Šta je novo?

PayPal u Srbiji od 2015. (2010.)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ali ja bih kupovao kvalitetnu robu made in EU. Zasto da mi brane ? Necu drogu da kupujem ili plutonijum ...

Ma da dozvole i ta 2 kom. bez carine pa da pevamo :D

Da li vi stvarno mislite da postoji država koja dozvoljava kupovinu online i carinjenje 10 frižidera fizičkom licu?????
Ovo polako prerasta u potpuno suvisli topik, počelo sa PP, došlo do želje da se uvozi bela tehnika na šlepere:)

Vidim da moderator koji je pisao iznad mene i u dolaski PayPal-a vidi uticaj zle USofA i spregu naše kvislinške vlasti sa istom da nam otme i to malo novaca što imamo.
Bahati, odrasti malo.
nisam pominjao nikakve kvislinge i uvecanje export/import deficita. a mog'o sam. kazem samo da mi se ne svidja to lozenje da se ovde nesto zapravo radi, kada je jasno da su u pitanju zakulisni dogovori koji za cilj imaju prikupljanje glasova, a ne boljitak gradjana. u ovom slucaju je boljitak sporedna stvar i ne vidim zasto bi neko insistirao na instrumentima, ovlascenjima i misljenjima ministarstava... dos'o paypal, uzivajmo, al' nema mesta za cestitanje bilo kome.

Edit: i mislim da sam prilicno galantan sto predpostavljam bilo kakvu ulogu sa nase strane. nije nemoguce i da je ovo potpuno unilaterlana stvar...

Ne demografije,nego populacije.Demografija je nauka o stanovnistvu.
Populacija kojoj je bitan PP je jako mala,ne verujem da to ima neke veze sa politikom i glasovima a pogotovo ne da je to neki proizvod politickog aranzmana sa amerikom...Da,pored svih cuda u ovoj zemlji,sigurno se sa amerikom pregovara o PP.Mislim da je u pitanju bio samo nemar/nerad drzave.I nezainteresovanost samog PP.
http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics
mislio sam na ovu demografiju. nemamo mi dobru rec za to, a populacija nije svakako.

kao sto sam ranije govorio, PP po mom misljenju posluje samo u politicki podobnim zemljama. ne mislim da je neko isprosio konkretno PP, nego nivo podobnosti koji ga omogucava. ali sam i uveren da se pazilo na to da bude nesto i za "mlade". ne znam kako mozes da mislis da je nemar/nerad??? pa vidis da su dobri zakoni i da nema prakticnih prepreka? jedino ako mislis na nemar u odnosu na to koliko nas amerika smatra ratnim neprijateljem. sa tim bih se slozio...

Iz svega rečenog, molim vas da ne mračimo temu sa dnevno-ekonomsko-društveno-političkim stvarima i da od ovoga pravimo crnu hroniku. PayPal dolazi, daće Bog, pa šta sad. Neće nikome pasti kruna s glave.
pa nek se uzdrze ljudi od hvaljenja ovoga ili onoga i pricanja o necijem trudu i naporu i bice sve u redu. dolazi PP = masala! isplatio se trud i rad (za glasove), a po sopstvenom priznanju nije imalo sta da se radi = politika. ;)

Poslednja izmena:
Da,skupice politicke poene na Benchu,aha...Zna se gde se skupljaju politicki poeni,kod ljudi koji ne znaju sta je internet,gledaju 48 sati svadba i Grand....I manite vise politiku,Ameriku i ostala sr...ovo je dobra stvar i tacka.
koliko ja cujem drma se baza glasova, a kad se drma baza forum od nekoliko desetina hiljada clanova (a kao sto si primetio valjda i forumi, plural) itekako znace. al' to je vec stvarno politika...

Da li vi stvarno mislite da postoji država koja dozvoljava kupovinu online i carinjenje 10 frižidera fizičkom licu?????
Ovo polako prerasta u potpuno suvisli topik, počelo sa PP, došlo do želje da se uvozi bela tehnika na šlepere:)

Tebi niko ne brani da uđeš u Tehnomaniju npr. i kupiš 15 Samsung LCD televizora...ja ponovo ne vidim razliku ukoliko bi to radio on-line. Ali ponovo, nema veze, nek ograniče na par kom. ali neka ukinu carinu za fizička lica i samim tim špediterske troškove.. Neka pokrenu tešku i laku industriju i zarađuju normalno, a ne ko Robin Hud, samo obrnuto :p

Mislim da konkretno frizider nijedan ne mozes da uvezes tek tako, jer sadrzi freon (ili sta vec sada koriste za hladjenje) :)
Ali definitivno u Nemackoj mozes i 200 komada SSD-ova da uvezes kao fizicko lice, i samo platis PDV (+transport naravno i ne naplate ti PDV na transport).

Tebi niko ne brani da uđeš u Tehnomaniju npr. i kupiš 15 Samsung LCD televizora...ja ponovo ne vidim razliku ukoliko bi to radio on-line. Ali ponovo, nema veze, nek ograniče na par kom. ali neka ukinu carinu za fizička lica i samim tim špediterske troškove.. Neka pokrenu tešku i laku industriju i zarađuju normalno, a ne ko Robin Hud, samo obrnuto :p

Prijatelju, voleo bih i ja to, ali to tako nigde ne funkcioniše, ni kod nas (nikada i neće), niti negde napolju.
Evo, pitaj alfu kako to ide u Koreji.
Isto tako i u ostalim EU državama, ne možeš ti baš tako, liberalno da uvoziš kamione i avione, bez dozvola za uvoz to ne ide, zato što to nije kupovina za ličnu upotrebu, nego klasičan komercijalni uvoz. Poenta je što se kod nas tako "štite" firme koje regularno uvoze stvari i zapošljavaju neke ljude, plaćaju porez na to, bla, bla,bla,... Ako bi država potpuno liberalizovala uvoz kao što ti želiš ne bi mogla da zahvata toliko novca koliko sada uzima. Jednostavno, država štiti uvoznički lobi, ovi cepaju max maržu, a država opet ubira fine prihode. Problem je što je to tako kod nas, u normalnim državama marže nisu astoronomske i u tome je stvar.
Imaš takvih primera milion. Zašto su nam najskuplje putarine? Zašto su nam najskuplji naftni derivati? Zašto je milka skuplja kod nas nego u Nemačkoj?
Ali opet, zašto su cigarete jeftinije? Zato što su sve fabrike duvana prodate strancima i ne može baš tako da se lapa:)
Dakle, možeš da uđeš u Tehnomaniju i kupiš 10 TV koji će zajedno da te koštaju npr. 500000 rsd, ali ne možeš da kupiš online i da te to izađe jeftinije, pošto će da ti cepnu najpre troškove pregleda, pa na to carinu, pa na sve ukupno pdv + troškovi špedicije. Ima da te izađe da ti se zavrti u glavi - suština je da deluje destimulativno i da niko ne kupuje na taj način, već u Tehnomaniji, zato što se tako, između ostalog štite i radna mesta ljudi koji tu rade.
Ono što bi bilo realno je da se konačno izjednači status ljudi koji kupuju online i onih koji unose stvari kupljene napolju u zemlju, u smislu carinjenja, zato što su limiti različiti. Znači, ako je za unos fizičkog lica u zemlju limit 100e, neka bude i za online. Svojevremeno nas je Neckerman zeznuo, tj. pokušao da zezne državu, a ovi čobani nisu znali kako drugačije, nego spuste limit na 20e. I, šta se desilo? Neckerman pokupio pinkle, a svi mi trpimo posledice, pri čemu državu boli savršeno uvo što pučanstvo plaća xtra skupo ono što bi moglo da bude mnogo jeftinije. Ja lično poslednje 2 godine, s obzirom da imam mogućnost da relativno često putujem, apsolutno ništa od odeće i obuće nisam kupio ovde. Zašto bih, kad npr. u Mađarskoj, Grčkoj, Češkoj,.... imam npr. H&M (koji izgleda nikad neće doći ovde) gde po najnormalnijim cenama mogu da kupujem.
Ali da ne tupim više, to što ti/mi želimo ostaće samo pusta želja, lepo zvuči, ali šanse da zaživi su.... pa.... nema ih.
Pozz

^ 100 % tacno.

Zašto je milka skuplja kod nas nego u Nemačkoj?

Nije to pitanje. To je normalno.

Pitanje je zašto je EuroBlok jeftiniji u CrnojGori i Sloveniji.

Zašto je Grand kafa kod nas 85 dinara , a u CG 65.

Mene te stvari bune. :) :) Kako Srpski proizvod bude jeftiniji negde gde je plaćen uviz, taksa, carina, i PDV koji je isti ili veći nego kod nas?

To je visoka matematika :)

Nije to pitanje. To je normalno.

Pitanje je zašto je EuroBlok jeftiniji u CrnojGori i Sloveniji.

Zašto je Grand kafa kod nas 85 dinara , a u CG 65.

Mene te stvari bune. :) :) Kako Srpski proizvod bude jeftiniji negde gde je plaćen uviz, taksa, carina, i PDV koji je isti ili veći nego kod nas?

Skup prevoz od fabrike do prodavnice. Mnogo goriva potrose kamioni, pa putarine, pa dok se ovaj ili onaj ugradi...

Pa i Samsung memorija je jeftinija u EU/US nego u Koreji.
@RR, mozes u DE da porucis 200 SSD-ova. Bices verovatno na nekoj listi za prismotru, ali mozes da ih uvezes. Stos je da to NIKO tamo nece uraditi za komercijalne svrhe, jer za vreme potrebno za prodaju 200 SSD-ova on moze normalnim poslom vise da zaradi i nece da se muci.

Puno? Vrati se u Srbiju, pa prođi kroz celu torturu poručivanja. Znači otvaranje PP na susednu zemlju, poručivanje na lažnu adresu, špedicija, carina i ostalo. Šta misliš koliko bi te izašlo?

Uostalom, niko te nije klepao po ušima da poručuješ iz EU, čisto sumnjam da te majice nisi mogao da poručiš iz USA. I ne znam što se žališ na troškove, verovatno ti dobro ide u Kanadi čim kupuješ majicu od 50 evrića, šatro nema se za carinu...
Čemu ovaj hejterski beogradski "štosenevratišuSrbiju" stav? Jesmo čuvali ovce mi zajedno? Mogao sam da poručim u USA ali nije bilo broja. A i šta te zab... da li sam mogao ili nisam, jadan mentalitet veoma jadan. Teško da ćeš ti ikada nešto više videti dalje od te napaćene zemlje.

@TH, cek ti mislis da je previse ili si srecan sto si za tili cas zavrsio sa njima?[/QUOTE]

Previše i za takvog milionera iz Kanade. Naravno da je previše. Samo dajem primer a znam kako ide procedura i u Srbiji. Zavrsio jesam za tili čas ali je to koštalo mnogo više nego što bi trebalo da košta. Naravno da ne može da se poredi sa Srbijom. Svejedno, smatram da je puno 30-35% carine bez omalovažavanja(kao sto neki misle) vas koji živite u Srbiji uključujući i sve moje.

Poslednja izmena od urednika:
Kakve veze ima mentalitet sa tim da li ce neko videti dalje od Srbije? Znam dosta ljudi koji su potpuni maloumnici a svi se rastrkali po USA i Kanadi i tamo zive i rade, zasnovali porodice. Nema veze sa temom ali ni tvoj post nema veze.

Ne razumem sta si hteo da kazes ovim postom? Da u Kanadi carina dere? Da je u Srbiji ok? Kakve veze ima PP sa tim? A i majice od 50e,verovatno neki porez na luksuz:d

Preko pp naruceno. Carina dere a ako to tebi nije puno onda nije problem. Niko ne poredi Srbiju i Kanadu btw nemoj i ti da šištiš i da budeš pakostan, nije ti dobro to. Pozdrav!

Kakve veze ima mentalitet sa tim da li ce neko videti dalje od Srbije? Znam dosta ljudi koji su potpuni maloumnici a svi se rastrkali po USA i Kanadi i tamo zive i rade, zasnovali porodice. Nema veze sa temom ali ni tvoj post nema veze.

Ako malo bolje pročitaš pakostan način izražavanja u doticnom
Postu i ako imaš kliker možda i shvatiš zašto je napisao to što je napisao. Dosta intelektualaca se isto tako raštrkalo pa ih nisi pomenuo.

Poslednja izmena od urednika:
Ma ok, da ne sirimo dalje raspravu, ne moras se spustati na taj nivo i generalizovati, to sam hteo da kazem ;)

Prijatelju, voleo bih i ja to, ali to tako nigde ne funkcioniše, ni kod nas (nikada i neće), niti negde napolju.
Evo, pitaj alfu kako to ide u Koreji.
Isto tako i u ostalim EU državama, ne možeš ti baš tako, liberalno da uvoziš kamione i avione, bez dozvola za uvoz to ne ide, zato što to nije kupovina za ličnu upotrebu, nego klasičan komercijalni uvoz. Poenta je što se kod nas tako "štite" firme koje regularno uvoze stvari i zapošljavaju neke ljude, plaćaju porez na to, bla, bla,bla,... Ako bi država potpuno liberalizovala uvoz kao što ti želiš ne bi mogla da zahvata toliko novca koliko sada uzima. Jednostavno, država štiti uvoznički lobi, ovi cepaju max maržu, a država opet ubira fine prihode. Problem je što je to tako kod nas, u normalnim državama marže nisu astoronomske i u tome je stvar.
Imaš takvih primera milion. Zašto su nam najskuplje putarine? Zašto su nam najskuplji naftni derivati? Zašto je milka skuplja kod nas nego u Nemačkoj?
Ali opet, zašto su cigarete jeftinije? Zato što su sve fabrike duvana prodate strancima i ne može baš tako da se lapa:)
Dakle, možeš da uđeš u Tehnomaniju i kupiš 10 TV koji će zajedno da te koštaju npr. 500000 rsd, ali ne možeš da kupiš online i da te to izađe jeftinije, pošto će da ti cepnu najpre troškove pregleda, pa na to carinu, pa na sve ukupno pdv + troškovi špedicije. Ima da te izađe da ti se zavrti u glavi - suština je da deluje destimulativno i da niko ne kupuje na taj način, već u Tehnomaniji, zato što se tako, između ostalog štite i radna mesta ljudi koji tu rade.
Ono što bi bilo realno je da se konačno izjednači status ljudi koji kupuju online i onih koji unose stvari kupljene napolju u zemlju, u smislu carinjenja, zato što su limiti različiti. Znači, ako je za unos fizičkog lica u zemlju limit 100e, neka bude i za online. Svojevremeno nas je Neckerman zeznuo, tj. pokušao da zezne državu, a ovi čobani nisu znali kako drugačije, nego spuste limit na 20e. I, šta se desilo? Neckerman pokupio pinkle, a svi mi trpimo posledice, pri čemu državu boli savršeno uvo što pučanstvo plaća xtra skupo ono što bi moglo da bude mnogo jeftinije. Ja lično poslednje 2 godine, s obzirom da imam mogućnost da relativno često putujem, apsolutno ništa od odeće i obuće nisam kupio ovde. Zašto bih, kad npr. u Mađarskoj, Grčkoj, Češkoj,.... imam npr. H&M (koji izgleda nikad neće doći ovde) gde po najnormalnijim cenama mogu da kupujem.
Ali da ne tupim više, to što ti/mi želimo ostaće samo pusta želja, lepo zvuči, ali šanse da zaživi su.... pa.... nema ih.
Pozz

To je sve tacno, naravno da se stiti uvoznicki lobi na taj nacin...ja sam bas zbog toga za to potpuno ukidanje carine za fizicka lica za bilo kakvu robu i vrednost u nekoj ogranicenoj kolicini od 2-3 kom. Drzava ce svakako i tada dobiti svoj deo u vidu PDVa, manje naravno nego kada bi naplacivala i carinu + spediciju. To je jedini nacin da online trgovina i zazivi kod nas. Jer u suprotnom svi cemo narucivati neke sitnice....

Ali jos jedna stvar...konkurentska cena. Kada bi nasi prodavci ponudili svoje proizvode po konkurentskim cenama tako da se tebi i ne isplati da narucis online, a ne drali sa ogromnim marzama. Tada bi mozda i prodavali hiljade komada neke robe.

Ali na zalost nesto je trulo u drzavi Danskoj. A svi znamo sta je to ;) A koliko ce to da traje, meni se cini zauvek, jer je takav mentalitet kod nas, a profesionalnost i pismenost na niskom nivou.

Bas bi bilo lepo da mi dozvole da uvezem 2-3 iPhona, jedan za devojku a druge da prodam manje upucenima i jos pri tom lepo zaradim:) Cim uvaljam robu u silikonskoj dolini, ide nova tura...

Samo nemojte mesati uvoz sa online kupovinom... Da uvozi nesto fizicko lice ne moze, za to je potrebna firma i sve sto ide uz to...kod uvoza ti nesto kupujes po fabrickoj ceni i dalje preprodajes i placas sve dazbine drzavi koje idu uz to. Da kupujes kao fizicko lice po normalnim mp cenama online mozes, e sada da li i koliko se isplati tako kupovati i nesto prodavati ovde je vec druga prica..

Nije tema ali... Da svi kupuju po FABRICKIM cenama i iz fabrika, imali bi mi i manje marze odnosno manje cene, samim tim i trgovci vecu prodaju, mnogi od vas tripuju da uvoznici zalepe neke nenormalne cene kad vidite cene preko, a neretko to nije slucaj, jer i oni cesto kupe od lokalnog prodavca za, recimo, region Balkana, on im da cene koje su vise od fabrickih jer hoce da zaradi, i nas uvoznik lupi jos 30% jer hoce i on da zaradi, i onda...
Ne znam da li je sa svom robom slucaj ali zapalo mi je to za oko za neku ribolovacku robu za koju sam cuo da se tako uvozi, prvenstveno jer smo malo traziste (kazi 100 000 ozbiljnijih ribolovaca) i nece fabrika da se bakce da salje po par (desetak) primeraka od par modela cak iz Japana recimo, kad sve to naruceno moze da stane u kombi, pa ovi kupe recimo od Holandskog distributera sa uvecanom cenom i...
Pozdrav ,)

Pa isto tako rade i Nemacka a pogotovu Engleska, em Engleska recimo ima ogromne cene skladistenja robe (i sto je starija dodatne poreze...).
Razlika je da smo mi malo trziste pa je cena samim tim veca zbog manjeg broja primeraka.
Dodatno je razlika sto prodavac u Nemackoj i Engleskoj ima konkurenciju i ne udara marze od 30% vec 5-10% (zato u Nemackoj ne prihvataju kreditne uglavnom). A kod nas.. nece da se bakce za 10% pa udri 30 i navise ;)

Ne zaboravite da je ekonomija u npr Nemackoj jako stabilna, trgovcu se isplati da racuna unapred 10, 20 godina kako ce poslovati, pa prema tome pravi strategiju.
Kod nas to nije moguce i onda je rizik poslovanja veliki, ne zna se sta ce biti sutra, pa onda danas kad si vec rizikovao da otvoris firmu moras da uzimas mnogo da sto pre povratis ulog ili napravish brzi profit dok jos moze. Tako i strane kompanije rade kod nas, samo su zadrzali visoke cene koje ovde vaze.

Odlicno sroceno Geek.

Obican retailer, pogotovu e-taileri u Nemackoj mogu da planiraju neke stvari na duge staze, ali na kratke su u istom sosu kao nasi, barem u IT-u. U stvari nasi uvoznici su u boljem polozaju, jer ako se ne proda raji, prodace se "raji" :)
Nemac mora da pogodi koliko cega da kupi, da bi u proseku mogao da proda dovoljno da ga porezi na drzanje robe ne bi srozali posle. Ovde ih boli uvo - poveca se cena i prodaje i dalje ;)

Mnogi su po uvodjenju 20EUR limita za necarinjenje odustali od kupovine egozticnog hardvera spolja, nadam se da cemo jako biti opet u mogucnosti da porucujemo hardver spolja, da nas ne deru ovi nasi uvoznici i retaileri. Nek bude limit i 100 evra, za te pare moze da se kupi skoro sve sem mozda highend garficke i sl. a da se ne carini.

Ne znam kada si zadnji put uporedio cene hardvera kod nas i u Nemackoj ali razlika je mizerna :)

E bas pricate bajke, ali stvarno.

Kakve su to mastarije o uvozu eVga grafickih pa da vas jos izadju jeftinije.
Pa razlika u ceni hardware-a je stavrno smesna, potpuno neisplativo petljati se i uvoziti. Problem je sto svi samo misle kako ih neko dere i zaradjuje na njima. A ne smeta vam ni sto biste imali problema sa garancijom... Jos se po pravilu uvek gledaju neke cene u americi, koje nemaju veze sa evropskim.
U nekim slucajevima to jeste tacno, ali u mnogim nije, mislim da ovde sa komp hardware-om nije ni najmanje tacno. U srbiji jeste nesto malo skuplji (pre je bila veca razlika), ali to je normalno zbog manjeg trzista i mnogih taxi, koje idu drzavi a ne prodavcima. Sada bi neki ovde da uvoze po par komada ne placajau nikakve carine, taxe, troskove i onda da vicu kako bi mogli nesto da nabave malo jeftinije nego sto sad mogu da kupe! Pa onda se postavlja pitanje zasto je taj uvoznik lud da placa sve moguce taxe i doprinose drzavi, sto ne bi i oni mogli tako bez ikakvih troskova.

Vi biste da fizicka lica stavite u povlascen polozaj u odnosu na firme, pa to je umobolno. Na taj nacin bi samo stimulisali sivu ekonomiju i sverc, jer kako da se legalna firma takmici svercerima koji ne placaju nikakve dazbine?

I internet trgovina nije samo kupovina iz inostranstva, to je i ako od domace firme kupis nesto putam interneta, to je ono sto treba razvijati a ne uvoznu internet trgovinu. I firme bi volele da imaju manje dazbine, neke bi mogle ponuditi i nize cene.

Nemojte me pogresno shvatiti, ima dosta primera uvoznika koji debelo zaradjuju (obicno delta i sl), ali nije svugde tako a vase zelje nemaju nikakvo uporiste u stvarnosti.

Takodje, ne vidim kakve veze ima PP sa time, ako zelite da uvezete sleper frizidera (jer eto jeftinije ce kobajagi izaci), mozete to i sada, samo prebacite novac preko bankovnog racunawire transfer, kakve veze PP ima sa time, ozbiljan posao se ne radi preko PP.

Poslednja izmena:
Pa.... jeftin hardver je malo samo skuplji kod nas (a neki i nije).
Ali jesi li gledao cene SSD-ova npr.?:) Ili recimo da treba da porucis 8 HDD-ova ili 4 SSD-a ili monitor koji kod nas nema nego se porucuje a oni se ugrade u tu porudzbinu pa bi ispalo jeftinije da ga sam porucis?
Sva tri primera su sasvim realna, osim mozda SSD-ova - ako ne uzmes u obzir da recimo se 4 coveka skupe i poruce da ne bi placali po 50e vise ili da bi kupili bolji/jeftiniji SSD.

Nema nikakve veze sa PP-om naravno :) Jos nedelju dana pa cemo videti :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno