Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi koji mi LCD preporucujete do 30.000? Stvarno pojma nemam o njima a burazer oce da se ponovi.

do 30 000 ? Koja velichina, 42 ili 50 incha? :)

za te pare ti je max 32`, i to da ganjas neku zescu akciju i opet uzmes nikakav tv...

Znaci ne isplati se kupovati za te pare? Brat mislio neki od 26 incha.

Poslednja izmena:
Naravno da se ne isplati , treba da odvoji ~50 hiljada za normalan tv, i minimalno 32" da se uzme.

Imas ja mislim Panasonic 32LE8 za te novce.

Kakav je taj Panasonic?Jel dobar video sam da ga ima u tehnomarketu al ne znam nista o njemu. I koja je razlika izmedju HD i HD ready?

To je model koji je sto se tice 32" LCD-ova definitivni best buy sa jako dobrom slikom.
Nema DVB-T tuner, rezolucija mu je 1366x768 dakle HD ready je sto je i vise nego dovoljno za njegovu dijagonalu.

HD ready oznaka stoji za 3 rezolucije;
1366x768 za LCD-ove i 50" plasme
1024x720 za 37" plasme
1024x768 za 42" plasme

Full HD je 1920x1080 i predstavlja jedinstvenu rezoluciju za LCD/Plasme svih dijagonala oznake Full HD.

Poslednja izmena:
BTW, u Ušću su konačno izložene TX-P37X10, TX-P42X10, TX-P50X10. 37", 42" i 50" sa cenama od oko 77k, 82k i 119k... po meni prevelike, ali očekivane cene. :S:

Dolaze ti modeli zajedno sa S10 i G10 na testiranje u srijedu ;)

Taman sam se odlucio sta da gledam i sta da trazim ali ste me pokolebali sad sa pricama o plazmama 42".... Meni ne ide u glavu kako rez 1024x768 moze da bude isto 1360x768. Znam da pixeli nisu isti i da plazma sklaira sve to...im stupid for this...

Sta ti nije jasno? 42" plasma ima rezoluciju od 1024x768 i ima pravougaone piksele, a modeli od 50 inca isto pravougaone piksele ali imaju rezoluciju 1366x768. Sto se tice hd ready modela LCD oni imaju 1366x768 i imaju kvadratne piksele. Full hd ima rezoluciju 1920x1080. E sad kad pustas 720p materijal kroz neki input,tv ce morati da ga upscaluje/downscaluje na native rezoluciju tvog tv-a da bi mogao da ga prikaze. Isto vazi i za 1080i/p materijal.

Poslednja izmena:
pa sve mi je jasno to,naravno. Ali kako je bolje tih plazminih 1024 nego bilo kojih 1366? To pitam posmatrajuci stvari kroz prizmu sto veca rezolucija to bolje izgleda...

Pa ko ti je rekao da je bolje 1024x768 u odnosu na 1366x768? 1 049 088 piksela je bolje od 786 432, u prevodu slika ce imati vise detalja, sto je bolje u vecini slucajeva. E sad ako mislis na odgovor koji je dao gvlada: "Nije isto naravno, na plazmi je bolje." on nije mislio na rezoluciju vec ukupan izgled slike sto ukljucuje kontrast, dubinu crnih i zivost boja, koji su bolji na plasmi u odnosu na hd ready lcd.

Kad vec pisem, da ubacim da je na posledjem firmwaru kalibracijom A656 postignuto 0.04 cd/m2 bez auto dimminga, kao kod B656 kojem auto dimming ne moze da se iskljuci, sto je odlicno za lcd. Sjajna podrska od samsunga za a656 koji je jos u trci iako je izasao novi model koji nudi nesto bolji upscaling i podrsku da pusta filmove preko usb-a, i to je to.

Pa realno bi bilo malo teze da se odradi i ubaci u firmware, ali zasto bi se samsung cimao. A656 se i dalje odlicno prodaje u svetu, ali kad bi kopirali funkcije od B656 onda ne bi bilo razloga da se kupuje B656 a to se njima ne isplati naravno.

Ma znam, samo zamisljam kako bi bilo lepo kad bi mogli (a potom i hteli) da to urade - nisi me pustio da zamisljam to, uzivam u toj misli i nadam se ni pola sata.:d

Poslednja izmena:
B650, dakle ovogodisnji model ima ogromnu prednost nad proslogodisnjim a656 modelom koja se ogleda u činjenici da prilikom uključivanja 100Hz-ne interpolacije ne dolazi do "video" izgleda koji izgleda (za one koji ne znaju) kao da je sadrzaj sniman amaterskom kamerom.

Dakle B650 predstavlja revoulciju kad je u pitanju elektronika LCD-ova.

Poslednja izmena:
Da, def sam mislio da je bolji prikaz na plazmi a ne samo an rezoluciju. Opet rezolucija je usko povezana sa velicinom ekrana i udaljenosti od istog. plazminih 1024x768 je 1280x720 da kazemo a kako je ceo HD materijal 720p ili 1080p za ovaj "manji" nema neke prednosti rezolucije 1366x768. Jos ako znamo da plazme neuporedivo bolje skalira.

B650, dakle ovogodisnji model ima ogromnu prednost nad proslogodisnjim a656 modelom koja se ogleda u činjenici da prilikom uključivanja 100Hz-ne interpolacije ne dolazi do "video" izgleda koji izgleda (za one koji ne znaju) kao da je sadrzaj sniman amaterskom kamerom.

Jel' to u sustini znaci da se ovi firmware koji se izbacuju za A656 i koji kao donose odredjena poboljsanja po pitanju crne boje i 100 Hz-nog prikaza u stvari dzaba izbacuju i da oni ne mogu nista bitnije da poprave u kvalitetu slike?

Jel' to u sustini znaci da se ovi firmware koji se izbacuju za A656 i koji kao donose odredjena poboljsanja po pitanju crne boje i 100 Hz-nog prikaza u stvari dzaba izbacuju i da oni ne mogu nista bitnije da poprave u kvalitetu slike?

Naravno da mogu,ali samo do odredjene mere. Posto pratim redovno avforums znam da je u prethodnih 3 firmware poboljsana dubina crne boje sto ima za rezultat od 0.04 cd/m2 u odnosu na prethodnih 0.05 cd/m2 i contrast ratio 2400:1. Takodje je poboljsan motion handling, kao i 100hz motion plus opcija (ne drasticno kao kod B650)
Managed to get the FW updated last and had a look at the calibration on the Blu-Ray and Xbox 360 input.

I thought I'd run through a suite of measurements before I touched anything and straight away, it was clear some fairly major changes had been made. My contrast ratio went up from around 1600:1 to around 1900:1 just from the update. Measured black (0% stimulus) went down from 0.06 cd/m to 0.05cd/m too.
It seems that the changes have been made at the lower end of the stimulus range and probably at 0% as the rest of the stimulus range doesn't seem to have changed.
Overall, as far as picture settings are concerned (not enhancements), that's about all that seems to have changed for my panel.
I did tweak my greyscale and CMS though and had a play with Black Adjust (set to Low) to see if I could get rid off my green primary spike in the low stimulus area of the greyscale. That worked wonders and has dropped green to 100% at 0% stimulus (black) and has also dropped my measure black level to 0.04 cd/m (and who says LCD's can do black...) and increased my measured contrast ratio to around 2400:1.
Because Black Adjust only affects 0% stimulus (black) shadow detail isn't impacted and gamma response at the low end seems to track slightly better. This makes it a win/win situation.
The tweaks to the greyscale helped as did the tweaks to the CMS. Both are about as accurate as they've ever been now. 20% stimulus had the highest errors of 2.9 dRE but, 30% to 100% are all under 2 dRE.
The red primary is still a small issue in the CMS. It is around 9.4 dRE off perfect as far as hue and saturation are concerned but, luminance level is pretty much bang on. The green primary is the next 'worst' at around 4 dRE but, blue primary, cyan and magenta secondary are under 1 dRE (including luminance) and the yellow secondary is under 2dRE.
Pretty happy really, just the Sky input to calibrate tonight then I'm done until the next FW update.

There does seem to be some difference as far as motion handling goes too. I was too tired to really study (and see) the change but, it's definitely there.

Paul

Mumid:

Also, I agree with you motion handling has definately changed with this firmware. There is a way to change the motion handling parameters in the SM, (B series now has user controls for this) but I have never been that bothered to have a play with it.

Yeah totally mate. B series only really adds better upscaling, 100hz user controls and media playback capabilities. Problem with B series is the input lag, 60ms is the best case you can get on it. I can get 0-8ms on my A series using PC mode. Thats as good as it gets for TV's!

Regarding black level, 0.04 cd/m2 for an lcd without auto dimming is amazing really. I am sure B series does have auto dimming. I have added backlighting to my TV and it just adds so much to the 3d effect!

I was just reading the review for one of the new Panasonic plasmas and that 'only' managed a 0.03 cd/m reading for black. And that's a 10th generation panel. As you mention before, the new B series LCD has a calibrated 0.04cd/m black level too. Seems that there's life in the ole A656 yet.

Imate u spoileru neke bitnije stvari, ako vas ne mrzi da citate.
Nemoj da me shvatis pogresno ali a656 je i dalje odlican televizor, a novi modeli ce izlaziti stalno, tako da jednostavno uzivaj u tv-u, pa kad imas opet para kupis zadnji model koji je izasao i tako u krug. Ovo naravno je pod uslovom da si tv freak i moras da imas zadnju rec tehnike.

Sto se tice 100hz motion plus, mene ovo ne zanima uopste jer je cak i zatamnjena opcija posto gledam preko kompa filmove.

Poslednja izmena:
Da li iko zna gde u Beogradu moze da se kupi Panasonic 50G10?

Jutros smo dobili EU (non UK) verziju G10 na testiranje pa do srijede stize review na malo drukciji nacin nego se moglo do sad naci a netu ;)

Jedva cekam tvoje postove, jer su najobjektivniji od svih opisa koje sam citao na netu. Ne laskam ti, stvarno tako mislim;)
P.S. Ti si zasluzan sto sam se na vreme opametio i sto sad trazim plazmu a ne lcd!

Jutros smo dobili EU (non UK) verziju G10 na testiranje pa do srijede stize review na malo drukciji nacin nego se moglo do sad naci a netu ;)

Ajde Nani odradi to lepo. Mogao bi i neko krace poredjenje da ubacis protiv nekog lcd-a novijeg isto, moze i sa led osvetljenjem.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno