Refund VAT-a je uplata, nije refund kao vracanje placenog iz nekog drugog razloga. Isto ide kao withdrawal, vodi se kao (Credit) na kartici. I ja ne placam Visa Electron karticom na koju povlacim, vec Masterom, a na VE mi rade (Credit).
Cak i da ti urade Refund placenog, ako si platio dolarima, a oni vracaju dolare, neces dobiti isti iznos u EUR. Pisao sam pre 7 godina otprilike da sam hteo Fusion IoDrive da kupim, platio rezervisao, nisu ispostovali datum, trazio sam Refund - imao sam 20EUR vise na kartici zbog kursnih razlika 🙂
23.7. Povuceno 119$ (posle onih za proviziju povlacenja), dobijeno 108.47, po srednjem kursu za taj dan (1.0947) bi dobio 108.7, razlika u promilima.
VAT Refunds (za stvari koje NISU placene istom karticom) dobijao sam iz GBP u EUR jako cesto (i nesto iz KRW), skoro identicno srednjem kursu, ali za njih moram da trazim ranije godine.
Iz USD, osim ovog za PP, nemam slucaj da je koriscena druga kartica, ali imao sam nekoliko Credita sa iHerba (kao refund za greske u slanju) i sa Oande, i na MC i na Visu, i sve se poklapa u koji promil. Za MC u stvari je 2 promila najveca razlika koja je bila, za Visu je cini mi se 4. (Amex je vec nesto drugo, tu ima 2% provizije!)
Sa jedne strane, ovo 260$->219EUR lici na ~5.5% koje bi Intesa uzela za konverziju, ali em nije tacno 5.5% em nema smisla.
E, da, ja koristim Visa Electron, vecina je Visa Internet, ali bi trebalo da su identicne kartice, osim sto VI nema plastiku za POS/ATM.