Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Zanimljivo da otp nema ovo podesavanje, sve sam preturio. Ladno cu morati da nadjem neku praznu karticu, da je dodam na nalog i onda da preko nje zapocnem uplatu, a da je zavrsim preko moje master gold. Zakomplikovali su ga Kinezi, ako vec postoji opcija da salju besolatno ne razumem ovu gimnastiku ionako niko nece da naruci sa ovim skupim sipingom...

Nema tih podesavanja za OTP mBanking aplikaciju i najkorisnije je ono sto ti je @neo geo napisao. Na taj nacin si mogao da prebacis manje para nego sto treba i ne bi prosla transakcija. Onda on koriguje cenu, ti prebacis koliko treba na racun koji nije stedni i platis.

Nevezano za ovo, napravi avista racun i za dinare i za evre i skloni na njih sredstva, bilo dinarska ili evro. Na taj nacin se donekle stitis od toga da ti neko ne skine pare sa racuna u slucaju da dodju do podataka za tvoju karticu. Lako iz aplikacije prebacujes kad god, i koliko god da ti zatreba za placanje.

Zanima me šta se desava sa ovim pretplatama u slučaju kada na kartici sa koje se placa nema novca? Npr. YouTube treba odredjenog datuma da se skine sa kartice i ako nema novca ili je isključen kanal za internet plaćanja za tu karticu, jel se automatski gasi pretplata ili se dobije neko obaveštenje kako i šta dalje?

Pa zavisi od servisa neki ce ti dati rok da ubacis novu karticu ili pokusas ponovno placanje za 24-48h uglavnom, neki servisi gde je pokusaj prevara eci ce odma blokirat nalog a neki ce proverit podatke naloga i ako im se nesto ne svidja ugasit ga

Streaming servisi (Spotify, Apple, Deezer, Tidal) kada pokušaju naplatu, suspenduju produženje pretplate. Nadam se da isto važi i za YT, ali nisam testirao, nije mi palo na pamet pošto koristim Vanced.

Izvinjavam se na glupom pitanju.

Hoću da uplatim Brilliant.org premium, i cene su navedene u dinarima. Kako će ovo da se obračuna, po kom kursu? Mogu li to da znam?

1650752943710.png

Nešto sitno sam puštao na Coinbase-u Intesinom karticom, pošto je plaćanje u RSD i moje tumačenje je da konverziju EUR->RSD radi Visa.

@Artemidijan

Баш сам пре мање од месец дана уплатио Brilliant. Наплата стиже банци у динарима, тачно та сума коју ти понуде.

@Artemidijan

Баш сам пре мање од месец дана уплатио Brilliant. Наплата стиже банци у динарима, тачно та сума коју ти понуде.
Plaćanje bih obavio Intesa VISA debitnom karticom. Ona je vezana za devizni račun.
Jel može neko da objasni kako teče transakcija? Nisam ekonomski obrazovan pa ne znam.

Pošto naplata stiže banci u dinarima, to znači da će biti konverzija iz dinara u evre po Intesinom kursu. Pošto ćeš koristiti karticu koja je vezana za devizni račun.

Pozdrav.

Putujem cesto i potrebna mi je platna kartica (idealno Visa) kojom bih mogao da placam u inostranstvu - prvenstveno SAD i Latino-Amerika, a povremeno i Evropa. Moji devizni racuni su u Intezi, ali se ne osecam dovoljno komforno da koristim njihovu Visa Debit karticu (imajuci u vidu koliko je mojih kolega scamovano na uplatnim mestima i ATM-ovima van zemlje).

Treba mi nesto poput beskontaktne "back-up" kartice, na koju mogu da prebacim putem online bankinga tipa $100-200 dolara po potrebi, da platim racun u restoranu, kupim patike, nesto sa Amazona i sl. Kada potrosim to, da mogu da prebacim sredstva opet za novu kupovinu. Sa tim u vidu, evo i pitanja...

Video sam na sajtovima da Komercijalna banka nudi Visa prepaid karticu, a Eurobank Manchester Mastercard prepaid karticu.

Uplacivao bih prvenstevno USD na ovakvu karticu... Prilikom koriscenja iste u inostranstvu da li se radi konverzija EUR-USD ili RSD-USD pa moja potrosnja moze biti veca od iznosa koji trebam izmiriti (npr. ukoliko moj racun u restoranu glasi tacno $200 - da li to je isti iznos koji ce biti minusiran sa kartice, ili zbog konverzije kurseva/dodatnih taksi mogu da ocekujem da ce potrosnja prilikom uplate biti veca od preporucenog iznosa? Hteo bih da izbegnem koverziju i da bude direktna isplata - ukoliko sam u Americi, da mi se sa kartice skine onoliko koliko iznos racun.

U sustini potrebna mi je vasa preporuka; ukoliko neko zeli da ostavi sugestiju, zahvaljujem se unapred.

@Dawn devize u globalu možeš uplaćivati samo u Srbiji. Mani se Kombanke, jer će ti svaku transakciju uvećati za 2% pošto ne plaćaš u evrima, isto važi za UniCredit, dok i Raiffeisen naplaćuje 1%. Preostaju ti još Credit Agricole i Halkbank, ali podrazumevaju paket račune sa mesečnim održavanjem. Jedina Visa kartica bez tekućeg sa kojom ne bi imao trošak autokonverzije bi bila Visa Classic Debit vezana za devizni od 50 dinara mesečno kada ima promena ili Visa Internet Poštanske štedionice po kojoj imaš 20€ depozita, a za obe važi 100 uručenje+150 godišnje u protivvrednosti na 3 godine i možeš uzeti LIB za proveru stanja. Erste banka nudi beskontaktnu Master Debit deviznu (3,5€ na 3 godine) i funkcioniše tako što bi sa nje direktno skidao USD ako bi ih bilo na računu (ovo je jedinstveni slučaj, a u ostalim bankama bi imao evre), dok sa ostalih partija (prisutnih u njihovoj kursnoj listi bi išla bankarska autokonverzija). Tek u ostalim ino valutama kojih nema na listi koristiš EUR, a Master radi autokonverziju (Bugarska, Makedonija, Mađarska, Albanija...)

Dobar dan, imam Intesa internet karticu i na njoj dolare, uglavnom za kupovinu na AliExpressu.
Po kom kursu i sa kakvim provizijama ta kartica funkcionise kada mi je nesto sto kosta 6.49usd naplaceno oko 1050 dinara?
Hvala

Jedino mudro je da na toj kartici drzis evre i placas, a u svakoj drugoj opciji ti lravi duplu konverziju valuta posto je kod nas devizni promet vezan za evro i u njega konvertuju.

Meni malopre u Mobi 2,64$ naplaćeno 288rsd za nešto sa AliExpress-a, imam samo dinare na računu, sto mi je skroz okej…

Takodje kada placas nesto online gledaj da placas u originalnoj valuti (za Ali bese USD najbolje), nemoj da menjas ti sam na sajtu u EUR/RSD i slicno.
A sto se tice naplate, moguce da su ti rezervisali vise nego sto treba a posle ce da proknjize pravu vrednost (ali svakako ako su ti naplatili u RSD bilo je tu duplih konverzija).
PS: +1 da drzis evre i njima placas.

Nekada nije bilo duple konverzije, pa mi je skidana cifra u dolarima onoliko koliko košta. Sada mi stiže sms i stanje je u dinarima iako imam samo dolare na tom racunu...
Hvala svima, od sada sa dinarskog ili €...

Dobar dan, imam Intesa internet karticu i na njoj dolare, uglavnom za kupovinu na AliExpressu.
Po kom kursu i sa kakvim provizijama ta kartica funkcionise kada mi je nesto sto kosta 6.49usd naplaceno oko 1050 dinara?
Hvala
Ovo liči kao da si naručio iz zemlje eu, pa ti uračunali i carinu/pdv automatski. Previše je to za 6.5 dolara, čak i sa rezervacijom koju intesa uzima.

Po kom kursu se prilikom plaćanja sa Visa Prepaid Komercijalne banke konvertuju dinari u evre i da li postoji opcija korišćenja ebankinga besplatno u okviru tog namenskog računa? Za mbanking znam da se plaća naknadna mesečno od 100,150 din

@Davidson

Pregledaj Tarifnik za tvoj paket i vidi koje su usluge dostupne i po
kojoj ceni.

Konverzija ide po prodajnom kursu za € - racunaj oko 120 dinara.
( pogledaj kursnu listu nlbkb.rs/#kompletnaKursna )

Ako nisi uslovljen da moras da koristis racun u KB i ako do sada nisi imao
racun u Raiffeisen banci mozes otvoriti iRacun.
Imas besplatno vodjenje racuna.
Besplatno e i m bankarstvo.
Besplatno izdavanje Visa i Dina kartice.
Besplatne transakcije u zemlji ( e/m bankarstvo )
Placanje na internetu ( €/$ po prodajnom kursu banke )

@Davidson

Pregledaj Tarifnik za tvoj paket i vidi koje su usluge dostupne i po
kojoj ceni.

Konverzija ide po prodajnom kursu za € - racunaj oko 120 dinara.
( pogledaj kursnu listu nlbkb.rs/#kompletnaKursna )

Ako nisi uslovljen da moras da koristis racun u KB i ako do sada nisi imao
racun u Raiffeisen banci mozes otvoriti iRacun.
Imas besplatno vodjenje racuna.
Besplatno e i m bankarstvo.
Besplatno izdavanje Visa i Dina kartice.
Besplatne transakcije u zemlji ( e/m bankarstvo )
Placanje na internetu ( €/$ po prodajnom kursu banke )
Hvala na odgovoru. IRačun imam otvoren i zadovoljan sam. U Komercijalnoj nemam račun, hteo sam neku od prepaid kartica kao rezervu za internet plaćanja. Iako na sajtu nisam video, pomislio sam da nemaju možda neki poseban kurs za namenske račune samo za Visa Prepaid karticu (nepovoljniji).
Pogledaću i MasterCard Eurobanke, zvuči kao povoljna opcija za prepaid varijante

Zdravo drugari, da li Halkbank a ima interent karticu i koliko košta održavanje ? Ako ima da li sa ovom karticom mogu da vršim dopune, gif card, na Turskom Stemu i Epicu ?

Da li je Visa Internet kod Postanske stedionice najpovoljniji izbor
za one koji nemaju neki multivalutni racun i Master ili Visa karticu ?

2.3.2. Vođenje tekućeg deviznog računa otvorenog za
namenu korišćenja Visa kartice za internet
Bez naknade

2.5. Elektronsko bankarstvo
2.5.1. Uspostavljanje usluge Bez naknade
2.6. Mobilno bankarstvo
2.6.1. Uspostavljanje usluge Bez naknade
2.6.2 SMS notifikacija o prilivu na račun Bez naknade
2.6.3. SMS notifikacija o odlivu sa računa Bez naknade

3.3. OSTALE KARTICE
3.3.1. VISA INTERNET DEBITNA PLATNA KARTICA****
3.3.1.1. Izdavanje kartice
3.3.1.1.1. Izdavanje kartice RSD 100,00
3.3.1.2. Reizdavanje kartice RSD 100,00
3.3.1.3. Hitno izdavanje kartice na zahtev korisnika u
roku od 48 sati RSD 500,00
3.3.1.4. Godišnja članarina za karticu RSD 150,00

Takoreći jeste, jer osim što su pristojne naknade za izdavanje i članarinu (sveukupno 550 dinara kroz 3 godine), ne naplaćuju proviziju za autokonverziju iz evra u ostale ino valute poput UniCredit i Komercijalne ili naknadu za potrošnju u inostranstvu kao Raiffeisen. Nekima s druge strane predstavlja problem 20€ obaveznog depozita, ali ja na to gledam kao kompromis za pomenutu situaciju.

A tih 20€ da li smeju ili ne smeju da se potroše? I da li se te poština Visa tretira kao pripejd kartica?

@Sunshine4747 ne tretira se kao Prepaid, već kao Debit. Ovo je bilo tipično za sve internet kartice pre 20 godina i Poštanska je tu meru zadržala, dok su Intesa, Raiffeisen i nekadašnja Vojvođanska tu obavezu ukinule. Ovo znači da sa 20€ je tvoje stanje na kartici 0. Ukoliko se desi nekim čudom da dođe do transakcije iz tog depozita (usled specifične naplate obnove pretplate ili nečeg trećeg), prilikom nadopune stanja moći ćeš ponovo da je koristiš tek pošto se stanje vrati u visini depozita. U normalnim okolnostima, kupovinu iz depozita nećeš moći da obaviš i transakcija će biti odbijena. Naravno, depozit se vraća ukoliko odlučiš da otkažeš karticu.

pozz svima.Ima otvoren Iracun u rajfajzen banci za meni sto treba radi savrseno. e sad jedno pitanje uzo bih master karticu pripejd,naravno gde se neplaca odrzavanje racuna gde je najpovoljnije? imao sam mwalet ali je nazalost ugasen

Nazad
Vrh Dno