Šta je novo?

One Plus 12

Имао сам пар модела од ОП2 2015 до ОП Норд 2020. Увек су каскали са подршком, мада су у једном периоду имали јако добре и повољне моделе, уз Oxygen који је и поред кашњења са ажурирањем био упегланији од осталих Андроида. Мало им значи вишегодишња подршка ако је килава и непоуздана.

Типична ОП дискусија о новој верзији:

Poslednja izmena:
Ok, ali ipak je to sada već ''bajat uzorak'', plus je Nord mid-range telefon od pre 4 godine.
Treba proveriti kakva je brzina podrške OP 11 i OP 12 modela, tu bi trebalo da je bolja situacija nego pre. Nisam pratio, mislio sam da se podrazumeva da je sve to brže i ažurnije, u skladu sa novom apdejt politikom Gugla i većine brendova.

Poslednja izmena:
Nije problem da update kasni mesec-dva samo ako su isti regularni i bez vecih bagova... Cak i prelazak na sledecu iteraciju Android verzije ako potraje nesto vise.
Problem je, kao sto sam naveo i sto je @mitar1982 spomenuo, ako krenu da kilave ili odustanu sa izlaskom novog modela.
Zato i pitam kakav im je track record do sada.

To se podrazumeva, najbitnije je dobiti 100% stabilan softver, ne mora da bude najbrže ažuriranje u klasi.

Ali isto tako nije realno suditi o ažurnosti OP 2023/2024 flagship telefona, na osnovu 5-10 godina starih uređaja i tadašnje loše politike kompanije, ili mid-range telefona od pre 4 godine.

Neka me neko ispravi, ali guglanjem sam došao do podataka da će OP 12 biti među prvim flagship telefonima koji će dobiti Android 15. A OP 11 je navodno dobio Android 14 u novembru prošle godine?
Da odustanu od ažuriranja vodećeg telefona, to ne znam koliko je realno, jer su obećali 4 velika ažuriranja za OP 12, i svaki prekršaj u tom smislu bi ih skupo koštao kod korisnika. Nismo više u 2015. godini, pa da to može da prođe (kao što su tada ponekad radili Samsung, htc, LG, Sony, OP i ostali).

Stoji.
Ostaje samo da se vidi kako ce se ponasati nakon izlaska 13ice...
Meni se ne zuri, sacekacu BF ili ponudu za katolicke praznike - svakako mi je OP12 prvi pik sem ako P8P ne naleti na nekoj ponudi drasticno nize od sadasnje cene.

Poslednja izmena:
ChatGPT odgovor: The stable Android 15 update for the OnePlus 12, which will be part of OxygenOS 15, is set to be released on October 24, 2024. OnePlus 12 will be among the first devices to receive the update, followed by other models. Initially, the update might be available in beta form for early adopters and developers, with a broader rollout to follow in the coming months (Tech Radar)

Ovo je već realniji scenario.

Malo bezlicno deluje posle OP 12, elegantnije ali nekako mid-range prazno. Ovo kamera ostrvo mi je nekako čudno, kao da su kamera moduli zbijeni, sa mnogo praznog prostora okolo.

Poslednja izmena:
Ima li neko 12R, dobar li je to telefon, recenzije koje sam odgledao i isčitao sve ide u prilog da je odlična kupovina. Samo gde ga kupiti. trojicu prodavaca sa kp sam kontaktirao koji ih prodaju ali ih nemaju na lageru pravdaju se slaba potražnja pa ako neko poruči da ga tek naruče iz nemačke. Zna li neko nekog pouzdanog prodavca da vidim snjim šta će reći.
Naviko sam se na OxigenOS i nebih da menjam ali ako moram biće S24 fe.

Ima li neko 12R, dobar li je to telefon, recenzije koje sam odgledao i isčitao sve ide u prilog da je odlična kupovina. Samo gde ga kupiti. trojicu prodavaca sa kp sam kontaktirao koji ih prodaju ali ih nemaju na lageru pravdaju se slaba potražnja pa ako neko poruči da ga tek naruče iz nemačke. Zna li neko nekog pouzdanog prodavca da vidim snjim šta će reći.
Ja sam bas juce imao prilike da drzim 12r i P8pro u rukama, S24 liniju, kao i Xiaomi 14 i 14ultra (i 13t pro), tj. na kratko "ispipao" modele u Cyberportu.

12r ne ostavlja utisak kao Pixel i Samsung po pitanju izrade ali je u nivou Xiaomi telefona, verovatno zbog te matirane pozadine.
Dodao bih da kod 13T pro nisam mogao da provalim da li je ram alu ili plastika, ali pozadinsko staklo mi nekako "plasticno" deluje kod Xiaomi 14 recimo.. 14Ultra necu ni da komentarisem, ogavno mi je dizajn pozadine i onog modula.
P8pro mi je delovao prilicno premium u ruci, zatim s24ultra, cak bih i S24fe stavio iznad 12r... Xiaomi 14 i OP12r su tu negde, ta pozadina deluje malo "jeftino" kod oba ali su generalno skroz odlicno sklopljeni telefoni... OP je imao fabricku foliju, bas sam probao po ivicama da trigerujem i nisam uspeo.
Btw izuzetno je tanak telefon, ne znam da li je OP12 takav - odmah su mi se prividjali mikro risevi i deformacija rama od nosenja u dzepu i malog veceg pritiska. Po dizajnu vrlo slican s9+ koji sam imao

Sto se odziva tice Pixel mi je delovao najbrze, verovatno zbog klot androida, uopste ne bih rekao da je od svih izlozenih imao najlosiji cipset...
Za divno cudo Xiaomi sa novim Dimensity cipovima uopste nisu losi. Ali sam primetio da se Pixel zagrejao prilikom koriscenja, dok kod ostalih nisam... feature ili bug?
12r sa 8gen2 nije stucao, sve je fluidno (primecuje se brze od trenutnog F3) ali "snappy" kao ostali - zaboravio sam da pogledam da li je na 60 ili 120hz cekiran ekran (mozda je i zbog toga)
OS je interesantan, malo me asocira Xiaomi HyperOS (na F3) zbog sarenolikosti, ali generalno ima dosta customizacije...
Morao bih malo duze da koristim kako bih stekao bolji utisak... Generalno bih ka necemu drugom sto me ne asocira na trenutni Xiaomi UI, tako da mi se i tu za sada klot Android vise dopao.

Steta je sto nije nigde imao OP12 izlozen,barem u vecim lancima, moracu malo vise da prosvrljam po manjim jer bih zeleo da ga isprobam na 10ak minuta uzivo.

+edit
I da dodam, nikako ispod 6.7" ne bih isao sa novim fonom.
Upropastise Pixel 9pro sto makar nisu u toj velicini ponudili, a da je makar obican 9 isao u 6.5"... 6.3" zaista deluje kompaktno i malo, pre svega usko, tako da ni 6.7 varijante uopste nisu glomazni telefoni. (kazem kao neko ko nosi velicinu 10 rukavica recimo)

Poslednja izmena:
Uz novi snap trebalo bi da budu veca unapredjenja po pitanju slika, bez obzira na sociva, za video nema potrebe nista da se pise.

^ Fino ovo deluje. Nadam se samo da domaći preprodavci neće bataliti nabavku OP 12, kada počne prodaja OP 13. Ovaj 13 mi za sada ne deluje dovoljno bolje, da bi opravdao razliku u ceni.
https://www.gsmarena.com/oneplus_un...15_first_beta_coming_very_soon-news-65058.php

OP 12 već sada ima baš povoljnu cenu u oglasima, a kapiram da će po izlasku OP 13 cena biti i 50e niža.
Top telefon za te pare, samo teško mogu da prihvatim nedostatak IP68, ali izgleda da ću morati.

ChatGPT: The OnePlus 12 has an official IP65 rating, which means it's protected from dust and low-pressure water jets. However, it does not have an IP68 certification for full waterproofing. Some speculate that OnePlus may have designed the phone to handle more than it advertises but opted not to pay for the higher certification, possibly to keep costs down. While there is no confirmation that it secretly meets IP68 standards, it's always best to treat it as IP65 for safety

Poslednja izmena:
Clickbait, ali skoro sve info. o OP 13 u jednom videu:

@11:00 👌 :D

Poslednja izmena:
Ima burazer 12r, uzeo ga na leto.
Puni ga do 80%, 5-6h je sot.
Radi fino, jos kad stigne ovaj Oxygen15,
bice top.
Mora maskica, magnet za otiske je pozadi.

Prilozi

• IMG_7475.jpeg
    IMG_7475.jpeg
    138.6 KB · Pregleda: 62
  • IMG_7474.jpeg
    IMG_7474.jpeg
    140 KB · Pregleda: 62
Na mom crnom ne ostaju otisci, ali je baš klizav, zato sam stavio foliju i super izgleda, ne kliže se i baš lepo leži u ruci.

Prilozi

• 20241025_123602.jpg
    20241025_123602.jpg
    101.1 KB · Pregleda: 53
  • 20241025_123607.jpg
    20241025_123607.jpg
    103.9 KB · Pregleda: 51
This new OnePlus 13 feature could set course for the future of iPhone and Galaxy

The OnePlus 13 will allow different sections of the screen to be rendered at different speeds, meaning that some elements might be rendered at the full 120Hz, while other static ones could go as low as 1Hz.
Imagine you're watching a YouTube video and reading the comments below it. The OnePlus 13's display will refresh the video clip at its native frame rate, while the comments below will get rendered at a significantly lower refresh rate, saving power but still giving you the same user experience you'd expect.
The energy-saving implications of this are enormous. Battery life is pretty good on most flagship devices these days, but with such display tech, we can probably expect big gains in potential battery life, which is always an absolute win for regular users.

Gledam ovaj manji Xiaomi 15.. prava šteta što OnePlus nema takav flagship u ponudi. Mislim pre svega na dimenzije, ne treba svima fablet kao OP 12/OP 13. A Xiaomi 15 će verovatno opet imati kilavu kontrolu kvaliteta, a i softver im je uvek rizičan.

Kakav je autofokus na OP 12 kad se slikaju predmeti i ljudi u pokretu ?

Možda je bolji od Samsunga na tom polju, ali ne očekuj čuda.
OP 13 navodno ima dobar burst mod, sad ne znam da li će to dobiti i OP 12 sa Android 15 ažuriranjem.

Nazad
Vrh Dno