Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Malopre sam bio u tehnomarketu i gledao sam neke plazme. Prvo sam mislio da uzmem 50" ali koliko sam video na nani-ovom sajtu da za 50" treba oko 4,4m, a maksimalno mogu da izvucem 3,3m. Tako da je 50" otpalo kao opcija. :( Posle sam gledao neke 42" plasme i imaju sledeci modeli koji se meni svidjaju:

b450 42" 77600 dinara
42a451 68000 dinara
42a410 59000 dinara.

Zanima me prvo, koliko je bolja ova b450 od ovih ostalih i zasto, i kakva je razlika izmedju a410 i a451, osim sto po meni a410 izgleda tri puta lepse.

TV bih koristio za gledanje satelitske (planiram da kupim i neki HD risiver, a sada imam dreambox 500s), gledanje divx filmova, 720p ripova sa neta i tako to. Nemam nameru da skidam ili kupujem BlueRay filmove, niti imam neku konzolu. Svaki savet je dobrodosao. Mislio sam da uzmem neki Panasonic, npr. pv80 ili tako nesto, ali gledam ove plazme za 58k dinara (na akciji u Metrou 51k) i to je bas povoljno pa me zanima i koliko je to losije resenje od Panasonica. Hvala.

Za sta 4.4m za 50"?? Da gledas RTS??? Ako lepo gledas HD filmove pa i SD filmove sa PC ili sa DVD playera koji radi up ta 3m bice vise nego dovoljna i to pricam iz licnog iskustva. Nemam 50" tv ali idem kod rodjaka koji imaju pa mi je i kablovska sa 3m vise nego ok. Veruj mi 42" je malo za 3m!!!

Gledajte ne moze se uopsteno govoriti, moj je savjet da ljudi uvjek odu do radnje i da sami procjene sta im vise odgovara.
Faktor udaljenosti zavisi od mnogih stvari.
1. Dioptrija ljudskog oka
2. Tromost oka
3. Da li se pretezno gleda HD ili SD sadrzaj itd...

Za HD sadrzaj potrebno je sto blize biti tv-u, odnosno da tv bude veci.
Posto se 90% na nasim prostorima gleda iskljucivo sd sadrzaj, 3 metra za 42" je itekako dovoljno.
Sa druge strane meni konkrento ne smeta da gledam 58" incha sa 3 metra i da imam kino ugodjaj ali nismo svi isti.
Sa 3 metra razlika izmedju 720p i 1080p u ljudskom oku ne postoji, jer ono moze da razazna oko 30 pixela po kvadratnom inchu sa udaljenosti od 3 mestra sto odgovara rezoluciji 720p modela.
Naravno sa druge strane po HD specifikacijama ta udaljenost za gledanje 1080p sadrzaja bi bila prepolovljena tako da je ova diskusija slicna diskusiji AMD vs Intel, nema kraja. Neka svako procjeni naravno uz podatke koje ima sta mu najvise odgovara.
Za veliku vecinu ljudi je 42" sasvim ok za udaljenost sa 3m, pa se obicno savjeti i daju na toj premisi.

Sto se Samsung modela tice oznaka "B" predstavlja oznaku za 2009 modele kako kod LCD-ova tako i kod plasmi.
B450 u odnosu na A modele iz 2008 kad pricamo o plasmama imaju vise kozmeticke prepravke jer nemaju NeoPDP modul kao B650 i B850 modeli, samim tim ostala im je ista potrosnja, umjesto 20nm celija koriste 100nm celije, istina dodan im je 600Hz subfield za ostvarivanje pune pokretne rezolucije, 768 linija kod HD Ready i 1080 linija kod Full HD modela.

Povecan je kontrast sa 20 000 kod a modela na 30 000 :1 kod b modela, dodan je Wide Color Enhancer 2 generacije, uglavnom razlike koje se ne mogu primjetiti normalnim gledanjem ako se direktno ne porede ta 2 modela.
Najbolje ti je da odes i sam pogledas sva 3 modela sa filmom koji obiluje brzim i mracnim scenama poput Dark Knight-a, pa se odluci koju ces uzeti.

Poslednja izmena:
Nisi mi samo rekao kakva je realna razlika izmedju modela 410 i 451. Jer i ako bih uzimao 50" opet imam dilemu izmedju 410 i 451 modela. Hvala za ovo prethodno. I ovo ako moze:

Mislio sam da uzmem neki Panasonic, npr. pv80 ili tako nesto, ali gledam ove plazme za 58k dinara (na akciji u Metrou 51k) i to je bas povoljno pa me zanima i koliko je to losije resenje od Panasonica.

EDIT: Sad sam merio i imao bih oko 3,6 metara, neki cm manje ili vise.

Poslednja izmena:
Rekao sam 50", moj predlog. Osim 1 lika sa bencha nisam cuo nijednog drugog da je veci menjao za manji ili da kuka kako mu je tv preveliki. Covek se na dobro brzo navikne.

Da upravo tako, brzo se navikne na vecu dijagonalu.
Realna razlika izmedju a451 i a410 je u dinamickom kontrastu koji je "nazivno" veci kod a451 modela milion na prema 100 000 kod a 410 modela.
Dinamicki kontrast je ne mjerodavan i predstavlja kontrast pri dinamickom modu gdje su sve primarne boje prenaglasene, posebno crvena kod plasmi sto daje neprirodan izgled boji ljudske koze.
Dakle komotno mozes ici na a 410 model.

Poslednja izmena:
OK, hvala ti puno.

A sta mislis Panasonic 42pv80 i 42px80e vs samsung 410 ili 451? Znam da je Panasonic skuplji, ali da li opravdava tu razliku u ceni?

OK, hvala ti puno.

A sta mislis Panasonic 42pv80 i 42px80e vs samsung 410 ili 451? Znam da je Panasonic skuplji, ali da li opravdava tu razliku u ceni?
Izgleda da smo na slicnim mukama;)
Ja cu jos dodati da ce mi TV sluziti za gledanje kablovske televizije uglavnom(sta da radim kad sam TV manijak), zatim sadrzaja sa kompa, DVD-a, DIVX-a, a eventualno mozda prikljucim i PS3(ako se skupi dovoljno para za isti) ili neki dobar AVR(ovo je sto se tice novca za mene naucna fantastika):wave:

Taj Panasonic je model od pre dve godine, to sto je najskuplji ne znaci da je i najbolji. Ko zna da zasto mu je ta cena i da li ga imaju uopste.

Poslednja izmena:
PX model ima DVB-T tuner, dok ostala 3 nabrojana nemaju. Sto se slike tice to je razlika koja se moze vidjeti samo u direktnoj poredbi tih modela i jako je minimalna, tako da izbor uvjek prepustam krajnjem kupcu.

Hvala nani.

Sad i mene ovo zanima sto DjumaBG kaze, za ovaj SAMSUNG PS-50C91H od 59999 dinara. Ekstra cena! Da li ima to uopste?!

To je los model sa pocetka 2007 godine, ne prima 1080p signal i prikaz crne boje kao i sam kontrast su poprilicno losi. Zaobici u sirokom luku.

To je los model sa pocetka 2007 godine, ne prima 1080p signal i prikaz crne boje kao i sam kontrast su poprilicno losi. Zaobici u sirokom luku.
Placaju li tebe ili uvek ovako besplatno delis saveta?;)
Po hiljadu puta hvala NANI jer da nije tebe mi laici bi uzeli ko zna sta pa bi posle bilo:smash: i :wall:
Dobro je da na ovakvom forumu postoje likovi kao sto si ti koji su spremni da svoje znanje podele sa drugima i da nas besplatno savetuju (da,da, ako ne znate to se u inostranstvu naplacuje), tako da bi i administratori ovog foruma mogli da razmisle o tvom angazovanju na ovom forumu! Eto predlog a verujem da ce se vecina nas sloziti, pa ako oni nece da te plate, ako se svi mi udruzimo to ce biti smesna kinta po clanu ali za tebe ok, da ti se nekako oduzimo i zahvalimo:happy::happy:

Desava mi se nekad da lcd pucketa kao? onako zvuk kao da se plastika rastereti ili tako nesto, najvise kad ga ugasim pa posle par minuta se cuje.

Verovatno se zbog promene temperature plastika širi i skuplja.

Imao sam priliku da se poigram malo sa Samsung PS42A416 i moj bi se utisak mogao svesti u jednu rečenicu: Živ se čovek na sve navikne.

Televizor je bio postavljen na standard podešavanja i isključio sam neke gluposti (dinamičko nešto, ušteda energije i tako to). Na TV je povezan D3 receiver i prvi utisak je bio pa nije loše... Slika je mutnija nego kod mene na CRT-u ali dobro i duplo je veći TV.
Sledeća stvar koju sam primetio je da crno nije ni blizu crnog, već je bledo sivo... ovo se prilično poboljšalo kada je svetlo ugašeno. Sa ugašenim svetlom je slika mnogo bolja i najviše se primeti razlika u crnom. Ovo je verovatno posledica refleksija staklenog ekrana...

Kao što rekoh slika je vidljivo mutnija u odnosu na CRT i slova u D3 meniju su prilično krzava i nekako jadno izgledaju. Dešava se i kada se pojačava zvuk da se žuta skala za zvuk nekako prelama, prepliće... između linija se pojavljuje neke žute mrlje.

Uglavnom ima dosta takvih stvari koje su me navele da zaključim kako jednostavno procesor koji obrađuje sliku predstavlja neko najjeftinije rešenje i da je to. Slika je takva kako ja taj procesor obradi... To je moje mišljenja.

E sad najzanimljiviji deo... Gledao sam ovaj TV nekih 2-3 sata i posle ta 2 sata sam se toliko navikao da mi je slika bila super. Gledati Motors TV u 16:9 bilo je pravo zadovoljstvo iako je svetlo bilo uključeno.
Kažem, živ se čovek na sve navikne. Meni je trebalo dva sata da se naviknem na ovaj TV.

Još jedna stvar na kraju.
Nisam odavno proveravao vid i ne nosim naočare ali meni je 2-3 metra sa kojih sam gledao ovaj TV veoma malo. Izgleda mi kao da se vide pikseli. Čini mi se čak da ne mogu da vidim celu sliku. Kada bih morao da čitam prevod nekog filma, oči bi mi non-stop šetale gore dole. Pročitam prevod pa pogledam u film i opet tako...
Probao sam posle malo da se odaljim na 5 metar recimo i slika je naravno mnogo oštrija. Ne znam, pogledaću ponovo ali meni je po ovome što sam večeras video 3 metra za 42" i 1024x768 rezoluciju malo...

Prilozi

• ps42a416-1.jpg
    ps42a416-1.jpg
    110.2 KB · Pregleda: 116
  • ps42a416-2.jpg
    ps42a416-2.jpg
    126.3 KB · Pregleda: 98
  • ps42a416-3.jpg
    ps42a416-3.jpg
    95.4 KB · Pregleda: 101
  • ps42a416-4.jpg
    ps42a416-4.jpg
    332.7 KB · Pregleda: 77
  • ps42a416-6.jpg
    ps42a416-6.jpg
    197.4 KB · Pregleda: 79
hm, a ja sa 3,6m treba da uzmem 50". Sad si me bacio u dilemu. I nije mi jasno koji se sad to 416 model, pored 410 i 451. Kakva je razlika izmedju 416 i 410?!

A416 ima DVB-T tuner, dok A410 i A451 nemaju.

@ljubanve
Ljudsko oko vidi 30 pixela po kvadratnom inchu sa 3 metra sto odgovara 720p rezoluciji. Mjerenje je izmjereno kod ljudi sa 20/20 vidom :)
To sto ti vidis sa 3 metra moze biti shum i prikaz slabog sd "zrnastog" signala. Nikako velicina pixela. Drugim rijecima slika postaje ostrija ako se priblizis telki ne odmaknes. Pogledaj da ti nije na SD signalu uključen sharpness na maximumu.

@Djuma
Sad krecemo i sa recenziranjem televizora sa profesionalnom opremom, pa ce te znati u bobu sta kupujete ;)

Poslednja izmena:
Nani jedno pitanje ponovo javljaju mi se crveni pikseli pri pustanju HD filmova ili igrica preko PC dali je mozda uzrok 15m HDMI kabla

To se zove "red snow" efekat ili ti efekat crvenog snijega (moze biti plavi i zeleni). Uzrok je slabi ili previsoki napon na jednoj od 3 servisne ploce na glavnoj maticnoj ploci. Ne znam koji TV posjedujes ali obicno se ovaj problem javlja od LG modela, mada nije stran ni kod drugih brandova.
Odnesi TV u servis i reci im da ti podese regulator voltaze.

Poslednja izmena:
Samsung PS42B450 kupljen pre nedelju dana Tehnomarket ,zar je mogao da izadje sa trake
ovakav, to je bruka, pitanje je dali kod nas znaju da podese napon ako nemaju servisno uputstvo jer ovo je model 2009, moze biti da su ovi iz Tehnomarketa i uzeli seriju bez finalnog podesavanja jer je jeftinije. Nekad sam ja bio jedan od gen. servisera za Samsung 1989 pa znam sta se onda i kako uterivalo u bivsu Jugu.Jos nesto toga nema kad ide slika preko iPtv ili klasican antenski

Poslednja izmena:
Probaj prijatelju promjenit HDMI ulaz, probaj i sa drugim kablom, jer ocito da RAMDAC kartice se ne slaze sa tim HDMI ulazom. Dakle do izvora je. Nemoj se odma nervirat, tehnika je to.

Nani ne želim da ulazim ponovo u neku raspravu sa tobom ali moram da pitam šta tačno znači 30 piksela po kvadratnom inču i kako to odgovara 720p?

TV o kojem sam pričao ima 1024 piksela po širini koja je 93 cm, što dođe skoro milimetar po pikselu. To su prilično veliki pikseli i kada se približite televizoru mogu lako da se vide. Proveriću ponovo odakle se šta vidi kada budem imao prilike.

Kada sam rekao da je slika mnogo oštrija kada se odaljiš mislio sam da je bolja, da se ne vide mane koje se vide kada se gleda sa metar-dva. Kada se sedi blizu sve se vidi i šum i kompresija a kada se čovek odalji onda je sve lepše i ivice nisu krzave a ni šum se ne vidi. Jednostavno slika deluje oštrija.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno