Šta je novo?

Phenom 9850

• Začetnik teme Začetnik teme civi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa i krajnje je vreme da naprave quad procesor sposoban da radi OC 3GHz+

Pre par meseci sam na stolu imao B2 koji stabilno radi na 3.0 Ghz. Ako izuzmemo uobicajene benchmark testove poput Cinebencha, performanse su bile veoma dobre, daleko bolje nego sto mogu da se procitaju po raznim review-ima.

Ovome ce cena na leto biti oko 120 e i mislim da ce biti bestby

Phenom daleko bolje skalira nego bilo koja generacija Intel QC procesora (provereno u praksi), HYPE i gomila lazi koja su uperena protiv Phenoma je stvarno slucaj bez presedana, to je ODLICAN procesor!

Šta znači to "bolje skalira"?

Šta znači to "bolje skalira"?

I kako se to proverava u praksi?

To znaci da sa povecanjem frekvencije performanse rastu linearnije. Ili, sa povecanjem broja threadova performanse rastu blizu broja jezgara koje poseduje procesor.
U praksi, imas procesor na 2.2 Ghz i overklokujes ga na 3.0 Ghz, takt je visi za ~36%, ali performanse obicno nisu, mogu da budu do 36%, jer na performanse utice i memorijski protok i grafika i disk podsistem itd... Za Phenoma vazi pravilo da za 100% povecanja takta ima npr. 90% realnog povecanja performansi.
Kod povecanja broja threadova, kao sto znamo svaki thread koristi jedan fizicki ili logicki procesor. Ako imas 1 jezgro onda su performanse 100%, ako imas 2 jezgra performanse su 185% u odnosu na jedno jezgro, ako imas 3 jezgra, porast performansi je npr. 270%, a sa 4 jezgra je npr 350%. Ovo vazi samo kod aplikacija koje imaju vise threadova, ciji je algoritam takav da moze paralelno da se izvrsava na vise procesora, odnosno jezgara ili kod serverskih opterecenja gde vise korisnika u server - klijent okruzenju radi razlicite stvari na serveru.
Zbog monolitnog dizajna, separatnog L2 i deljenog L3 kesa u takvim situacijama Phenom bolje "skalira" od C2Q. Razumeli ? :d

Poslednja izmena:
To znaci da sa povecanjem frekvencije performanse rastu linearnije. Ili, sa povecanjem broja threadova performanse rastu blizu broja jezgara koje poseduje procesor.
U praksi, imas procesor na 2.2 Ghz i overklokujes ga na 3.0 Ghz, takt je visi za ~36%, ali performanse obicno nisu, mogu da budu do 36%, jer na performanse utice i memorijski protok i grafika i disk podsistem itd... Za Phenoma vazi pravilo da za 100% povecanja takta ima npr. 90% realnog povecanja performansi.
Kod povecanja broja threadova, kao sto znamo svaki thread koristi jedan fizicki ili logicki procesor. Ako imas 1 jezgro onda su performanse 100%, ako imas 2 jezgra performanse su 185% u odnosu na jedno jezgro, ako imas 3 jezgra, porast performansi je npr. 270%, a sa 4 jezgra je npr 350%. Ovo vazi samo kod aplikacija koje imaju vise threadova, ciji je algoritam takav da moze paralelno da se izvrsava na vise procesora, odnosno jezgara ili kod serverskih opterecenja gde vise korisnika u server - klijent okruzenju radi razlicite stvari na serveru.
Zbog monolitnog dizajna, separatnog L2 i deljenog L3 kesa u takvim situacijama Phenom bolje "skalira" od C2Q. Razumeli ? :d

I ako jesu onda su se ovde pogubili ili bar ja jesam :d :smash:

:wave:

Poslednja izmena:
Poslednje od Tony-a,lika koji je na XS-u izvukao max 3.5Ghz sa 9850BE:
Tony je napisao(la):
Got a small amount of time today, so decided to run stock vcore and see how high I can clock the CPU, currently first test is at 3GHZ CPU and 2.5GHZ NB, 4GB 8000Plats at 1.9V DDR2 1000 5-5-5-15.
link

B3 Phenomi ce biti sasvim dobra kupovina. Verujem da ce za par meseci moci jos vise da se klokuju. Zanima me kada ce Phenomi X2 da se pojave. X2 B3 revizija bi mogla odlicno da se klokuje, a bila bi sasvim sigurno daleko bolja kupovina od X2 6000+ ili 6400+, kudikamo brza od Brisbane-a i sasvim konkurentna sa jeftinijim C2D i Pentium 2xxx procesorima.

Poslednja izmena:
Phenom 9850 Black ide na 3.1GHz

Napokon prelazi 3.0GHz

Proveli smo par sati pokušavajući da overclocujemo posljednji, najbolji Phenom X4 9850 Black Edition koji fabrički radi na 2.5GHz, i naravno, nastojali smo da ga poteramo što brže.
Nakon pola sata uspeli smo doći do 2.9GHz a kasnije i na 3.0GHz. Kada smo videli da je mašina stabilna krenuli smo ka glavnom cilju – preko 3GHz. Korištenje 1.552V i nije baš bezazleno ali je bilo dovoljno da dosegnemo 3.1GHz. Na ovoj brzini CPU je dosegao 60+ stepeni što je veoma opasna temperatura, uprkos činjenici da je CPU još uvijek stabilan.
Uspeli smo se spustiti do 1.50V, što je malo bolje, ali pod punim opterećenjem smo opet imali temperature od 60+ stepeni Celzijusa. Ipak, vodeno hlađenje bi trebalo rešiti ovaj problem. Koristili smo MSI K9A2 Platinum, OCZ Vendetta hladnjak i OCZ 2x1GB DDR2 1066 Reaper memoriju. Zajedno sa Gainwardovom 9600GT, uspeli smo dobiti rezultat od 11990, a kasnije i 12K u 3DMark06.
Drugi puta smo dobili 12056. Utješno je što ovaj dolazeći Phenom X4 9850 Black Edition ima potencijala, jer bi vas trebao prevesti preko magične 3.0GHz granice.
Još jedna stvar, Phenom 9850 Black Edition je zasnovan na sada poznatoj DR-B3 reviziji koja napokon radi i nema onaj navikani TLB bug. Poslednje testiranje je dokazalo da se ne greje preterano ali morate podesiti Windowsove opcije za potrošnju na minimum.
Bice nesto izgleda od ovog Phenoma.
TEKST JE CITIRAN

Poslednja izmena:
Phenom 9850 Black ide na 3.1GHz

Napokon prelazi 3.0GHz

Proveli smo par sati pokušavajući da overclocujemo posljednji, najbolji Phenom X4 9850 Black Edition koji fabrički radi na 2.5GHz, i naravno, nastojali smo da ga poteramo što brže.
Nakon pola sata uspeli smo doći do 2.9GHz a kasnije i na 3.0GHz. Kada smo videli da je mašina stabilna krenuli smo ka glavnom cilju – preko 3GHz. Korištenje 1.552V i nije baš bezazleno ali je bilo dovoljno da dosegnemo 3.1GHz. Na ovoj brzini CPU je dosegao 60+ stepeni što je veoma opasna temperatura, uprkos činjenici da je CPU još uvijek stabilan.
Uspeli smo se spustiti do 1.50V, što je malo bolje, ali pod punim opterećenjem smo opet imali temperature od 60+ stepeni Celzijusa. Ipak, vodeno hlađenje bi trebalo rešiti ovaj problem. Koristili smo MSI K9A2 Platinum, OCZ Vendetta hladnjak i OCZ 2x1GB DDR2 1066 Reaper memoriju. Zajedno sa Gainwardovom 9600GT, uspeli smo dobiti rezultat od 11990, a kasnije i 12K u 3DMark06.
Drugi puta smo dobili 12056. Utješno je što ovaj dolazeći Phenom X4 9850 Black Edition ima potencijala, jer bi vas trebao prevesti preko magične 3.0GHz granice.
Još jedna stvar, Phenom 9850 Black Edition je zasnovan na sada poznatoj DR-B3 reviziji koja napokon radi i nema onaj navikani TLB bug. Poslednje testiranje je dokazalo da se ne greje preterano ali morate podesiti Windowsove opcije za potrošnju na minimum.
Bice nesto izgleda od ovog Phenoma.
TEKST JE CITIRAN

Onda se kaze odakle je citiran.
Evo linka :
http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=5478&Itemid=1

Evo i cene u nemackoj od 188 evra

http://www.bestseller-computer.de/?ID=17883

B3 Phenomi ce biti sasvim dobra kupovina. Verujem da ce za par meseci moci jos vise da se klokuju. Zanima me kada ce Phenomi X2 da se pojave. X2 B3 revizija bi mogla odlicno da se klokuje, a bila bi sasvim sigurno daleko bolja kupovina od X2 6000+ ili 6400+, kudikamo brza od Brisbane-a i sasvim konkurentna sa jeftinijim C2D i Pentium 2xxx procesorima.

Zar Phenom/Barsa Native-Quad dizajn dozvoljava 'skaliranje' na dole pravljenjem Native-Dual core procesora, a ne samo puko iskljucivanje dva neispravna jezgra ?

OPA BATO! Doslo vreme da Intel leti iz kuce....188 eur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! HAHAHAHAHAH pa to je ubica svih procesora na trzistu.

Da, da +X Evra vodeno da bi iole radio na tom taktu 😉 Ma jeftino, b'e, nema sta 😉

Poslednja izmena:
@Wild Boy,
Doslo vreme da menjas potpis...Phenom-eni se bude!😀

Jos jedna zanimljivost koju je izrekao cika Tony
a few of my reviewer buddies have been telling me Phenom gives games a smoothness that is not there on Intel rigs...Yes the frame rates may be a little lower but when on full load the Phenom's just pure along allowing the game to flow.

now im not going to debate what i just said here, i don't play enough PC games to notice but I talk to quite a few tier 1 reviewers who do test and many say the same thing.

@vdr1981
Dajem rec, menjam, ali cim storm predje na AMD 😀

Jos jedna zanimljivost koju je izrekao cika Tony

@vdr1981
Dajem rec, menjam, ali cim storm predje na AMD 😀

Naravno da je gladje kada je tu integrisani memorijski kontoler i jos par fazona koje Intel tek treba da pokupi od AMD-a (po obicaju) 😀😀

Sto se tice prelaska na AMD! Consider it Phenom 😀

Sto se tice prelaska na AMD! Consider it Phenom 😀
To je vec odavno postalo ocigledno...😉

U pravu je drfedja za ovo u vezi skaliranja performansi Phenom procesora 100%.
Vidimo da na 3,5GHz C2Q se jos i nekako drzi ,sto ce reci da C2Q vs PhenomX4 na oko 4,5GHz🙂P😛😛) nemanikakve sanse tj. gubi mu se svaki trag tj.nestaje u magli tj tezi ka apsolitnoj nuli tj...😛

Uh,kad pomisli da sam da sam skoro razmisljao u smeru da li bi mi se isplatio prelazak na intel platformu...Oprosti mi boze,necu vise nikad!:d

Aaaa Ivanbo20003,doslo je i tvojih 5 minuta...😀

Poslednja izmena:
To je vec odavno postalo ocigledno...😉

U pravu je drfedja za ovo u vezi skaliranja performansi Phenom procesora 100%.
Vidimo da na 3,5GHz C2Q se jos i nekako drzi ,sto ce reci da C2Q vs PhenomX4 na oko 4,5GHz🙂P😛😛) nemanikakve sanse tj. gubi mu se svaki trag tj.nestaje u magli tj tezi ka apsolitnoj nuli tj...😛

Uh,kad pomisli da sam da sam skoro razmisljao u smeru da li bi mi se isplatio prelazak na intel platformu...Oprosti mi boze,necu vise nikad!:d

Aaaa Ivanbo20003,doslo je i tvojih 5 minuta...😀

Hmmmm...i onaj najslabiji Phenom 9500 ubija daleko skuplji Intel QC kada radi sa programom koji ja koristim za video enkoding i to klok na klok, jos malo sacekamo da 9850 padne na 170 evrica pa kad kompletan QC sa 2gb memorije i maticnom sa integrisanom grafikom (naravno TA780G M2+) bude kostao 260 eur ima u Intelu dobro da se ocesljaju po glavicama 😀😀

Jes' da nece biti DDR3,ali ko ga hebe,niko nije savrsen...😀

Pa sta koji k.... da placam ddr3 5x skuplje za iste ili performanse vece 2%....e sad sam upravo zavrsio citanje onog topica na XS, dosta stranica se napisalo u ova dva dana...zanimljiv mi je jedan user koji je 2006. srao kako "AMD sucks" u 3dmarku a sada kada je Phenom Clock na clock brzi od bezmalo 6 puta skupljeg Intela 😀😀😀...kaze da 3DMARK apsolutno nije relevantan pokazatelj brzine i a to on govori "for ages"....HAHAAHAHAH LOL LOL LOL....koje proseravanje.....mogu misliti kakav ce tek sada ovde na Benchu biti sproveden Hype i flame protiv B3 (eno ga Alfaunits je prvi poceo da prica pricu a ocekujem i ostale Intel zvezde sa svojim vidjenjem Phenoma uskoro)...ne smem ni da zamislim. 9850 je pokazao, prvo brzinom - a onda definitivno oduvao Intela u startu cenom. Drago mi je sto konacno ulazimo u novi period AMD vs Intel trke. 😀 GO AMD!

ja cu sad samo da likujem -

"propada AMD, Intel ga je zakopao ..."

"u chemu je AMD bolji od Intel-a Igoritze ? "

"ahaha, AMD nema pare da bi se trkao sa Intel-om, ajde ne lupaj"

"Intel zauvek"

"hahah, lozish se na AMD, seljaku"

"kad mi se rodi sin, nazvacu ga kordvaduo"

😛

grmko...
to je jedan @ 3.5. Koliko Intela ima na 3.5? 98 ili 99%?
Ako je po tebi vredelo cekati 8 meseci (od izlaska Penryn-a pa i bolje od izlaska C2D do B3 Phenoma) da bi kupio AMD a ne Intel, onda svaka cast na sacuvanom vremenu; jako sam happy sto osam meseci nisi izgubio cekajuci Phenoma...
Ko reche "Cekajuci Godoa"?

Nazad
Vrh Dno