Šta je novo?

Oficijelni Socket AM2 tred

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
monteboy je napisao(la):
AMD je naveo mogucnost podrske i DDR3 memorije na AM2 Socket'u mislim da treba sacekati AM2 bi mogao da postane ono sto je Socket A dugo godina bio.

Isto misljenje imam, socket A je taj koji je najvise doprineo da je AMD sad gde jeste, sa vise razlicitih socketa prave samo probleme po mom misljenju a i sami izgleda da su zakljucili daj sto manje socketa bolje.

mislim da ce podrska za ddr3 za am2 socket izostati sigurno jer ne verujem da ce amd rizikovati nesto tako setite se kako su prolazili raniji hybrid chipsetovi koji su podrzavali sd/ddr i ddr/ddr2 a i ddr3 je poprilicno daleko bar po meni pogledajte samo sta ddr1 i dan danas radi sa a64 platformom mislim ide i na 600+mhz sa cudesno ostrim tajminzima a realni/ocekivani domet mu je bio 400mhz isto to ce se desiti i sa ddr2 memorijom vec sada ima modula koji rade na 1ghz uz prilicno ostre tajminge za tu frekvenciju a tek ce ih biti kad am2 bude sire dostupan/rasprostranjen mada nikad se nezna sta ce intel u skorijoj buducnosti nametnuti jer ipak sta oni nametnu ostali citaj amd prate a mislim i da ddr4-ke nece biti sledeci korak za graficke kartice jer ce to verovatno biti neki xdr ili nesto slicno tako da jos uvek ne vidim realnu potrebu da se za procesore protura ddr3 mada bih voleo recimo da vidim kako radi conroe/x2 5000 na 1600 magistrali sa 1:1 odnosom zajedno sa nekom ddr3-om

monteboy je napisao(la):
AMD je naveo mogucnost podrske i DDR3 memorije na AM2 Socket'u mislim da treba sacekati AM2 bi mogao da postane ono sto je Socket A dugo godina bio.
Naravno, ali to jos ne znamo sigurno, posto jos ne znamo ni kako ce izgledati DDR3 moduli. Moze lako da se desi da ce biti prakticno pin kompatibilni sa DDR2, u tom slucaju, analogno tome, AM2 =>AM3, prostom zamenom procesora koji podrzava DDR3 memorije, ili cak stavise, updetom BIOS-a :d
U svakom slucaju, mislim da je AMD napravio odlicnu platformu, samo jos treba da napravi i bolji CPU, jer je ovaj star vec 7 godina. Doslo je ponovo vreme da se unapredjuje arhitektura CPU-a.

Ono sto je sigurno je to da DDR2 jos dosta ima mesta za unapredjenje. Corsair je izbacio 800Mhz module na CL3 3-3-9 1T, sto su izvanredno ostri tajminzi.

Poslednja izmena:
Jos nisam video da neko ovde ima "Chedar Sir" klokovan na 5 giga, a vec bi odavno trebalo da su se pojavili. Koliko vidim, ima Prescotta 2M ko' pleve jos uvek.
U svakom slucaju AM2 Sempron @ 3 ghz sa ultra nadrkanom ddr2 memorijom i Chedar Sir na 4.7-4.8 ghz bi bilo realno porediti.

Poslednja izmena:
Dual Channel DDR2-800/667/533.Ovih 800mhz podrske mi se svidja.Inache ima mnogo plocha koje idu do 667.
Sistem heat-pipe mi se svidja.Malo pci slotova ali ajd' da ne cepidlachim.

Jedina stvar koja mi se ne svidja na ovoj ploci je nezgodno mesto na kome se nalazi 4-pinski konektor(cini mi se da je cetri,ako dodatna cetri nisu prekrivena),ali sve ostalo je tako elegantno odradjeno da nemam reci.

Spacemaster je napisao(la):
Jedina stvar koja mi se ne svidja na ovoj ploci je nezgodno mesto na kome se nalazi 4-pinski konektor(cini mi se da je cetri,ako dodatna cetri nisu prekrivena),ali sve ostalo je tako elegantno odradjeno da nemam reci.

Ploca vrlo dobro izgleda.Evo je u akciji :
http://www.amdzone.com/modules.php?...s&file=index&req=viewarticle&artid=256&page=4

Of the three Socket AM2 boards we had by today's release the nForce 590 SLI based Asus M2N32-SLI Deluxe certainly is the flashiest. We have three of these boards, two 1.02g revisions, and one 1.03g. The 1.03g has 1066MHz support with the 0401 or 0402 BIOS. It includes a myriad of features including an elaborate heatpipe, SLI, dual Gigabit, HD audio, on 802.11g, It includes a myriad of overclocking options, and looks like another top board from Asus. This is the board AMD sent with its review sample CPUs.

Now before we get to the scores keep this in mind. Asus has a setting for SLI memory to be set to high frequency. This sets the memory to 1066MHz. Well, not exactly. This sets the multiplier for the FX62 from 14X to 11, and the reference clock from 200MHz, to 254MHz. So what does this give you?
Well if you click on the nTune 4.0 system information panel you see that the HyperTransport multiplier is set to 4X, and that the memory ends up at 1016MHz, and the CPU just under 2.8GHz. So what we have effectively is overclocking, and not an official setting for DDR2 800. Previous BIOS versions for the Asus had a RSVD setting we had thought was 1066MHz that we could not get to work. Those were on 1.02g version boards. We have been told by Corsair that a version 1.03g board at at least the 0401 BIOS is needed for the 1066MHz option. In reality you can just overclock the system bus to 254MHz, and set the multiplier to 11X for the FX62 and have almost the same result. So the 1066MHz benchmarks you see below are in reality 1016MHz DDR, and the bus is slightly overclocked.

Asus "malko" OC HTT da bi dosao do magicnih efektivnih 1066Mhz za mem.Ne bih se bunio 🙂

Spacemaster je napisao(la):
Nema ova plocha 8pinski.Neznam zashto jer je u pitanju socket za dual core...

ovo je tema za "maticne ploce, procesori, memorije" deo foruma....

Meni se iskreno ne svidja ne volim ploce koje imaju heat pipe koji ladi i SB i fetove, fetovi se mnogo vise greju i izdrzavaju mnogo vecu temp, a pogotovo ne volim kad ploca ima 2 SB 😀, dozvoljene vrednosti dizanja napona su tek da postoje kao opcija, ja cekam neku srednju varinatu iz DFI-a to ce biti pravo resenje sa 1SB.

Poslednja izmena:
ako ti SB znai SOuth bridge, onda racunajd a ce sve nForce 590 ploce imati dva chipa! Sto zanci da ce i DFI-eva ploca da ih ima 😉

Nedjo je napisao(la):
ako ti SB znai SOuth bridge, onda racunajd a ce sve nForce 590 ploce imati dva chipa! Sto zanci da ce i DFI-eva ploca da ih ima 😉

Zasto bih uzimao 590 😉?

paa, zbog onih auto overklokerskih zayebancija 😉
Mislim, nama "manuelnim" klokerima to ne treba, ali ima ih kome treba 😉

Oficijelni AM2 tred

Posto su teme u vezi AM2 pocele da rastu k'o pecurke posle kishe, mislim da bi bilo pametno da ih sve objdinimo u jednom tredu

Nedjo je napisao(la):
paa, zbog onih auto overklokerskih zayebancija 😉
Mislim, nama "manuelnim" klokerima to ne treba, ali ima ih kome treba 😉

Evo ga trenutni favorit:

kn9-sli_top_500.jpg

stavis neki 40-50mm fan na fetove i milina

Po cemu je ovo favorit?
Mozda ima dobre performanse, ali o-tom-po-tom, gledajuci layout ploca je ljabu!
Pogledaj samo tu jeftinu 3phase jedinicu sa najobicnijim navojnicama, koje ce garant da propishte u startu! Pa jedan Jetway pravi ploce sa oklopljenim navojnicama. Da ne pricamo o zavlacenju floppy konektora i "zgusnjavanje" DIMM slotova! Ma moglo bi se podugacko raspredati i losim dizajnerskim resenjima...
U svakom slucaju DFI i ASUS ostaju favoriti...

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Po cemu je ovo favorit?
Mozda ima dobre performanse, ali o-tom-po-tom, gledajuci layout ploca je ljabu!
Pogledaj samo tu jeftinu 3phase jedinicu sa najobicnijim navojnicama, koje ce garant da propishte u startu! Pa jedan Jetway pravi ploce sa oklopljenim navojnicama. Da ne pricamo o zavlacenju floppy konektora i "zgusnjavanje" DIMM slotova! Ma moglo bi se podugacko raspredati i losim dizajnerskim resenjima...
U svakom slucaju DFI i ASUS ostaju favoriti...

Asus 😀, pa pazi kad prave plocu na koju nemoz posle da stave svoje graficke sa reverse cooling sistemom jer udara u hladnjake fetova 😀 , a mozda nece moci ni neki veci cooler da stane jer udara u fetove, sami hladnjaci fetova nikad gori nemoz da stavis bilo kakav fan.

Novi amd se manje greju/trose od starih a ova ima jos i hladnjake na istim tako da ce dati sasvim dovoljno, layout je savrsen, sata na nikad boljem mestu takodje i svi ostali konektori, flopy? idealan, savsrsen jer mozes da ga zavuces da se ne vidi, ali bukvalno kao da ne postoji, ko zna zna 😉. PATA konektor na savrsenom mestu, naponi na savrsenom, 4pin napojni na savrsenom, dodatni molex opet savrsen, ram zgusnuti, pa kakve ima veze ko ce da koristi 4 modula? Mislim da nisam video plocu koja ima bolji layout od ove.

"navojnice koje ce garant da propishte u startu!"

??? objasni ovo? Nabroj mi jednu plocu na kojoj navojnice piste iz Abita? Probao sam min 10 Abit ploca i nijedna nije ni videla ni p od pistanja. Cak iskreno ne znam ni jednu plocu na kojoj navojice piste.

Poslednja izmena:
Bogami, NF8 ume da zapisti pri overkloku i nestandardnim magistralama. Generalno gledano, Abit je postao bulja i Asus i MSI su sada konza za Abita.

drfedja je napisao(la):
Bogami, NF8 ume da zapisti pri overkloku i nestandardnim magistralama.
bas sam hteo da napisem za NF8 i to da je dosta njih je pistalo....

btw cemu taj pajp na abitu sa slike??? da se klinci loze kako ploca ima heat-pipe posto je to nova moda izgleda?

sto se asusa tice kome bre treba wifi, tv-tuner i ostalo na samoj ploci???
dajte neku golisavu koja se dobro OC pa nek svako zabada u nju sta mu treba....

Ja nisam imao tih iskustva, niti su mi poznata ali svaki dan covek nauici nesto novo, kako se pistanje manifestovalo da li su bas zavojnice pistale?

@fedja MSi zakon za AMD, sta je onda DFI, ustav?

Ser_Zile je napisao(la):
btw cemu taj pajp na abitu sa slike??? da se klinci loze kako ploca ima heat-pipe posto je to nova moda izgleda?
da odvuche temperaturu na drugo mesto gde se (obichno) izvlachi vazduh s kucista ili za taj drugi hladnjak postoji i opcioni fan (npr. kao na asus a8n32).
dobar fazon skroz 🙂

I onda umesto portova na I/O panelu, imas sedam bracketa i sumu kablova, vise nego upotrebljivo 🙁

MSI je daleko od bilo kog zakona, možda neki podzakonski akt ili još bolje neka uredba 🙂. Bez zezanja li iz dana u dan se sve više razočaravam u MSI, Asus je za nijansu bolji.

Ma sve je to isti q. MSI Diamond ploce uopste nisu loshe. Ajd da kazemo da je MSI opstinski akt. :d Asus zakon, a DFI ustav. :d 😀 :smoke:

Ako biram izmedju MSI i Asus ploche za AMD cpu onda bih uzeo MSI.Za intel bih uzeo Asus.Toliko o tome........

1. AM2 vuce vise struje od S939
2. DDR2 na ABIT-u ide ili u prva dva ili u druga dva slota
3. Pod jakim opterecenjem, prigisnice su te koje proizvode onaj piskutavi zvuk na gomili ploca. Realizacija naponske sa navonicama koje su oklopljene ili jos bolje zalivene sprecava pistanje. Realno, danas je ovaj problem manje izrazen na plocama, ali je zato veoma izrazen na highend grafuljama, pa se zato na vecini koriste zalivene prigusnice. LowEnd modelima obicno ne treba, pa prolaze sa obicnim ili u najboljem slucaju sa "gumiranima". Jasno, ostatak naponske jedinice je podjednako vazan... a u eri zalivenih prigusnica i oklopljenih kondenzatora, ABIT izlazi na trziste sa krajnje jeftinim resenjem i zeli da javnost o njihovoj ploci misli kao o highend proizvodu... daleko je to od highenda!
BTW
Ovo je najboljanaponska koju sam ja video na jednoj desktop ploci (ove digitalne perverzije nesrecu se tako cesto ni na Tyanovim i Iwill-ovim serverskim plocama)

U pitanju je Albatronova i975x ploca

Poslednja izmena:
Gospodine Nedjeljko,da li ste mozda iskopali informaciju negde,da li ce doticna albatronova ploca podrzavati conroe,ako hoce koje su sanse da se ista vidi u Digitalu?Pozdrav

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno