Šta je novo?

PayPal u Srbiji od 2015. (2010.)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pratio sam prozivke koje je smarkovic imao na elite-u, i moram da napomenem da je lik jedan od retkih u institucijama rezima koji se trudi da zaista promeni nesto na bolje u ovoj truloj drzavi...

Samo napred, nema ko drugi da promeni nasu buducnost sem nas samih...

SGS II powered by Lite'ning 6.1

Nemar i nerad države to je po difoltu, ali nezainteresovanost PP-a to baš i neverujem, osim ako im neko od naših ne bacaja klipove u točkove :)

Može smarkovic da se bori koliko hoće ali ako neko od gore ne befeluje džaba mu sve. Ipak sve pohvale za trud.

Poslednja izmena:
Bahati je u pravu...u ovoj državi je sve u fazonu panem et circenses (hleba i igara) pa tako i ovo... I izuzetno me nervira ovo veličanje dolaska PayPala u Srbiju, a Ameriku ne mogu ni da smislim

Nemoj da gledaš kakve veze ima ovo sa Amerikom, mi treba da gledamo da li nam to koristi ili ne. Od emocija nemamo ništa, u prošlosti nas je ta naša emotivnost koštala previše u negativnom smislu. Mi treba da gledamo samo naše interese, a oni svoje.

Poslednja izmena:
Pa ima, jer je to još jedno bacanje koske gladnim psima...ali dobro, ja to zato i ne gledam kako neki uspeh već kao još jednu standardnu stvar, a zasluge nisu ničije

Hajde nemojte ovo shvatiti kao veličanje ničega već kao normalnu stvar. Postali smo (ali mi znamo da nismo) normalna država u očima sveta i stalo nam je da nas oni tako vide. Za mene ovo je logičan sled događaja u datim okolnostima. Da li će neko glasati za nekoga ili neće, zarad dolaska PayPal-a, mislim da uopšte nije važno.

Bitno je da ćemo mi konačno imati mogućnost da koristimo PayPal kao ostatak sveta. Iskreno se nadam i jako bih voleo da se napor uložen u dolazak PayPal-a kruniše odobravanjem slanja i primanja novca u istom talasu. Shvatite da ne živimo u državi kao što je INSERT_WESTER_EUROPE_COUNTRY_HERE i moramo malo da "zapnemo" da bi nam bilo bolje. Šteta je što ne zapinjemo više, onda bi nam bilo mnogo bolje.

Niže cene hardvera, EVGA grafičke, veći izbor SSDova, PayPal, nesmetani uvoz softvera/hardvera je nešto što bi svi, siguran sam, voleli da vide i da koriste. Bez trzanja i razmišljanja o tome da li će im na carini konfiskovati pakete ili još gore da će paketi "kalirati". Ako niste znali, kod naše carine i plastika može da kalira. :d

Iz svega rečenog, molim vas da ne mračimo temu sa dnevno-ekonomsko-društveno-političkim stvarima i da od ovoga pravimo crnu hroniku. PayPal dolazi, daće Bog, pa šta sad. Neće nikome pasti kruna s glave.

@zechs

Vidi, ne bih da započinjem neku polemiku, ali tvoje gledište na sve ovo je.... pa pomalo detinjastno, bez uvrede.
Poenta, što reče neko iznad, je da svako gleda svoje interese, pa tako i mi treba da gledamo svoje.
Dakle, da li nam je (bar jednom dobrom delu populacije) potreban PP? Jeste, zato što se skoro sve transakcije koje planiraš da obaviš na eBayu svode isključivo na PayPal. Zašto da nemamo mogućnost kupovine i na ovaj način? Evo, ja kupujem (ustvari SAM KUPOVAO) preko eBaya već preko 2 godine i mogu ti reći da sam svakakve stvarčice uzeo za solidno manje para nego da sam kupovao u Srbistanu (a neke ne bih ovde mogao ni da kupim), a plaćao sam i pdv i carinu. Na kraju, niko nikoga ne tera da plaća i koristi usluge PP, ali sama mogućnost, složićeš se, ipak treba da postoji, pa ko voli, nek izvoli. Tebe niko neće terati da koristiš PP i tako, po tvom mišljenju, puniš džepove ionako već prebogatim Američkim neoliberalnim kapitalistima, ali, hej, ja hoću, zato što mi je bitniji MOJ puniji džep, nego to što na taj način na mikro nivou utičem na odliv deviza. Neka se ova naša jadna država potrudi i napravi pravo tržište, gde će proizvodi biti konkurentni, pa ću i ja drage volje kupovati kod nas. Do tada, ono što mora (hleb, mleko,..) kod nas, ono što može online, online. Tačka. I boli me uvo ako nisam dovoljno patriotski nastrojen, jer mi je dosta lažnog patriotizma, dok pojedinci pune svoje "patriotske" džepove.
I nije bacanje koske gladnim psima, iako, daleko od toga da je PP najvažnija stvar koja mora da se promeni ovde, ali je svaka promena koja donosi neki boljitak nekome ovde, dobrodošla promena. Da je sreće i zdravlja, pa da mi ne komentarišemo ovde da li će ili neće doći PP, pošto je ovo samo jedan od servisa koji najnormalnije funkcioniše u skoro celom svetu, ništa specijalno, ali za nas izgleda da ipak jeste.
I sve više mislim, gledajući ove naše vucibatine od političara, da je nedolaženje PP kod nas svo ovo vreme više posledica njihovog "boli me uvo" stava, nego "politika" PayPal-a. A ako neko misli da će PP posebno da se interesuje za dolazak ovde..... pa, ne bih da vređam, ali taj nema 2 g. mozga u glavi.

Nadam se samo da će srediti carinu kako bi uvođenje PayPal-a vredelo nešto. Da ne bude ono olakšali nam plaćanje u inostranstvu kako bi mogli još češće da nas šišaju sa carinom, špediterima i ostalom bandom.

Ako niste znali, kod naše carine i plastika može da kalira. :d

Ja se uvek setim jednog primera sto sam čitao u SK. Lik naručio M$ komplet periferija, tasatura + bežični miš. Kad mu je stigao paket imao je šta da vidi, originalno pakovanje otvoreno, u njemu samo tastatura. Kada je kontraktirao nadležne oni mu kažu miš kalirao :S:

Nadam se i da da ćese sve to malo srediti. Hoću ja da platim i porez i carinu, ali na robu. I neću da platim 6000 dinara uslugu carinjenja parčeta HWa koji vredi 15 USD nekoj špediciji . . . zechs, slažem se da sve ovo idde traljavo, ali bolje je i tračkjavo i sporo nego da stoji. Kao što je stojalo godinama. Pre samo 6-7 samo bio prinudjen da koristim DialUp .. kada je došao SBB sa 256/128 to je bilo U JEEEEEEEEEE...... Minut u mobilnoj je bio preko 30 dinara. Sada eto pristupačan je 16MB net, minut razgovora u pravom paketu može da košta i dinar, i možeš da biraš izmedju 3 operatera, net izmedju 5-6 provajdera, HW po raznim prodavnicama, a ne kao nekad po oglasima, šverc komerc i slično ...
Pomaka ima, e ,sad, što bi mi hteli sve i odmah, jer nam godine prolaze ... to ne biva nigde ...

@RongeRaja

Teško da je moje gledište detinjasto, jer ne vidim šta je to detinje u njemu...Neko je već ranije pisao da nismo na spisku PayPala zbog odnosa sa Amerikom, a ne zbog naših zakona ovde koji su ranije bili ograničeni, a u proteklih 5-10 god. moglo je bez problema da se novac šalje napolje. A kao najbolji dokaz za to je MoneyBookers koji odavno radi sa našom zemljom. A radi zato što je u Londonu, a ne Washingtonu ili nekom drugom USA gradu.
Mogućnost treba da postoji svakako, ali ono što mene iritira u celoj situaciji je to veličanje toga kao da je to neki Sizifovski posao bio... Na stranu politiku i sve, sa ekonomske strane je dobro, ali kao što rekoh bez ikakvih lažnih preterivanja.
Ovaj smarković je klasičan primer tog preterivanja i skupljanja političkih poena sa već izlizanim frazama "mi se trudimo da dovedemo"...ali to je već neka druga priča

Ako carinu ne srede i zakon o odlivu deviza slaba vajda.
Koji ce mi PP ( koristio sam ga pre dosta al vise ne) samo da placam virtualnu i robu male vrednosti.

@RongeRaja

Teško da je moje gledište detinjasto, jer ne vidim šta je to detinje u njemu...Neko je već ranije pisao da nismo na spisku PayPala zbog odnosa sa Amerikom, a ne zbog naših zakona ovde koji su ranije bili ograničeni, a u proteklih 5-10 god. moglo je bez problema da se novac šalje napolje. A kao najbolji dokaz za to je MoneyBookers koji odavno radi sa našom zemljom. A radi zato što je u Londonu, a ne Washingtonu ili nekom drugom USA gradu.
Mogućnost treba da postoji svakako, ali ono što mene iritira u celoj situaciji je to veličanje toga kao da je to neki Sizifovski posao bio... Na stranu politiku i sve, sa ekonomske strane je dobro, ali kao što rekoh bez ikakvih lažnih preterivanja.
Ovaj smarković je klasičan primer tog preterivanja i skupljanja političkih poena sa već izlizanim frazama "mi se trudimo da dovedemo"...ali to je već neka druga priča
Da,skupice politicke poene na Benchu,aha...Zna se gde se skupljaju politicki poeni,kod ljudi koji ne znaju sta je internet,gledaju 48 sati svadba i Grand....I manite vise politiku,Ameriku i ostala sr...ovo je dobra stvar i tacka.

Baš tako .... teško da će me dolazak PPa naterati da promenim mišljenje o ovih 10 godina "promena", i da ću sada reći: U jeeee, ovi su prava stvar :) :) :)

@RongeRaja

+1 dao bih ti više da mogu.

Primer za Kanadu: kupio sam 2 majice iz Evrope cena total=108evra sa poštarinom što dodje oko 150$ cad. Došlo ovde drknuli mi carinu i taxu 52$. Hvala dovidjenja ili ti mrs u pm.:)

@Zechs, cisto sumnjam da nas "odnos" sa Amerikom ima ikakve veze. Amerika je zemlja koja je najrealnije i najbrze davala vize (dok smo imali vize za "bratsku" Rusiju, a Holandija i Nemacka su nam rotirala po "toru za ovce" - jer stvarno je tako izgledalo :))

Elem, PP - ne znam sta se vecina nas u ovoj temi nada PP-u kad ga vecina vec ima na ovaj ili onaj nacin :p Za sitna placanja softvera, i primanje novca moze biti koristan (mada licno mislim da ima boljih opcija!), ali nece nista - bukvalno nista - promeniti porucivanje fizicke robe.
Ruandi i Ugandi nije procvetao promet na eBay-u kad su dobile PP :D
U sustini, hocu reci, nemojte se nicemu nadati, verovatno ce vam ocekivanja biti prevelika ma koliko niska bila, pa necete biti srecni.

Porucivao sam neke sitnice bez PP-a skoro, za koje sam mislio da ne da ce carina odrati spedicijom/PDV-om/carinom, vec da ce mi traziti ko zna kakve papire (kao sto mi je trazila posebnu dozvolu za uvoz kesice kafe!!!). Ispalo je da doslo bez ikakvih problema i carine (paketic <50e) - ja happy jer sam ocekivao pohod u birokratiju :)

@TH, cek ti mislis da je previse ili si srecan sto si za tili cas zavrsio sa njima?

Poslednja izmena:
Pa tako je otprilike i ovde, oko 35 posto dodaš otprilikena cifru, da bi znao koliko da očekuješ. Šta se buniš :) :) :)

Primer za Kanadu: kupio sam 2 majice iz Evrope cena total=108evra sa poštarinom što dodje oko 150$ cad. Došlo ovde drknuli mi carinu i taxu 52$. Hvala dovidjenja ili ti mrs u pm.:)

Puno? Vrati se u Srbiju, pa prođi kroz celu torturu poručivanja. Znači otvaranje PP na susednu zemlju, poručivanje na lažnu adresu, špedicija, carina i ostalo. Šta misliš koliko bi te izašlo?

Uostalom, niko te nije klepao po ušima da poručuješ iz EU, čisto sumnjam da te majice nisi mogao da poručiš iz USA. I ne znam što se žališ na troškove, verovatno ti dobro ide u Kanadi čim kupuješ majicu od 50 evrića, šatro nema se za carinu...

I mislim da je raspravao o "korisnosti" Pejpala glupa - kada nas budu ubacili onaj kome treba znaće to da koristi. Onaj kome ne treba, neće otvoriti i gotovo. Sigurno neće domaći prodavci uginuti zbog par stotina pošiljki mesečno sa Ebay. Ako hoćeš PP - lepo. Ako nećeš jer mrziš USA ili neki tako glup razlog, niko te ne tera.

A to da li nas Amerika "mrzi" ne bih da komentarišem. Teoretičara zavere će uvek biti. Ko želi da se okreće ka istoku, molim lepo - pasoš, pa VIZU i emigrirajte u "bratsku" nam Rusiju ili Kinu. Od svih onih silnih tema u podforumu o emigraciji na ES nikada nisam video da je neko pitao kako da ode u Rusiju, Kinu, Libiju i ostale "prijateljske" zemlje.

P.S. Neko je napomenuo da je MB iz Londona a PP iz USA i zato ga nemamo. PP za EU zemlje radi iz Luksemburga a za ne-EU iz Singapura, samo da se zna.

Poslednja izmena:
Da,skupice politicke poene na Benchu,aha...Zna se gde se skupljaju politicki poeni,kod ljudi koji ne znaju sta je internet,gledaju 48 sati svadba i Grand....I manite vise politiku,Ameriku i ostala sr...ovo je dobra stvar i tacka.

Pa niko nije rekao da je loša stvar...ali kao što reče "alfaunits" neki izgleda ovde imaju prevelika očekivanja kada je to u pitanju...i ja bih voleo da mogu da poručim frižider iz Nemačke i da ga jeftinije platim nego ovde, ali teško.
Za te stvari PayPal nije problem, već država i zakoni za očuvanje domaće privrede (koje odavno nema) a.k.a. kupujmo domaće, bez obzira što se raspada još na prizvodnoj liniji...i drugi faktor, hoćeš da naručuješ, verovatno imaš dosta novca i da platiš još 50% dažbina državi

Poslednja izmena:
Ne razumem sta si hteo da kazes ovim postom? Da u Kanadi carina dere? Da je u Srbiji ok? Kakve veze ima PP sa tim? A i majice od 50e,verovatno neki porez na luksuz:d

Pa niko nije rekao da je loša stvar...ali kao što reče "alfaunits" neki izgleda ovde imaju prevelika očekivanja kada je to u pitanju...i ja bih voleo da mogu da poručim frižider iz Nemačke i da ga jeftinije platim nego ovde, ali teško.
Za te stvari PayPal nije problem, već država i zakoni za očuvanje domaće privrede (koje odavno nema) a.k.a. kupujmo domaće, bez obzira što se raspada još na prizvodnoj liniji...i drugi faktor, hoćeš da naručuješ, verovatno imaš dosta novca i da platiš još 50% dažbina državi
Ma nemam ja velika ocekivanja,samo hocu normalno da kupim sitnice.Nista vise.

i drugi faktor, hoćeš da naručuješ, verovatno imaš dosta novca i da platiš još 50% dažbina državi

Samo bih ovo imas dosta novca promijenio u MORAS da platis drzavi.

Komentar na frižider iz Nemačke.
Ne znam da li imaš predstavu koliki je frižider i koliko će da koštaju troškovi transporta i carine. Ne verujem da može da se isplati tako nešto.

Vidi ne sumnjam ni malo da kada bi to radio neki Francuz, Danac, Britanac da bi ih definitivno manje izašlo nego mene ovde...

EDIT: Evo recimo primer: http://www.amazon.co.uk/Zanussi-ZDF.../ref=dp_return_1?ie=UTF8&n=11052681&s=kitchen

Mašina je teška 42KG...prema specifikaciji troškova za prevoz bi platio 0.50 funti po kilogramu, što bi te izašlo 0,5 * 42 = 21 funta za [Europe 1 includes Austria, Belgium, Denmark, France, Germany, Luxembourg, Monaco, the Netherlands, Norway and Switzerland. Delivery rates are based on your country's location within Europe and not on EU Membership.]

+VAT od 19% http://www.amazon.co.uk/gp/help/customer/display.html?nodeId=502578

Poslednja izmena:
A sto mora da se kupuje na sitno ? Neka nam dozvole da kupujemo na slepere ako nam tako odgovara. **** ih Misko i njemu slicni koji drze monopol.

A sto mora da se kupuje na sitno ? Neka nam dozvole da kupujemo na slepere ako nam tako odgovara. **** ih Misko i njemu slicni koji drze monopol.

A šta ćeš da radiš sa npr. 50 frižidera? Da otvoriš hladnjaču?

Hocu da imam pravo na to. Ne bih nikad toliko kupio.

Ma carinu treba ukinuti za fizička lica i za narudžbine do 2-3 kom. Eto nek bude do 2 kom.

A sto ne vise ?
Bescarinska zona npr ?

Poslednja izmena:
Pa ono da ne bi preterano upadao u oko lokalnim tajkunima koji bi da ukradu (ovaj zarade) pare na uvozu jeftine kineske robe...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno