Šta je novo?

Oficijelni Socket AM2 tred

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ovaj AMD-ov roadmap je nista drugo nego potpisivanje KAPITULACIJE!

mcekovic je napisao(la):
Pa ovaj AMD-ov roadmap je nista drugo nego potpisivanje KAPITULACIJE!

Ma da,prsli su :d.Not 🙂

e se razumemo nesto ... amd nece da prsne tako lako... ipak amd drzi 20-30 posto trzista sto je veoma puno.. a da ne govorim o flash memorijama i ostalim stvarima koje rade... ja sam uvek pricao kako je intel bolji a imao od amd 486 pa sve do semprona koji imam sad...

Pa nije Intel uvek bio bolji od AMD-a i bas zato je AMD uspeo da osvoji 20-30 % trzista. Usput, flash memorije su im bile veliki finansijski promasaj i prestali su da ih rade, preorijentisali su se samo na procesore.

AMD vec odavno ne radi Flash memorije!

A sto se tice pucanja, gledao sma po Netu, isporuke Conroe se ocekuju za pocetak septembra i nikako ne treba zaboraviti da ce do kraja godine Conroe zauzimati svega 25% Intelovog portfolija. Ukoliko AMD odradi jos jednu secu cena kada pocen da izbacuje Rev. G modele (a hoce sigurno), ostaje i dalje prilicno konkurentan u borbi sa Pentiumom D.

Ono sto je trenutno glavni AMD-ov problem nije Core2 nego visoke cene X2 procesora u odnosu na Pentium D. PD kosta prakticno kao A64 3500+, sto nema bas mnogo smisla.

drfedja je napisao(la):
Ono sto je trenutno glavni AMD-ov problem nije Core2 nego visoke cene X2 procesora u odnosu na Pentium D. PD kosta prakticno kao A64 3500+, sto nema bas mnogo smisla.
PD kosta isto koliko i P 631! Ni to nema smisla!

AMD-u definitivno treba 65nm+300mm omasovljenje proizvodnje, jer ce to stvoriti uslove za upustanje u cenovni rat koji je Intel poveo!

Ser_Zile je napisao(la):
a to ce se desiti za pola godine ili vise :S:
Pa da, Brisbane izlazi u Decembru...
BTW, evo jos malo oko cene:

Obzirom da je AMD izbacio iz portfolija 1MB L2 X2-ke, jasno je da su znacajno ustedeli na procesorima.

Ako se uzme u obzir velicina Toledo jezgra (DC 1MB L2) u 90nm:

Moze se pretpostaviti da ce Brisbane (512KB L2) biti duplo (a mozda i malo vise) manji u 65nm. Jos kad se na sve nakalemi chinjenica da ce se izradjivati na 300mm waferima, koji se u odnosu na 200mm wafere drasticno razlikuju:

Onda se lako dolazi do zakljucka, da AMD ima dosta mesta za obaranje cena X2-kama! A cena ce biti kljucni faktor prezivljavanja do izlaska K8L!

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Medjutim, to je izgleda posledica loseg dizajna i exclusive cache arhitekture....
Evo sta kazu na Acesu:

Nije sve sto pise na Ace's tacno. Ovog lika su zasuli lepi reply-ovi posto je lupio 🙂

Mnogi zaboravljaju da je nekada jedini vid viseprocesorskog sistema bio multi-socket i da je tada L2 cache morao biti odvojen i to nikome nije smetalo. Tako da se ne moze reci da je odvojeni L2 mana, vec samo da je deljeni kes prednost. Shared L2 je sarvseno resenje za dual-core. Jedini problem kod takve konfiguracije je skaliranje na vise od 2 jezgra. Mehanizam za deljenje L2 kesa na 4 jezgra nikako nije lako napraviti. Zaista me zanima kako ce kes biti resen na Intelovom quad-core (ne Conroe MCM). Hoce biti L2 deljen na 4 jezgra, L2 deljen na 2x2, L3 kes ili nesto cetvrto. Sta god da naprave, sigurno ce biti odlicno prilagonjeno Intelovoj mikroarhitekturu, jer ono sto odgovara AMD-u, ne mora da odgovara Intelu i obrnuto. Shared cache odlicno stoji Core-u:
- moze da iskoristi veci kes u single-thread
- data sharing je jako brz
- nije potreban posrednik za data sharing (kao x-bar na K8)
- odlicno ako thredovi koriste razlicite kolicine L2
Ako ovo uspesno prilagode za quad-core, imace odlicnu cache hijerarhiju.

AMD quad-core kes hijerhija je poznata - private L2 + shared L3. Ovo je odlicno za AMD-ovu mikroarhitekturu jer:
- K8-ici ne odgovara veci latency deljenog L2
- nemaju koristi od veceg L2 za single thread
- ne moraju da prave arbiter za deljenje L2
- L3 je povezan na X-bar tako da su na najlaksi nacin dodali jos jedan nivo kesa
- L3 kes ce kontrolisati posebni algoritmi (tako da nije bas ni exlusive, ni inclusive) sa ciljem poboljsanog cache coherency-a u multi-socket sistemima

Ima nekih nagovestaja da ce post-K8L biti jos nekih promena kesa (128kb 4-way L1-I i 128kb 2-way L1-D).

Nedjo je napisao(la):
Moze se pretpostaviti da ce Brisbane (512KB L2) biti duplo (a mozda i malo vise) manji u 65nm. Jos kad se na sve nakalemi chinjenica da ce se izradjivati na 300mm waferima, koji se u odnosu na 200mm wafere drasticno razlikuju:

Po svemu sudeci, Brisbane ce sa novim guscim cache celijama biti manji od Venice-a.

Po svemu sudeci sledece godine ce moci da ukinu brand FX, jer ce im najbrzi 65nm chip raditi na 2.8 ghz na kraju treceg kvartala 2007. Ovi u 90nm ce se grejati kao prescott-i.
Nadam se da ce 65nm X2 zaista biti jeftin.

Izgleda nista od K8L sve do pocetka 2008. To su jako lose vesti iz AMD-a.
K8L ce definitivno biti AM3 kompatibilan i naravno, kompatibilan sa AM2 plocama, sto je dobro.

Evo jos malo informacija o Brisbaneu:

2035_large_amd_65nm_updates.jpg

Pa tu nema nista novo osim sto su izgleda omogucili polovicne multiplikatore i delioce za memoriju. Klasican die-shrink. Mozda cemo krajem godine ili pocetkom
2007. gledati u masinama nove 65nm AMD-ove. Usput, u 90nm najavljuju FX64 za kraj godine. Jedino ne znam kako ce se suprotstaviti Core2 Duo x6800 koji ce biti jedno tri puta jeftiniji, s' obzirom da reversibilni hyperthreading ne postoji.....http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=32885 :d

Plasim se da ce 2007. godina biti godina teskih gubitaka za AMD, a i 2008. je diskutabilna uzimajuci u obzir da Intel prelazi na 45nm. Racunaj da je AMD bar godinu dana u zaostatku u prelasku na novi proces. Da bi imali korak sa njima, moraju da imaju dovoljno dobru mikroarhitekturu. Ovog puta mislim da ce im biti gore nego u doba Northwood-a i Palomina i prvih TBredova A. Mozda se izvuku malo na server trzistu, ali bice vrlo vrlo cupavo sa desktopima i mobile procesorima.

Poslednja izmena:
Cek, oni grade fabriku, a ti se bojis da se da budu u teskim gubitcima ? Hmmmm 🙂

Mislim da u ovom trenutku ima suvise "IF" mogucnosti i za Intel i za AMD, a predvidjati 'teske gubitke' deluje pomalo neozbiljno. Intelu su predvidjali sve i svasta kada su tresnuli 3 i kusur milijarde $ za presscott i silovanje netburst-a, pa su eto zivi i zdravi.

Poslednja izmena:
e moj algoritam za amd je mnogo jednostavan i izgleda ovako...

proces A:
IF prodato >= sve_sto_se_napravi * 0.9 then status=SVE_JE_OK
else pojeftini_procesore()

proces B:
pravi_procesore(prodato)

proces C:
dizajniraj_nove_porcesore(intelove_performanse()*1.2)

🙂 🙂 🙂

Poslednja izmena:
trebalo bi gore u else ubaciti status=OPREZ_UPREGNI_MARKETING
:d :d :d

milanbb je napisao(la):
Cek, oni grade fabriku, a ti se bojis da se da budu u teskim gubitcima ? Hmmmm 🙂

Mislim da u ovom trenutku ima suvise "IF" mogucnosti i za Intel i za AMD, a predvidjati 'teske gubitke' deluje pomalo neozbiljno. Intelu su predvidjali sve i svasta kada su tresnuli 3 i kusur milijarde $ za presscott i silovanje netburst-a, pa su eto zivi i zdravi.
Pa Intel lezi na gomili para velicine 6.8 milijarde $ i ima profit oko 23%, kod AMD-a je to malo drugacije. Intel je sebi mogao da dozvoli Itanium, Preshot i kojekakve budalastine, AMD ne sme sebi da dozvoljava greske. Nisam rekao da ce sad AMD propasti. Daleko od toga, ali kazem da im nece biti lako u narednom periodu, s' obzirom da su im procesori skupi, a nece biti mnogo jeftiniji i da ce sasvim izvesno biti losiji od konkurentskih.
Cika Fuad kaze da K8L ipak nece kasniti do 2008 godine.

http://theinquirer.net/default.aspx?article=32948

Poslednja izmena:
Mislim da sve kompanije sa tako uzasnim odnosom ulaganja/razvoja/zarade svaki dan na trzistu dozivljavaju kao tezak. Zato sluze razni marketing strucnjaci, konsultanti i ostali... da im se ne desi Itanium 😉 Verujem da je AMD odlicno upoznat sa nadolazecim Intel procesorima i da su se makar zakopali u bunkere da pregrme do K8L bez velikih gubitaka.

Zabunu unosi cinjenica da pod K8L-om vecina ljudi podrazumeva desktop procesor. To je mozda greska i uzrok nedoumica oko izlaska K8L jezgra.
Cinjenica je da je AMD najavio QC procesor za prvi kvartal 2007. Takodje je cinjenica da je AMD-u od krucijalne vaznosti serversko trziste. Pa uspeh Opterona im je realno i omogucio zidanje FAB36. Oni su maksimalno fokusirani na serversko trziste, jer na njemu su margine najvise.
Vrlo je izvesno da ce se K8L prvo naci u Opteronima, a tek krajem 2007 u Athlonima.

Bilo kako bilo, K8L ce sigurno biti i u Opteronima i u Athlonima. Najvervoatnije je da ce biti situacija slicna kao u doba izlaska K8. April 2003. je obelezio izlazak prvih Opterona 140, 142 i 144, kao i 240 242 i 244, a zatim nesto kasnije i 246 @2.0 ghz koji je potukao P4 NW i Xeone bazirane na Gallatin jezgru.
Od tada pa do sada AMD je u prednosti, narocito zahvaljujuci efikasnijoj arhitekturi i sjajnoj platformi.

Poslednja izmena:
Ne toliko vezano za temu, ali mi se ucinilo zanimljivo da je AMD sa A64 (K8) prvo predstavio serverske procesore, zatim desktop, pa mobile. Dok je Intel prvo predstavio mobile, cekamo desktop, pa onda tek treba da dodju server-edition procesori 🙂.

Ja se cudima nemogu na cudit koliko je ovaj Intel Core Hype uzeo zamaha....

Digitimes kao i poneki drugi izvjestaci branze prepricavaju staro !

"No AMD K8L processors until 2008, say sources"

Svima je poznato da je AMD tokom Analyst Day'a izjavio da ce start sa DDR3 memorijom na Sockelu AM3 kasniti vjerovatno ce biti to kraj 2007dme ili pocetak 2008 prica je bila i opet ponavljam o K8L na AM3 platformi uopste niko ne pominje K8L na AM2 ..... 🙂 Zato stay cool ...........

Treba praviti razliku izmedju izrade nove revizije postojece K8 arhitekture i adaptacije iste na novi Sockel .....

Poslednja izmena:
Pa za K8L je najavljena podrska za DDR3 memoriju, sto naravno ne znaci da ce u isto vreme izaci DDR3 i K8L. :d
Jedino je pitanje, ako je K8L revH, ako je potrebna intervencija zbog DDR3 memorije, onda AM3 K8L nece biti revH. 😀
Ili ce pak kasniti DDR3 standard. U svakom slucaju K8L ce moci da se ubode u AM2 plocu.

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Pa za K8L je najavljena podrska za DDR3 memoriju, sto naravno ne znaci da ce u isto vreme izaci DDR3 i K8L. :d
Jedino je pitanje, ako je K8L revH, ako je potrebna intervencija zbog DDR3 memorije, onda AM3 K8L nece biti revH. 😀
Ili ce pak kasniti DDR3 standard. U svakom slucaju K8L ce moci da se ubode u AM2 plocu.
Ovih 8 GB/s koje X2 rev. F postize sa DDR2-800 memorijom ce biti sasvim dovoljni K8L-u. Naravno, fenomenalno je sto ce oni koji to budu zeleli moci taj isti procesor da ubodu u AM3 plocu i upare ga sa DDR3 memorijom. Ako se pri tome dobije znacajnije ubrzanje, to ce biti snazan impuls za rapidno rasprostranjivanje DDR3 memare.

Pa za quad core K8L ce biti preporucljivo imati DDR3 memoriju i veliki bandwidth.
Za dual core ce DDR2 800 biti puna kapa i taj bandwidth ce intel sa svojim FSB-om moci samo da sanja.

Evo sada najavljuju kasnjenje K8L-a za desktop.
Zar ovo kasnjenje nece satrti AMD na desktop trzistu? Skoro godinu i po dana, ako racunamo od septembra do pocetka 2008. , AMD treba da se takmici sa Core 2 familijom. Ne znam koliko AM2 moze da se u bilo kom segmentu takmici sa Core 2 procesorima? Da li ovo znaci da ce ipak AMD prodavati AM2 dzab-dzabe?
Ova situacija mi je mnogo drasticnija nego kada je bio P4 Northwood i tadasnji K7 procesori u smislu da su Core 2 procesori mnogo superiorniji od K8 nego Northwood od K7

Zekaleon je napisao(la):
Zar ovo kasnjenje nece satrti AMD na desktop trzistu? Skoro godinu i po dana, ako racunamo od septembra do pocetka 2008. , AMD treba da se takmici sa Core 2 familijom. Ne znam koliko AM2 moze da se u bilo kom segmentu takmici sa Core 2 procesorima? Da li ovo znaci da ce ipak AMD prodavati AM2 dzab-dzabe?
Ova situacija mi je mnogo drasticnija nego kada je bio P4 Northwood i tadasnji K7 procesori u smislu da su Core 2 procesori mnogo superiorniji od K8 nego Northwood od K7

Sobzirom da je AMD vec u Aprilu izbacio Server resenja Opterona 256 i 856 na taktovima od 3.0 GHz ocekujem pocetkom godine jos vece taktove na 65nm proizvodnom procesu u Desktop segmentu sledeca kontra mjera Core arhitekturi bice snizenje cijena za dalje ce mo da vidimo .....

Koliko ce se pocetkom 2007dme govoriti o superiornosti Intel'a je veliko pitanje...

Zekaleon je napisao(la):

Sta to znaci :"Ne znam koliko AM2 moze da se u bilo kom segmentu takmici sa Core 2 procesorima? Da li ovo znaci da ce ipak AMD prodavati AM2 dzab-dzabe?
Am2 je podnozje a ne procesor.Za AM2 ce izaci nove revizije posle RevF.Znaci neprecizna "tvrdnja"

Takodje,sta to znaci :"Core2 je daleko superiorniji od K8"?
15% u proseku nije daleko superiorno(naravno negde je vise od 25% ,a negde nije ni malo po do sada dostupnim testovima).

Takodje AMD je mnogo spremniji za "price war" sa intelom nego sto je bio pre 3-4 godine.Pa tada AMD nije ni imao server trziste,a danas mu je to zlatna koka.
65nm dolazi krajem godine(bas na vreme kad Core2 pocinje da "zauzima" veci deo proizvodnje u intel-u).
Na kraju da dodam da je AMD ostvario rast od 52% u odnosu na isti period prosle godine,a pad od 9% u odnosu na prosli kvartal(intel je "pao" 10% u istom poredjenju).Znaci AMD ne gubi marketshare(za sada).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno