošto to nije moralo ranije. Ali bi' voleo da to što ti pričaš još neko potvrdi.

Inače, LIB mi treba baš za taj račun vezan za Visa Internet karticu, da bih video koliko para imam, transakcije, kojekakve verifikacije (tipa PayPal), itd. Ja nemam potrebe da prebacujem pare sa računa na račun, već odem do banke i uplatim na taj račun koji sam dobio uz debitnu Internet karticu i kraj. Koliko para, toliko muzike. Kad potrošim te pare, jovo-nanovo.

Poslednja izmena:
tako da ti LIB nicemu ne sluzi sem da vidis koliko imas para.
Pa bas zato sam ga i uzeo, nista drugo mi i nije potrebno samo da vidim stanje na deviznom racunu vezanom za karticu, da vidim dospele i nedospele obaveze i nista vise.
Mislim namece se odgovor da hoces da kazes da to nije u redu i da ne treba to da nam dozvole, osim ako ne otvorimo jos jedan racun pa da vrsimo transakcije s jednog na drugi? Ne razumem

koliko sam skontao pri poseti banci (nikako da izvadim karticu), da bi video stanje na kartici -treba ti e-banking. da bi imao e-banking, moras da imas tekuci/devizni racun u banci.
dakle, ne verujem da ce ti dati e-banking samo za prepaid karticu. zasto? pa jer im je u interesu da ti naplacuju odrzavanje racuna, e-banking i sl.

ipak je to banka, a ne socijalna ustanova....

ukratko, posto mi zena ima racun u Intezi - meni se vise isplati da ona otvori internet karticu, nego da ja otvaram sve ovo da bi placao nesto online... (ne moze nista ni da se postigne kao ovlasceno lice....)

U Intezi imam Visa Elektron,i internet karticu i nemam nikakvih troškova održavanja.

koliko sam skontao pri poseti banci (nikako da izvadim karticu), da bi video stanje na kartici -treba ti e-banking. da bi imao e-banking, moras da imas tekuci/devizni racun u banci.
dakle, ne verujem da ce ti dati e-banking samo za prepaid karticu. zasto? pa jer im je u interesu da ti naplacuju odrzavanje racuna, e-banking i sl.

ukratko, posto mi zena ima racun u Intezi - meni se vise isplati da ona otvori internet karticu, nego da ja otvaram sve ovo da bi placao nesto online... (ne moze nista ni da se postigne kao ovlasceno lice....)

Ne znam da li sam dobro razumeo ovo poslednje ali, mozes sve kao ovlasceno lice, ja imam duple kartice (za dva lica) na isti racun, odnosno racune (dinarski, devizni, Master, Visa) i sve kartice duplo. Apsolutno sve isto funkcionise sa za oba kompleta i placanje preko interneta i poslovi u banci (uplata/podizanje novca). Samo odes tamo kazes hocu da ovlastim na sve... jeste da traje dugo, makar 30m -sat dok ispotpisujes 160 papira.

Poz

Jok, u Intesi vlada malo drugačija (po meni skroz ok) politika. Oni ne naplaćuju ništa od toga za Visu Internet, ni održavanja niti e-banking. Cela njihova dobit u tome je da uzimaju mali procenat od svake izvršene transakcije. Oni nikako nisu u gubitku što ti daju neko parče plastike i virtualni račun, svakako su u plusu zbog transakcija. Pošto nema održavanja i troškova, to odmah privlači nove klijente i zato je ovoliko njihova kartica popularna - nisu oni blesavi i svakako su u plusu :)

@cjokanov

Sad si me podsetio kada su mi davali MasterCard i AmericanExpress, morao sam da potpišem na sto mesta. Kada sam sve napokon ispotpisivao, upitah ljubaznu gospođu jel to sve. Ona se malo našalila i reče "Jel hoćete još koji papir" - ja reko neka hvala :)

Poslednja izmena:
svasta, jos sam bio kod savetnika za stanovnistvo... bolje da sam pitao salterusu.

Dobro se secam, kad sam izvadio visa internet karticu, dobio sam taj lib, ali sam morao da ga tražim. Skoro sam tek otvorio i taj "običan devizni račun", i uzeo visa elektron, lib je ostao isti, tj. svi računi su povezani. Bez toga računa sam funkcionisao neke 2 godine.
Zanima me koja je razlika između ta dva računa osim što su vezani za različite kartice?

Ja ne znam za LIB za devizni, jer sam ja tražio za moj tekući koji imam još od 1997 (na plastificiranoj kartici mi još stoji DELTA BANKA) i sve sam to tražio tako davno, da se više ničega i ne sećam. Znam da preko toga imam uvid u sve. (a imam skoro sve što inteza nudi, samo nemam plaćanje preko fona) i dinarski, i devizni običan sa karticom za plaćanja po inostranstvu, i devizni vezan za internet karticu ... I sve to vidim odjednom kada se logujem, i još vidim i račun na koji sam ovlašćen kod drugara od te iste 1997, da bi mu dizao platu. Tako da pretpostavljam da ćeš i kada uzmeš taj LIB, kao što mu kaže ime LIČNI identifikacioni broj, ako kasnije otvaraš druge vrste računa i slično, da će samo da ti ih dodaju u aplikaciju. To je u stvari TVOJ LIB, a ne LIB kartice ... zatp me i čudi da ti guska nije odmah tražila plastičnu karticu, jer nema veze koji račun imaš, LIB je LIB.

Što se tiče potpisivanja tako tih po banci, ja kada počnem da potpisujem, potpis na prvom papiru i potpis na poslednjem papiru kao da nije potpisivao isti čovek .... :) :) :) :)

ne naplacuju "mali procenat" na izvrsenu transakciju u Intezi. To se naplacuje na drugi nacina ali svakako ne od vas a da sad ne smaram sa detaljima. Probajte platite preko interneta nesto u € pa ce te videti da ce vam (doduse rezervisati nesto vise para ali) naplatiti tacno taj iznos. Ako placas u drugoj valuti naplacuje se samo konverzija iz recimo $ u €.

nema placanja odrzavanja za devizne racune!!! i to je u svim bankama tako. Odrzavanje se naplacuje samo za tekuce racune.

Od Visa internet kartica, ako placate samo u € Intesa nema ni dinara koristi samo troskove!!! ali to je njihova politika i za sad im svaka cast na tome ;) samo da neki glavesina ne procita ovo i dodje na pametnu ideju da se to promeni :D

Poslednja izmena:
Dobro se secam, kad sam izvadio visa internet karticu, dobio sam taj lib, ali sam morao da ga tražim. Skoro sam tek otvorio i taj "običan devizni račun", i uzeo visa elektron, lib je ostao isti, tj. svi računi su povezani. Bez toga računa sam funkcionisao neke 2 godine.
Zanima me koja je razlika između ta dva računa osim što su vezani za različite kartice?

LIB je vezan za klijenta, i kad dobijes LIB svi racuni koji su tvoji u toj banci su ti dostupni tim LIBom.
Razlika u racunima je sto ako ti ukradu jednu od te dve kartice tj podatke sa nje mogu da ti pokupe samo pare sa racuna vezanog za tu karticu. U sustini tebi treba samo 1 devizni racun, ali zbog sigurnosti internet trgovine uz Visa internet karticu dobijas drugi devizni racun na koji uplacujes (ili prebacujes ako koristis ebanking) samo onoliko para koliko smatras da ti trenutno treba bez da ides u banku svaki put da uplacujes po 20,30 i sl €. to je jedini razlog zasto dobijas poseban devizni racun za Visa internet karticu

ne naplacuju "mali procenat" na izvrsenu transakciju u Intezi. To se naplacuje na drugi nacina ali svakako ne od vas a da sad ne smaram sa detaljima. Probajte platite preko interneta nesto u € pa ce te videti da ce vam (doduse rezervisati nesto vise para ali) naplatiti tacno taj iznos. Ako placas u drugoj valuti naplacuje se samo konverzija iz recimo $ u €.

nema placanja odrzavanja za devizne racune!!! i to je u svim bankama tako. Odrzavanje se naplacuje samo za tekuce racune.

Od Visa internet kartica, ako placate samo u € Intesa nema ni dinara koristi samo troskove!!! ali to je njihova politika i za sad im svaka cast na tome ;) samo da neki glavesina ne procita ovo i dodje na pametnu ideju da se to promeni :D

Ajde objasni ako ti nije teško. Znam da se rezerviše 3% od ukupnog iznosa transakcije zbog mogućnosti promene kursa, pa ti taj novac vrate kada transakcija prođe. Znam da je takođe 1% provizija ako plaćaš u drugoj valuti. Ja sam uvek mislio da ima i neka sića tipa 1% na svaku transakciju.

Ako devizni racun visa internet u evrima i placas u evrima robu onda provizija Intese 0%.

Ovo je empirijski potvrdjen iskaz :d

Ja sam, pretpostavljam kao i velika vecina ovde, dobio LIB uz karticu samo napomenes da hoces e-banking, nikakav drugi devizni racun ne treba.

Poslednja izmena:
Znam da je takođe 1% provizija ako plaćaš u drugoj valuti.
Nema u Intesi. Za Visa Electron ima "provizije" jer je vezana za dinarski pa se radi konverzija preko dinara, i tu konverzija dodje 3.5-4%.
Neke banke imaju DODATNU proviziju od 1% za konverziju valuta bilo kog tipa, preko kursa koji primenjuju.

Ja sam uvek mislio da ima i neka sića tipa 1% na svaku transakciju.
Ima, ali ne od tebe - to naplacuju od prodavca.

Poslednja izmena:
tako je. Intesa naplacuje proviziju od prodavca, ali zato sto je banka sa imenom i povezana sa centralom. Recimo svi dosije i slicno se cuvaju u Italiji :D kao i ostalo. Takva banka ima ugovor da se svuda naplacuje provizija od prodavaca. Ove nase banke nisu dovoljno jake i velike ili nisu najbolje povezane sa centralama (sem kad pare treba da se povuku iz Srbije ;) ) da dodju do takvih ugovora pa se provizija naplacuje od korisnika.

nema kod intese internet kartice nikakve provizije, samo se placa konverzija iz drugih valuta u €, dok za € je sve 0.

Nema u Intesi. Za Visa Electron ima "provizije" jer je vezana za dinarski...

Ja bih voleo da vidim empirijski proracun za ovu tvrdnju.

Po mom proracunu, provizija Intesa kada placate u funtama a drzite evre na deviznom racunu, iznosi 1.23%. To je razlika izmedju Intesinog kursa i zvanicnog kursa sa VISA exchange sajta.

Ja bih voleo da vidim empirijski proracun za ovu tvrdnju.

Po mom proracunu, provizija Intesa kada placate u funtama a drzite evre na deviznom racunu, iznosi 1.23%. To je razlika izmedju Intesinog kursa i zvanicnog kursa sa VISA exchange sajta.

Ja imam samo Visa Biz Electron, pa ne mogu da tvrdim za VE za fizicka lica. Za MC uz Hit, za obican MC i za VBE nema provizije preko srednjeg kursa maticne kompanije. Dakle, koriste kurs koji se primenjuje taj dan. Najgore sto sam video od razlika je nesto tipa 0.23% od srednjeg kursa ECB-a (sto nije kurs Visa/MC, ali se nikako ne razlikuje za 1%).
Ovo je za transakcije od obicne kupovine evrima u Becu, do svega i svacega u Dubaju, Seulu i Moskvi (dakle, neke valute koje cak i nisu konvertibilne). Nikada nisam video vise od 0.25% razlike u odnosu na ECB rate.

Pa to je to,bice da za poslovne korisnike nema provizije pri konverziji.

Sto ja ne mogu potvrditi i za fizicka lica, vlasnike VISA internet kartice.Mozda gresim,mozda nema razlike izmedju biz i obicnih korisnika, mozda je neki forumas dobio drugacije resenje :)

Budi srecan, meni su za Maestro ATM withdrawal naplatili 10% jer su konvertovali dinare u evre pa evre u dolare za won :)

Pitanje u vezi ebanking-a...Naime odavno sam podneo zahtev, koji mi je "odobren" i kada sam pokusao da platim telefonski racun preko istog tog elektronskog bankinga, nisam mogao.

Jel trebam da zahtevam nesto dodatno od banke, jer koliko se secam trazio mi je neki disk ili tako nesto...

Da, za jednokratne naloge treba miniCD. Mozes napraviti sablone (ili mogu oni) i sabloni se mogu placati bez miniCD-a (ali je potreban da bi se napravili sabloni :D)

Nazad
Vrh Dno