Gledajte ne moze se uopsteno govoriti, moj je savjet da ljudi uvjek odu do radnje i da sami procjene sta im vise odgovara.
Faktor udaljenosti zavisi od mnogih stvari.
1. Dioptrija ljudskog oka
2. Tromost oka
3. Da li se pretezno gleda HD ili SD sadrzaj itd...
Za HD sadrzaj potrebno je sto blize biti tv-u, odnosno da tv bude veci.
Posto se 90% na nasim prostorima gleda iskljucivo sd sadrzaj, 3 metra za 42" je itekako dovoljno.
Sa druge strane meni konkrento ne smeta da gledam 58" incha sa 3 metra i da imam kino ugodjaj ali nismo svi isti.
Sa 3 metra razlika izmedju 720p i 1080p u ljudskom oku ne postoji, jer ono moze da razazna oko 30 pixela po kvadratnom inchu sa udaljenosti od 3 mestra sto odgovara rezoluciji 720p modela.
Naravno sa druge strane po HD specifikacijama ta udaljenost za gledanje 1080p sadrzaja bi bila prepolovljena tako da je ova diskusija slicna diskusiji AMD vs Intel, nema kraja. Neka svako procjeni naravno uz podatke koje ima sta mu najvise odgovara.
Za veliku vecinu ljudi je 42" sasvim ok za udaljenost sa 3m, pa se obicno savjeti i daju na toj premisi.
Sto se Samsung modela tice oznaka "B" predstavlja oznaku za 2009 modele kako kod LCD-ova tako i kod plasmi.
B450 u odnosu na A modele iz 2008 kad pricamo o plasmama imaju vise kozmeticke prepravke jer nemaju NeoPDP modul kao B650 i B850 modeli, samim tim ostala im je ista potrosnja, umjesto 20nm celija koriste 100nm celije, istina dodan im je 600Hz subfield za ostvarivanje pune pokretne rezolucije, 768 linija kod HD Ready i 1080 linija kod Full HD modela.
Povecan je kontrast sa 20 000 kod a modela na 30 000 :1 kod b modela, dodan je Wide Color Enhancer 2 generacije, uglavnom razlike koje se ne mogu primjetiti normalnim gledanjem ako se direktno ne porede ta 2 modela.
Najbolje ti je da odes i sam pogledas sva 3 modela sa filmom koji obiluje brzim i mracnim scenama poput Dark Knight-a, pa se odluci koju ces uzeti.