Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Uzeo bih Master karticu gde se ne placa odrzavanje racuna. Gde je najpovoljnije?
Ako ti treba za inostrana plaćanja, takođe Erste banka nudi debitnu deviznu koja košta 400 dinara odn. 3,5€ za 3 godine. Funkcioniše tako što za svaku valutu sa viševalutnog računa skida ono što je za naplatu (evro, dolar, franak...) a za sve što je van kursne liste se troše evri po MasterCard kursu (približna autokonverzija bez gubitaka).

Treba mi kartica za placanje aliexpressa. Intesa mi uzima za odrzavanje racunu ali ne uzima za transakcije.
Pitanje: da li Eurobanka naplacuje odrzavanje i transakcije.
Eurobanka naplaćuje transakcije 1.25%+konverziju iz dinara po kursu banke (kartica je isključivo dinarska). Pošto je AliExpress inostrani trgovac, a izabereš plaćanje u dinarima, radi se trostruka konverzija (iz dinara u evre, što MasterCard dalje iz evra pretvara u dinare).
Erste banka to ne naplaćuje za deviznu. Pod pretpostavkom da ćeš plaćati dolarima, na deviznom računu uplaćuješ dolare. U slučaju ako uplatiš evre, banka radi konverziju u dolarima. Ako na Aliju za valutu plaćanja odabereš evro i na deviznoj partiji u evrima imaš pare, biće skinuti evri.

uji

hvala. Treba mi jos pojasnjenja.

Na aliju su mi uvek evri i na racunu evri. Ako sam te dobro razmeo to nije dobro i da treba da uplacujem dolare. Jel tako? Pricamo o Erste banci.
Da li Erste banka naplacuje odrzavanje internet racuna?

@malacrnabuba ne naplaćuje. U pitanju je viševalutni devizni račun u valutama sa kursne liste banke i ako imaš sredstava u pripadajućoj valuti, sa svake partije skida ono što je valuta plaćanja. Kao što znaš, Aliju je naplatna valuta dolar, pa samim tim su najniže cene u dolarima, tako da bi u toj situaciji bilo moguće da uplatiš dolare i Ali skida dolare. Ti naravno možeš da plaćaš i u evrima ako ti tako više odgovara, kao što to ja radim, jer mi se na primer više isplati tako, nego da mi Komercijalna banka radi konverziju valuta po njihovom kursu i uveća transakciju 2%, pošto ne plaćam u evrima, nego u dolarima. Pošto kupujem sitnice i u inostranstvu plaćam u evrima, trenutno nemam potrebu za viševalutnom karticom.
Ako ti je to nepraktično ili prekomplikovano, postoji i Visa internet Poštanske štedionice kojoj se internet račun ne naplaćuje. Međutim, ostavili su obavezu od 20€ depozita koji ostaje na računu sve dok se kartica ne otkaže, plus da uplatiš još 5 za troškove (uručenje kartice 100+150 godišnje, tj. sveukupno 550 dinara na 3 godine). Tu ti je isto kao u Intezi, uplaćuješ evre, a Visa radi autokonverziju u druge valute tj. platićeš u dolarima i to će biti približno obračunato bez provizije.

Hvala puno. Napuštam Intezu i idem kod Erste. Valuta mi je Euro i najlakši mi je pregled cena i ostalo.

PS: nisam znao da je aliju dolar naplatna valuta

• Like
Reagovanja: uji
Kazu mi u Erste da nemaju internet racun i da imaju samo Intesa i raifajzen.
Eurobanka otvara dinarski racun a sa njega konvertuju po kursu 114 na neku PAY karticu. Nema troskova odrzavanja.

@malacrnabuba dobro aman, napišem ti da imaju klasični devizni račun i da uz njega tražiš karticu, ti se držiš iste priče. Uopšte ne menja bitno stvari da li je avista devizni ili internet račun kad je kategorija kartice svakako debitna, niti je više ili manje umanjena sigurnost za upotrebu na internetu kad skoro svaka banka obavezuje 3D Secure. Ako ti je baš bitno da kartica nema magnetnu traku i čip, Raiffeisen banka nudi Visa Virtuon, košta 1200 dinara za dve godine i naplaćuje 1% za upotrebu u inostranstvu. Eurobanka obračunava 1,5% dodatno za inostranu potrošnju.

@uji to što pišeš za mene je špansko selo. Šta je "avista", "debitna" nemam pojma a i iskreno me ne zanima. Da znam i da mi je jasno ne bih to ni pisao. Moje jednostavno pitanje za bilo koju banku je glaslo: Treba mi internet račun ili nekako da plaćam u inostranstvu, konkretno za aliexpress.com i koliko košta održavanje.

Pa samim tim su mi i odgovorili. Da li može "akrobacijama" ja ne znam. Erste kaže ne može i moje je da im kažem, doviđenja.

Odlučio sam da ostanem u Intezi. Ne skidaju mi mesecno odrzavanje kada nema evra na racunu. Kad mi treba uplatim i to je to. Bolju kombinaciju ne znam. A ako ti ili neko znate napišite.

Poslednja izmena:
@malacrnabuba

Ne mora da bude "internet" racun.
Treba ti Master ili Visa kartica i devizni racun
( ma koji naziv da ima ) sa najnizim troskovima koriscenja.

Ima i Erste tu opciju

A ima i Postanska stedionica

2.3.2. Vođenje tekućeg deviznog računa otvorenog za
namenu korišćenja Visa kartice za internet
Bez naknade

2.5. Elektronsko bankarstvo
2.5.1. Uspostavljanje usluge Bez naknade
2.6. Mobilno bankarstvo
2.6.1. Uspostavljanje usluge Bez naknade
2.6.2 SMS notifikacija o prilivu na račun Bez naknade
2.6.3. SMS notifikacija o odlivu sa računa Bez naknade

3.3. OSTALE KARTICE
3.3.1. VISA INTERNET DEBITNA PLATNA KARTICA****
3.3.1.1. Izdavanje kartice
3.3.1.1.1. Izdavanje kartice RSD 100,00
3.3.1.2. Reizdavanje kartice RSD 100,00
3.3.1.3. Hitno izdavanje kartice na zahtev korisnika u
roku od 48 sati RSD 500,00
3.3.1.4. Godišnja članarina za karticu RSD 150,00

3.3.1.5.5. Minimalni ulog na deviznom tekućem računu za
koji je vezana kartica
EUR 20,00

Pozdrav, imam par pitanja vezano za Erste MasterCard debitna kartica.
Kolko vidim na njoj mogu da drzim dinare,eure,dolare i uvek mi skida odgovarajucu valutu bez provizije, bilo da placam online ili u inostranstvu?
Odrzavanje kartica je 400 din za 3 godine?
Mogu da uplatim dinare na racun i posle konvertujem u odgovarajucu valutu, prema njihovoj kursnoj listi?
Da li mogu na Erste bankomatima direktno da uplatim devize?

Poslednja izmena:
Nije dinarska, to je devizni viševalutni račun, znači valute koje si nabrojao bez dinara. Ne možeš da uplatiš evre preko bankmata, pošto bankomati primaju samo dinare. Dinare bi mogao da uplatiš samo ako otvoriš i dinarski račun, kurs za evre je inače odličan. Takođe i dodatak da pristup mbankingu imaš samo sa otvorenim dinarskim računom.

Znaci treba mi i dinarski racun, Da, ideja je da posaljem/uplatim dinare na taj racun, prebacim ih u odgovarajucu valutu i platim.
Kolko kosta odrzavanje dinarskog racuna i kako se placa, dal samo kad ima promet?
Pretpostavljam da banka koristi ovaj kurs https://www.erstebank.rs/sr/alati/kursna-lista .
Omladinski dinarski je besplatan, regularni je 250 RSD, a sa osnovni uslugama (samo dina) 150 RSD. Održavanje se plaća na regularnom samo kada je promet veći od 1000 RSD, za ovaj sa osnovnim uslugama ne znam. Banka ne koristi taj kurs u mbanking, kurs koji koristi je moguće videti samo na ekranu pre menjanja novca. Trenutno je za EUR 117,02/117,59. Za dolar nije baš najbolji kurs 119,97/125,49.

danas mi je konacno stigla erste mastercard. E sad kako ja mogu da vidim stanje na ovoj kartici i kako da uplatim novac da bih povezao sa pej palom?

@markokg25 idemo redom:
Ako je u pitanju devizna MasterCard debit, moći ćeš na PayPal-u da je koristiš samo za plaćanje. Elektronsko bankarstvo bez dinarskog računa nije dostupno. Ukoliko si korisnik omladinskog dinarskog, povlačenje sa PayPal-a je moguće isključivo u dinarima i to po kursu PayPal-a od oko 112 dinara za evro, dok kod osnovnog dinarskog računa, dinarska Master kartica je takođe u upotrebi samo radi plaćanja i na njemu može da se izvadi i Visa, takođe dinarska, sa instant transferom, po kursu od oko 115 dinara. Ukoliko povlačiš dolare, zamoli support da ti na Visa kartici card currency bude USD. Kod nas Erste banka nije prešla na George elektronsko bankarstvo i koristi se staro rešenje sa TAN tablicom, odn. i klasična mBanking aplikacija:

sve je to meni jasno ali kako se uopste registrovati na ovu aplikaciju?
1.mogu li ja licno da uplatim novac sa drugog racuna na ovaj da bih povezao karticu sa PP bez odlaska u banku?

Poslednja izmena:
  • Like
@markokg25 jedino posetom u filijali se vrši izdavanje TAN tablice za ebanking i ugovaranje mbanking usluge. Prenos sa drugog tekućeg na taj tekući je moguć, pošto se radi o prenosu u dinarima.

u filijalu cu da svratim prvom prilikom probacu cu da prebacim neki dinar sa drugog racuna cisto da mogu da je poveze sa PP.za drugo mi i netreba ova kartica

Da li je ova Vizu debit nova internet kartica Poštanske? Stara mi je istekla u septembru i sad dobih Vizu debit sa sve čipom, beskontaktnim plaćanjem i PINom?

Takođe me zanima da li je neko koristio Mastercard od MTS banke za net naručivanje(aliekspres...)? Imam devizni račun, a pošto zvrji rekoh da je možda bolje uplaćivati neku sumu i preko te kartice kupovati.

Da li neko zna za wire transfer priliv deviza koliko je vazno da onaj koji salje koristi posrednicku banku posto OTP za priliv mi nudi da naznacim istu za primanje deviza, problem je taj sto strana koja salje nema opciju da se nevede posrednicka banka ....? (i da kontakt istih je malo komplikovan i nemam izbora)

Zvao sam par banaka i jedino su me iz NLB_komercionalne razumeli i kazu da ne treba da se unese correspondent banka kod njih, da li iko ima racun kod njih da proveri da li je tako?

Koliko znam, NLB Komercijalna koristi matičnu NLB kao konto-korespodentnu banku, ali nisam siuran da li mora da se navodi u instrukcijama za transfer.

• Like
@techone praksa je da se ne navodi korespondentska banka, ali matična banka zadržava pravo da je uključi u transfer. Za AdSense, dok je to bila Komercijalna, sam direktno primao uplate od Google Ireland, što ne znači da je i u drugim slučajevima tako, odn. nema pravila kada bi korespondentska banka eventualno bila pridružena transferu.

Nazad
Vrh Dno