Šta je novo?

Phenom 9850

• Začetnik teme Začetnik teme civi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Fudo nema pojma. Phenom moze da ima mnozilac 13.25, sto daje 2650 Mhz sa HTT-om 200 Mhz. Nema razloga da AMD menja referentni klok HTT-a. Time bi samo sebi napravili ******.

Poslednja izmena:
3.6 ide quad a ne e4500, i naravno da sam video kako radi phenom, nisam zadovoljan njime, 8800gts 512 prosto leti sa q6600 dok sa phenomom to nije slucaj, licno video:wave:

:d

3.6 ide quad a ne e4500, i naravno da sam video kako radi phenom, nisam zadovoljan njime, 8800gts 512 prosto leti sa q6600 dok sa phenomom to nije slucaj, licno video:wave:

Super, aj sad batali AMD thread sa Intelom. :d :smoke:

Sta 8800gts moze da leti? A cekaj je l' moze sa X3 i X2, mislim da ne bacam pare. I sta je sa jacim modelima, 9800gtx recimo je l' on leti brze???

Sta 8800gts moze da leti? A cekaj je l' moze sa X3 i X2, mislim da ne bacam pare. I sta je sa jacim modelima, 9800gtx recimo je l' on leti brze???

Bilo koji X2, X3, X4, Pentium 2xxx, C2D E4xxx itd.... @ 3.0 Ghz klokovan je vise nego dovoljan da ti rade igre odlicno ako imas dobru graficku. Procesor nije usko grlo za igranje, a FPS > 50 je dovoljan za perfektan gaming. Pitanje je da li se isplati bacati pare na CPU za igre.

...

Kako se Phenom ponasa sa nizim mem latencijama. Bio sam ubedjen da znam:d ali mi je sumnju uneo jedan od prethodnih brojeva Digital-a (kako oc AMD tekst).

Tamo je bilo reci o pozeljnom setovanju CL4 i "obaveznom" setovanju tRCD/tRP na 5?

S druge strane, na sve strane po netu nalazim na 4-4-4-12 itd.

Koja je realna dobit u odnosu na default setovanja 5-5-5-18?

Posedujem skromne zahteve ali volim po neku egzoticnu komponentu...

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da pitas za DDR2 1066 memoriju kod Phenoma ? Pa mozes da izvuces i DDR2 1066 teoretski na CL4 4-4-12 2T, ako je pre toga postavis na 800 pa dignes HTT na 267 Mhz, pod uslovom da ti ploca i memorija to dozvoljavaju. Time dobijas 267x12/6 za memoriju, a podesavanja kao za 800 Mhz.
Svako smanjenje latencije memorije utice pozitivno na FPS, na WinRAR, kompresiju itd... Dobici su do 5% u odnosu na CL4. Isto tako 1066 CL5 je brze oko 5% u memory bound aplikacijama nego 800 na CL5, pa ti gledaj. Postoje tu jos poneka fina podesavanja koja uticu na brzinu rada, npr. un-ganged mode je brze od ganged, zatim memory interleaving je pozeljno da bude ukljucen i za kanale i za banke, a to moze da se zove 'memory bank sweezle mode' .

Latencija memorije kod Phenoma BE se smanjuje na sledece nacine. Dizanjem na 1066 podizes bandwidth a spustas latenciju. Podizanjem brzine memorijskog kontrolera/northbridge-a/L3 kesha takodje se smanjuje latency.

Sve to zajedno moze doneti 10-15 % bolje performanse nego default.

probao sam par stvari, OC procesora je ocekivano slab s obzirom na tip ploce u kombinaciji sa 125W TDP procesorom. Memorija radi na 800 sa 4-4-4-13 ali Win blokira na 1066 bez obzira na latencije, voltazu nisam dizao preko 2.1. Najveci (sinteticki) dobitak se definitivno dobija podizanjem frekvencije memorije (unganged mod).

probao sam par stvari, OC procesora je ocekivano slab s obzirom na tip ploce u kombinaciji sa 125W TDP procesorom. Memorija radi na 800 sa 4-4-4-13 ali Win blokira na 1066 bez obzira na latencije, voltazu nisam dizao preko 2.1. Najveci (sinteticki) dobitak se definitivno dobija podizanjem frekvencije memorije (unganged mod).
problem sa 1066 modom je u tome da i dalje ima jako malo modula sa JEDEC SPD-om za 1066. Prakticno sve ovo sto se prodaje od tih 1066 modula su moduli sa DDR2-800 SPD-om koji su pretestirani i manuelno podeseni sigurno rade na 1066. Medjutim, da bi ti moduli radili na Phenomu u 1066 rezimu, BIOS ploce zaista mora biti dobrano optimizovan i istestiran na gomili modula rucno. Generalno to proizvodjaci rade samo za highend modele... jasno ovo nije potrebno, ako se koriste moduli sa vec pomenutim JEDEC sertifikovanim SPD-om, ali tesko da se oni mogu naci kod nas...

U svakom slucaju DDR2-800 CL4 Unganged je sasvim dovoljno da nahrani Phenom dovoljnom brzinom...

^
Pa na ovom DFI-ju bi se i moja baba overklokovala 😀
vrh, nije AMD jos za bacanje 😀

Buh...:zgran:Necu da pitam za stabilnost ,da ne pokvarimo utisak...😀

Video sam ovo pre neki dan na xtremu, brutalno je! 😀

Fino, fino. Jedino je napon malo previsok za svaki dan po meni. Jeste 65nm ali ja sigurno ne bih smeo da stavljam toliki napon za svaki dan bez obzira da li je Intel ili AMD proc u pitanju. No dobro, u svakom slučaju lepo je videti Phenom na dosta iznad 3Ghz-a. Još ako je potpuno stabilan na 3,2Ghz-3,4GHz onda very nice 😉

Kupio sam sledece:AMD Phenom x4 9850BE,Gygabite GA-MA790X DS4,4GB RAM(kingston KVR na 800MHz),MSI ATI HD 3870 GDDR4 x 2,CHIEFTEC+CHIEFTEC PSU650W....:banana::banana::banana:
Nikako da podignem sistem.....Mislim da me ploca zeza jer radi sa AMD 4400+ a sa Phenomom nece.....:crash:
Kakva su vasa iskustva sa instalacijom?Jel probao neko na forumu Gygabite GA-MA790X DS4 i Phenoma?Nisam probao na mom ASUS-u M3A jer je sam po sebi malo "blesav",blago receno,,ali probacu.Sutra mi stize drugi primerak iste Gygabite GA-MA790X DS4....

U Asus-ovoj ploci bi trebalo da radi,stavi samo 0901 bios i to je to.Steta za te GB ploce,dosta njih ima problema,posebno DS4 i DS5 modeli.Proveri obavezno GB sajt i sta CPU support kaze za 9850 model.

Kupio sam sledece:AMD Phenom x4 9850BE,Gygabite GA-MA790X DS4,4GB RAM(kingston KVR na 800MHz),MSI ATI HD 3870 GDDR4 x 2,CHIEFTEC+CHIEFTEC PSU650W....:banana::banana::banana:
Nikako da podignem sistem.....Mislim da me ploca zeza jer radi sa AMD 4400+ a sa Phenomom nece.....:crash:
Kakva su vasa iskustva sa instalacijom?Jel probao neko na forumu Gygabite GA-MA790X DS4 i Phenoma?Nisam probao na mom ASUS-u M3A jer je sam po sebi malo "blesav",blago receno,,ali probacu.Sutra mi stize drugi primerak iste Gygabite GA-MA790X DS4....

Jesi prbao da flashnesh novi bios u tog Gigabyta? Bilo je plocha kojima su trebale druge verzije biosa u sluchaju da se stavlja Phenom u njih :type:

:wave:

Pre ce biti da ta ploca nije ispravna, u pitanju je 790 cipset koji je i pravljen za Phenome...

Zivo me interesuje kako bi to funkcionisalo na M3A.Na zvanicnom asusovom sajtu kazu da to funkcionise sa novim biosom.Ak je ikako moguce to podeli svoja iskustva sa nama koji posedujemo tu "FAMOZNU" plocu.Inace moja iskustva sa plocom su sasvim korektna

Poslednja izmena od urednika:
Radi Phenom na Asusu M3A!!!!Sa 0805 BIOS-om!!!!!Ali sa 2x1GB RAM odnosno samo sam procesor ubacio na moju konfiguraciju i malo ga protestirao na opterecenja u SANDRI i izvadio,da se osiguram da nije do procesora....
Vaceras je stigla druga maticna ploca,uzdam se Gygabite,odnosno da sam ja negde nesto pogresio u montazi.....BIOS je popreporuci sa Gygabite sajta

Mene interesuje koliko Phenom moze izvuci na default naponu jer me zeza ploca i vraca mi napon na def poslije nekog vremena. Pa ako ne moze puno da ide na def naponu da onda ne razmisljam o kupovini.

Odneo sam ga u servis i oni se pate vec par dana....😉
Zadnja teorija zasto nece je ta da je to black edition i da to sto ima otkljucan mnozioc u stvari, pravi problem...
Pije li vam ova teorija vode?:trust:

Odneo sam ga u servis i oni se pate vec par dana....😉
Zadnja teorija zasto nece je ta da je to black edition i da to sto ima otkljucan mnozioc u stvari, pravi problem...
Pije li vam ova teorija vode?:trust:
apsolutno nepije jer je apsolutno netacna.
Ako ti na jednoj ploci radi, a na drugoj ne radi, onda je problem do te ploce na kojoj ne radi.
Kod koga si uzeo taj HW? Koja verzija BIOS-a je na tom GA?

😉 2 su ploce spalili dok nisu namestili sve kako treba:banana:!Bilo je do ploce,kao sto ste i sumnjali,fabricka greska!
Sam Phenom radi kao zmaj,malo da ga izmaltretiram pa cu vam preneti utiske!:type:
U Visti ocena sistema 5.9!Zao mi je sto cu morati da ga ustupim mladjem burazeru.....:smoke:

Pa sta su radili da ih spale? Zakljucavali mnozilac?

Nazad
Vrh Dno