Šta je novo?

PayPal - RADI AmEx!

Zato je mozda najbolje da polozi u Intezi dolare na devizni racun koji je vezan za karticu. :)

Naravno, ako to dozvoljavaju, mada ne vidim razlog zasto ne bi.

Poslednja izmena:
Mogao bi a polozi dolare, ali osnovna obracunska valuta je euro i on bi tu dva puta gubio, jer bi se dva puta radila konverzija, tako da...savet je poloziti eure.

Obicna kreditna i debitna (Maestro) rade konverziju u EUR po srednjem kursu u Intesi, bez provizije.
Fora je da one nisu besplatne, sem ako vec nemate Hit racun ;)

Imam jedno pitanje za paypal - kako se mijenja ono da ne vuce sa kartice nego sa naloga? Ako ti neko uplati recimo pare pa ti na nalogu stoje, pa da bar kupis nesto sa njima...ili ce one onda poci na karticu ko sto ide refund???

Ako ti pare stoje na racunu, nece ti same od sebe otici na devizni racun u banci...
Potrebno je da uradis withdraw ako je nalog otvoren na Sloveniju.

Ako kupujes preko eBay, treba da pri checkout-u, kada ti ponudi da povuce pare sa kartice, kliknes na "more funding options" i da izaberes "Paypal funds".

:D

Pošto vidim da se ovde priča o ebay, da postavim jedno pitanje.:)
Preko ebay-a sam prodao jedan artikal (volan za auto), koji je sa troškovima poštarine plaćen preko PP-a koji je otvoren u Francuskoj. Mislio sam da volan pošaljem kao paket avionom (za Holandiju), što izađe oko 2900 dinara (troškovi slanja+avionski prevoz+izdvojeno rukovanje). Znam da se paket predaje otvoren i da se carinski pregled plaća 350 dinara.
Zanima me koja je tačno procedura za slanje, da me neko ne zavrne sutra u pošti? Mislio sam da odem u poštu u Savskoj kod železničke stanice, jer su mi u kol-centru pošte rekli da se tamo vrše carinski pregledi - više bih voleo da odem direktno tamo nego da šaljem iz pošte u komšiluku (NBG), pa da paket ide u Savsku. Koju dokumentaciju treba popuniti, i da li se prilikom predavanja paketa plaća samo carinski pregled i poštarina, pošto bi bilo krajnje nelogično da se plaća carina na izvezenu robu?:smash:

Kao sto si rekao, glupo je placati carinu na robu koja izlazi iz zemlje...
Popunice ti oni sve tamo, nista ne brini. Treba 2x carinska deklaracija, 1x sticker za kovertu/kutiju, 1x ona postanska uputnica ili tako nesto sto popunjavas kao kada saljes preporuceno pismo, 3x uplatnica za carinski pregled.

OT: Jeste glupo, ali verovali ili ne kod nas se na neke stvari PLACA carina za IZVOZ :(

Ti paket iz zemlje ne mozesh ni da poshaljesh drugachije osim iz poste u Savskoj, shto je na zapadu verovatno bilo u vreme vitezova sjajnih oklopa :)

OT: Jeste glupo, ali verovali ili ne kod nas se na neke stvari PLACA carina za IZVOZ :(

Za koje stvari ?

Ti paket iz zemlje ne mozesh ni da poshaljesh drugachije osim iz poste u Savskoj, shto je na zapadu verovatno bilo u vreme vitezova sjajnih oklopa :)

Kako da ne može, meni su u pošti u komšiluku rekli da mogu i kod njih da predam paket, da se on zatim šalje u Savsku, ali u slučaju da ne prođe carinski pregled (ima na sajtu pošte spisak šta se u koju zemlju ne sme slati) nastaje komplikacija oko vraćanja u poštu odakle je poslato, pa ponovnog preuzimanja i sl.

@Duke Nukem: svu potrebnu dokumentaciju mogu kupiti u samoj pošti, predpostavljam?:)

I što se tiče pakovanja - da li posle pregleda ja mogu da sve zapakujem pred njima, pošto ne bih hteo da naprave neko oštećenje za bzvze. Znači standardno pakovanje - kutija, puc-puc folija, stiropor, sunđer za pakovanje...

Moze da se salje i iz drugih posti, ja probao u par komada. Samo treba naici na informisanu osobu koja radi i koja zna sta treba od papira...

Ne kupujes ti nikakvu dokumentaciju, sve ce ti dati na salteru da popunis...

Danas sam poslao paket, bez ikakvih problema. Treba doći u Savsku sa otvorenim paketom, na pult odmah levo kad se uđe u šalter-salu. Čova koji se bavi pakovanjem i kontrolom pogleda šta ima unutra, ako nije siguran može li se to slati zove carinu (sve je gotovo za 2-3 minuta, kao u mom slučaju) da se paket ne bi vraćao bzvze, zatim zalepi kutiju (manje kutije se mogu kupiti u pošti i nisu skupe, ukoliko nemate svoje pakovanje), uvije je u onaj braon papir i uveže kanapom. To spada u pakovanje, i plaća se od 10 do 70 dinara (zavisno od velčine kutije - meni je za kutiju 40x40x60 ispalo 61 dinar). Tamo se dobiju sva dokumenta koja treba popuniti. Posle pakovanja paket se predaje na šalteru, meri se i određuje se cena poštarine (naglasiti da li paket ide avionom, da li je potrebna povratnica, izdvojeno rukovanje...). Posle predaje paket ide na carinski pregled, koji se obavlja pred slanje - koji je više formalan, jer na samom pultu za pakovanje radnik kaže može li se nešto poslati. Sve u svemu - ljubazno osoblje (radnik na pakovanju voli da se sprda:d, i spreman je da pomogne, Blagoje se zove), jednostavna procedura i ne preterano vremenski zahtevna - kad je baš gužva kao što je bila danas (4-5 ljudi ispred mene) i kada ljudi ne donesu svoju ambalažu čekanje nije duže od pola sata - najviše vremena ode na pakovanje, popunjavanje formulara (mislim na deo koji obavlja šalterski službenik, 3 formulara se popunjavaju) i druga administracija (štampanje nalepnica i lepljenje, uplata i sl) ne traju duže od 7-8 minuta. Cenom sam zadovoljan - poštarina za paket od 3,3 kg (dimenzije 40x40x60, inače maksimalne dozvoljene su 1,5x1,5x1,5m), avionom za Holandiju je 1990 dinara+carinski pregled 350 dinara+pakovanje 60=2400 dinara.:)
Eto, nadam se da će nekome ova informacija oko slanja pomoći, inače paketi se preimaju do 2 - ako sam dobro razumeo radnicu kol-centra kada sam zvao juče.:)

Da ne citam svih 88 strana, postavicu pitanje:

Sta sve treba za otvaranje paypal naloga putem kojeg se moze i primiti novac i placati? Nemam niti zelim da koristim tudje adrese i druge ljude kao "posrednika".

Ovoliko sam do sada pohvatao:
-Mora da se koristi nalog registrovan na Sloveniju
-Mora da se koristi internet kartica vezana za devizni racun u Intesi

Kakva je dalja procedura i da li postoji neki rizik od blokiranja naloga/dodatnih obaveza? Kako to sada regulise paypal?

Da ne citam svih 88 strana, postavicu pitanje:

Sta sve treba za otvaranje paypal naloga putem kojeg se moze i primiti novac i placati? Nemam niti zelim da koristim tudje adrese i druge ljude kao "posrednika".

Ovoliko sam do sada pohvatao:
-Mora da se koristi nalog registrovan na Sloveniju
-Mora da se koristi internet kartica vezana za devizni racun u Intesi

Kakva je dalja procedura i da li postoji neki rizik od blokiranja naloga/dodatnih obaveza? Kako to sada regulise paypal?

Plaćanje nije problem, ali pare koje primiš na pp ne možeš povući na svoju karticu, već ih možeš koristiti samo za kupovinu, a čak i sa time treba biti oprezan pošto uvek mogu da ti blokiraju pp i zarobe pare, tako da se tih para moraš brzo rešiti...

Paypal samo treba otvoriti na Sloveniju i pare ces moci da povuces na karticu.
Paypal nalog i ako ti limitiraju, posle 180 dana ces moci da povuces pare i cao.

Isto ovo me zanima kao P$ych0-a, ali samo za kupovinu preko ebay-a. Jel isto mora na Sloveniju? Koja se stavlja adresa onda, prava, u Srbiji?

Paypal samo treba otvoriti na Sloveniju i pare ces moci da povuces na karticu.
Paypal nalog i ako ti limitiraju, posle 180 dana ces moci da povuces pare i cao.

Cekaj, da li sam ovo dobro razumeo?
U Sloveniji za withdraw nakon limitiranja/180 dana nije neophodan bankovni racun vec moze i na karticu?

Znam da moze withdraw na karticu dok je Paypal regularan ali ovo sada znaci da i kad me limitiraju imam izlaznu varijantu za moj novac?!

Pa naravno...
Ti kada ti je ok Paypal imas mogucnost da povuces na bank i c.card.

Kada ti ga limitiraju, ne mozes nista, dok ne istekne 180 dana. Posle tog perioda, pare mozes da povuces na gornja 2 nacina...

ja ne vidim da imam opciju da povucem pare na karticu, samo na racun u banci zemlje na koju sam odtvorio nalog (Madjarska), ima li nekog resenja da dodjem to tih para?

A

a posto nemam ni racun u Madjarskoj ni u USA, mogu da se slikam je l'? Uff...

Nazad
Vrh Dno