Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Čak ti i stoji u ugovoru o izdavanju kartica, videćeš i u jednom i u drugom da je referentna valuta RSD, odnosno EUR, te da se zaduženje recipročno obavlja po bankarskom prodajnom.
Drugim rečima,
za lokalna plaćanja samo RSD, za inostrana samo EUR.

Pitanje za treće valute:
Šta ukoliko je valuta prodavca USD, SEK ili CHF (a postoje na deviznoj partiji kartice, prethodno zamenjene preko menjačnice).
Hoće li banka direktno zadužiti tu treću valutu ili opet EUR? Jer ako zaduži EUR onda ide, konverzija treća valuta-RSD-EUR što opet ispadne nepovoljno.

• Like
Reagovanja: uji
Šta ukoliko je valuta prodavca USD, SEK ili CHF (a postoje na deviznoj partiji kartice, prethodno zamenjene preko menjačnice).
Hoće li banka direktno zadužiti tu treću valutu ili opet EUR?
Neće, sve ide iz EUR. Ne znam ni kako bi kupio druge Ino valute kada se namenski račun kartice vodi samo u evrima. Doduše nisam probao, a i nema potrebe. Konverziju radi Visa exchange rate u odnosu 1:1 na dan zaduženja kolika je stvarna vrednost valute.
Jer ako zaduži EUR onda ide, konverzija treća valuta-RSD-EUR što opet ispadne nepovoljno.
Banka u tom slučaju nema uticaja. Samo ti rezervacija ide po bančinom kupovnom, a knjiženje po Visa exchange rate, tj. razlika se vraća na račun. Ovo je čak i najbolja moguća opcija, jer Erste na primer uveća tu rezervaciju za 3%, a Inteza za nekih 6-7%.

Naše devizne visa kartice su vezane samo za EUR tako da uvek imaš konverziju da li po PŠ ili visa kursu, najzgodnije je da držiš EUR a kupuješ po lokalnoj valuti (visa kurs je najpovoljniji).

• Like
Neće, sve ide iz EUR. Ne znam ni kako bi kupio druge Ino valute kada se namenski račun kartice vodi samo u evrima. Doduše nisam probao, a i nema potrebe. Konverziju radi Visa exchange rate u odnosu 1:1 na dan zaduženja kolika je stvarna vrednost valute.

Banka u tom slučaju nema uticaja. Samo ti rezervacija ide po bančinom kupovnom, a knjiženje po Visa exchange rate, tj. razlika se vraća na račun. Ovo je čak i najbolja moguća opcija, jer Erste na primer uveća tu rezervaciju za 3%, a Inteza za nekih 6-7%.
Slažem se, ali onda za plaćanje trećih (ne-EURO) valuta, najbolji ispade RSD.
Ukratko, ako ste u Švedskoj npr, nikakav račun nemate da plaćate iz SEK sa deviznog računa (koji su po zakonu multivalutni, tj se držate sve valute NBS).
Svakako ide konverzija u RSD pa u EUR. Jedino je onda logično direktno zaduženje RSD u SEK, pa šta bude.

Nema logike da je najbolje u dinarima pošto ide konverzija po Visa kursu iz lokalne valute u evro, a u dinarima je išla dupla konverzija po nepovoljnijem kursu kad neko ima, kao u Intesi na primer što su neki radili, samo dinarsku partiju, a kupuje u nekoj drugoj valuti.

Ne dinarsku, to je već trostruka konverzija (RSD->EUR banka) i (EUR-USD recimo, Visa exchange rate). Verovatno piše i dodatno da je obračunska valuta za zaduženje u inostranstvu evro. Imam samo deviznu pa u tom ugovoru stoji gorenavedeno (rezervacija po kupovnom, banka nema uticaja na kurs koga formira Visa, tako nešto).

• Like
Reagovanja: iOS
Ok jasno znači za sva inostrana plaćanja trebaju se čuvati EUR na računu, ostale valute i nemaju smisla.
Dvostruka konverzija je nužni minimum (EUR-USD, Visa kurs)

Brka čovek devizne račune i kartice.
Možeš da imaš devizne račune za više valuta ali kartica računa samo EUR.

Možeš da imaš devizne račune za više valuta ali kartica računa samo EUR.
To me jeste zbunjivalo, račun u više valuta a kartica samo EUR zadužuje (pa ti drži šta ti volja).
Sad me zanima kako je ovo rešeno u drugim ekonomijama, jer je svakako rigidno rešenje (tj. zašto baš EUR a ne USD npr.).

Tako je kod nas odredila Narodna banka Srbije i banke se toga pridržavaju, a u nekim zemljama su vezani za dolare i slično.

Prati se zakon o deviznom poslovanju gde je EUR referentna valuta za ino plaćanja. Do promene core sistema, NLB je na Visa Prepaid knjižila refundacije u USD i ostalim ino valutama po višem kursu. Kakva je sada situacija, ne znam, nisam više tamo i ne nameravam da budem (previše spamuju mejlovima i sms-om, a ne postoji mogućnost odjave oglasnih ponuda, još ih ja plaćam, a ne oni mene). U Rajfajzenu sam sve odjavio što ne plaćam ništa pa i Yettel razumem ponekad da mi šalju ponude kredita, iako sam i njih zamolio da me ne zovu, a čak ni nemam primanja.

Koliko vidim, to se ipak ne pominje u Zakonu o deviznom poslovanju, a nisam siguran gde još da potražim (guglanje ne pomaže). Zapravo mi ima smisla da to i nije propisano, budući da upravo BPŠ kao referentnu valutu za plaćanje UnionPay karticama koristi USD. Ne sumnjam da postoji razlog zašto banke forsiranju EUR za MasterCard i Visu, ali ne znam koji je tačno. Tehnički ne verujem da je, budući da platni procesori valutu srpskih kartica prepoznaju kao RSD, a pomenute dve kartičarske kuće imaju dinarsku kursnu listu, tako da kažem, tj. mogle bi da samostalno zaduženje u bilo kojoj valuti da svedu na dinar, sa čim se može eksperimentisati ovde (Visin kalkulator) i ovde (MasterCard-ov kalkulator).

• Like
Nema odliva deviza iz rezervi a pitanje je koliko je dinar tražen te su kartice vezane za EUR i zašto bi banke koje imaju ugovor sa kartičarskim kućama gubile na kursnim razlikama.

...BPŠ kao referentnu valutu za plaćanje UnionPay karticama koristi USD...
To Vam je najbolja varijanta za Temu i Ali - DINA PŠ i mirna Bačka. Za dolarska plaćanja bez premca.
Skida sa dinarskog po srednjem kursu NBS za USD bez bilo kakvih provizija na Aliju, a na Temu-u tačno u dinar isto bez ikakve provizije za ino plaćanje.
Za ove dve i možda i neke druge platforme koje prihvataju UnionPay, DINA PŠ je superiornija od bilo koje Vise/Mastera, plus je za dž svakome ko ima tekući u BPŠ.
(Ne bi ni ja sve ovo znao da nije Uji-ja legende).

Jesi li siguran za Temu? Pošto je tu naplatna valuta dinar, trebalo bi da se dese dve konverzije: RSD -> USD -> RSD. Primera radi, trenutno je prema UnionPay-ovom kalkulatoru 1 RSD = 0,00969653 USD, dok je srednji kurs dolara 103,5449. Pa tome bi se npr. zaduženje od 1000 dinara "naduvalo" na makar 1000 * 0,00969653 * 103,5449 > 1004 nakon knjiženja. Neznatna je to razlika, naravno, ali nije jednako, što je pogotovu značajno ako neko ima tačan iznos na računu. Ili ipak ima mehanizam kojim transakcije u RSD obrađuju tačno u dinar, iako se to ne pominje u uslovima?

Za MasterCard (ne sumnjam da se odnosi i na Visu) znam da BPŠ ima konverzije RSD -> EUR -> RSD, tj. u svakom slučaju je evro obračunska valuta. Slao mi je baš jedan član kako mu je 2468 RSD sa Temua obračunato kao 21,13 EUR, a zatim proknjiženo kao 2479,34 RSD. Nije ni pomislio da stavi evre na račun, ne očekujući da će to da se desi, ali pošto ima Račun plus, svakako je dobro prošao sa kursom 117,3375. Sad već ne bi tako lepo ispalo, mada je dobra stvar što sve do trenutka knjiženja nije kasno kupiti evre.

U svakom slučaju, stoji da je UnionPay najbolji za dolarska plaćanja poput Alija, ali moram napomenuti da se čini da ni za ostale valute ne bi bio loš! Ako nešto ne propuštam, evo, trenutni njihov kurs za evro kaže 1 EUR = 1,13655968 USD. Kad se na to nalepi srednji kurs dolara 103,5449 ispada da je 1 EUR = 1,13655968 * 103,5449 = 117,68495841 RSD. Okej, bude tu sigurno nekog zaokruživanja, ali ne velikog, tako da računam da je u najgorem slučaju (za okrugle iznose, ako nema nekih skrivenih troškova) 1 EUR = 117,7 RSD (za manje decimalne iznose dolazi do svojevrsnih anomalija zbog zaokruživanja, pa može i da pređe 118). To je zapravo odlično za one koji nemaju devizni račun i karticu, maltene jednako menjačnici u aplikaciji (117,6713).

To me jeste zbunjivalo, račun u više valuta a kartica samo EUR zadužuje (pa ti drži šta ti volja).
Sad me zanima kako je ovo rešeno u drugim ekonomijama, jer je svakako rigidno rešenje (tj. zašto baš EUR a ne USD npr.).
Koreja - USD.
Japan - JPY.
EURzona - izgleda da nema pravila pa sta se kome svidja. Revolut kaze "nema provizije" a onda sakrije proviziju u spreadu za dolarska/krunska placanja sa EUR partije (proveravao koji put, 0.5-2% provizije izadje). Iskreno nisam probao sta se desi kad imam dolare i placam u dolarima (jer ionako bi morao da kupim dolare po njihovom kursu - koji je isti kako me izadje za karticu).
Primanje/slanje dolara na/sa Revoluta nije free skroz pa necu da saljem ni od kuda.
Na kraju dodje lose svejedno.

N26 - kvazi nema provizije ali je 0.5% za sve valute. Koristio za KRW, USD, JPY i CZK.

A kao je EUR referentna valuta i kao MC/Visa vrse konverziju.

Sta stoji na papiru i sta je u praksi nije isto ni u EU.

Kod nas je bila milina dok nisu Intesa i AIK poceli da naplacuju (Intesa odrzavanje racuna, AIK proviziju van)

Jesi li siguran za Temu? Pošto je tu naplatna valuta dinar, trebalo bi da se dese dve konverzije: RSD -> USD -> RSD....
Isprobao sam 29.04. Pre dole attach-ovane kupovine stanje je bilo 22060.55, nakon nedelju dana je bilo 19097.55 znači skinuli su tačno u dinar - 2963rsd.

Prilozi

• Temu.jpg
    Temu.jpg
    108.6 KB · Pregleda: 59
Koreja - USD.
Japan - JPY.
EURzona - izgleda da nema pravila pa sta se kome svidja.
Japansko rešenje (ko bi reko) najbolje.
Kod kuće JPY, na strani JPY.

Verujem da i u Evrozoni (lokalne narodne banke u evrozoni) koriste EUR isto ok.
Ali kapiram da treba imati izvoznu ekonomiju za takav poduhvat.

Sve ostalo je titranje po provizijama. Treba referentna valuta za devizna plaćanja da bude RSD :)

To Vam je najbolja varijanta za Temu i Ali - DINA PŠ i mirna Bačka. Za dolarska plaćanja bez premca.
Skida sa dinarskog po srednjem kursu NBS za USD bez bilo kakvih provizija na Aliju, a na Temu-u tačno u dinar isto bez ikakve provizije za ino plaćanje.
Za ove dve i možda i neke druge platforme koje prihvataju UnionPay, DINA PŠ je superiornija od bilo koje Vise/Mastera, plus je za dž svakome ko ima tekući u BPŠ.
(Ne bi ni ja sve ovo znao da nije Uji-ja legende).
da li je tekuci besplatan u ps

da li je tekuci besplatan u ps
150 din mesečno za zaposlene, 125 din mesečno za penzionere, ima i besplatan račun koji otvara NZS za pomoć nakon gubitka posla uz koji takođe (uz lični zahtev u NZS-u) BPŠ izdaje UnionPay karticu sa rokom važenja od 7 godina (iako pomoć ide samo do 12m max) koja se jednako funkcionalno može koristiti online.
Takođe ako neko od ukućana inače koristi BPŠ, može da traži do 3 dodatne UnionPay kartice za 3 različita ovlašćena lica - svaka sa drugim imenom i prezimenom iako naplata ide sa jedinstvenog računa originalnog korisnika.

150 je platni račun sa osnovnim uslugama pa samim tim mogu da ga koriste svi, a nije ograničen samo na uplate zarade i mogu da se primaju po drugim osnovama.

Nije baš kartica... da nije neko koristio Paysend za plaćanje na strane račune?
Je l' to regularan sajt/aplikacija?

Moram Grcima da uplatim kaparu ali bez invoice (naše banke insistiraju na predračunu), imam samo njihov IBAN.

Ja plaćam 200 (nije racun plus u pitanju, tekući racun za zaposlene).
Druže treba mi tvoja mala pomoć oko naručivanja virtuelne Bilder Mastercard kartice.
Ono što je meni potrebno je da osnovna valuta i kartice i računa bude USD - iz attach-ovane slike screenshota možeš da vidiš da su mi stavili po default-u EUR i gdegod da kliknem ne daje mi opciju da to promenim - ili to možda nema veze i treba samo da kliknem na "order card" pa će mi tek onda dati opciju za valutu?
Da li i tebi svaki put pri loginu na web stranicu traži SMS verifikaciju, to ne bi trebalo da se posebno napaćuje ako sam dobro shvatio?

Prilozi

• Bilder.jpg
    Bilder.jpg
    162.7 KB · Pregleda: 34
Druže treba mi tvoja mala pomoć oko naručivanja virtuelne Bilder Mastercard kartice.
Ono što je meni potrebno je da osnovna valuta i kartice i računa bude USD - iz attach-ovane slike screenshota možeš da vidiš da su mi stavili po default-u EUR i gdegod da kliknem ne daje mi opciju da to promenim - ili to možda nema veze i treba samo da kliknem na "order card" pa će mi tek onda dati opciju za valutu?
Da li i tebi svaki put pri loginu na web stranicu traži SMS verifikaciju, to ne bi trebalo da se posebno napaćuje ako sam dobro shvatio?
mislim da moras da kontaktiras osobu tj agenta koji ti je otvorao account

Ono što je meni potrebno je da osnovna valuta i kartice i računa bude USD - iz attach-ovane slike screenshota možeš da vidiš da su mi stavili po default-u EUR
Ja koliko znam kada otvoris nalog, dobijes multi-currency account, ja sam imao EUR, USD, GBP i jos neke dodatne valute u sklopu samog naloga. EUR jeste primarna valuta, ali te to ne sprecava da trosis i drzis ostale valute na nalogu.
Kad si otvarao nalog, dobio si svog Account Managera, kontaktiraj ga sa istim pitanjem, odgovaraju jako brzo. Meni je poslednji put kad sam ga kontaktirao, odgovorio za 40ak minuta.

Da li bi neko sa Bilderlings nalogom bio voljan da se swap-uje sa mnom?
Ja bi mu na tekući RSD račun prvo uplatio 330 RSD, a on posle meni internim besplatnim Bilder transferom da pošalje 3 USD?
(Treba mi zbog povezivanja dolarski denominirane Bilder Master kartice na PayPal).

Da li bi neko sa Bilderlings nalogom bio voljan da se swap-uje sa mnom?
Ja bi mu na tekući RSD račun prvo uplatio 330 RSD, a on posle meni internim besplatnim Bilder transferom da pošalje 3 USD?
(Treba mi zbog povezivanja dolarski denominirane Bilder Master kartice na PayPal).
Nije više aktuelno, snašao sam se, Hvala!

Nazad
Vrh Dno