Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
SD-a 2011-te neće ni biti (osim kod nas, naravno :mad:).

Čitajući ovu i par sličnih, tema moja konfuzija oko toga šta uzeti samo je još veća. U početku sam bio ubedjen da je prava stvar za mene Full HD 40 ili 42-ka, a sad sve više razmišljam o 42 HD Ready plazmi?!
I ja sam tako razmisljao i pre pola godine uzeo Panasonic PV80, a vreme je pokazalo da nisam pogresio...

Jel zna neko do kada traje ona akcija u Metrou za Samsung 416 modele? Ili su bese sada 410 modeli? Trebalo bi ujutru da skoknem do Metroa pa me zanima.

Poslednja izmena:
Evo da odgovorim sam sebi i ostalima, posto niko nije hteo ili znao. Bio sam jutros i ne traje vise akcija. 50" model je oko 79k dok je 42" oko 55k. Otici cu sutra ili preksutra do Merkatora pa da vidim jel tamo traje akcija.

Evo da odgovorim sam sebi i ostalima, posto niko nije hteo ili znao. Bio sam jutros i ne traje vise akcija. 50" model je oko 79k dok je 42" oko 55k. Otici cu sutra ili preksutra do Merkatora pa da vidim jel tamo traje akcija.
Hvala na informacijama. Javi kako je stanje u Merkatoru. Pozdrav

Uzeo sam danas u Merkatoru 42a410, na akciji za 51k. Za sada sam zadovoljan, ali nikako ne mogu da namestim preko Media Player Classica da mi slika preko HDMI kabla bude preko 100% povrsine ekrana. Po vertikali fali manje, oko mozda 10%, a po horizontali sigurno jedno 15% nema slike, tako da su mi glumci taman za toliko izduzeni. Da napomenem da mi je desktop veci, znaci fali sa svake strane po mozda par posto. Sve sam zivo probao ali nikako da namestim. Jel ima neko ideju kako ovo da sredim?

Poslednja izmena:
Ako mislis na Ati tray tools, iskljucen je overscan. Ako mislis da iskljucim u drajverima, ne mogu da nadjem gde je to. Mislim da nema u drajverima.

Catalyst Control Center > DTV (HDMI) > Scaling Options

Pomeri na 0%

OK, to je to. Hvala vam puno. Opet ima par centimetara sa svake strane, ali pretpostavljam da je to OK, jer je tako i kada mi je prikazan samo desktop na TV-u.

To nije OK, podesi rezoluciju slike na 1024x768 i u opcijama TV-a za Picture size na Just scan.

(možda se kod tebe ova opcija zove drugačije)

Probaj da podesis rezoluciju na 1280 x 720 pa onda ako nece uradi overscan, ATI je prilicno uprskao stvar sa ovim ni meni se ne svidja :mad: takodje i onaj deo sa pixelima prebaci na Full RGB :)

To nije OK, podesi rezoluciju slike na 1024x768 i u opcijama TV-a za Picture size na Just scan.

(možda se kod tebe ova opcija zove drugačije)

Da, tako se zove i kod mene. A nisam te razumeo samo, jel na TV-u da podesim tu rezoluciju ili u drajverima?

takodje i onaj deo sa pixelima prebaci na Full RGB
Koji deo sa pikselima?

Poslednja izmena:
Da, tako se zove i kod mene. A nisam te razumeo samo, jel na TV-u da podesim tu rezoluciju ili u drajverima?

Tu rezoluciju podesi u driverima, na mestu gde vidis ona dva ekrancica na jednom ti je monitor a na drugom TV ... osim ukoliko ne koristis TV kao monitor :)

Probaj da podesis rezoluciju na 1280 x 720 pa onda ako nece uradi overscan, ATI je prilicno uprskao stvar sa ovim ni meni se ne svidja :mad: takodje i onaj deo sa pixelima prebaci na Full RGB :)

Zašto bi podešavao veću rezoluciju od fizičke rezolucije njegovog TV-a? Time se ništa ne dobija.

Probao sam da stavim obe rezolucije i nista se nije promenilo, osim sto mi se vratila velicina ekrana na onu problematicnu, a sada vise nemam onu opciju za 0% overscan, vec imam samo tu underscan i overscan i sivo je, tj. ne moze da se promeni. Inace stoji mi na Clone, ali probao sam i Extend koji mi ne odgovara, ali sam opet probao zbog ove rezolucije gore, i isto je.

Ako staviš na clone, imaćeš istu rezoluciju i na monitoru i na TV-u a čisto sumnjam da taj 22" držiš na 1024x768 :)

Stavi Extend, podesi rezolucije za monitor 1680 i za TV 1024 i podesi da ti je monitor primarni displej. Overscan stavi na 0% i trebalo bi da dobiješ sliku preko celog ekrana na oba displeja. Jedino što ćeš morati da prevučeš film na TV kad budeš puštao neki film pa onda raširiš u full screen.

Ja koristim TV kao jedini monitor pa ti nemogu baš pomoći oko podešavanja dual setup-a.

Poslednja izmena:
OK, ali vise mi odgovara da nemam par centimetara sa svake strane, nego extend opcija. Nemam zivaca da jurim kursor po monitoru i tv-u. U svakom slucaju probao sam i extend i isto mi je.

Zašto bi podešavao veću rezoluciju od fizičke rezolucije njegovog TV-a? Time se ništa ne dobija.

Zato sto nisu isti pixeli kod plazme i lcd pa 1024 horizontalnih odgovara 1280.
Sto se tice podesavanja, kod buraza sa laptopa koji ima integrisanu AMD grafiku preko HDMI extended desktop, overscan 0 i 1280x800 za lap i 1280x720 za plazmu. Znaci, moze da se namesti samo se nisi dovoljno potrudio.

Ja sam vec nekoliko puta rekao da sam probao obe rezolucije i da se nista ne menja. Takodje sam rekao da mi extended ne odgovara. Sada me zanima samo kako da vratim ono overscan na 0% i zadovoljan sam, ali ne mogu ni to vise da podesim, jer je ta opcija nestala.

Ma nema, sta god sam pokusao, ne mogu da vratim one scaling opcije. Evo sad sam instalirao 9.4 drajvere (naravno, ocistio lepo stare) i opet isto. Evo na slici se vidi kako mi je. Sto je najgore znam da je moglo, i da sam stavio na 0%, a na levoj stari je cini mi se bilo 15%, a sada je ovo. ?!? Jel ima neko ideju sta sam *****ao? Sve sam zivo precesljao 3 puta barem.

Prilozi

• Clipboard-1.jpg
    Clipboard-1.jpg
    66.3 KB · Pregleda: 64
Zato sto nisu isti pixeli kod plazme i lcd pa 1024 horizontalnih odgovara 1280.
Sto se tice podesavanja, kod buraza sa laptopa koji ima integrisanu AMD grafiku preko HDMI extended desktop, overscan 0 i 1280x800 za lap i 1280x720 za plazmu. Znaci, moze da se namesti samo se nisi dovoljno potrudio.

Jasno mi je da nisu kvadratnog nego pravougaonog oblika i da je zato moguće 4:3 odnos slike razvući na 16:9 ekran ali mi ne ide da skapiram, ma koliko se trudio, zašto gurati veću rezoluciju od native na TV? Kao da pokušavaš da sipaš 25 litara u kanister od 20 litara jer tako više odgovara :p

Normalno, TV će skalirati sliku na 1024 ali i dalje ne kapiram čemu to :trust:

Zato kume jer kad pokrene film koji je kropan recimo, dobit ce zbog 4:3 rezolucije vece black barove od standardnog 2.35 : 1.

Kod gledanja filmova mora postaviti 1280x720 da bi imao 16:9 i da bi imao normalnu velicinu black barova.

Uhhh :S:

Hvala na pojašnjenju.

No problem, to je obično problem 42" HD ready plasmi koje imaju 4:3 rezu, dok 50" HD ready plasme kao i HDready LCD-ovi imaju 1366x768 rezu i nemaju taj problem.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno