Šta je novo?

One Plus 12

Idemo BOE!
BBK dominacija u najavi. Ultrasonic FP senzor, 6k mAh baterija, IR blaster, side button kod Oppo i OnePlus modela... Neverovatni telefoni u najavi. Cista perfekcija.

Moze li neko ko ima OP12 duze od par meseci mogao da baci utiske kakva je situacija sa baterijom, podrskom (azurnost apdejtova) i kamerom?
Da li eventualno postoje neki odredjeni problemi sa modelim i da li su reseni?

Trenutno se vagam izmedju Pixel 8 pro i OP12, jer u AT mogu da ih nabavim po relativno slicnoj ceni - OP12 doduse za 50e vise ali 16/512 verziju.
Za sada mi deluje kao najzaokruzeniji telefon ove godine iz gornjeg segmeta, svakako bolji od Piexal po pitajnu baterije, koja je prioritet, potom SW podrska i upotrebljive kamere...
Takodje je upitno hoce li Gugl ispostovati svojih 7 godina update podrske (pitanje koliko ce osakatiti za P8P) tako da mi jos 3 major update-a kod OP12 deluju realnije.

Moze li neko ko ima OP12 duze od par meseci mogao da baci utiske kakva je situacija sa baterijom, podrskom (azurnost apdejtova) i kamerom?

Trenutno se vagam izmedju Pixel 8 pro i OP12, jer u AT mogu da ih nabavim po relativno slicnoj ceni - OP12 doduse za 50e vise ali 16/512 verziju.
Za sada mi deluje kao najzaokruzeniji telefon ove godine iz gornjeg segmeta, svakako bolji od Piexal po pitajnu baterije, koja je prioritet, potom SW podrska i upotrebljive kamere...
Takodje je upitno hoce li Gugl ispostovati svojih 7 godina update podrske (pitanje koliko ce osakatiti za P8P) tako da mi jos 3 major update-a kod OP12 deluju realnije.
Nisam ga imao mnogo dugo, ali Oneplus 12 je vrhunski telefon. Po pitanju baterije i kamera ćeš sigurno biti zadovoljan

Ne vidi se dobro ali meni ovo deluje neubedljivo, kao dizajn nekog mid-range OnePlus modela (npr. OP 13R). Ni OP 12 dizajn mi se ne sviđa nešto preterano, ali sam vremenom prihvatio, i sad mi deluje nekako unikatnije i prestižnije od ovog OP 13.
Ali treba videti kako će stvarno izgledati, možda je ovo neka i dalje ''zamaskirana'' verzija, možda namerno fale neki detalji, da bi iznenadili na premijeri.

gsmarena_002.jpg

Poslednja izmena:

Baterija je super, podrska isto. Kamera je losija od Pixela ali radi posao. :)

Meni se dopada...
1729237490962.jpeg

Nisam direktno poredio, odgledao sam desetine poređenja do sada, baš jer me interesuju i P8 Pro i OP 12.

Glavna OP kamera odlična, ali nikada neće imati automatski/HDR mod kao Pixel. Na dnevnom svetlu su male razlike, čak ima primera gde mi se više sviđa malo prirodniji postprocessing OP kamere (mikro-detalji, boje). U low light uslovima P8 Pro je uglavnom bolji, mada uz malo ručnih podešavanja OP 12 smanjuje tu razliku.

Telefoto kamera - P8 Pro ima bolji zoom (5x) ali je po kvalitetu malo bolja OP 12 kamera, jednostavno koristi veći i bolji senzor. Problem je što meni na telefonu ne treba 3x kamera za portrete, već mi treba bar 5x zoom, za outdoor.

Ultrawide - tu su negde po kvalitetu, ali u lošim svetlosnim uslovima HDR+ na Pixelu može da napravi razliku.

Video snimanje malo bolje kod Pixela, ali dovoljno dobro i na OP 12, prosek flagship klase, svakako dovoljno dobro za bar 90% korisnika.

Prednje kamere nisam ni poredio, nebitne su mi. Ali ovako pojedinačno gledano, obe su upotrebljive, mada HDR+ i tu pravi razliku, posebno u težim svetlosnim uslovima.

Uglavnom, ko nije navikao na HDR+ Pixel kamere i najbrža ažuriranja softvera, OP 12 je malo bolji i kompletniji uređaj, bez neke izražene slabe tačke (osim možda IP65 umesto IP68). Naravno, cena je glavni adut OP 12.

Poslednja izmena:
Za kamere imam utisak, barem iz onog sto sam video na netu, da je vise do optimizacije tj "utilizacije" hw-a i postprocessinga koji G tradicionalno odlicno odradi.
Koliko sam citao i gledao, kod OP12 je odlicno iskoriscen ugradjeni sistem kamera, iako ne "top of the line" koji tradicionalno ide u Pixele, Iphone i Samsung telefone - priblizno 90-95% je tu.
Generalno to ponasanje za P&S i LL performanse, od korisnika fh su me najvise interesovale.

Sto se SW podrske tice interesovalo me je generalno iskustvo sa OP.
Posto trenutno vozim Poco F3 (3. godina) bili su azurni prvih cirka godinu i posle toga krenuli sa razvlacenjem, da bi u poslednjoj godini i nakon A13/UI HyperOS update-a u kojoj je trebalo da idu sa sigurnosnim zakrpama, potpuno zatajili...
Takodje prelazak na novu Android ver. i UI je naravno "tradicionalno" srozalo bateriju za nekih 10-20% (mada sam ista iskustva imao i sa Samsungom pre toga), ali se makar kompenzuje brzim punjenjem. Naravno tu je "Zaomi" zajednica i custom romovi, ali iskreno me mrzi da se cimam.
Interesantno je da bateriju u zvanicnom predstavnistu nisu hteli da menjaju kada sam pitao pre koji mesec, vec su me uputili ka partnerskom servisu koji nije garantovao ako nesto "kvrcne" prilikom zamene.

U principu mi ni Pixelova update podrska ne znaci ako na nedeljnoj/mesecnoj bazi zabrljaju sa half-baked apdejtom koji ce u nekoj meri zeznuti iskustvo sa fonom i korisnike pretvori u beta testere. Barem mi je takvo iskustvo bilo sa Nexus 5-icom i uopste ne kapiram "zilotizam" zajednice i dobijanje azuriranja medju prvima ako isti nisu na nivou.

Hvala u svakom slucaju za sve informacije - kako stvari stoje OP12 deluje kao prvi pik.

Koliko sam citao i gledao, kod OP12 je odlicno iskoriscen ugradjeni sistem kamera, iako ne "top of the line" koji tradicionalno ide u Pixele, Iphone i Samsung telefone - priblizno 90-95% je tu.
Ne bih rekao da senzori i ostatak kamera hardvera zaostaju za Samsung, iP, Pixel konkurencijom:
Glavna kamera: Sony LYT-808 (stacked), jedan od najnovijih i najboljih senzora u klasi, ali ne i najveći (50MP, 1/1.4"). Ali zbog te nove stacked tehnologije ima odlične performanse u LL uslovima.
Ultrawide: 48MP Sony IMX581 1/2.0" sensor with 0.8µm, jedan od najvećih senzora UW kamera modula.
Telephoto: 64MP OmniVision OV64B 1/2.0" sensor with 0.7µm, takođe jedan od najvećih senzora telefoto modula, retki su modeli imaju veće i bolje senzore telefoto modula, npr. Oppo X7 i Vivo X100 Pro/Ultra, ili X200 Pro.

Meni su OP 12 kamere u rangu S24U, samo što naravno postoje razlike u zoom modulima. Ali recimo primarna kamera mi je čak i malo bolja od S24U, zbog malo prirodnijih boja. A generalno kamera setup je bolji od svakog iPhone Pro/Max modela, čak i od serije 16, osim što video snimanje nije baš na tom nivou.

''Problem'' je što je Google davno postavio najviše standarde za point & shoot fotografisanje, i ne postoji kompanija koja nudi toliko dobar HDR+/p&s mod, čak ni Apple. Tako da će svake godine nove Pixel kamere biti otprilike u istoj prednosti u odnosu na konkurenciju, kao što je to sada slučaj.

Bez obzira na to, OP 12 kamera setup je ubedljivo najbolji na nekom OP telefonu do sada (uz OP Open), i ozbiljan korak napred u odnosu na sve prethodne OnePlus modele.

Poslednja izmena:
Da ne pomislis da isterujem mak na konac vezano za kamere, negde naletoh na review gde su pisali in-depth za senzore kamere da se (parafraziracu) "u OP12 nalaze odlicni ali "tier ispod" top of the line senzora kakve imamo u P8p, S24U..." - zbog toga sam napisao tako gore.
Nista lose nisam time mislio, cini mi se da se je o tom LYT-808 modulu bas pisano i za Realme GT6 (NBcheck), koji ga takodje koristi kao main i da ga nisu najbolje iskoristili (softverski optimizovali), jer je jel'te rec o relativno novom modelu na trzistu.
Meni licno slike, barem sudeci po testovima/recenzijama su mi delovale odlicno - mada sam pitao kako se cini (prosecnim) korisnicima ovde na forumu.
Generalno deluje kao zaokruzen paket, jedina "mana" je zakrivljen ekran ciji nisam fan, ali videcu da to resim case-om sa uzdignutim ivicama i verovatno nekom staklenom folijom koja nije e2e.

+edit
Cudno je da malo korisnika ovde na forumu vozi OP12, uzeci u obzir na cenu i ono sto nudi na konkurenciju u klasi...
Mada i 200-300e ispod nije najsrecnija situacija - f6pro, GT6, h200pro manje vise su negde "saseceni", tj mora se ici na kompromis a cena nije mala...

Da ne pomisliš da sad nešto branim OP 12 :D ali stvarno ima ozbiljno dobar kamera hardver, možda i najujednačeniji u toj klasi (Samsung, iP, Honor, Pixel). Glavni senzor je malo manji u odnosu na pomenute, ali je novije tehnologije i stacked, pa to dobrim delom neutrališe razliku.
Moguće da je autor tog teksta mislio da je senzor te primarne kamere inferiorniji zbog manje veličine (1/1.43"), ali je prevideo da se radi o stacked senzoru najnovije generacije.

Uglavnom, OnePlus 12 kamera setup je prvi iz OP koji je stvarno flagship nivo, sve 3 zadnje kamere su ujednačenih kvaliteta i sa velikim senzorima (za današnje standarde).
Ali naravno, Oppo i Vivo su najbolji za sada, i šteta što Oppo zbog svojih Find modela neće dozvoliti da OnePlus dobije trenutno najbolji kamera hardver (po uzoru na X200 Pro), kapiram da će OP 13 imati reciklirane OP 12 kamere, ali videćemo.

A ovde na forumu nema mnogo vlasnika OP 12 iz nekoliko razloga. Telefoni su sve skuplji, problemi sa onim vertikalnim linijama na OLED/AMOLED ekranima nisu retkost, pa će svako pre da kupi Samsung, Honor, Motorolu ili iPhone (sa validnom 2 god. domaćom garancijom) nego OP bez garancije, na KP.
Plus što je ponuda Pixel modela na KP bolja od ponude OnePlus, uz to su Pixeli i malo jeftiniji (u 12/128GB verziji) pa će zbog niže cene, softvera i HDR kamera+ mnogi pre izabrati Pixel 7 Pro ili 8 Pro.

Stvar ukusa naravno. Meni je OP12 po pitanju dizajna perfektan. Savrsen telefon ne postoji, ali na papiru takav bi mogao biti nadolazeci Oppo Find X8 Pro. Savrsenstvo od telefona. Sve sto bi trebalo da ima jedan telefon je tu. IR blaster, side button, jos samo nedostaje led lampica ali toga nema vise nazalost. Perfekcija od telefona u najavi.

Da, jos samo kad bi svi oni imali i globalne verzije. OP 12 sa gcam daje priblizno iste rezultate kao i pixel.
Setio sam se da je op 12 imao problema sa ekranom, dobro je napisao gore kolega.

Koliko vidim još uvek je prisutan kod nekih primeraka problem sa ekranom - uniformisanost i zelene trake...
Pitanje je da li je to pogadjalo samo prve serije...
Znam da sam i ja imao problema sa zelenim trakama na S9+ ali tek kada je istekla garancija Ne znam da li je to onda "feature" zakrivljenih ekrana ili je do QC-a

To je ''feature'' OLED-a/AMOLED-a, nažalost. Svi modeli koje sam pratio imaju taj problem, u manjoj ili većoj meri, čak se dešavalo da su problematičniji Samsung paneli od kineskih, npr. Boe (ovo je bio slučaj kod Sony 1 i 5 MK2, MK3 modela, posebno kod serije 5).

E sad, može da se desi da neki telefon ima taj problem samo u prvoj seriji isporučenih panela. Ali može da se desi da neka serija telefona ima izraženiji problem kod kompakt verzija, npr. kod Pixela 8 Pro se to ne dešava previše često, dok više pogađa manje Pixel 8 modele, jer navodno imau neki propust u unutrašnjoj konstrukciji, pa se dešava da neki deo vremenom malo nagnječi panel i onda eto vertikalnih linija. fkloznica je najviše pisao o tome u Pixel temi.

Sigurno taj rizik postoji i kod OP 12, ali dugo pratim ovaj model, ne bih rekao da se ne radi o nekom masovnom problemu, već po sistemu ''ako se nekome zalomi''. Ne verujem da je išta veća šansa da ima takav problem sa ekranom, u odnosu na Pixel 8 Pro npr.
Generalno OP 12 nema prijavljene masovne QC probleme, ali svakako je bolje da bude pod garancijom, kao i svaki telefon. Više se treba cimati oko glupih zakrivljenih ivica ekrana, jer zbog njih ekran lakše može da se ošteti pri padu u odnosu na ravne ekrane.

Poslednja izmena:
Dodao bih da mislim da je kod mene na S9+ svojevremeno bio problem sa tim green bandingom usled baterije koja se verovatno malo naduva kada se zagreje...
A nije iskljuceno ni usled pritiska u dzepu, iako je imao sam imao staklo kao zastitu... Tada su cesta pojava na tim Samsung ekranima bili i mikro risevi, sto je tek bila igranka jer su neki bili i out of the box.
U svakom slucaju nisam fan zakrivljenih ekrana, previse mana u odnosu na potencijalne prednosti.

Poslednja izmena:
Baš dobar :) treba otvoriti novu temu za njega

Elegantnije deluje od OP 12, ali opet nekako ''mid-range'', kao da je slabija 13R verzija. OP 12 definitivno deluje prepoznatljivije, sa više karaktera.
Ali dobro, specifikacije su top za te pare, tako da će biti odlična kupovina.

Meni je nekako bolje izgledala kružnica sa onim uglovima dodatnim na Oneplus 12, svakako je dobro što je i ove godine u stranu, a ne kao kod većine po sredini. Ako ne zeznu bateriju uzimam ga čim dođe na nekih 750 EUR, brutalan telefon u najavi stvarno...

Ma i 850e je skroz ok cena za ovakav telefon, posebno kada se zna koliko koštaju precenjeni Samsung, Motorola, Xiaomi, Realme, Honor mid-range telefoni u domaćim prodavnicama :D
Ali to u slučaju da postoji validna garancija, a ne ova beskorisna kod KP preprodavaca. A tek treba da se vidi da li će imati neke QC probleme, posebno vezane za displej i one čuvene vertikalne linije.

Ne treba iskljuciti ni realme gt 7 pro. Bice slican kao i OP za pribliznu cenu.

Sto se SW podrske tice interesovalo me je generalno iskustvo sa OP.
Posto trenutno vozim Poco F3 (3. godina) bili su azurni prvih cirka godinu i posle toga krenuli sa razvlacenjem, da bi u poslednjoj godini i nakon A13/UI HyperOS update-a u kojoj je trebalo da idu sa sigurnosnim zakrpama, potpuno zatajili...
Takodje prelazak na novu Android ver. i UI je naravno "tradicionalno" srozalo bateriju za nekih 10-20% (mada sam ista iskustva imao i sa Samsungom pre toga), ali se makar kompenzuje brzim punjenjem. Naravno tu je "Zaomi" zajednica i custom romovi, ali iskreno me mrzi da se cimam.
Иста прича је и код Онеплус, подршка је пристојна само док не изађе следећи модел, један од разлога што сам их прецртао за будуће куповине.

Interesantno je da niko od jucubera ne radi neki review long term generalno za sve popularnije, cak i ako ima neki budu do 6meseci i retko kada pokriju softversku podrsku...

Иста прича је и код Онеплус, подршка је пристојна само док не изађе следећи модел, један од разлога што сам их прецртао за будуће куповине.
Koji OP si poslednji koristio? U poslednje 2 godine bi trebalo da su se svi brendovi uozbiljili sa podrškom, nekada je ista bila 2-3 godine (plus sigurnosne zakrpe) a sada je 4-7 godina, za OP 12 valjda 4 godine plus sigurnosne zakrpe.
4 godine je malo u odnosu na konkurenciju iz klase (koja uglavnom nudi 5-7 godina), kapiram da će sa OP 13 to morati da produže bar na 5 godina. Evo, i Motorola nedavno izbacila mid-range Edge 50 Neo, sa obećanih 5 godina glavnih ažuriranja.
Ne treba iskljuciti ni realme gt 7 pro. Bice slican kao i OP za pribliznu cenu.
Teško da neki Realme može da bude u rangu OP, mislim da bude baš dobar na svim poljima (softver, displej, kamera, zvuk/zvučnici, izrada, baterija). Realme je više alternativa za Xiaomi iz te cenovne klase.

Poslednja izmena:
Realme je "neazvisni" sub-brand kao Poco kod Xiaomija, koji cilja taj neki srednj-gornji srednji segment.
Tesko da ce vlasnicka kompanija dozvoliti svojoj diviziji da im otme veci deo kolaca prodaje, odnosno potkopa svoj flagship model.
Kao i svi drugi izbaci poneki model koji malo odskace svojom vrednoscu, kako bi se probili na trzistu i posle su jasno segmentisani.

Primera radi gledao sam i ka Poco F6pro odnosno Realme GT6 (12/512gb verzije za 500-600e) - verovatno bih izabrao 14t ili pak Honor 200pro u tom "srednjem"(?!) cenovnom rangu do 650e (AT) - a kada pogledam opet "za dodatne 2 zelene" tj 780-850e mogu da biram izmedju Pixel 8pro i OP12...
Poco sa svojom F linijom stagnira vec 2 generacije i mene kao korisnika F3 ne "motivise" ka kupovini - ponude solidan displej i procesor, ostatak je prosecan jer je prevashodno "gaming telefon".

Trziste je nazalost jasno segmentisano i sumnjam da cemo dobiti neke "flagship killere"...
Mada kada pogledam S24ultra i P9pro XL za 1400+ evra, OP12 za 780-850e to jeste.
Iako je to cena po kojoj max treba da kostaju flagshipi, jer primera radi za 1300-1400e mogu odlican gaming laptop da pazarim - dovoljno jasno koliko su cene postale sumanute.

Poslednja izmena:
Vrh Dno