Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Samo par pitanja, izvinite ako se ponavljam, ali ne mogu prelistati svih 200 strana.

Uzeo sam Intesa internet karticu, verifikovao i sve je prošlo kako treba. Ono što me zanima, da li na e-bay postoji jasan indikator koji razgraničava fizičko od pravnog lica, pošto sam čuo da su mnoga fizička lica registrovana kao firme praktično. Ipak nije mala razlika 50 ili 70 eura, i da li mogu sa samim prodavcem da se dog oko toga u kom statusu šalje paket?

Dalje, ako sam uplatio na karticu 100e, potrošio 70, i hoću da izvadim preostalih 30 jer mi trebaju hitno, mogu li ili su te pare zarobljene za sva vremena?

I poslednje, kada ste dobili nazad onih 1.58e od paypal-a, s obzirom da je prošlo skoro 3 dana, a povraćaja ni na mapi. Pitam iz principa, vrlo sam razočaran početkom saradnje jer ako intesa može da ispoštuje da kartica bude aktivirana za 24h, zašto ne može paypal da vrati novac u roku u kojem su obećali ?

Pare koje imas na toj kartici mozes da podignes na salteru banke a za ostalo ce ti vec neko drugi odgovoriti ;)

Paypal vrati odmah ali dok se proknjizi treba nekad i 10 i vise dana...a pare sa dev racuna uvek mozes podici, ako ih imas.

Za ovo pod brojem jedan da li je neko fizicko ili pravno lice ne treba da brines. Carina ce ti uvek racunati limit od 50 Eura za carinu. Jer 70 Eura je kada dobijas na poklon od fizickog lica , a ne kada kupujes. Na Ebayu niko ne poklanja nista sve se placa. Kod kupovine uvek racunaju 50 . Pogledaj na youtubu intervju sefa carinarnice Beograd, imas link u temi placanje carine. On izmedju ostalog i ovo objasnjava.

Poslednja izmena:
Ovu temu definitivno treba pročešljati izvući najbitnije stvari i potom zaključati jer se na 200 strana konstantno ponavljaju ista pitanja a mpžd anajviše u vezi carine npr. do kolio evra se neplaća carina itd

Vidim da se ovde svašta priča pa ću Vam dati ličan primer. Pre 10-tak dana naručio sam sa ebaya S-view futrolu za Samsung Glaxy S4, koja je damas stigla. Cena sa sve poštarinom iznosila je 45 USD što je izašlo 3900 RSD na carinskoj deklaraciji. DA dobro ste pročitali. Ocarinili su mi futrolu za mobilni čija je vrednost 3900 RSD tako da sam carinu platio još 1000 RSD na ovih 3900. Država hajdučija. Pa vi sad pročajte jeli više ili manje od 50 evra i jeli fizičko ili pravno lice.OVo je sramota pa se pitam da li postoji ijadan proizvod koji ne podleže carini. Prošli put su mi ocarinili Galaxy s3 extended battery kit ali sam kontao kao možda tehnička roba ali sad vidim da to nema veze. Jeli ovde još neko imao neprijatna iskustva sa carinjenjem proizvoda koji prema nikakvom osnovu ne podležu carini.

Goxy ja sam isto prosao pre 2-3 god kada sam platio carinu i porez na armbend futrolu za ipod touch cija je vrednost bila 1100rsd, nekih 10 funti u ono vreme :D Na taj iznos je islo jos nekih 700rsd na ime troskova carine, PDV-a i ne secam se cega vise...

@goxy
Pa što se nisi žalio???

kome :) upravi vodovoda :)

A platio je PDV, ne carinu. 20% od 3900 je 780din. 66 je otvaranje, 44 ono obavestenje ili kako se vec zove. Mozda je bio i "paket", pa nije 66din nego malo vise...

Vidim da se ovde svašta priča pa ću Vam dati ličan primer. Pre 10-tak dana naručio sam sa ebaya S-view futrolu za Samsung Glaxy S4, koja je damas stigla. Cena sa sve poštarinom iznosila je 45 USD što je izašlo 3900 RSD na carinskoj deklaraciji. DA dobro ste pročitali. Ocarinili su mi futrolu za mobilni čija je vrednost 3900 RSD tako da sam carinu platio još 1000 RSD na ovih 3900. Država hajdučija. Pa vi sad pročajte jeli više ili manje od 50 evra i jeli fizičko ili pravno lice.OVo je sramota pa se pitam da li postoji ijadan proizvod koji ne podleže carini. Prošli put su mi ocarinili Galaxy s3 extended battery kit ali sam kontao kao možda tehnička roba ali sad vidim da to nema veze. Jeli ovde još neko imao neprijatna iskustva sa carinjenjem proizvoda koji prema nikakvom osnovu ne podležu carini.

A platio je PDV, ne carinu. 20% od 3900 je 780din. 66 je otvaranje, 44 ono obavestenje ili kako se vec zove. Mozda je bio i "paket", pa nije 66din nego malo vise...

Znaci oni mu nisu naplatili prekoracenje jer ga nije ni bilo nego PDV+ manipulativne troskove?

45 dolara je 3900 din po kursu od 86,66 dinara za 1 dolar. Današnji srednji kurs je 86,64. 20% PDV na 3900 din je 780 din, kako je bmibmc napisao. Dodaj još ostale fiskne troškove i tu si na 1000 din.

Ono što nije trebalo da urade jeste da saberu poštarinu sa vrednošću robe, a ono što je trebalo da uradiš jeste da se žališ pre prijema. Sad ti se ne isplati, jer moraš da platiš taksu za žablu.

Poslednja izmena:
Ovde ljudi i dalje ne razlikuju carinu od pdv-a..@goxy, pa platio si pdv, ne carinu na taj paket

Tako je, ne kapiraju da postoje dve stavke: carina i pdv.
Pdv se plaća na SVE, bez obzira šta je i koliko košta i iznosi 8% ili 20%, zavisno od toga šta je kupljeno.
Carina je promenljiva kategorija i plaća se ako se pređe limit.
Još jedna stvar, da račun bude jasan. Ako se plaća carina, ona iznosi 10% i taj iznos se sabira sa cenom proizvoda, pa se na sveukupno lupi pdv.
Ako sad nije jasno, ne znam kad će.
A to što nešto prođe gratis je zbog velikog obima posla sa kojim carina izgleda ne može da izađe na kraj, pa nešto moraju da propuste.

A meni je najjace kad neko dobije odgovor i onda jos trojica mu daju taj isti odgovor samo malo izmenjen :D Da nije i to mozda problem na ovih 200 strana? Svako bi da kaze nesto pametno, ali uvek neko kaze prvi :p

Nek ide zivot. Dok ima ljudi koji su spremni da odvoje svojih bar 5 minuta da bi nekome pomogli, sve je u redu, i sto je vise takvih ljudi to bolje. Da jedni ovde ne pomazemo drugima, forum i ne bi imao svrhu.

Ovde ko na ES-u, jedna te ista stvar na svakoj drugoj stranici :p

Pa kad se uvek nađe neko da ponovo pita nešto što je već hiljadu puta rečeno.
Ja gledam da pomognem i objasnim ljudima koji su tek počeli da naručuju, pošto imam iskustva od nekih 5 godina, ali mi je sve smornije da iznova pišem jedno te isto, pa ću poslušati savet gosn pingvina i neću da gušim.

Pa nije isto. Pre bi se javio Alfa i rekao da to zavisi od polozaja zvezda u Malom Medvedu... :d

^^
Daleko Rajo da sam ja rekao da ti gusis. Nego ce taj koji je postavio pitanje misliti da je glup mozda kad dobije 3-4 odgovora, a moze sve da shvati iz prvog :D (bar se nadam)
Ovde treba izbrisati bar 150 strana i ostatak filtrirati i ostaviti najkorisnije.

ja nisam toliko glup da ne razlikujem carinu i PDV. Ako već plaćamo PDV na neke pošiljke zašto onda ne plaćamo za svaku. Ja samo da sada sigurno imao oko 15 raznoraznih porudžbina sa ebaya a otkako su nam omogućili paypal u Srbiji ovo mi je bila šesta. Zašto mi onda nisu na svaku lupili i naplatili PDV. Da napomenem da ni jedna nije prelazila 50e i da ni jedna nije bila ispod 5e.

:facepalm: :facepalm:

Pa idi, žali se ....

Kaži: "Sg je oskudacija, državi treba pare, i ja HOĆU da platim sve što treba. Preskočili ste mi ove pošiljke."

ja nisam toliko glup da ne razlikujem carinu i PDV. Ako već plaćamo PDV na neke pošiljke zašto onda ne plaćamo za svaku. Ja samo da sada sigurno imao oko 15 raznoraznih porudžbina sa ebaya a otkako su nam omogućili paypal u Srbiji ovo mi je bila šesta. Zašto mi onda nisu na svaku lupili i naplatili PDV. Da napomenem da ni jedna nije prelazila 50e i da ni jedna nije bila ispod 5e.

Ok ti ubuduce kad god ti je posiljka ispod 50 evra zaracunaj i PDV pa ako ti ne naplate ti lepo idi pa se zali i trazi da ti naplate to...Ocigledno je , na osnovu onoga sto znamo, je da su ti naplatili PDV, a ne carinu.Moj drugar je pre dva dana dobio posiljku uracunao je PDV odvojio kintu to platio i to je to....
Naravno da su secikese i lenjivci ali kad su pokriveni normama ne moze se nista...

Ok ti ubuduce kad god ti je posiljka ispod 50 evra zaracunaj i PDV pa ako ti ne naplate ti lepo idi pa se zali i trazi da ti naplate to...Ocigledno je , na osnovu onoga sto znamo, je da su ti naplatili PDV, a ne carinu.Moj drugar je pre dva dana dobio posiljku uracunao je PDV odvojio kintu to platio i to je to....
Naravno da su secikese i lenjivci ali kad su pokriveni normama ne moze se nista...

Nismo se razumeli ali nije ni bitmo. Ja nisam rekao da želim da plaćam ili neplaćam. Ono što je mene bunilo je to što neke pošiljke naplaćuju a neke ne.

Šta znaci kad mi na Paypalu, za jednu transakciju stoji pod Payment status - Pending?

Zato sto se ne placa na sve nego na one koje carinik odredi. Znaci moze da ti prodje 100 posiljki po 40-50e i da ne platis nista, moze da dodje jedna za 10e i na nju naplate.
A moze cak i da prodje neka od 100-200e i da ne naplate (i to se desava, mada retko)
Pravilo je da nema pravila

Kinezi na Paypal-u su skroz zabunjeni...... sto je najsmesnije sami rade u svom minusu
1. narucio extendere 2x vrste, posle nedelju dana jave da nemaju i refundiraju sve, meni danas stiglo pola posiljke

2. nije mi stigla posiljka nakon 50 dana nisam pokretao dispute, vec samo javim da mi jos nema posiljke i da verovatno kasni posta i vrate mi kes a nisam ga ni trazio, kad pre par dana stize posiljka

Šta znaci kad mi na Paypalu, za jednu transakciju stoji pod Payment status - Pending?

Primalac nije podigao/nije mu dozvoljeno da podigne novac.

Obično se pending promeni u sent kada puste pošiljku, Zavvi to radi. PP rezerviše pare ali Zavvi može da skine sebi tek da pošalju paket.

Poručio sam prvi put sa SportsDirect.com, pretpostavljam onda da će se promeniti u Sent kada pošalju.

Hvala :)

^Za trenutak sam pomislio da zezaš zbog ove priče o ciklusu odgovora i putanja :)

Vrh Dno