Šta je novo?

Oficijelni Socket AM2 tred

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

monteboy

Slavan
Učlanjen(a)
26.07.2004
Poena
410
http://www.msi-computer.nl/perscentrum/persbericht/persbericht_K9N_SLI_Platinum/

1.jpg

Obratite paznju na dvije stvari na pasivno hladjeni NForce Chip -> konacno !!!!
Kao i na leziste za Bateriju (vertikalni polozaj)
* IDE polako izumire -> samo jedan prikljucak

Poslednja izmena:
Lepo, lepo, blizi nam se AM2 :banana:

Dve stvari:
1. nije mi jasan razlog "uspravljanja" baterije, kad na ploci jos uvek ima mesta. jedino ako je predvidjeno da se vadi samo cupanjem, bez alata, onda pozdravljam
2. ne svidja mi se bas kako su pozicionirali SATA konektore na plocu, em su preblizu jedan drugog (cak 6!) em su blizu ivice ploce, pa u nekim tesnijim kucistim moze biti problema jer postoji sansa da udaraju u same HD-ove

Sve u svemu, jeeeej, AM2 here I come :cigar:

Dobro je vise......hvala bogu....

Jos samo da mi je videti kakva je u radu,pa da svi budemo srecni,na oko je ko bombonica,ali meni je vaznije koliko je jaka,a ne lepa:d

Poslednja izmena:
monteboy je napisao(la):
* IDE polako izumire -> samo jedan prikljucak

Zar stvarno mislis da je bas sada i to bas sa ovim plocama neko tako odlucio? Neko drugi je mnogo ranije shvatio da je vreme da se IDE pezionise, pa je npr. moja pretposlednja ploca, inace kupljena jos krajem 2004, imala samo jedan IDE. U stvari ono sto me interesuje je da li ce i kada proizvodjaci optike da se trgnu iz letargije...

I hajde da sada budem jos malo "zlobna", kada sam vam vec "zagadila" thread: Sta to ocekujete od novog socketa i sto se toliko :trust: radujete? Nisam imala vremena da poslednjih nedelja pratim "AM2 sagu", ali ono sto je moglo da se vidi pre par nedelja nije, nazalost, bilo ohrabrujuce. Pored toga, po mom misljenju, najbolje bi bilo da je neko pre dvadeset godina bio toliko vidovit i inventivan, pa da je odradio posao da jedno podnozje moze da koristi beskonacno dugo - samim tim zamene, bilo kog socketa, me uopste ne raduju.

Slazem se sa SoSo,bas sam ja to hteo da kazem,mislim ono cemu radovanje???
Ajd nek mi neko objasni? Menjanje memorije,ploce,procesora... pa to ce izaci preko 150e svakoga,zasto mi to treba.
Bolje je ostati na ovom 939 socketu nego prelaziti sa konja na magarca.

AM2 ce izgleda doneti veoma malo ubrzanje u odnosu na S939, tako da vlasnici S939 platforme uopshte nemaju neke realne potrebe za prelazak na novi socket.

SoSo je napisao(la):
Zar stvarno mislis da je bas sada i to bas sa ovim plocama neko tako odlucio? Neko drugi je mnogo ranije shvatio da je vreme da se IDE pezionise, pa je npr. moja pretposlednja ploca, inace kupljena jos krajem 2004, imala samo jedan IDE. U stvari ono sto me interesuje je da li ce i kada proizvodjaci optike da se trgnu iz letargije...

Pa dobro nije sad toliko bitno da li je to neko ranije shvatio bitno je da se na novim modelima to i sprovede.sobzirom da Intel za svaki *ebeni CPU izbaci i novi chipset nije ni cudo da proizvodjaci ploca i sa inovacijama ne cekaju.

I hajde da sada budem jos malo "zlobna", kada sam vam vec "zagadila" thread: Sta to ocekujete od novog socketa i sto se toliko :trust: radujete? Nisam imala vremena da poslednjih nedelja pratim "AM2 sagu", ali ono sto je moglo da se vidi pre par nedelja nije, nazalost, bilo ohrabrujuce. Pored toga, po mom misljenju, najbolje bi bilo da je neko pre dvadeset godina bio toliko vidovit i inventivan, pa da je odradio posao da jedno podnozje moze da koristi beskonacno dugo - samim tim zamene, bilo kog socketa, me uopste ne raduju.

Kako volim kad si zlobna ..... :-devil-:

Pa isto toliko ocekujemo u performansama koliko je i Intel imao kad je presao na DDR2. Znaci skoro nikakav dobit na pocetku mozda cak i losije vrijednosti zbog usavrsenijih DDR1 memorija kad govorimo o OC-konfiguracijama.
Mene trenutno ovo uopste posebno ne dotice niti se posebno radujem , AMD je uhvatio korak i presao na DDR2 nista vise.Trziste treba da pokaze u unapredjenju latencija DDR2 Memorije koliko ce efektivno biti i dobit na AMD sistemima u neko buduce vijeme. Ubijedjen sam da ce komunikacija sa memorijom kao i do sada na DDR1 od strane buducih AMD procesora u DDR2 segmentu biti bolja od Intel sistema tako da ne sumnjam da ce ovaj korak prelazka na DDR2 biti u neko dogledno vrijeme i isplatljiviji i efikasniji nego sto sada za tebe izgleda.

Poslednja izmena:
Pa, dobitak od brze memorije ce biti vidljiviji sa povecanjem radnog takta procesora. Na taktovima od 2.4 ghz nece se videti nikakav znacajan dobitak u performansama u odnosu na DDR1-400. Takodje, mislim da je vreme da AMD uskoro "prosiri" svoje procesore, pa ce samim tim biti i veceg dobitka od brze memorije. Prvo sto bi morali da urade je da implementiraju brzi cache i povecaju troughput samog jezgra. Integrisani DDR2 memorijski kontroler ce biti prava stvar isto kao sto je to bio ovaj u S939 procesorima.

Ono što bi kod Socket AM2 ležišta trebalo da valja su Semproni. U odnosu na sadašnje Semprone će biti pojačani za dvokanalni memorijski kontroler, a biće omogućen i kasniji apgrejd sistema bez promene ploče, kupovinom dvojezgarnog procesora. Ako jedan takav Sempron na oko 2 GHz i sa 256 KB L2 keša ne bude koštao više od 100 evra (što može da se desi ako Intel pričepi AMD cenama) eto razloga da ljudi konačno zamene svoje Bartone.

drfedja je napisao(la):
Pa, dobitak od brze memorije ce biti vidljiviji sa povecanjem radnog takta procesora. Na taktovima od 2.4 ghz nece se videti nikakav znacajan dobitak u performansama u odnosu na DDR1-400. Takodje, mislim da je vreme da AMD uskoro "prosiri" svoje procesore, pa ce samim tim biti i veceg dobitka od brze memorije. Prvo sto bi morali da urade je da implementiraju brzi cache i povecaju troughput samog jezgra. Integrisani DDR2 memorijski kontroler ce biti prava stvar isto kao sto je to bio ovaj u S939 procesorima.

Jos kad bi rijeshili cold bug problematiku :wall: :wall: :wall:

Ljudi ociledno ne kontaju da ovo nije platforma za upgrade! U krajnjoj liniji stari procesori se ne mogu zabosti u nove ploce i obratno, tako da o nekom upgradeu ne vredi ni razmisljati...

Ko ima dobru S939 platformu opremljenu sa DC procesorom i dobrom DDR1 memarom (pozeljno u kolicinama od 2 GB), zaista nema razloga mnogo da se tangira oko AM2. DDR2 inicijalno ni Intelu nije doneo nikakvo ubrzanje u odnosu na DDR1 i iluzorno je bilo ocekivati da ce se to magicno dogoditi na AMD-u. Doduse, bilo je shpekulacija tu i tamo, ali ocigedno neutemeljenih. Jednostavno koncept DDR2 memorije je takav da se drastican boljitak ne moze videti, nazalost.

Ono sto je bitno jesu bolje termalne karakteristike ove memorije, sto je od velike vaznosti za novi lowpower AMD-ov koncept. No, trla baba lan... Evo jednog previewa nove MSI AM2 ploce:

http://www.3dgameman.com/content/view/1709/47/

Poslednja izmena:
monteboy je napisao(la):
Jos kad bi rijeshili cold bug problematiku :wall: :wall: :wall:
Za cold bug mislim da ih bas zabole paja patak :d To im je na zadnjem mestu. 😉
Nedjo je napisao(la):
Jednostavno koncept DDR2 memorije je takav da se drastican boljitak ne moze videti, nazalost.
Koncept DDR2 memorije je takav da je na istom taktu bandwidth isti kao i kod DDR1, a vecu latenciju. Dakle, memorija je sporija od prethodnika na istom taktu - prava Pentijum 4 memorija :d
Ono sto je bitno je to da je, malo, ali samo malo brza na 800 Mhz od DDR1 na 400 mhz, gde im pri tom memorijske celije kucaju na istim taktovima, a FiFo bufferi rade na 800 Mhz, t.j. 400Mhz Dual Data Rate. Tako su postigli veci bandwidth, ali i vecu latenciju.
Pitanje je samo koliki je zaista realan bandwidth DDR2, pa i DDR3 memorije.

Poslednja izmena:
Sempron AM2 @1.6Ghz tested

http://www.hkepc.com/hwdb/am2sempron-3.htm

HKEPC testirao doticnog Semprona.Nije lose,pogotovo u igrama bije matorog S754 na 1.8Ghz(doduse razlika je i u L2 kesu pored memorije).
U igrama je jaci AM2 izmedju 5 i 12%,dok (interesantno) u markovima i drugoj sintetetici je slabiji(kojekude 🙂 i jaci,kao u Science Mark 2).
Toliko o 3Dmark-u i realnosti testa :d
Mada mu je memory rezultat sumnjivo nizak pa ne znam da li je final silicon u pitanju(u pitanju je ddr2 na 667Mhz 4-4-4-10)

PS Posto smo svedoci veoma opravdanog katancenja threadova zbog offtopic-a,drzimo se teme(ko zeli da ucestvuje) da ne bi moderi stavljali katanac ponovo.Znaci => bez "Intel Core Pwns" komentara molim

Poslednja izmena:
Bez_veze je sto su uporedjivali procesore po PR rejtingu umesto po "realnim" frekvencijama ili jos bolje trebali su staviti i rezultate semprona 754 2800+(1600MHz, 256 L2 cache).

Bogami, i nije neka razlika. Ako bude dobar overkloker sigurno cu ga imati, ne toliko zbog razlike u performansama koliko zbog odlicnog AM2 soketa..

Ma koristili su ljabu plocu i DDR2-667 memaru, koja u slucaju tog procesora radi na 320 MHz (DDR2-640). No, cak ni sa DDR2-800 memarom skor u sintetici koja se oslanja na sam CPU ne bi bio bolji, ali bi realni testovi (citaj igre) bili jos brzi!

AM2 Semproni ce biti odlicanizbor, upravo zbog AM2 platforme. I naravno, recept ostaje isti - uzima se najsporiji model i onda se pumpa HTT, koji ce na AM2 plocama moci da ide jos vise nego na S754 plocama!

Ono sto tamo ne pise jeste da je TDP ovih procesora svega 35W!

Nedjo je napisao(la):
Ma koristili su ljabu plocu i DDR2-667 memaru, koja u slucaju tog procesora radi na 320 MHz (DDR2-640). No, cak ni sa DDR2-800 memarom skor u sintetici koja se oslanja na sam CPU ne bi bio bolji, ali bi realni testovi (citaj igre) bili jos brzi!

AM2 Semproni ce biti odlicanizbor, upravo zbog AM2 platforme. I naravno, recept ostaje isti - uzima se najsporiji model i onda se pumpa HTT, koji ce na AM2 plocama moci da ide jos vise nego na S754 plocama!

Ono sto tamo ne pise jeste da je TDP ovih procesora svega 35W!
Da 35W za najslabiji model, a uz "pumpanje" napona od 20% i podizanje takta od 70% to vrlo brzo dolazi na 85-90W. I dalje jako, jako dobro!

GoranM je napisao(la):
Da 35W za najslabiji model, a uz "pumpanje" napona od 20% i podizanje takta od 70% to vrlo brzo dolazi na 85-90W. I dalje jako, jako dobro!

Pa nije baš jako jako.. Turion X2 troši 35W na većem radnom taktu a ima i više keša i dva jezgra..

GoranM je napisao(la):

Malo si ga preterao sa procenom 🙂. Kad se nasvira bice to i dalje relativno 'ladan CPU sa (moja procena) oko 65W max TDP.BTW za napon jos ne znamo da li ce trebati da se mnogo "dira" od def. Koliko vec sutra ce biti testovi pa cemo da vidimo.
Ono sto je lepota je sto ce biti interesantno gledati AM2 seriju kako se ponasa sa raznim frekv. memorija =>pune ruke posla za review-ere 🙂

ivanbo2003 je napisao(la):
Koliko vec sutra ce biti testovi pa cemo da vidimo.
Ono sto je lepota je sto ce biti interesantno gledati AM2 seriju kako se ponasa sa raznim frekv. memorija =>pune ruke posla za review-ere 🙂

Nocas u 12:01, na Benchmark-u. Bice prikaz procesora koji ce tek biti predstavljen uz detaljan osvrt na cipsetove kompanija ATI i nVIDIA. Spisak testova je veoma obiman, a AM2 platforma je testirana u DDR2-667 i DDR2-800 rezimu, uz poredjenje sa Socket 939 DDR400 masinom i famoznim "najbrzim" AM2 procesorom... Naravno, svi procesori su dvojezgrani 🙂 Nazalost, Sempr0n AM2 nije stigao na vreme, ali bice...

Naravno, taj test je samo pocetak, jer se u narednom periodu ocekuje poplava AM2 ploca, pa ce se sve to detaljno prikazivati...

@Dekara

Ma nista se ne brini 😉 samo nek dodje ovamo osecam da ce tek ovaj proc cuda da pravi.

@Ostali sto se potrosnje tice ovaj M2 je isti kao mu i brat 754 za sad (mislim na obe verzije mobile/desktop), za sad kazem jer je izradjen u 90nm SOI, a sledeca revizija kapiram da ce ici na dole 0.65 ili sl. To ovde i pise: http://www.hkepc.com/hwdb/am2sempron-1.htm ono sto je interesanto je da su svi C'n'Q sto je lepo da testiras i plocu koliki joj je max.

delimir je napisao(la):
Nocas u 12:01, na Benchmark-u. Bice prikaz procesora koji ce tek biti predstavljen uz detaljan osvrt na cipsetove kompanija ATI i nVIDIA. Spisak testova je veoma obiman, a AM2 platforma je testirana u DDR2-667 i DDR2-800 rezimu, uz poredjenje sa Socket 939 DDR400 masinom i famoznim "najbrzim" AM2 procesorom... Naravno, svi procesori su dvojezgrani 🙂 Nazalost, Sempr0n AM2 nije stigao na vreme, ali bice...

Naravno, taj test je samo pocetak, jer se u narednom periodu ocekuje poplava AM2 ploca, pa ce se sve to detaljno prikazivati...

Svaka cast,nacrtacemo se svi tamo tacno u ponoc 🙂

Poslednja izmena:
Ma ovo je bez veze, dok ne vidim OC test AM2 Semprona, ništa mi ovo ne znači...
BTW, korisnici ASRock S939 i nekih S754 ploča ne moraju da menjaju istu. Samo treba da kupe AM2 slot. :d

Pa to će biti super, AM2 procesor u kombinaciji sa DDR2 memorijim... WOW! :d
Ali, daj da vidimo zvanične OC rezultate Semprona...

Ma ne ocekujem ja bog zna kakav skok performansi iz vremesnog K7, ovaj, K8 jezgra. Kad budes ubo' K8L u AM2 sa DDR2 1066 memarom to ce biti prava stvar.
S' druge strane, AMD je stvorio zaista sjajnu i stabilnu platformu, kako za desktop tako i za servere, a CPU core moze da posle budzi kakav hoce.

Sto se Semprona tice, upotreba DDR2-ke u DC modu ce zaista znaciti puno, tako da sto se Budzetskih varijanti tice AM2 je pun pogodak!

Pa ocekujem da ce Sempronche sa 256KB L2 na istom taktu raditi otprilike kao Athlon 64 S939 Venice, sto nije uopste tako lose, narocito kad se klokne. Dual channel DDR2 ce pomoci Sempronu da premosti problem malog L2 kesha.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno