Šta je novo?

Par pitanja u vezi SSD-a

RST i sluzi za RAID, sa singl hardom ja nisam primetio neku razliku sa i bez RST-a.

Ima, a i vecnina sajtova savetuje isto da se stave i za jedan disk. I ja sam probao i kad nisu bili u RAID-u, sa msahci, intel inf AHCI i RST. I RST je davao najbolje performanse, nisu astronomske razlike ali ih ima, ali bitnije je sto je radilo stabilnije, manje oscilacije u brzini citanja, nema micro stuttering-a... Iako su namenjeni u principu samo za RAID.

Ponovljivo je, i u vise programa pokazuje dobitak, jedino AS SSD ne pokazuje nesto posebno osim acces time koji je manji. :type:
Ovo je naravno u RAIDU. A koliko ce pokazati kada je disk sam, to moraju drugi da probaju ne razbija mi se RAID zbog toga ;)

Pa jeste zvanicno, ali zasto samo za Intel ploce, a radi na svemu, e to...
Mudruju nesto, ocito :)
Nista, stavicu, pa cu da vidim kakva je i kolika razlika ;)

2 Аcа:
U radu se ta razlika (naravno) ne moze osetiti, ali u sintetici je ima i bez problema moze da se izmeri... kacio sam slike svojevremeno, solidna razlika izmedju msahci i iaStor, pre svega za random citanje/upis. Sekvencijalno bese identicno, mozda cak za koji promil bolje na msahci.

Bas me zanima na 1 disku, kod tebe na Marvell, i onda jos neko da testira na SF, i to sve u SATA2 i 3...
Ili mozda mnogo trazim? :p

Sto se mene tice - ne... bice ti ispunjeno :p

Ali samo na SATA-II, nazalost... SATA-III konektor jos uvek nemam na ploci, to ne mogu da ti prikazem :d
Sve mi se cini da ovaj moj SATA-III SSD nikada nece videti svoje deklarisane brzine (citanja)... :p

Ja sam i mislio na SATA 2 i 3 diskove, ne toliko na kontrolere, a najmanje su bitni (i tesko moguci) dobici na sekvencijalnom. :)
Pa i moj ej SATA3 na SATA2 kontroleru.

Poslednja izmena:
Ma testirao bih ja i u SATA-II i u SATA-II modu, samo da mogu... to sam hteo da kazem. Uvek me je interesovala ta razlika :)

I s tim u vezi, bas me interesuje razlika u random brzinama citanja i upisa izmedju ova dva moda... na istom (SATA-III, naravno :p) SSD-u; te ima li je uopste. Recimo ovom mom, konkretno :)
Za sekvencijalne brzine znam i sam, tu mi je sve jasno :D

Hvala na ovome... sad jos samo da vidim kako je kod mene ;)

Kao sto vidis na nekom novijem cipsetu nije samo sekvencijalno brze sto i ocekujemo, vec su osetna ubrzanja svukuda. U ATTO se lepo vidi ubrzanje i na najmanjim fajlovima, i u 4K cak nisu uopste zanemarljiva gde sigurno nije ogranicenje max protok vec sam cipset.
Te kad je sad brzo u radu, radujem se sta me ceka kada predjem na novu plocu sa SATA3 :-devil-:

Poslednja izmena:
Heheh, pa stvarno ne ocekujem da osetis te benefite... mislim, osim u ATTO-u i AS SSD-u :)

Mada, ko zna... ;)

Stigli novi Intel RST i ovaj put ce biti verovatno "konacni konacni" a ne "samo" WHQL, za sada pise -Officiel za njih i nisu beta:

http://www.station-drivers.com/forum/viewtopic.php?f=32&t=3667&p=13495#p13495

Pogledajte u postu nize uporedbu u ATTO sa proslim drajverom, ovaj bas ubrzava svugde a posebno interesanntno sto i kod malih fajlova primetno, pa probajte!
Opet cudno ih naci na Intelovom sajtu ali tu su..

http://downloadcenter.intel.com/Det...op+Board+DH77DF&DownloadType=Drivers&lang=eng

P.S.
I nasao sam na jednom sajtu da je TRIM u RAID-u (RST 11.5.) izgleda na leto! :) I podrzavace sve od ICH9.
Na tom linku pise " for Intel Desktop Boards", za ostale ploce je zvanicno poslednji jos uvek 10.8

Da to sam naveo u postu #390, a i svi entuzijasti skidaju i alfe/bete sa istog sajta, sto je vec ko zeli da proba. A kamoli zvanicne i WHQL pa ma za koju plocu da su oficijalno, svi ih i preporucuju. I te Intel ploce imaju isti SB i ostali hardver kao i kod svih ostalih proizvodjaca, te nema mnogo veze so su napisali "for Intel Desktop Boards" ama bas nikakve..
A koji im je razlog za to, ko zna, ali sigurno nije u pitanju da li radi na ostalim, vec verovatno neki marketing. Sigurno namerno da ostali imaju starije "zvanicne" drajvere od Intelovih ploca (kao time je bolja podrska - kupujte Intel) i sl. Treba cesto citati izmedju redova.
I svi koji ih koriste imaju samo dobitke (osim ako se oprobaju u alfa/beta procurelim verzijama - da kao ja vide sta ima poslednje pod haubom, ali te i ne preporucujem nikome osim kao test).

Da li i kako rade sata 3 ssd na sata 2 plocama?Da li je bolje uzeti sata 3 ili sata 2 ssd u ovom slucaju?

opet...
ajd' da ponovimo lekciju...

SATA 3 ssd na SATA2 plocama radi odlicno, nesto sporije nego sto bi radio na sata3 ploci ali samo zbog ogranicenja koje ima zbog sata2 konektora...

Kupis sata3 ssd, teras sada na sata2 pa nekad kasnije za 1-2-3g kad kupis sata3 plocu imas odgovarajuci ssd...

Mozda bi bilo opravdano kupiti sata2 ssd ako bi se nasao neki kvalitetan primerak, da su jeftini i veliki, recimo neki 256gb primerak samsung 470 i sl...

Naravno ako gledas sto jeftiniji jer si "kratak" a treba ti ili bas hoces da kupis ssd onda moze i sata2 ssd al' preporucujem 120-128gb velicinu.

U samom radu obican korisnik nece primetiti raztliku izmedju sata2 i sata3 ssd-a ili izmedju ssd-a na sata2 ili sata3 plocama, leti k'o zmaj u odnosu na klasicne hdd...

Cene ssd-ova su u padu i prognoziraju da ce biti < 1€ po 1GB pa ko ne mora da zuri neka priceka 1-2 meseca ...

Poslednja izmena:
opet...
ajd' da ponovimo lekciju...

SATA 3 ssd na SATA2 plocama radi odlicno, nesto sporije nego sto bi radio na sata3 ploci ali samo zbog ogranicenja koje ima zbog sata2 konektora...

Kupis sata3 ssd, teras sada na sata2 pa nekad kasnije za 1-2-3g kad kupis sata3 plocu imas odgovarajuci ssd...

Mozda bi bilo opravdano kupiti sata2 ssd ako bi se nasao neki kvalitetan primerak, da su jeftini i veliki, recimo neki 256gb primerak samsung 470 i sl...

Naravno ako gledas sto jeftiniji jer si "kratak" a treba ti ili bas hoces da kupis ssd onda moze i sata2 ssd al' preporucujem 120-128gb velicinu.

U samom radu obican korisnik nece primetiti raztliku izmedju sata2 i sata3 ssd-a ili izmedju ssd-a na sata2 ili sata3 plocama, leti k'o zmaj u odnosu na klasicne hdd...

Cene ssd-ova su u padu i prognoziraju da ce biti < 1€ po 1GB pa ko ne mora da zuri neka priceka 1-2 meseca ...

Kratko i jasno.Hvala

Da li neko ima iskustva, praktična, u radu sa heavy duty aplikacijama kao što su VisualStudio, SQL Server i Adobe Creative Suite?

Takođe me interesuje kako izgleda kada se učitava neka igra npr. F1 2010/2011.

Sto se mene tice - ne... bice ti ispunjeno :p

Ali samo na SATA-II, nazalost... SATA-III konektor jos uvek nemam na ploci, to ne mogu da ti prikazem :d
Sve mi se cini da ovaj moj SATA-III SSD nikada nece videti svoje deklarisane brzine (citanja)... :p

Stavi li ti uopšte poslednju verziju RST, šta bi sa obećanim rezovima? :eyebrows:

Nisam, druze... mrzi me, pravo da ti kazem, iz jednog jedinog razloga - prebacivanja u AHCI mod, kako bih ispravno proverio brzine.

Naime, ako to sada uradim (u BIOSu), dolazi mi do pojave da mi se sistem jednostavno "zablokira" prilikom podizanja Windows-a... znaci, ostane da blinka prilikom detekcije HDD-ova, te dalje ne mogu - ni u Win, ali bogami ni u BIOS da promenim ovo i vratim u IDE; uvek zakoci pri detekciji... a sve zbog toga sto na tim istim HDD-ovima nemam instalirane AHCI ili RST drajvere. Te u tom slucaju, jedino resenje mi je da gasim komp, pa fizicki cupam SATA kablove - kako bi mi SSD ostao solo, te tako budem u mogucnosti da ponovo udjem u BIOS i vratim u IDE mod - kada ce mi sve opet raditi kako valja.
Cudna pojava - koje pak ranije nije bilo, moram da dodam, ako se dobro secam; jednostavno je boot 7-ice terao dalje, gledao samo SSD valjda - koja je i prilcino iritirajuca... na hardovima je XP, instaliran u IDE modu, pa na tom potezu nastaje kurslus. A nikako da se nakanim da iscackam i prebacim i tu pod AHCI, ili pak da jednostavno reinstaliram Win XP na njima sa AHCI modom u startu.

Pa, posto me mrzi da se bakcem sad sa izvlacenjem kucista iz stola, te cupanjem kablova - morace to jos malo da saceka... ali ne dugo - verujem i nadam se :p - posto cu ga uskoro otvarati da ocistim od prasine, pa bih tada mogao da pocupam kablove i odradim test ;)

Ah sada vidim, imas Gigabyte plocu... To sve objašnjava! :p

:D:D:D

Al' radilo ranije normalno, da ne verujes :)

Upravo moja poenta, tako i kod komšije, samo je uhvate neke mušice i nebuloze odjednom!! :D:D:smash::crash::d

Da li neko ima iskustva, praktična, u radu sa heavy duty aplikacijama kao što su VisualStudio, SQL Server i Adobe Creative Suite?
Takođe me interesuje kako izgleda kada se učitava neka igra npr. F1 2010/2011.

Pa radiće sve brže. :)

Ja sam prvo prebacio sistem i još neke podatke sa kojima radim na Kingstone HyperX 120GB. Sada sam uzeo još jedan Intel 520 240GB, i na njega prebacio VisualStudio i NetBeans projekte, sve virtuelne mašine, photoshop scratch, lightroom katalog i cache, radni folder sa RAW fajlovima,...

Veći dobitak u performansama se vidi kada se na SSD prebace podaci sa kojima se radi nego OS (što je i očekivano).

Najviše ćeš osetiti dobitak performansi za: random read, seq. read, seq. write, random write (u opadajućem redosledu). Random write je naravno brži nego na HDDu, ali ne toliko koliko je brži random read.

Što se tiče SQL-a, pazi samo na to koliko baza ima promena, pošto malo veća baza koja ima dosta write IO operacija može vrlo brzo da ti potroši dekstop SSD.

Mislim da igre ne vredi držati na SSDu.

Nikakav problem nije igra na HDDu, prilicno brze se ucitavaju. :)

Ma nisam ni mislio da je problem, ako ima mesta naravno da ih je bolje držati na SSDu. Nego mislim da se ne isplati - dosta mesta zauzimaju, a realno koliko vremena čekaš dok igra radi sa diskom?

Shvatio. Zahvalan. :) Kupio sam od Spejsike onog Intela 520 (240GB) pa me interesovalo da li može sve na njega ili da ga štedim. Mada, prema onome što sam zaključio iz komentara, nema potrebe. Koristiću ga najnormalnije samo da ga ne napunim preko 3/4 (zar ne?).

Imas prostora na pretek na tom SSD, glupo je ako ne instaliras koju igru na njega, naravno brze ce se igra ocitati ako je na SSD.

Upravo tako! Mada tako veliki SSD ima i veliki OP, te ga mozes puniti skoro do vrha, pogotovo ako mnogo ne pises po njemu. Ako dosta pises onda kao sto si rekao! ,)

Nazad
Vrh Dno