Šta je novo?

Ovlazivac vazduha

Pogresio si, to sam hteo da ti kazem. Napisao si da je normalno da je niska relativna vlaznost kada su temperature niske napolju, a u stvari je obrnuto, kao sto sam ti i poslao slika gde pise. Pozdrav
Neko će morati ponovo u školu...

Inače problemi sa sparinom su poznati u Srbiji tokom decembra. Sa druge strane, letnji vazduh je kod nas ekstremno suv, pa se zato Srbi ne znoje.

Jedne godine (moguce 2018 ili 2019.) bese leto sa povecanom vlasnoscu au ono je bilo gadno. Prica mi drugarica kada je bila prvi put u Americi, svi iz drustva mislil da imaju nekih problema jer svima bilo tesko, znojili se, teze disali, dok im neko ko je ve sve to prosao objasnio da je to od velike vlaznosti jer su pored okeana.

Stigao ovlazivac. Nije mi jasno. Na njegovom senzoru komstantno oko 60 vlaznost. A na ovom meracu induvidualnom oko 40. Sad ko laze.

Isto je i tako kod mene, udaljenost ovlaživača od sobnog termostata jedno 3m. Razlika minimim 10 do 15%

Isto je i tako kod mene, udaljenost ovlaživača od sobnog termostata jedno 3m. Razlika minimim 10 do 15%
E bukvalno isto se ponasa i na istoj udaljenoati. Oko 3.5 metara. Ne mogu da ga koristim na senzor jer je maksimum da se podesi 60 procenata, a toliko skoro uvek pokazuje, tako da moram na tajmer. Mada, kome verovati, mozda sam bez razloga onda i kupio ako je njegov tacan.

Pa cenim da zbog padanja magle oko samog ovlaživača je možda veća vlažnost. Testirao sam ga i na pola metra i isto ima razlike,manje ali ima.
Treba ovlaživač ,pogotovo ko ima grejanje i veću tempwraturu u kući i još ako ima malo detre. Mi smo zbog malecke i uzeli prošle zime pošto je teže disala i kašljala ako padne vlažnost ispod 40

Pa cenim da zbog padanja magle oko samog ovlaživača je možda veća vlažnost. Testirao sam ga i na pola metra i isto ima razlike,manje ali ima.
Treba ovlaživač ,pogotovo ko ima grejanje i veću tempwraturu u kući i još ako ima malo detre. Mi smo zbog malecke i uzeli prošle zime pošto je teže disala i kašljala ako padne vlažnost ispod 40
Zbog bebe sam i uzeo iskreno. Ja se za sebe ne bih toliko cimao. A reci mi kako ga podesis nocu? Msm jel ti radi celu noc? Na tajmer? Posto na senzor vrv ne mozes kao ni ja.

Imam Gorenje ovlaživač I njega podesim celu noć da radi do 55% vlažnosti.
A takodje na prečišćivaču 3H mi pokazuje istu vlažnost kao i na ovlaživaču, možda koji stepen gore dole, ali tu su. Udaljeni su nekih 5 metara jedan od drugog.

Imam Gorenje ovlaživač I njega podesim celu noć da radi do 55% vlažnosti.
A takodje na prečišćivaču 3H mi pokazuje istu vlažnost kao i na ovlaživaču, možda koji stepen gore dole, ali tu su. Udaljeni su nekih 5 metara jedan od drugog.
Pa tebi pokazuje manje na meracu sigurno, zato i mozes na senzor da stavis da radi. Kod mene velika razlika u merenju na njjemu i na zidnom meracu vlaznosti.

Zbog bebe sam i uzeo iskreno. Ja se za sebe ne bih toliko cimao. A reci mi kako ga podesis nocu? Msm jel ti radi celu noc? Na tajmer? Posto na senzor vrv ne mozes kao ni ja.
Sada nocu ne radi, posto mi preciscavac radi 24/7 i detektuje cestice od cesmovace pa poludi. Sinoc mi puko balon Rosa vode i sipao sam u ovlazivac i opet se bunio preciscavac ne kao z aobicnu cesmovacu.
Ranije sam namestio raspored tj. prosle godine da radi tipa do 3 ili 4 unutru putem Aplikacije (Saomijev je ovlazivac).
Pre nego sto sam kupio isprobao sam gorenje ovlazivac sa jonizatorom i mogu da kazem da ono bolje radi, nekako mi sveziji vazduh u sobi ja sam ga pustao da radi par sati pre nego da odemo da spavamo, zatvorim vrata od spavace i on radi i akd udjem nekako se osecao svez vazduh ali to sam koristio samo mesec dva kad se malecka rodila krajem 2020.

Sada nocu ne radi, posto mi preciscavac radi 24/7 i detektuje cestice od cesmovace pa poludi. Sinoc mi puko balon Rosa vode i sipao sam u ovlazivac i opet se bunio preciscavac ne kao z aobicnu cesmovacu.
Ranije sam namestio raspored tj. prosle godine da radi tipa do 3 ili 4 unutru putem Aplikacije (Saomijev je ovlazivac).
Pre nego sto sam kupio isprobao sam gorenje ovlazivac sa jonizatorom i mogu da kazem da ono bolje radi, nekako mi sveziji vazduh u sobi ja sam ga pustao da radi par sati pre nego da odemo da spavamo, zatvorim vrata od spavace i on radi i akd udjem nekako se osecao svez vazduh ali to sam koristio samo mesec dva kad se malecka rodila krajem 2020.
Koji preciscivac koristis?
Hvala na iscrpnom odgovoru.

Isto Šaomi 3c, sa Rosom meri do 70 vrednost.
Oba sam kupio jer mi malecka ima problema česte prehlade, spazam.
Prečišćavač sam uzeo zbog potencijalnih alergija(od prašine nema spasa suludo je se rešiti sem možda negde u vr čuku) a ovlaživač jer prosto bolje radi posao od onih posuda na radijatorima i šerpe na kaminu a koštao je oko 6k.

Isto Šaomi 3c, sa Rosom meri do 70 vrednost.
Oba sam kupio jer mi malecka ima problema česte prehlade, spazam.
Prečišćavač sam uzeo zbog potencijalnih alergija(od prašine nema spasa suludo je se rešiti sem možda negde u vr čuku) a ovlaživač jer prosto bolje radi posao od onih posuda na radijatorima i šerpe na kaminu a koštao je oko 6k.
Pa jel ti sada okej sa maleckom? Pitam jer takodje i moja bebica ima problema sa kasljem u toku noci iskljucivo i otezanim disanjem. Kupio sam taj Gorenje ovlazivac, a preciscivac imam neki stari Lupo Marsal sa nekom uv lampom u sebi, sija ljubicasto, mada mislim da je to prestarilo i da ne radi posao kako treba. Screenshot_20230111_222409_Chrome.jpg

Sad je dobra, ali ima 2 godine i pod terapijom je od septembra.
Nasa je tesko disala kad god bi vlaznost pala ispod 40.

Da li sme prokuvana voda, naravno ohladjena u ovlazivac? U uputstvu pise ne sme destilovana. Nerealno da svaka dva dana kupujem 5 litara preciscene vode, kako oni kazu.

Stigao i meni Xiaomi sa Ananasa.
Hvala kolegi @pedja_85 za hint.
Videcemo kako ce bebac da reaguje tj nadam se da ce bar malo prodisati.
Sledeca stavka za kupovinu je preciscavac vazduha.

Mali moduli koji navodno mere razne čestice na tim jeftinijim prečistačima vazduha, ili vlažnost na ovlaživačima su manje više aliexpress krš, i nisu previše pouzdani.

Jedan od veoma korektnih uređaja koji je istovremeno prečistač i ovlaživač, radi potpuno mehanički, ali jako efektno. Nema skupe zamenske filtere, održavanje je jako jednostavno.

A ovu tvrdnju potkrepljuješ...?

Korišćenjem uređaja u prostoru gde žive dve osobe sa hroničnim problemom sa disajnim putevima i alergijama. Zapravo hoću da kažem da ovakvi mehanički uređaji bez nebitnih elektronskih modula rade potpuno isto ili bolje. U ovom slucaju i jedan uređaj ima obe funkcije, i čišćenja i vlaženja.

Poslednja izmena:
Ovaj uređaj nije mehanički... Samo ima malo manje elektronike.
Po kom principu prečišćava vazduh? Vodeni filter?

Ovaj uređaj nije mehanički... Samo ima malo manje elektronike.
Po kom principu prečišćava vazduh? Vodeni filter?
Nema elektronske senzore koji mere vlažnost i čestice, osim za količinu vode u tanku, na to sam mislio naravno, a radi na struju, tako što elektromotor pokreće mehaničke delove. Radi na principu hladnog isparavanja što se tiče uklanjanja prašine, a vlagu održava na 40-60, nema filterr već disk koji se okreće u rezervoaru vode i hladnom ventilacijom skuplja prljavštinu iz vazduha. Nakon određenog perioda rada sa površine vode su tačno može skinuti gušći sloj materijala prikupljenog iz vazduha. Objektivno odličan 2 u 1 uređaj.

Nema HEPA filtraciju i ima mali kapacitet prečišćavanja. Prednost su niski troškovi eksploatacije. Pa ko kako voli.

Ne mora preciznost ovih senzora da bude ne znam kakva. Generalno može da geši i 10 %, ali to ne menja suštinski da li je vazduh zagađen ili ne. Totalno je nebitno da li je izmerena vrednost 150 ili 130... Bitno je da je on detektovao povećane vrednosti i da na automatici sam povećava protok vazduha.

Prokuvavanjem vode možeš da odstranis eventualna mikrobiološka zagađenja-bakterije, ali njih uglavnom u vodi sa česme nema, jer je tretirana hlorom. Sa druge strane, dok voda kuva, ona isparava, i upravo je ono što ispari najčistija voda, a u šerpi ostaje ista količina fizičkih i hemijskih zagađenja (pesak i olovo ne isparavaju), pa dobijamo kontra-efekat, manje vode a isto nečistoće-koncentrat.

Jedno pitanje za korisnike xiaomi ovlazivaca.
Da li je normalno da bude vode u bazi tj onom donjem delu uredjaja?
U uputstvu pise da se brise suvom krpom, sto mi bas i nema logike ako je noramlno da tu bude voda.

Jedno pitanje za korisnike xiaomi ovlazivaca.
Da li je normalno da bude vode u bazi tj onom donjem delu uredjaja?
U uputstvu pise da se brise suvom krpom, sto mi bas i nema logike ako je noramlno da tu bude voda.
Mislim da je normalno da bude nešto vode, ali ako je ona koncentrisana u onom udubljenom delu, gde je guma.
Ako ima dosta vode po celoj bazi, to možda znači da negde curi, kao što se meni desilo...

Stigao mi danas Xiaomi Humidifier..
Pustio ga da radi u sobi u kojoj radim, vlaznost je obicno na 35-40% posto grejanje siba kao ludo. Soba je mala, tipa 13-14kv.
Stavio sam target na 50%, i posle pola sata kad sam pogledao oko sebe nekako se 'zadimila' soba. :D msm nije dim, kontam da je vlaga, ali kao da je magla u sobi.
Je l' ovo normalno? :D

Nazad
Vrh Dno