Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Ja 6 :), 20tak kupovina za to vreme i nema problema.

Pa to i kazem, da hoce mogu da vam suspenduju naloge, jer oni ZNAJU da koristite nelegalno svoje naloge, dovoljno im je samo da vide iz koje zemlje pristupate i odmah lako mogu da vas iskljuce.
Naravno da ti mozes da putujes svetom i koristis svoju karticu ali ti onda traze dokaz da zivis u toj zemlji za koju si se registrovao, sto bi bio jako veliki problem tj. neresiv za vas dvojicu, ali vi ste te kartice regostrovali dok je moglo i to je to, sada to ne prolazi vise, osim na onaj nacin koji je opisan na predhodnim stranama, zato sto su ovi iz PP provalili sta radimo da se registrujemo na druge drzave a da kosistimo srpske kartice.
Znajte da mogu kad god zele da vam ukinu nalog, ali ocito nece, iz kojih razloga to je nihova stvar, ali ako vam se to desi(nadam se da nece) ne budite ljuti na PP ;)

Da li bi kolege koje su imale vise provera od strane PP-a podelile sta sve PP moze da trazi?
Trenutno imam nalog u Koreji, imam racun koji dolazi na adresu na koju dolazi izvod iz banke, medjutim ja ovde nemam jos uvek RRN (nesto slicno SSN u Americi, tj. nesto kao Tax ID), jer za to treba da prodje vreme :)
Koliko vidim na starom nemackom nalogu (istekla mi je nemacka kartica..) ne vidim da ista trazi osim racuna ili kartice? (komunalni racun isto mogu da dobijem na adresu na koju bi dolazio racun iz banke).

SSN check traze samo u USA, mozda u UK neki njihov number... Bitno ti je da imas neki racun na tvoje ime i adresu, kao i njihov pasos. Pri otvaranju ppl naloga si imao opciju da biras nacionalnost, a Srbije nema...

E to za pasos mi i nije bilo jasno - po nacionalnosti a ne rezidentnosti se otvara nalog.
Hmmm, mozda ipak re-otvorim ovaj u Nemackoj :D

Poslednja izmena:
Procitao sam ovo na jednom forumu pa da podelim s vama :
Jaka stvar otvoriti PayPal nalog - registrujes se na entropay, napravis virtuelnu karticu tamo, i tu punis a tu virtuelnu istovremeno vezes za PayPal, i onda PayPal skida svoju proviziju od nepunih 8% a ovaj entropay svojih 4.95%, i ti se sit naplacas nizasta. Ovo se isplati jedinoz a kupovine >250-300€, sve drugo je cisto bacanje novca.

Pisano je i tome da je zapravo manje al nisam prekopirao i to jer niko nije napisao tacno koliko provizije uzimaju ...

Evo iz prve ruke kolike su provizije koje uzima PayPal za slanje novca, s obzirom da ga koristim dosta dugo (primanje novca nisam radio).

Postoji dva tipa finansijskih transakcija, od kojih se samo na jedan plaća provizija, na drugi je ona je ona 0%:

1. Online kupovina: Proviziju plaća prodavac, za kupca je ona 0%
2. Lična plaćanja: Ovde imate proviziju od 4%, koji god podtip plaćanja da ste izabrali. Ipak, postoji i mogućnost da onaj koji prima novac plati proviziju, čisto da se zna.

Koliko god da je, u slucaju klasicne kupovine, prodavac placa proviziju. Elem, to moze lajo da se proveri, samo probamo medjusobno da pozaljemo jedan drugom pare, i onda ti on izbaci iyznos provizije, i piylta ko placa, posiljalac ili primalac. Na male iznnose ze ne isplati. Skoro sam nekom sa foruma slao. ne secam se kome, trebale mu parw na PP, pa mi uplatio dinare, i ja njemu poslao evre na neki nemacki nalog valjda. I pita uvek ko placa.

E, sad. moguce da veliki prodavci naravnio imaju ugovorene manje provizije. Ne moguce, nego sigurno. Kao sto recimo banke uzimaju 2-3 posto za placanje karticama, a benzinskim pumpama 1 posto, jer imaju manje marze, i mnogo veci obrt.

Ima li neko iskustva sa primanjem novca preko Paypal? Imam austrijski account, i zeleo bih da primam uplate preko njega (prodaja jailbreak iPhone aplikacija preko Cydia) - da li je ovako nesto izvodljivo? Da li Paypal trazi neke dodatne provere pre nego sto odobri primanje novca?

Nece (za sada) biti u pitanju nikakve velike sume, pa mi se ne isplati cimanje do Madjarske i sl da tamo otvaram racune u bankama.

Nece biti problema, ponekad se uloguj sa austrijske IP adrese (il daj rodjaku tamo), da te imaju u evidenciji.. samo pazi na limit od 2500e godisnje i naravno da ti niko ne otvara claim/dispute. Vec sa 2-3 claima si kandidat za odstrel.

P.s. ako nekog zanimaju neke uplate i kupovine preko paypala, nek me kontaktiraju na PP. U principu, kes na ruke, a ja izvrsim uplatu u roku od pola sata.

Thanks; pare koje primim stoje na Paypal racunu dok ih ne potrosim kupovinama ili zatrazim transfer na svoj bankovni racun/CC? Ili oni automatski svakog meseca pokusavaju da mi prebace na CC? Ovo sam negde procitao, kao i da ako im taj transfer ne uspe (a nece, jer nemam CC vezanu za Paypal account) blokiraju sredstva?

^Ne verujem da je PayPal-ov softver toliko lose uradjen da pokusava da prebaci pare na nepostojecu CC. :d

Pokusava, pa kada fail-uje, zablokira nalog. Samo sto to vazi za Bosnu i Hrvatsku, ostali su kul tj ne postoji automatic transfers za druge zemlje koje sam ja probao :D

+1 Duke je u pravu.. samo Cro i BiH to rade. Zato su Madjari keva.. :)
P.s. jos nesto:
Kada saljete pare nekom drugom kao "Payment owed", Madjari su takodje keva, jer se sredstva vuku sa balance-a, a ne sa kartice ;( Hocu sestri da posaljem pare sto dugujem, al posto je BiH nalog, moram da platim fee.. jer se sredstva vuku s kartice. Pih :(

Ipak ce mi izgleda trebati account sa vecim limitom od te 2,3-3000 EUR koji se spominju, jer cu i povlaciti pare sa njega. Ako bih otvorio racun u Segedinu, taj limit bih mogao da skinem samo ako verifikujem adresu (i mozda ID)? Da li je moguce povlaciti pare sa PayPal na taj racun u Segedinu?

Imam i varijantu da osoba koja zivi u EU (Italiji) otvori racun na svoje ime, a koji bih ja koristio. Da li EU rezidenti moraju da prijavljuju sve prihode preko PP radi poreza, ili to moze da prodje ispod radara (tj. da PP ne izvestava automatski odgovarajucu poresku upravu o prihodima)?

Poslednja izmena od urednika:
PayPal u Srbiji od ove godine kazu OPET na vestima, AHA da i to vidimo :p
Prvo placanje ka inostranstvu a malo kasnije i primanje uplata na nas racun iz inostranstva... da, da ... kako da ne al uz proviziju i porez da je bolje da nam ne salju i uplacuju niti da mi placamo...

Poslednja izmena:
Da li smo tako blizu?

Important information for all applicants from Serbia

6a9u7ape.jpg

9. April je za par dana, pa ćemo videti koliko ovo ima smisla...

Zanima me nesto. Kad konacno budemo na spisku PP, sta da radimo mi koji imamo PP na Madjarsku, Austriju itd ? Jel moze na pp da se menja zemlja prebivalista ili cemo morati nove naloge da pravimo?

Nove naloge naravno.

Sta je potrebno za novi nalog? Pretpostavljam da je potreban novi mail ali da li adresa i ostalo moraju da se razlikuju?

Zasto bi morali

Ne moraju, ljudi se sele.

Korisnik ne moze sam da promeni drzavu na PP nalogu.

Vama ce adresa svakako biti drugacija jer cete umesto Pere Perica 1, 11000 Beograd, Bosnia and Herzegovina na novom nalogu imati Pere Perica 1, 11000 Beograd, Serbia. To zajedno sa novom email adresom predstavlja ponovo unikatan nalog.

Nazad
Vrh Dno