Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To su tablice optimalnih vrijednosti sa obzirom na dijagonalu, dok se preporucene vrijednosti razlikuju za SD i HD signal.

Kupiti HDTV za SD signal je besmisleno, a kupiti HDTV i ne postaviti ga kako odgovara HD signalu takodje je besmisleno. Tabele su postavljane i na benchu i ima ih na netu. A to da je 4.4m preporuceno za 50" za HDTV jednostavno nije istina! Ali ok, toliko od mene... hocete da 50" gledate sa 50m slobodno - nemam nista protiv.

Mogu slobodno da potvdim ovo sto pise gvlada. I ja sam do pre par dana bio jako skeptican, ali shvatih da je to apsolutno tacno. :)
Dakle svoj 42A410 sam gledao i sa 2m bez ikakvih teskoca, dakle bilo je pravo zadovoljstvo (HD materijal).

A sto se tice ovih tablica za optimalno gledanje to za mene nema pojma kako su oni izracunali ali ok to su valjda neki strucnjaci...
Ali sta cemo sa onima koji idu u bioskop i koja je tu optimalna daljina za gledanje pa nije isto sedetim u prvim redovima ili na "'balkonu"'
Zakljucak zakljucite sami ;)

Pa mislim nije bas mali ali vec razmisljam o 50"
Neko ko prvi put vidi kaze joj kolki tv sta ce ti ovoliko veliki ali meni licno kad se opruzim na krevetu hvali mi jos malo inca,to je moje misljenje mozda ja tako volim ali najbolje ako nisi siguran da bacis pogled kod nekog kako to izgleda u sobi

Evo ti prave tabele a ti radi sta mislis da treba :)
Tabele su prave jer Vladavina kaze tako :smoke:

Prilozi

• 0602_tech_talk1_large.jpg
    0602_tech_talk1_large.jpg
    144.5 KB · Pregleda: 82
  • 0602_tech_talk2_large.jpg
    0602_tech_talk2_large.jpg
    164 KB · Pregleda: 66
  • distance_chart.png
    distance_chart.png
    36.1 KB · Pregleda: 58
  • HD udaljenost 2.jpg
    HD udaljenost 2.jpg
    66.8 KB · Pregleda: 63
  • resolution_chart.png
    resolution_chart.png
    50.5 KB · Pregleda: 59
Pa mislim nije bas mali ali vec razmisljam o 50"
Neko ko prvi put vidi kaze joj kolki tv sta ce ti ovoliko veliki ali meni licno kad se opruzim na krevetu hvali mi jos malo inca,to je moje misljenje mozda ja tako volim ali najbolje ako nisi siguran da bacis pogled kod nekog kako to izgleda u sobi

A jel gledas pretezno SD ili HD? Mislim, ako me razumes, ako uzmem 50" i nekih npr. 50% vremena gledam SD, jer gomila stvari nema npr. na HD kanalima, ne znam kako ce izgledati to na 3,3m na 50".

Treba imati 3 stolice i premijestati se kad god nesto drugo gledas :d, a ako neko voli da gleda 42-50" sa 1m samo neka izvoli ali meni je to debilno odmakni se brate da vidis cijeli tv kako treba a ne da vrtis glavom kao na tenisu da bi vidio film kako treba.

O tome i ja dosta razmisljam. Kao sto sam procitao na jednom sajtu, preveliki tv moze da bude veci problem i napor od samog uzitka. Samo se toga plasim. Ne znam kako ce sve da izgleda kada npr. ne budem sedeo na najudaljenijoj tacki sobe i budem gledao SD.

Za mene ne postoji pojam "prevelik tv". Smjestio bi 58" na 3 metra i imao kino ugodjaj jer se covjek na dobro jako brzo navikne ;)

Previse ubacivanja. Jednostavno to uopste ne izgleda lose pa ja gledam 42" sa 2m bio HD ili SD i ne smeta! Plazma radi odlicno skaliranje i da, covek se na dobro brzo navikne. A izjava "terminatora" je bas dokaz da pominje rec debilno u kontekstu koji bi trebao da se odnosi na njegovu izjavu. Gledati film jeste da centralni vid zauzima centralni deo ekrana a periferije ekrana za periferni vid i to jeste filmski dozivljaj. Ima dosta sajtova koji preporucuju ugao gledanja i sl kao npr THX standardi.

Standard je ono sto covjeku najvise odgovara totalno je glupo da mi THX ili bilo ko odreduje kako se gleda film to je individualno, ali ja nemam namjeru postati razrook da bih na silu gledao tv sa 1m. ili sl.

Gledati film jeste da centralni vid zauzima centralni deo ekrana a periferije ekrana za periferni vid i to jeste filmski dozivljaj.

A šta da radi neko ko čita titlove? Znaš kako to izgleda: pročitaš šta piše pa podigneš glavu da vidiš ko je rekao...
Skoro mi reče prijateljica da ona na svojoj plazmi namesti 4:3 mod ne da slika ne bila razvučena nego da bi mogla da vidi nešto. Ona gleda 42" sa nekih 2 metra...

Slažem se sa Terminator-om, ako meni odgovara da gledam 42" sa 5 metara onda je to za mene standard. Pa na nekim Panasonic plazmama ima nalepnica i mislim da za 42" oni preporučuju 1,6 metara! Mislim da li je to realno...

Strasno je prosto kako se ljudi razlikuju, mislim da je to bas strasno, i kako neki ljudi mogu svoje standarde da obore na bas najnize nivoe.
Mislim da je to stvarno neverovatno.
Preko 42" na 2m, pa to je samoubistvo, ne daj boze samo neprijatelju, slican osecaj kao odvratni bioskop i kompromis prvog i zadnjeg reda.
Druga stvar je takodje jeres, gledati 4:3 materijal odnosno SD u 16:9 modu, pa zasto ljudi. Ajde razumeo bih zoom modove i cropovanje, ali nenarusivanje AR-a, to ne razumem.
Razumem i 14:9 mode i cropovanje bez uticaja na AR, ali 16:9 mode ili Cinematic ili bilo koji mod koji menja aspect pa to je strasno, neinteligentno i jednostavno nedostojanstveno.

Opkladio bih se da je Nani bas takav model coveka, sto vece i sto razvucenije, kad je SD u pitanju:)

Kvalitet je, bolje manje nego vece a ne obratno!
52" morao bih na minimum 4,5-5m da se odaljim kako bih uspostavio neki kvalitet prikaza, na 3 i manje metara je apsolutni napor za ljudski vizir, pregled je otezan, i prikazani materijal se upija sa mnogo manjom vizuelnom snagom, to jest koncentracija je usmerena na pojedine delove ekrana tako da se vecina okolnog vizira i ne pamti.
Povrsni ljudi bivaju opcinjeni velicinom jer prelazak referentnog centralnog vidnog polja svodi dozivljaj na vidjeno u prolazu, osoba koja poseduje iole analitickog mozga apsolutno bi morala da odbaci savete o velikim panelima.

Recimo primer referentne montaze ili kontrole filma, se vodi u tacno definisanim vrednostima velicine ekrana, dok bi u pozadini bio kontrolni ekran vece velicine koji bi sluzio za pregled zoomiranih delova.

Oh ne, sad ces da naljutis Nanija pa ce da ti ocita lekciju :D

Ne bih se slozio oko gledanja SD materijala u 16:9 modu.. Ne izgleda tolko strasno kod mene na Iptv, ili sam se jednostavno navikao na takvu sliku tokom vremena.
Mada ja izbegavam da gledam sd content uopste, tako da mi i nije bitno. Ja se iskreno nadam da ce nase televizije krenuti sa HD emitovanjem kroz par godina pa necemo imati ovakvih problema.

Licno ne pratim 4:3 SD materijal na razvucenoj varijanti ali cemu veliki tv ako se mnogoudlajis od njega? Svojevremeno sam kupio 29" CRT i presao sa 21" i onda slusajuci razne mudrace seo na 4m od njega i sta sam dobio? Nista! Isti shit kao sa 21" samo dosta blize. Bioskop se ne moze porediti a sto se tice titlova to obicno moze da se nasteluje velicina a nas SD program je pravljen za CRT razdaljinu pa veca slova od glave coveka na prgramu. Opet ponavljam ko gleda SD nase kanale kupovina plazme i lcd je cisto bacanje novca jer CRT uradi bolji posao. AK ohoces HDTV onda prati HD kanale ili HD materijal, sedni koliko je predvidjeno da primetis rezoluciju slike i to je to. 50" na 5m je...malo i zanimljivo da ljudi na nasim forumima ne prihvataju vecu blizinu kod HDTV ili ne prihvataju nove surround formate nego stereo i samo stereo dok na zapadu makar po galerijama moze da se vidi sta i kako. Zasto je tako ne znam ali da.... mi smo uvek najpametniji. Lepo pise i da je pusenje cigareta stetno po zdravlje pa imamo najveci procenat u Evropi, djea!

Meni je stvarno to sa standardom postalo smijesno, udaljenost po standardu, bolje, podesavanja, kalibracija pa svi mi drugacije vidimo i dozivljavamo sliku i boje i nemoze ono sto meni valja recimo mom komsiji da valja i sl. znaci najbolje da svako proba i sta mu se svida.

Recimo moje misljenje je da nema nista gore od ogromnog formata ne daj boze da gledam nesto sto je preko celog zida, apsolutno mi to nije jasno, mozda ja imam male oci, mali mozak, mozda sam ja retardirana osoba ko zna.
Samo ja licno znam koliki je fokusni krug u mom slucaju i koliki fokusni krug sacinjavaju moja dva oka.
Stvarno je moguce da razroke osobe mogu sacinjavati veci fokusni krug u svom vidnom polju, tako da ostavljam eventualnu mogucnost da neko moze uzivati u jako velikom formatu.
Eventualno je moguce uzivati u velikom formatu ukoliko bi se pratila fudbalska utakmica posto se relativno svako fokusira na desavanja oko lopte. Ostalo mi stvarno nije jasno.

Da i moje licno misljenje je da nema goreg ugodjaja od bioskopskog ugodjaja, preveliko platno, premutna slika, preslaba gustina, ma suvisno je pricati.

Ok, zaustavicu se na tome da su ukusi razliciti. Sto se tice tvog opisa bioskopa, slazem se... za nase bioskope. Tek kada sam bio u par bioskopa u inostranstvu shvatio sam koliko je bioskopski dozivljaj u stvari nesto extra. I jos nesto, sto se tice boja, ostrine i kontrasta u to nisam ni zalazio. Jedino na sta sam sugerisao jeste velicine, udaljenost i rezolucija. Da bi covek doziveo rezoluciju mora biti blize, ako je blize a tv veci onda je veci osecaj da si tamo a ne da ipak "samo" gledas. Kada se malobolje pogleda neki film, uvidece se da je samo centar ekrana tj desavanja ostar a ostalo nije znaci da ta periferija jeste namenjena perifernom vidu koji ne izostrava objekte.

Evo, da dodam svoja iskustva kao neko ko je u procesu nabavke.

U početku razmišljanja o HDTVu sam, na osnovu papirnih specifikacija, smatrao da mi je dovoljno i 32" a da je 37" već preveliko pošto ću sedeti relativno blizu (dok nisam uzeo metar i izmerio, bila je ova 'odokativna' metoda 'blizu je' :)). Zatim sam mislio kako je neophodno da to bude neki LCD fullHD rezolucije jer će se koristiti i za desktop iz kreveta, a LCDovi su, jel' te bolji od plazme, noviji su i imaju te fancy rezolucije, ko još gleda u 1024x768... I tako sam okvirno dobio ono što bi kao trebalo kupiti... A onda je krenuo proces razgledanja. :D

Moja neka ideja je bila da grubo definišem šta bih da pazarim, pregledam po netu šta se preporučuje od takvih modela i onda odem da vidim to uživo. E, tu je nastao problem. Ja ni sa 2m gledanja ne vidim razliku na 46" između HDReady ili FullHD rezolucije kad je HD materijal na ekranu. Imam dobar vid inače. Juče sam stajao ispred 50" HDReady plazme i 42 (ili beše 46") FullHD LCD LG ekrana gde se vrteo neki demo. Ništa. Ni trunku po pitanju detalja. Ukačio sam da su boje na LCDu nabudžene pa šljašti za sve pare. Trudio se i da vidim neke razlike u fluidnosti pokreta, ali je bila neka spora animacija pa je išlo glatko na oba. Na drugim primercima sam video da je SD slika mnogo prirodnija na plazmi. Ostaje mi još test sa laptopom kad spremim sadržaje za test (neki DVD, mkv i malo surfa) na odabranim modelima i to je to. Čak imam utisak da ni 50" ne bi bila overkill iako će se sedeti na min 2.5 a max 3,3m od TVa iako je HDReady, pričam o HD materijalu, naravno. Kakve vi tu piksele vidite, pojma nemam. :D Prema tome, svako treba da bira TV shodno svojim potrebama a ne prema onome što piše na nalepnici odakle treba gledati.

Pošto sam popisao cene modela koji me zanimaju i gledao sve to uživo - vratio sam se kući sa zaključkom da je bolje da uzmem neku 42"/46" HDReady plazmu za oko 60tak hiljada i dobar AVR još toliko nego fullHD plazmu za 120k i da se stiskam za zvuk.

Tako da je moja preporuka - obavezno u radnju i pogledajte ono što hoćete da kupite, a ovo pisanije po forumima o brojkama i performansama treba da posluži samo da se informišete šta je šta i da se ne uzme npr neki tehnološki prevaziđen model (ako se već ne vidi razlika na prvi pogled) za 2-3000 din manje od najnovijeg, da ne jurite po radnji info o potrošnji, burnin zaštitama i sl...

Hvala svima na iscrpnim informacijama u ovom i sličnim threadovima. :wave:

Poslednja izmena:
Sada ce oni koji misle da vide razliku izmedu HD-a i FullHD na 2m da te razapnu, mada i ja isto nisam bas primjetio neku razliku izmedu takva dva tv-a a gledao sam skoro pola filma Quantum of Solace sa br playera ali matrak na obadva mi je slika bila odlicna (i ja vidim odlicno).

Ja vidim razliku, ali to zavisi dosta od materijala koji se pušta na TV-u. Ako postoji neki logo koji ima oštre ivice i uz to je zaobljen, na HD-ready TV-u se tačno vide pikseli, dok je kod Full HD-a to mnogo glatkije. Opet, ako bih morao da biram zbog budžeta, uvek bih pre uzeo veći HD ready, nego manji FullHD.

Tacno, ako si dovoljno udaljen ili nedovoljno blizu oko ne pravi razliku izmedju 720p i 1080p. Jednostavno se tacke stapaju. Pozdravljam ideju nabavke HD ready plazme i AVR. Prvo HD ready je sasvim ok za HD format, bolji je za SD ako se to zeli pogledati a za igrice uopste ne treba jaka graficka, drugo gledati HD ili DVD film bez pravog surrond ozvucenja - nije to to ;)

I ja se slazam sa ovim jer imati dobar tv i ganjati filmove a slusati na nekim igrackama neide vala, samo posteno kucno kino sa reciverom daje onaj pravi ugodjaj filmu ili koncertu.

Pazi, ne sporim ja nikome da razlike ima. Samo kažem da je ja ne vidim. Sviđaju mi se i Panasonic modeli od 115-125k, ali kad je pored najobičniji HDReady koji je duplo jeftiniji, a ja ne vidim razliku uz sav trud, pitam se zašto baciti 600€ ako ih ne vidim. OK, lepo je imati mogućnost da uzmeš kasnije neki BD pa pustiš 1080p film i sve ti je toplo oko srca što imaš trenutno najnoviju tehnologiju, ali ništa više od toga.

Do pre neki dan sam ganjao 8GB DDR2 na 1000, sad vozim neki 2GB bulk modul na 900+ i guess what? Razlika u SpI je manja od 2s, a u svakodnevnom radu praktično nema. OK, ne dižem više 10 VMova kod kuće, ali i to prebaciš na posao gde mu je mesto i - voila, ostane ti 100€. Isto važi i za TV i svu ostalu tehniku - neću više da plaćam nešto što ne mogu da iskoristim. Hvala i onom pokretaču ankete koliko kupujemo nov hardver otkako smo na benchu. A i lakše ću za dve godine, npr plazmu koju sam platio 500e da prosledim matorcima nego neku od 1500e. :d

Opkladio bih se da je Nani bas takav model coveka, sto vece i sto razvucenije, kad je SD u pitanju:)

You lose:) Nani ne gleda SD uopste, koristim DreamBox 800HD, svaku seriju i film koji me zanima gledam minimum u 720p i freak kakav jesam narucujem preko amazona blu-ray filmove.

Ja ne mogu opisati koji je osjecaj pogledati blu-ray film na 58" plasmi sa 3 metra! Da ne mislis da se hvalim nemam je ja, vec jedna radni kolega koji je uzeo Panasonic PY700 dakle stariji model za nekih 4000e.
To je perverzija!
Ima Jamo 606 HCS3 5.1 set zvucnika koje je spojio na Onkyo 606 receiver. Blu-ray pusta preko PS3.
Nista sto ja kazem ne moze pribliziti kako originalni Blu-ray filmovi izgledaju na tom sistemu. To se treba vidjeti i svaka prica sta je bolje ili nije bolje pada u vodu.
Zato nikad neces od mene cuti nesto je preveliko, nadalje 1080p rezolucija na 58" konacno prikazuje svu svoju raskos i beneficije.
Pricati kako je nesto glupo i kako razroki ljudi kupuju tolike dijagonale niti je akademski niti je u redu.

O brojevima kao i THX standardu prilikom gledanja HD-a sam pisao i na svom sajtu i po forumima tako da stvarno nema smisla da se ponavljam. Sve se zna i sve je receno.

Da bi znao o cemu pricam jednostavno moras to dozivjeti.

Poslednja izmena:
Ja bih u idelanom slucaju uzeo neku 46" plasmu i eto mi kompromisa izmedju 42" i 50". Ali NIGDE nisam uspeo da nadjem neki takav model. Ne znam da li uopste postoji npr. Samsung 46A410 model ili neki tome slican. Znam da u Tehnomarketu kod mene nema.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno