Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

3 sale,ja sam imao neke dolare na racune i kupovao sam za dolare,takoda mi nije vuko sa kartice,pretpostavljam da kad konverujes dolar u evro i trosis evre prvo ide sa paypala ali nisam siguran,ne znam ni kako ide kad povalcis na karticu dali prvo treba konverovati u evre ili je bolej ostaviti dolare pa da visa konvertuje ili ko se vec tu sve ugradjuje

Jel ima neko u AIK banci devizni račun, a da povlači sa PP-a na isti?

Povlacio je neko na zadnjoj strani/dve/tri. (tj. na Visu u AIKu, ne na devizni direktno :))

@ucitelj, proveri koja ti je valuta bila primarna. Ja sam imao dolare, primarna valuta mi je evro, placao sam u evrima i povlacilo mi je sa kartice. Možda je u tome caka. Što se tiče povlačenja na karticu-račun, već je napisano da je najbolje povlačiti u dolarima, pa da "Visa" tj. banka izvrši konverziju u evro. Danas sam konvertovao $ u e na pp 1,1407$=1euro.

Dva pitanja:

1. koliko vas prijavljuje porez pri podizanju novca (ako neko uopste prijavljuje), i da li vam traze (i koliko cesto) da pisete izjavu o prilivu novca?

2. koliki je godisnji limit prijema novca na paypal nalog (ako je nalog verifikovan i ako je tip naloga npr Premier)? neko kaze 5000$, neko 20000$... ima li neko tacnu informaciju??

3 sale meni odogovara primarna u dolarima,tako da mi povali dolare pri kupovini
drag4 sto se tice poreza nebih ti znao reci,ja sam prodao neke svoje licne stvari tako da ne ulazim u tu kategoriju,kad primas prekopaypala nema nikakvih izjava to samo preko bank transfera su pre trazili

@ucitelj, proveri koja ti je valuta bila primarna. Ja sam imao dolare, primarna valuta mi je evro, placao sam u evrima i povlacilo mi je sa kartice. Možda je u tome caka. Što se tiče povlačenja na karticu-račun, već je napisano da je najbolje povlačiti u dolarima, pa da "Visa" tj. banka izvrši konverziju u evro. Danas sam konvertovao $ u e na pp 1,1407$=1euro.
To nikako nije dobro jer ti banka uzme za konverziju. Makar ne Inteza zato sto ti konvertuje dolare a racun ti je u evrima..proverio sam...meni su skinuli 10-11 evra za konverziju, zato je tu meni otislo onih 10-11e kada sam prebacivao 260 dolara a na karticu leglo 219 evra

Poslednja izmena:
Ne, javicu se ja da kazem da isteras to do kraja sa bankom da se vidi ko je uzeo sta.
I Intesa i PayPal imaju konkretne fixne procente koje uzimaju u slucaju konverzije, a koji se razlikuju, pa mozes i po tome videti ko uzima sta.
Intesa uzima 5.5% za USD->EUR (0.75% je fee za Hit kurs za kupovinu evra, a 4.75% je fee za prodaju dolara (u je, ranije je bilo 3% za dolar :D). U slucaju da nije Hit kurs onda je 2.5% za EUR + 5.5% za USD - > 8%.

Ne kazem ja nigde da nisi u pravu, ali si evo jedan od dva samo kojima se tako desilo, dok je ostalima sve tacno, Intesa nista nije uzimala, pa je logicno da ili vas dvojica niste nesto podesili za konverziju, ili se kod vas potrefila neka greska.
Zato bolje isteraj do kraja, ali prica kako Intesa uzima svima procenat za povlacenje... ne pije vodu uopste, kada se samo dvojica na celom forumu zale, dok drugima ide kako treba.

Je l si ti nekad radio winthdraw dolara na Intesu ili samo sve znas,kao i vecina
Nemam ja sta da isterujem ,radim winthdraw svake druge nedelje i sve sam lepo izracunao
Meni se vise isplati da radim konverziju u paypal menjacnici,a nek radi kako ko hoce-shvatice pre ili kasnije
Ti ostali sto im "sve u redu" su to kao culi negde, tako im reko neko ili nisu u zivotu radili winthdraw

Odakle tebi da to radi Intesa-i otkud znas da recimo paypal kad radis winthdraw dolara,ne prebaci iste u evre po nekom svom kursu
Ne zna se ko radi konverziju u evre-Paypal,Visa ili Intesa
Pitao sam u Intesi i odgovor je da nemaju pojma
Tu konverziju po tako losem kursu vrlo verovatno radi Intesa automatski i samo na racun legnu evri

Poslednja izmena:
Isteraj do kraja sa bankom ko je tu sta uzeo, i pisi NBSu prijavu ako daju samo neki glup odgovor (tipa: "nama Visa tako kaze").

Jer gomila ljudi povlaci kod Intese dolare i nema provizije nikakve, osim 4EUR za povlacenje sa PP-a, kurs visin, dakle otprilike srednji na dan knjizenja.

Fiser, da, povlacio sam dolare sa PP na Visa Electron u Intesi, kurs odlican, otprilike srednji, razlika manje od 2 promila. (PP u stvari i nije fer da poredim, jer imam samo jedno povlacenje, ali imam preko 50 refundacija za VAT i slicno, nikada nije bilo neslaganja blizu 1% ili vise, i za Master i za Visa - znaci, nije do Intese)
Nije gomila njih "culo", vec uradilo, pogledaj malo bolje temu.
Zato, ako zelis sebi primarno da pomognes, isteraj to do kraja. Ako neces - pa dobro, placaj PP-u nepotrebno 2.5% ili koliko je vec, tvoje pravo...

Digao sam ruke da ljudima pokusam da objasnim da sebi stete ;)

Poslednja izmena:
Ne mesaj refundacije i slicno-cist winthdraw je tema

To je prosta matematika,samo se izracuna
Evi ti svezi primer clana Wade gore ,260 $ dobio 219 evra
Paypal menjacnica 260$ dobio bi oko 229 evra -KRAJ

Puko je 10 evra u promaju,plus sto je winthdrav dolara 5$ ili 530 dinara,dok je isti 4 evra ili 480 dinara-50 dinara vise
Znaci bacio je u sajber promaju 10 evra+50 dinara

Ajmo samo konkretne primere-winthdraw xxx dolara,tolko evra leglo u Intesu-da isteramo zeca iz sume

Poslednja izmena:
Refund VAT-a je uplata, nije refund kao vracanje placenog iz nekog drugog razloga. Isto ide kao withdrawal, vodi se kao (Credit) na kartici. I ja ne placam Visa Electron karticom na koju povlacim, vec Masterom, a na VE mi rade (Credit).
Cak i da ti urade Refund placenog, ako si platio dolarima, a oni vracaju dolare, neces dobiti isti iznos u EUR. Pisao sam pre 7 godina otprilike da sam hteo Fusion IoDrive da kupim, platio rezervisao, nisu ispostovali datum, trazio sam Refund - imao sam 20EUR vise na kartici zbog kursnih razlika :)

23.7. Povuceno 119$ (posle onih za proviziju povlacenja), dobijeno 108.47, po srednjem kursu za taj dan (1.0947) bi dobio 108.7, razlika u promilima.

VAT Refunds (za stvari koje NISU placene istom karticom) dobijao sam iz GBP u EUR jako cesto (i nesto iz KRW), skoro identicno srednjem kursu, ali za njih moram da trazim ranije godine.
Iz USD, osim ovog za PP, nemam slucaj da je koriscena druga kartica, ali imao sam nekoliko Credita sa iHerba (kao refund za greske u slanju) i sa Oande, i na MC i na Visu, i sve se poklapa u koji promil. Za MC u stvari je 2 promila najveca razlika koja je bila, za Visu je cini mi se 4. (Amex je vec nesto drugo, tu ima 2% provizije!)

Sa jedne strane, ovo 260$->219EUR lici na ~5.5% koje bi Intesa uzela za konverziju, ali em nije tacno 5.5% em nema smisla.

E, da, ja koristim Visa Electron, vecina je Visa Internet, ali bi trebalo da su identicne kartice, osim sto VI nema plastiku za POS/ATM.

Poslednja izmena:
Pricamo o Visa internet kartici-za ostale nemam pojma
Poenta je da kad uradis winthdraw sa Paypal-jeni,kune,dolari ili sta god,nemas apsolutno sanse
da znas ko radi tu konverziju u evre-Paypal,Visa ili Intesa,bilo ko bi mogo u tom nizu

Radnik Intese,i to kao neki nadzornik tamo mi objasnio da ni on nema pojma ko zapravo radi u tom nizu konverziju

Kad se radi winthdraw evra dobije se tacno u cent,104 eur -4 eur provizija i legne okruglo 100 evra

To su i meni rekli kada sam pitao, ali posto mi se nikada nije desilo da imam razlike kao ti, nisam pitao dalje.
Ali neko jeste, napisao je skoro, na kraju se zalio NBS-u i dobio je pravi odgovor iz banke (mislim da je bas za placanje karticom bilo, nije za PayPal povlacenje sigurno).

Zato i kazem, bolje isteraj do kraja, tebi se isplati, a ne kosta nesto puno vremena. Naravno i drugima :) Ja ne mogu da isteram do kraja, jer nemam na sta da se zalim, pa nigde necu stici, inace bi uradio to (ne podnosim kada mi banka uzima takve provizije, niti operateri telekomunikacioni :))

Inace, 20.10. je Visa kurs bio 1.1392 (ravno) za USD->EUR, sto znaci da ako je tacno 219e dobio, 4.2% je provizija - takvu proviziju Intesa nema. Za USD je 5%, i plus za EUR deo. Posto pretpostavljam da je dobio ne tacno 219, vec 219.1, to ispada tacno 4% provizije, koliko PP naplacuje ka Srbiji valjda (iako pise 2.5% na strani gde sam nasao, ali je to staro)

Bas zbog toga sto ljude mrzi da napisu par mejlova intezi i nbs-u jer nece da se cimaju za par eur, usd ili rsd... banka inteza i dalje pilicari sa kursnim razlikama i cesto ubacuje trecu valutu pri konverziji a da nigde to nije napomenuto.

U Intesi nemaju dobre/tacne informacije o PayPal-u, bar 90% ljudi iz banke ili lupa nebuloze ili kaze ne znam, a i ne zanima ih..

Ajde da ponovim moj post opet posto mi se cini da vi koji imate problema sa konverzijom treba da promenite valutu (kako PayPal vidi Visa Internet u mom konkretnom slucaju). Ovo provereno radi i konverzija je po najboljem mogucem kursu, kada sam ja povlacio i racunao gadjalo se sa KURSOM NA XE.COM

Evo ispratite ovo:
http://forum.benchmark.rs/showthrea...prvom-postu)&p=4355735&viewfull=1#post4355735

Poslednja izmena:
Treba mi danas neko hitno ko ima Skrill i Paypal da mu, uz razumnu proviziju od 5%, pošaljem 84€ putem Paypal-a a da mi on pošalje novac na Skrill.

Pozdrav ljudi,

I meni malo gori pod nogama. Imam pitanje oko kursa koji mogu da dobijem na bankomatu. Znam da ima (ili je bilo) ljudi koji su povlacili pare sa PP na Payoneer, a ja imam Neteller karticu, pa pretpostavljam da je prica oko kursa na bankomatima slicna. Do sad sam pare sa Netellera povlacio preko jednog te istog Intezinog bankomata, i uvek mi je isplacivalo tacno po Intezinom kupovnom kursu za $. Nikad me nije pitalo da li zelim zagarantovan kurs. Tek sam nedavno saznao da uopste postoji ta opcija. Vidim da je Intezin zvanicni kurs najgori (danas 103,4 din), a u blizini imam i bankomate Rejfajzen i Komercijalne banke i kod njih je kurs oko 106(na sajtu valuta rs). Moje pitanje je da li bi mi oni toliko i isplatili? Ako mi ponude opciju sa ili bez zagarantovanog kursa da izaberem bez? Ako kao Inteza nemaju tu opciju, da li bi mi opet slicno isplatili, ili bih dobio manje nego kod Inteze?

Izvinite sto ovako upadam na temu i off-ujem, iskrslo mi je nesto, pa moram da podignem te pare u sledecih sat-dva, a nisam se nesto usrecio ni sa forumskom, ni sa Google pretragom.

Poslednja izmena:
^stariji text ali to je to, ne zelis zagarantovani kurs
Ostaje još problem jako lošeg kursa. Ili ne? Što se tiče kursa, mnogi bankomati (npr. Komercijalna i Raifeisen) vam nude mogućnost da birate da li želite da se konverzija izvrši po garantovanom kursu ili želite da „rizikujete“ i da vaša banka odredi kurs. Kada kažem „vaša banka“, mislim na banku koja izdaje Payoneer kartice a to je trenutno Choice Bank iz Belizea. Ko rizikuje, dobija! Zagartovani kurs je bezobrazno nizak. Recimo, uz srednji kurs od 86 dinara za dolar, zagarantovani će jedva da prebaci 80, ako uopšte i prebaci! Payoneer sa druge strane nije tako alav i kurs je svega ~2% slabiji od srednjeg (u konkretnom primeru oko 84RSD za dolar).

http://jafreelancer.com/payoneer-mastercard-troskovi/

Poslednja izmena:
Sta vas tu buni .

Kad se povlace dolari sa paypala na intezu , konverziju radi VISA. Na tu sumu Inteza uzima 0.4% ako cifra koju ste povukli prelazi 100 eura.
Nema nikakve misterije. Druga opcija je da se konvertuje prvo u EUR na samom PP a to je losija varijanta, osim ako imate vise raznih valuta pa se ne isplati placanje
povlacenja iz svakog salda posebno.

^Konverziju radi Visa ali ima 2 varijante:

1. Konverzija USD --> RSD --> EUR (ovako mi je iz nekog razloga prvobitno bilo namesteno, tj PayPal je moju Visu Internet video kao RSD)
2. USD --> EUR (posle kontaktiranja paypal podrske, i "defaultovanja" Vise Internet na USD, sada mi je podeseno ovako)

Naravno varijanta 2 je jedina logicna i USD EUR kurs je stvarno bio dobar pri povlacenju.

Kako se obratiti paypalu,telefonom mailom,daj baci neki info ovde moze i na pm,sa formom poruke

Ja sam preko Support centra poslao request, trazio da mi promene currency moje vezane Visa Internet kartice (bila je RSD a promenio sam u USD).. i ubrzo me neko iz supporta pozvao (na Viber :) ) pa smo se ispricali i rekla mi je da ce mi to promeniti na moju odgovornost u smislu da ne moze da mi garantuje da ce to biti povoljnije za mene (ali jeste povoljnije sto je vise puta potvrdjeno i kod drugih ljudi).

Evo recimo u ovom postu ima i email koji je clan drugog foruma primio od njih

http://forum.benchmark.rs/showthrea...prvom-postu)&p=4355735&viewfull=1#post4355735

Poslednja izmena:
Danas mi je leglo na karticu, prebacio sam 260 dolara a primio sam 219 evra...a po nemoj racunanju sam trebao da dobijem 230e...da li banka uzme neke pare za tu konverziju dolara u evre i da li je bolje bilo da sam ih prebacio na samom pauypalu u evre?

Banka ti sigurno nije uzela jer sam mnogo puta do sada povlacio novac i nikada se nije desilo toliko odstupanje. Verovatno si novac povukao izmedju 12.10 (ponedeljak, sto m se cini verovatnije i onda novac stize sledeceg utorka dok withdrawn ne budu ucestaliji onda ti stize za 3-4 dana) i 15.10 (104.55 rsd 1$) tih dana je kurs dolara bio najslabiji i to je glavni razlog zasto si dobio manje. A pogledaj danas koji je kurs (108.84 rsd 1$)ako ih imas sada na PP cist profit!!! XD

Poslednja izmena:
E, evo i prilicno dobrog dokaza da je PayPal taj koji naplacuje.

Danas sam probao da posaljem 10$, kada PayPal radi konverziju
Payment To $10.00 USD
[email protected]
(equal to €9.44 EUR)
Your total charge: $10.00 USD
Payment Method
Credit/Debit Card : MasterCard XXXX-XXXX-XXXX-7201: 1.137,00 RSD

10/9.44= ~1.05932, tj. ~4.2% fee na danasnji srednji (~1.1034)
1137 RSD / 1091,601 (10$ po srednjem kursu danas) = ~1.041589, dakle opet ~4.2% fee!

260$ po srednjem kursu 20.10 (105,8408) je 27,518.608RSD i posle 4.2% fee je 26,409.41 RSD. Po kursu Vise, koja radi konverziju iz RSD->EUR za Visa Internet/Electron, na 20.10. (120.5843) to je TACNO 219.01EUR.

Da li i dalje sumnjate u iskustvo ili cete samo da krivite druge jer nesto nije islo kako zelite?

Poslednja izmena:
:whip: Doktorska analiza nema sta!!! Svaka cast ja nisam hteo da idem toliko u detalje ali to je to....

btw ovako sam i ja sinoc prosao ali sa balance-om

Payment To $10.00 USD
(equal to €9.44 EUR)

@Alfaunits Pa sto sa dinarskog salda mastercard-a ? MasterCard XXXX-XXXX-XXXX-7201: 1.137,00 RSD

On ima TB visevalutni racun kao i svi mi u TB, nema klasican posebni racun za devize i za rsd.
Kad ima devize prvo mu se one skidaju pa onda rsd ukoliko je iznos veci od stanja deviza na racunu. Ukoliko nema deviza odmah se skida sa dinarskog racuna.

Poslednja izmena:
Pročitao sam FAQ sa prve stranice i nekoliko poslednjih stranica, čisto da vidim o čemu se diskutuje. Nemam kad da čitam svih 392 stranice...

Pitanje: Koja kartica (Visa Internet ili Electron ili treća?) je najbolja za korišćenje PayPal-a za obične sitne kupovine preko Interneta kao i (a ovo mi je isto jako bitno), za slanje novca na drugi PayPal nalog (umesto slanja putem Western Uniona, Moneygram-a i sl. koji imaju visoke provizije)?

Da li se prilikom otvaranja kartice može birati devizna valuta (EUR, USD) ili ne, ili račun uopšte ne može biti devizni (može samo dinarski)? Znači ako polažem recimo US Dolare na karticu prilikom otvaranja, može li mi se račun voditi kao dolarski ili ne (oni automatski vrše konverziju u EUR odmah po polaganju novca)?

U kojoj banci izvaditi karticu (vidim da se spominje samo Intesa)?

Znači primarni razlog PayPal računa bi bio transfer sredstava drugoj osobi sa PayPal računom, da bih izbegao Western Union provizije, sekundarni kupovina robe preko Internet-a (klasični relativno sitni iznosi, $10-$200)

Na šta obratiti pažnju, osim stvari napomenutih u FAQ? disejblujem konverziju na PayPal računu, to sam shvatio kao bitan savet. Shvatio sam da je provizija za transfer novca fiksnih €4 za iznose do €2500, i to je otprilike ono što me najviše zanimalo. Koliko banka naplaćuje podizanje novca, tj. koliki su ukupni troškovi od trenutka kada ja prebacim sredstva, do trenutka kada druga osoba dobije taj isti novac u ruke?

Na primeru €100 - PayPal uzima €4, to je €96. Koji su još troškovi, ako ih ima, dok osoba ne dobije novac na ruke?

Hvala.

Poslednja izmena:
@Alfaunits Pa sto sa dinarskog salda mastercard-a ? MasterCard XXXX-XXXX-XXXX-7201: 1.137,00 RSD

Namerno sam, privremeno, podesio da PayPal radi konverziju da vidim koliku proviziju uzima, i time nasao da je 4.2%. Sto se uklapa tacno u proviziju koja je naplacena Dvejnu.
Naravno, vratio sam na "Bill me in seller's currency", tj. da ne radi konverziju PP :)

Vrh Dno