Šta je novo?

Par pitanja u vezi SSD-a

Primetili, primetili... mdm i naveo u postu, ja samo osacovao i zakljucio - kako bi sa RST trebalo da budu veci neg' li sa msahci, a ne manji ;)

Jedino gde si u pravu jeste za 4K-64Thrd... to je vec moja greska :)

Zato kazem tesko je uporediti msahci na nekoriscenom disku i intel na koriscenom disku, ko zna sta tu na sta utice.

@garson
Post #356
I primetio sam da je CAR izgleda malo obnevideo :p Bas sam se pitao, sta li je on to video? Mora da je premor! :d

Zato kazem tesko je uporediti msahci na nekoriscenom disku i intel na koriscenom disku, ko zna sta tu na sta utice.

Pa, i nije bas toliko tesko... mislim, zna se da su rezultati sa RST drajverima nesto veci, to nije nikakva mudrost i verujem da je to opste poznato. Ne verujem da postoji neko ko sa iaSTor drajverima ima slabije rezultate od onih sa msahci :)
OK, jeste bolje i realnije za uporedjivanje msahci vs. msahci, ili iaStor vs. iaStor, slozicu se u potpunosti sa tobom... ali sta je tu je, radimo sa ovim sto imamo :D

A kod ove situacije, i ova dva shot-a, sta mozemo nedvosmisleno da zakljucimo - SSD je usporio. Nema nikakve sumnje oko toga, mozemo samo da utvrdjujemo u kom procentu.
Ovako kako je - sto se mene tice, usporio je dobrano: velikih 30% za sekvencijalni upis (iako totalno nebitna, ili pak najmanje bitna stavka - slozicu se; ipak, sam procenat je stvarno velik), u manjoj meri za random brzine upisa (mrzi me da racunam procentualno, za seq je bilo ocigledno :d)... ipak, najvece iznendajenje za mene je veliki pad i u vremenu pristupa za *citanje*, koji je procentualno mnogo gori nego ovo za sekvencijalni upis. To nikako nisam ocekivao, jer ste vala i mene naucili da na SF drajvovima, do pada dolazi iskljucivo u upisu :D
Sto se pak ostalog (citanja) tice, tu se prakticno nista nije promenilo - sve je u granicama greske samog testa... a onaj rast performansi za 4K-64Thrd je zasluga RST drajvera, budi siguran u to :)
(SSD nije usporio za citanje, kako rekoh... a RST drajveri podigli random brzinu na ovom polju)

2 mdm:
Ma saltao sam se sa grafika sa grafik, primetio onu anomaliju... i sam iznenadjen istom, brze-bolje pohitao da podelim zapazanje! :d
A niko nije primetio ono za vreme pristupa, cccc... :p

Nema mnogo veze msahci - intel. Koliko sam primetio, samo je Intel malo bolji sa 4k read-om, odnosno read-om manjih veličina blokova. Sekvencijalno čitanje i upis su maltene isti, pa sam za sada ostavio RST drajvere... Što se idle-a tiče, šta treba da bude idle? Da li ssd treba da bude idle (što verovatno nikad nije jer win manje više stalno nešto radi, sećam se još iz vremena dok sam imao sistemski HDD), ili CPU (koji mi isto nije idle, jer stalno vrti BOINC projekte)?

SSD, CPU nije bitan u prici, samo da nema pristupa disku.
Ako je jedini disk sa OS onda je najbolje uci u bios i tu ga ostaviti, to je 100% idle sigurno! Kazu i log off, ali ja vidim da win i tada uspe da kopa po disku kao sto kazes MM :type:

I jesi pogledao koji ti je stepen kompresije do sada?

Poslednja izmena:
Pa napisao sam u posu 356:
Podeli decimalnu vrednost SMART atributa E9 (stvarna velicina upisanog na nandu) sa EA (koliko je ukupno OS polslao da se upise).

A time mozes videti cime si ga i koliko opteretio podacima i koliko je stvarno upisano na NAND-u (E9), zato sto SF "voli" kompresibilne podatke i sto ih je vise %, to ce mu manje padati brzina. A obratno, ne voli samo da se po njemu pisu nekompresibilni podaci (filmovi, slike, muzika, zipovano...), te ima vise da trenutno uspori, i trebace mu vise idla da se oporavi zato sto mu se smanjuje sveukupni raspolozivi OP.
Zato ;)

Pa napisao sam u posu 356:
Podeli decimalnu vrednost SMART atributa E9 (stvarna velicina upisanog na nandu) sa EA (koliko je ukupno OS polslao da se upise).

Raw value:
E9: 545 (HEX) = 1349 (DEC)
EA: 5CC = 1484 (DEC)
E9/EA= 0,91 pretpostavljam da ovo znači da je ukupna prosečna/kumulativna kompresija samo oko 9%?

Prilozi

• SSDLife_SMART.png
    SSDLife_SMART.png
    61.7 KB · Pregleda: 29
DA, kompresija je samo 9%. To sam i mislio obzirom na koriscene programe, urnisao si ga nekompresibilnim podacima. Te ti je usporenje sasvim normalno, cak onda i nije veliko. Bas mu je potrebam idle da se oporavi :D

Uporedi sa jednim mojim 0,48 (dva su u raidu te je ovaj dobio samo pola podataka i u zbiru smo slicni, ali odnos kompresije je naravno isti na oba):

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    19.5 KB · Pregleda: 25
Poslednja izmena:
Imam jedan problem. SSD nasumicno nestaje sa racunara pri restartu ili gasenju. Ni u BIOS-u se ne vidi. Tek kada ga ostavim ugasenog neko vreme, pa ukljucim, on se pojavi. Ali je Windows jako nestabilan. Za ova dva dana koliko je kod mene, odjednom je radio checkdisk i izbacivao greske, nakon toga je bio ostecen neki dll fajl pa nije hteo da radi ni adobe reader, ni msn... To sam nekako resio. Posle toga (gasenje, pa paljenje kasnije) Opera pri startovanju mi je izbacila "Access Violation", takodje i neki utility programi pri startovanju su izbacili gresku, kasnije i drugi. Sve u svemu, ceo operativni sistem se raspao.

Odradio sam kompletan format, pa krenuo iz pocetka. Ubrzo, na cistom Win-u, pocele su greske da se javljaju. Opet ne rade aplikacije na startup-u, a na desni klik izbaci gresku i trazi resenje, itd.

Sada trenutno SSD se ponovo ne vidi. I vise ne znam sta da radim. U medjuvremenu sam promenio 3 SATA kablova, menjao konektor za napajanje (i granu) i to jako kratko traje. :S

Bukvalno sve je radilo ok samo prvog i drugog dana (dok sam download-ovao) tj do prvog gasenja. Od tada je sve krenulo naopako. I? Sta da mu radim? Da ga nosim na reklamaciju? Moze li biti nesto drugo? Sve komponente su nove, nisu stare ni nedelju dana.

Edit: Evo jos jednog takvog slucaja: http://blog.dustinkirkland.com/2011/04/hard-lesson-learned-hard-way-about-ssds.html

Poslednja izmena:
Ili SSD ima ozbiljan problem, ili update biosa ploce/firmwera SSD-a ako nisu najnoviji. Ne vidim sta drugo preporuciti, imas ozbiljne probleme. Mozda i napajanje, kazes nova je cela masina, zato probaj OS na WD-u da vidis ima li on problema? Da li si gasio LPM, mada on samo zamrzava, ne korumpira podatke...

Pogledaj ovaj post
http://forum.benchmark.rs/showthrea...SD-preporuka&p=2825118&viewfull=1#post2825118

Poslednja izmena:
Firmware na SSD-u sam update-ovao. BIOS na maticnoj sam upravo stavio novi, ni on nije resio problem. Jedino napajanje nije novo (ni HDD), samo to nisam promenio. Ali ne bi trebalo da je ono problem jer je dovoljno jako, a uz to nikakav problem se ne manifestuje na ostalim komponentama. HDD, a ni opticki uredjaj, ne nestaju. WD mi je pun podataka, ne stavlja mi se OS na njega.

Sta je LPM?

Au, identican problem kao moj sa istim SSD-om! I jeste u AHCI modu. :/ Problem je sto sam flashovao nov BIOS, i ni on nije pomogao. Tj mislio sam da jeste, ali evo ponovo ga ne vidi. Ploca je Gene-Z i postoje samo dva BIOS-a za nju za sada, a jedan je povucen jer je imao probleme (nevezano za SSD).

Da li da reklamiram SSD? Star je samo par dana (uzet u ponedeljak). Kakva prava imam? Da li mogu da trazim odmah novi ili moram da cekam da posalju na servis? I, najbitnije, da li da doplatim do max 2000din i uzmem neki drugi?

Bas se iznervirah. Das toliki novac, ocekujes da radi extra, a ono samo problemi... :S

Imao sam i ja svoju dozu nerviranja, meni je napajanje u redu sahranilo nekoliko HDD-a a sve ostalo radi i dan danas. Oni su bas osetljivi na najmanju promenu napona, oscilacije ripple-a itd. Zato sam pitao za njega..
LPM, pisao sam o tome na forumu ima i linkova, potrazi.
Prvo probaj kod nekog drugara, i ako se isto ponasa trk u radnju! I ovisi, meni su mnogi bili korektni i ako sam brzo (par dana) doneo neispravan hardver zamenili bi mi odmah ili jako brzo (HDD, monitor...). A ako kod njega na drugoj masini radi, onda ili cekati novi bios ili menjati plocu.

Mozda jos jedna opcija, ploca ti verovatno ima RAID pa probaj ga upaliti u biosu, i nema veze sto neces imati diskove u RAID-u, i tada radi AHCI. Vredi probati!

Poslednja izmena:
Poslao sam plocu na reklamaciju, ali iz drugog razloga. Ne bootuje se vise. Sve je pobrljavila. Posle samo 4 dana "koriscenja".

SSD cu odneti u radnju da isprobaju.

Poslednja izmena:
Desava se, budi srecan bar je to uradila dok je nova. Onda i nije neophodno sumnjati na SSD i nositi ga na probu u radnju, ali opet razumem te a ionako si bez ploce do nove.

Zamenili su mi danas SSD. Uzeo sam OCZ Agility 3. Valjda sada nece biti problema vise. Sad cekam dodje nova ploca. :)

Jeste asinhroni ali je makar noviji kontroler i interfejs. Trebao bi bolje radidi od TRB na novijim plocama. Mada ima i drugih SATA2 koji su i dalje brzi od njega, osim u sekvencijalnom citanju. No mislim da ce ti sluziti lepo, bar u smislu da je ispeglan firmver za SF2.

Znam da je asinhroni, ali sigurno je bolji od TRB. I makar ce moci da iskoristi SATA3 port. :) Nadam se da je odlicno ispeglan. Javicu se kada mi dodje ploca i kad uposlim ovog novajliju. :)

Ma bre, ne dirajte mi trb :D

@garson: Ne bas. Doplatio sam oko 1800din.

Stigli novi Intel RST i ovaj put ce biti verovatno "konacni konacni" a ne "samo" WHQL, za sada pise -Officiel za njih i nisu beta:

http://www.station-drivers.com/forum/viewtopic.php?f=32&t=3667&p=13495#p13495

Pogledajte u postu nize uporedbu u ATTO sa proslim drajverom, ovaj bas ubrzava svugde a posebno interesanntno sto i kod malih fajlova primetno, pa probajte!
Opet cudno ih naci na Intelovom sajtu ali tu su..

http://downloadcenter.intel.com/Det...op+Board+DH77DF&DownloadType=Drivers&lang=eng

P.S.
I nasao sam na jednom sajtu da je TRIM u RAID-u (RST 11.5.) izgleda na leto! :) I podrzavace sve od ICH9.

Poslednja izmena:
Jedna napomena za RST 11.1.0.1006, kada se podigne win ima odlozeno pokretanje tj. nema odmah ikonice dole u uglu, vec mora da se saceka oko minut...

U services staviš Intel(R) Rapid Storage Technology service na Automatic umesto Automatic (Delayed Start) i nema problema. To je važilo i za prethodne verzije (da je delayed start) pa me nerviralo što ponekad po startovanju računara izbaci tooltip da servis nije startovan, al dobro 5 sec u Computer Managementu reši problem.

Jedna napomena za RST 11.1.0.1006, kada se podigne win ima odlozeno pokretanje tj. nema odmah ikonice dole u uglu, vec mora da se saceka oko minut...

Nisi me razumeo, nije samo da service nije started kao do sada i to od vec poduze vremena. Od ove verzije nema ni ikonice, uopste u tray-u ceo minut, i ona je sada odlozena!! :wave:

Inace pokazao se bolje u ATTO, u HD Tune je brzina bas porasla u Random access testu, a u AS SSD je rezultat manje vise isti ali Access time mi je bas opao u citanju sa 0,168 na 0,073! Nikad bolja verzija RST i sa vecim dobitkom do sada!! :banana: :eyebrows:

Prilozi

• 8-3600Mhz.png
    8-3600Mhz.png
    39.6 KB · Pregleda: 58
  • 8-3600Mhz - RST 11.1.0.1006.png
    8-3600Mhz - RST 11.1.0.1006.png
    39.8 KB · Pregleda: 49
  • 5-3600Mhz.jpg
    5-3600Mhz.jpg
    143.3 KB · Pregleda: 37
  • 5-3600Mhz - RST 11.1.0.1006.jpg
    5-3600Mhz - RST 11.1.0.1006.jpg
    145.4 KB · Pregleda: 32
Poslednja izmena:
Aha OK. Verovatno su system tray ikonicu odložili jel su imali previše upita od korisnika zašto im izbaca da RST service is not started pa odlučili da sebe poštede muka :d

Tako nesto izgleda, ali i kad se konacno pajavi.... RST service is not started - jos uvek :d

Cisto da vam dodam na ovu pricu - ja sam silom prilika u IDE modu vec par meseci (nista me ne pitajte), i na taj nacin dolazimo do interesantnog "feature-a" RST drajvera: ikonica stoji dole u cosku, koja pak uredno obavestava "Intel RST service is not running"... sto bi, samo po sebi, bilo totalno nebitno i naravno ocekivano - da pritom taj isti proces ne zauzima okruglo 25% procesorskog zauzeca u svakom trenutku (bar je tako kod mene na Quad-u... mozda je i 50% na dvojezgarcu :D), i tako mi "aka" procesor od trenutka kada dignem Windows, pa sve dok ne ugasim komp! :D
Srecom imam viska procesorske snage, pa ovo ni ne primecujem... a slucajno sam to utvrdio kada sam jednom prilikom palio Task Manager, pa se zacudio sta mi to drlja CPU sa 25% u idle-u :d

2 mdm:
Fin boost za access time, mora se priznati... jel' ti to uvek tako, da se nije nesto pokarabasilo i samo jednom izbacio takav score? :)
Blo kako bilo, meni dovoljno... mecem to cim se pojavi na zvanicnoj download strani :p

Ponovljivo je, i u vise programa pokazuje dobitak, jedino AS SSD ne pokazuje nesto posebno osim acces time koji je manji. :type:
Ovo je naravno u RAIDU. A koliko ce pokazati kada je disk sam, to moraju drugi da probaju ne razbija mi se RAID zbog toga ;)

Pa jeste zvanicno, ali zasto samo za Intel ploce, a radi na svemu, e to...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno