Šta je novo?

Phenom 9850

• Začetnik teme Začetnik teme civi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ja cu sad samo da likujem -

"propada AMD, Intel ga je zakopao ..."

"u chemu je AMD bolji od Intel-a Igoritze ? "

"ahaha, AMD nema pare da bi se trkao sa Intel-om, ajde ne lupaj"

"Intel zauvek"

"hahah, lozish se na AMD, seljaku"

"kad mi se rodi sin, nazvacu ga kordvaduo"

😛

Jos uvek je prerano za likovanje, negde na leto ce biti napusavanja 😀😀😀

To je vec odavno postalo ocigledno...😉

U pravu je drfedja za ovo u vezi skaliranja performansi Phenom procesora 100%.
Vidimo da na 3,5GHz C2Q se jos i nekako drzi ,sto ce reci da C2Q vs PhenomX4 na oko 4,5GHz🙂P😛😛) nemanikakve sanse tj. gubi mu se svaki trag tj.nestaje u magli tj tezi ka apsolitnoj nuli tj...😛

Uh,kad pomisli da sam da sam skoro razmisljao u smeru da li bi mi se isplatio prelazak na intel platformu...Oprosti mi boze,necu vise nikad!:d

Aaaa Ivanbo20003,doslo je i tvojih 5 minuta...😀

Ja sam prvi i postavio onu slicicu sa 3.5Ghz sto je Tony uspeo da postigne 🙂,a i vest da su nakon prvih B3 procesora u fazi testirana yield-a i perf. kasnijih B3-ki ljudi(iz AMD-a) utvrdili da dosta njih baca 3.2Ghz na vazduhu:
http://www.bench-market.com/forum/showthread.php?p=1418132#post1418132 🙂

to je jedan @ 3.5. Koliko Intela ima na 3.5? 98 ili 99%?
Ako je po tebi vredelo cekati 8 meseci (od izlaska Penryn-a pa i bolje od izlaska C2D do B3 Phenoma) da bi kupio AMD a ne Intel, onda svaka cast na sacuvanom vremenu; jako sam happy sto osam meseci nisi izgubio cekajuci Phenoma...
Ko reche "Cekajuci Godoa"?

Apsolutno se slazem sa ^ gore recenim.
Sad treba da padnem sa stolice sto ce jednog dana moci na vazduhu da radi stabilno na 3,2GHz. Ej bre, to su tri hiljade i dvesta megaherca, BRE :smash:.
Sta sve ovde covek nece procitati...

Da, zaista...

grmko...
to je jedan @ 3.5. Koliko Intela ima na 3.5? 98 ili 99%?
Ako je po tebi vredelo cekati 8 meseci (od izlaska Penryn-a pa i bolje od izlaska C2D do B3 Phenoma) da bi kupio AMD a ne Intel, onda svaka cast na sacuvanom vremenu; jako sam happy sto osam meseci nisi izgubio cekajuci Phenoma...
Ko reche "Cekajuci Godoa"?

😀 Dzaba intelu i 4.5ghz klok kada u mom poslu ne moze da sustigne "jadni" phenom na 2.5ghz, toliko o klokovanju Intela (a toliko i o C2D arhitekturi)....valjda je ljudima jasno da se ne zivi od SuperPi i Intel sponzorisanih testova na netu.

Apsolutno se slazem sa ^ gore recenim.
Sad treba da padnem sa stolice sto ce jednog dana moci na vazduhu da radi stabilno na 3,2GHz. Ej bre, to su tri hiljade i dvesta megaherca, BRE :smash:.
Sta sve ovde covek nece procitati...

Treba da padnes sa stolice jer je dobijen Intel u 3DM6 na istom kloku 😛

Treba da padnes sa stolice jer je dobijen Intel u 3DM6 na istom kloku 😛

Ma odlicno je sve to... tek treba real gaming...

Ali ja sam reagovao na overklok, moz' misliti jednog dana ce neko uspet neki phenom da potera na 3,2 GHz i to na vazdusnom hladjenju.
Koliko ovo glupo zvuci, kada SVAKI q6600 na vazdusnom moze bez problema dotle... a bogami i par 100Mhz preko...

Poslednja izmena:
Ma odlicno je sve to... tek treba real gaming...

Ali ja sam reagovao na overklok, moz' misliti jednog dana ce neko uspet neki phenom da potera na 3,2 GHz i to na vazdusnom hladjenju.
Koliko ovo glupo zvuci, kada SVAKI q6600 na vazdusnom moze bez problema dotle... a bogami i par 100Mhz preko...

Cek...to je zbog arhitekture do sada bilo jako tesko..ali AMD se zahuktao.....GO AMD! GO!

Jako mi je drago zbog AMD-a. Ja jesam fanboy 🙂 , nikako nisam mogao da zamislim sebe da prelazim na Intel... odahnouo sam sad kad ne moram. Sta mislite da li ovaj x4 moze da radi na mojoj ploci (nema osmofazno napajanje itd) naravno sa jacim napajanjem i da ne overklokujem ? Da li bi ijedan Phenom (sa tim B3 jezgrom) mogao da radi na ovoj ploci

I sve pijano, i sve drogirano, za AMD navijamo...

Jako mi je drago zbog AMD-a. Ja jesam fanboy 🙂 , nikako nisam mogao da zamislim sebe da prelazim na Intel... odahnouo sam sad kad ne moram. Sta mislite da li ovaj x4 moze da radi na mojoj ploci (nema osmofazno napajanje itd) naravno sa jacim napajanjem i da ne overklokujem ? Da li bi ijedan Phenom (sa tim B3 jezgrom) mogao da radi na ovoj ploci

I sve pijano, i sve drogirano, za AMD navijamo...

http://event.asus.com/mb/am2_plus/

Shto ce reci, da moze Phenom na M2N-e :type:

Koliko sam ja shvatio,Phenom pasuje na AM2 soket s tim sto tek AM2+podrzava HT3.0,sto znaci da se ne bi pokazao u pravom svetlu sa starijim chipsetovima...Inace, raspored pinova je isti.

E da kad smo vec kod toga je l' neko uspeo da nadje uporedno performanse Phenom-a na AM2 i AM2+ plocama?

Poslednja izmena:
NF560 i 570 ne podrzavaju split power planes i HT3.0, dakle treba ih izbegavati ako se planira dalji upgrade na Phenoma. Na NF560-570 ce n-bridge raditi na nizem taktu i nece moci da se kontrolise frekvencija kao kod AMD770-780-790 chipsetova, sto ce naravno, negativno uticati na performanse i overklok.

NF560 i 570 ne podrzavaju split power planes i HT3.0, dakle treba ih izbegavati ako se planira dalji upgrade na Phenoma. Na NF560-570 ce n-bridge raditi na nizem taktu i nece moci da se kontrolise frekvencija kao kod AMD770-780-790 chipsetova, sto ce naravno, negativno uticati na performanse i overklok.

A sta je najjeftinija (a dobra) solucija po pitanju ploce koja ce adekvatno podrzati Phenoma ?
Ako ne kosta mnogo, nije lose ljudima predlagati tu plocu da kupuju (kada kupuju ceo komp ili upgrade-uju), iako sada uzimaju X2.

Amd770-780-790

ja ga teram na MSI K9A2 Platinum, al po iskustvu ljudi sa plochama, najbolja jeftina varijanta je svakako - Biostar TA770 A2+.

770 chipset je u odnosu na 790FX slabiji samo za CF (ima jedan PCI-E 16x slot) i nema AMD Overdrive, shto nikako nece smetati ljudima sa bencha 😉 (ne treba ti program da bi OC-ovao 😀 )

ja ga teram na MSI K9A2 Platinum, al po iskustvu ljudi sa plochama, najbolja jeftina varijanta je svakako - Biostar TA770 A2+.

770 chipset je u odnosu na 790FX slabiji samo za CF (ima jedan PCI-E 16x slot) i nema AMD Overdrive, shto nikako nece smetati ljudima sa bencha 😉 (ne treba ti program da bi OC-ovao 😀 )

Ko kaze da nema Overdrive, ja ga poterao na TA770 bez problema, ustvari prva verzija nije htela da radi, al sam skinuo neku noviju i opa 😉

😀 Dzaba intelu i 4.5ghz klok kada u mom poslu ne moze da sustigne "jadni" phenom na 2.5ghz, toliko o klokovanju Intela (a toliko i o C2D arhitekturi)....valjda je ljudima jasno da se ne zivi od SuperPi i Intel sponzorisanih testova na netu.

Razlika je daleko ubedljivija kada iskoristimo Spyder potencijal, kada iskombinujemo neku 790 ploču, Phenoma, ATI HD3xxx grafičku i 4 memorijska DDR2 modula. Ne znam da li je neko video kako se ovakva kombinacija ponaša sa HD i Blue Ray diskovima, naročito sa kompresijom i dekompresijom 'materijala' sa istih. Procesor se optereti 20-tak %, dok C2Q i C2D zakucaju stotku. Ponovo je dakle bila Intel anti AMD kampanja kao i prilikom pojave Barton procesora. Evidentno je već sada da će Phenom 9850 biti više nego dobra kupovina, a naročito kompletno AMD-ATI rešenje. Mada, nek me Intel fanovi ne razumeju pogrešno, i dalje smatram da ćemo za istu gomilicu para u zavisnosti od potreba dobiti računar gotovo identičnih perfomansi i potencijala +/- 1% bilo da je to Intel ili AMD platforma.

A sta je najjeftinija (a dobra) solucija po pitanju ploce koja ce adekvatno podrzati Phenoma ?
Ako ne kosta mnogo, nije lose ljudima predlagati tu plocu da kupuju (kada kupuju ceo komp ili upgrade-uju), iako sada uzimaju X2.

Mislim da ti je CIVI odgovorio ukratko.

Dakle, trenutno jedini chipset za AMD koji podrzava HT3.0 je AMD/ATi 770/780G/790(FX).
Sta god da uzmes od toga neces se zeznuti. 770 ploce kostaju oko 70 - 80 €, 790(FX) od 90-220 € u zavisnosti kakvu plocu hoces, a 780G je najbolja integrusa ikada napravljena i to kosta oko 60 €.
Drugaru kojem je riknula stara Socket A ploca, juce sam uzeo Biostar TA780G, Athlon X2 4200+ G2, 2GB Kingston 667, sve zajedno za 155 €. Nisam stigao da preterano testiram, ali iz prve sam uspeo da overklokujem sa 2.2 na 3.0 Ghz bez podizanja napona na procesoru, sa box coolerom i sve je radilo stabilno 100%. HTT je dignut na 273 Mhz x5, sto daje efektivni protok od 1365 Mhz, koji znaci za integrisanu grafiku. Ploca ima i sideport, a moguce je napraviti i hibridni crossfire sa nekom jeftinijom ATi grafickom, npr. 3450, pri cemu je moguce dobiti performanse graficke koja je skuplja za jednu kategoriju. Moguce je istovremeno koristiti onboard GPU i diskretni PCI-E GPU. Pored toga moguce je dobro overklokovati graficko jezgro, za faktor 2x. Sve u svemu sjajna ploca za male pare. Performanse su prakticno iste kao na neintegrisanoj 770, kao i overklok potencijal.

Ne znam da li je neko video kako se ovakva kombinacija ponaša sa HD i Blue Ray diskovima, naročito sa kompresijom i dekompresijom 'materijala' sa istih.

Ove a i jos gomilu slicnih stvari koje su neprovereno bile pustane po Benchu kao cista anti reklama AMD-u znam vec dobrih pola godine a neke stvari sam vec ponovio vise puta, uopste mi nije jasno kako je ovde i dozvoljeno takvo bezrazlozno blacenje jednog odlicnog proizvoda. Zanimljivo je medjutim da i pored svih proverenih gresaka i problema C2D sa starijim softverom nikada nista nismo mogli procitati na ovim stranicama osim mojih iskustva.

Mislim da ti je CIVI odgovorio ukratko.

Dakle, trenutno jedini chipset za AMD koji podrzava HT3.0 je AMD/ATi 770/780G/790(FX).
Sta god da uzmes od toga neces se zeznuti. 770 ploce kostaju oko 70 - 80 €, 790(FX) od 90-220 € u zavisnosti kakvu plocu hoces, a 780G je najbolja integrusa ikada napravljena i to kosta oko 60 €.
Drugaru kojem je riknula stara Socket A ploca, juce sam uzeo Biostar TA780G, Athlon X2 4200+ G2, 2GB Kingston 667, sve zajedno za 155 €. Nisam stigao da preterano testiram, ali iz prve sam uspeo da overklokujem sa 2.2 na 3.0 Ghz bez podizanja napona na procesoru, sa box coolerom i sve je radilo stabilno 100%. HTT je dignut na 273 Mhz x5, sto daje efektivni protok od 1365 Mhz, koji znaci za integrisanu grafiku. Ploca ima i sideport, a moguce je napraviti i hibridni crossfire sa nekom jeftinijom ATi grafickom, npr. 3450, pri cemu je moguce dobiti performanse graficke koja je skuplja za jednu kategoriju. Moguce je istovremeno koristiti onboard GPU i diskretni PCI-E GPU. Pored toga moguce je dobro overklokovati graficko jezgro, za faktor 2x. Sve u svemu sjajna ploca za male pare. Performanse su prakticno iste kao na neintegrisanoj 770, kao i overklok potencijal.

Ko je rekao da cu kupovati nesto novo 😉
Ma necu ja da menjam ovo sto imam jos duuugo 😀. Najmanje 2 godine.
Samo sam se informativno raspitivao.
Hvala na detaljnom odgovoru.

Zanimljivo je medjutim da i pored svih proverenih gresaka i problema C2D sa starijim softverom nikada nista nismo mogli procitati na ovim stranicama osim mojih iskustva.

Kojih gresaka :trust: ?
Sa kojim programima ?

Poslednja izmena:
Ko je rekao da cu kupovati nesto novo 😉
Ma necu ja da menjam ovo sto imam jos duuugo 😀. Najmanje 2 godine.
Samo sam se informativno raspitivao.
Hvala na detaljnom odgovoru.
Ne kazem da ces ti da uzimas nesto novo, ali neko ko nema preterane zahteve, a zeli solidnu platformu za upgrade, moze slobodno da uzme 780G. Uostalom, mozda si mislio da uzmes jos jednu masinu. Ja ozbiljno razmisljam da uzmem jednu 780G plocu i da sklopim masinu koja ce sluziti samo za prikazivanje videa.

Pitao si za savet

Ako ne kosta mnogo, nije lose ljudima predlagati tu plocu da kupuju (kada kupuju ceo komp ili upgrade-uju), iako sada uzimaju X2

ja dajem odgovor tebi i naravno, bilo kome ko je u slicnoj dilemi, a verujem da ima dosta takvih.

Poslednja izmena:
Čekaj malo, ja nisam u toku - ima Brisbane 4200+ i to G2 ?
Koliko je to zastupljeno u prodavnicama ?

Ima ih u zadnje vreme.Sklopio sam 2 konfig. sa 4200+ G2 prosle nedelje na primer(nisam klokovao pa ne znam koliko su mogli da "idu").

Hajde neka neko malo pojasni razliku izmedju AMD-ovog 770chipseta i chipsetova sa vecim brojkama(780G,790).Ako se ne varam,770 poseduje stariju verziju NB-a(600,mrzi me da trazim koje slovo bese,vi vec znate😉),.Kako bi se ta razlika(i da li bi uopste) odrazila na performanse sistema?Znaci,na stranu to o izostanku CF podrske i broja podrzanih PCI-E X16 linija...

@Ivanbo,
Jedno pitanje u vezi mogucih razlika u performansama Phenom-a na "starim" AM2 plocama(kao ova moja npr) i na plocama sa novim chipsetovima.🙂

Kod K8 arhitekture HT je bio max 1GHz odnosno, dobijao se od proizvoda 200MHz FSB i najveceg mnozioca 5.E sad,ako sam dobro protumacio,glafna fora kod HT3.0 je ta sto max mnozilac nije vise 5 nego 9,sto znaci da ce Phenom procesori na plocama sa novim chipsetom raditi sa skoro duplo vecim HT linkom .
Iz iskustva znamo da HT link kod AMD-a ne nosi skoro nikakvu ulogu u performansama odnosno,isti rezultati postizu bilo da je HT na 600MHz ili 1000MHz.Mislite li da bi takva analogija mogla da vazi za K10?

Mozda je u pitanju mali marketinski trik AMD-a,ako vec najavljuju HT3.0 kao prednost K10 u odnosu na K8,ne bi im se bas isplatilo da javno saopste kako novi standard ne utice preterano na performanse.Onda bi se potencionalni broj kupaca novih chipsetpva sveo samo na one koji zele CFX podrsku, a takvih je dosta manje...

U svakom slucaju,lepo bi bilo videti test Phenom-a na AM2vsAM2+,ali "pravi"AM2+(sa novim chipsetom)posto vidim neki proizvodjaci samo lepe tu nalepnicu i na ploce sa starijim chipsetom.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno