Odigrao sam nekoliko partija...
Pricacu samo o nekim osnovnim stvarima, bez "fudbala" ovog puta, samo kako mi sta tehnicki u igri deluje. Za fudbal ce mi trebati malo vise vremena.
Prvo - stvarno je velika promena, cak tolika da nisam siguran da ce se svideti vecini ljubitelja pes-a.
Ovaj sistem animacije je mnogo drugaciji od prethodnog i mnogo je blizi onome na sta smo navikli u fifi. Ide i korak dalje u kompleksnosti - kad se na mnogo bogatiju animaciju doda odvojenost lopte od igraca koja zbog toga ima poprilican radijus kretanja cak i u onim osnovnim pokretima na koje smo do sada navikli i u kojima smo nauceni da imamo potpunu kontrolu, ja bi cak dosao do pitanja da li je ovo pravi put za fudbalsku video igru, jer se prosto previse toga desava u odnosu na ono sto radimo prstima, i dalje samo pomeramo thumbstick ili d-pad

. Osecaj je cudan, pogotvo u pocetku.
Nije lako da se objasni, a imao sam osecaj da ce tako biti i dok sam gledao snimke. Mora da se proba da bi se osetilo. Kad god se dodje do kompleksnijeg sistema animacije, moze da dodje i do potencijalnih problema. Kako sada stvari stoje (a kazu da su u novijem build-u bolje), odziv na komande je prilicno los. Meni cak dovoljno los da mi ne prija da igram. Nije sitna mana kako cujem na vise mesta, bar meni. Jednostavno, ovo mora MNOGO da se utegne po tom pitanju da bi bilo prijatno.
Mnogo lepo izgleda u pokretu, i to treba reci. Bas su se potrudili i sa osecajem i smekom ubacili mnogo dobrih animacija, ali kontrola je najbitnija. Cak i fifa koja je vazila za kontra-primer u odnosu na pes, bogata animacija, a manje ostre kontrole sada deluje "responsive" za ovo. Nadam se da je to samo trenutno.
I generalno je za mene utisak bio mnogo manje pes-ovski, kao da su svesno isli za onim sto je bilo uspesno, a probali da to urade na neki svoj nacin. U nekim stvarima se i oseca da je to PES, ali ne mogu da kazem da mi je to glavni utisak, vec upravo suprotan. Mozda je sve to zbog kontrola, pa treba probati i pravi demo kad izadje.
Izgleda lepo, kontrolise se lose, bar trenutno.
Ovo ostalo mi je manje bitno, grafika je stvarno odlicna, ali sve to ne izgleda nesto specijalno da bi se odusevio i to naglasavao. Bolje mi izgleda od fife, ali nije mi to za neko preterano pominjanje u ovakvoj igri.
I potpuno je jasno zasto ovaj demo nije trebalo da izaadje - raspada se, bar na playstation-u. 5 fps kad je cutscene, replay ili tako nesto, vidi se opsta neispoliranost, ali i izgleda dobro, nekako ostro, cak i u 720p na ps3. Taj deo meni manje znaci, pa necu ni da se zadrzavam.
Probacu jos, ovo su samo prvi utisci. Kad bi odziv na komande bio bolji, mislim da bi ovo bio pes koji bi meni mogao da se svidi, a vecini pes-ovaca mozda i ne. Ovog puta cu mu svakako dati priliku.
Napravili su napredak, samo cemo videti da li je po cenu necega sto super izgleda, ali je pitanje da li je previse za video igru ovog tipa.
Mislim da ce Boris da poludi npr.
Imajte u vidu da tek treba da probam k'o covek...