Šta je novo?

Oficijelni Socket AM2 tred

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nedjo je napisao(la):
Sto se Semprona tice, upotreba DDR2-ke u DC modu ce zaista znaciti puno, tako da sto se Budzetskih varijanti tice AM2 je pun pogodak!

Citas mi misli, a koliko ja vidim novi proc se razlikuju samo po pitanju kesa, a taj kes ne znaci nista prevedeno na srpski sad se entry level klasa odvaja prisustvom samo jednog core-a, i po mom misljenju nikada necemo videti 2core semprona.

Mozda i hocemo, ali kad mid range bude bio Quad-Core, a high end recimo, multicore. :d
Usput, cache znaci, ali samo 5-10% performansi. Drugo jezgro znaci jos 85%.

Poslednja izmena:
Kad se taj Sempron 2800+ klokne na 2800mhz sa DDR2 800 memorijom na nekoj DFI NF4X infinity ploci za AM2 a sve to uz komplet cenu od 250-270 Eur sa GB memorije bice svasta u drugom taboru 😀 😀

Poslednja izmena:
Vaistinu, novi Sempron je bombonica samo takva. Doneo je i više nego što sam očekivao od njega. Pored svega je i ladan ko špricer, trebalo bi da se lepo klokuje. Uzmeš model 3000 za svega 80-tak evra i dobiješ zver. A uz to ima i CnQ.

Koliko vidim, AMD ce u low end segmentu da bije bitku sa sempronima protiv Intela, sve do izlaska K8L i 65nm.
NGMA procesori ce ipak brisati patos sa K8, ali ce izgleda na AMD-ovu srecu biti prilicno nedostupni, barem dok ne izadje K8L.

a taj CnQ ce da radi kako treba?
pogotovo na OC procesoru?

Radice na DFI plocama.. 🙂

Ser_Zile je napisao(la):
a taj CnQ ce da radi kako treba?
pogotovo na OC procesoru?

Hmmm...nadam se da su napravili neki drugi nacin aktivacije CnQ-a t.j. onaj koji eliminise podizanje frekvencije 😀, anyway ja sam jako sretan sto stvari idu svojim tokom, nova platforma, nova memorija i hladni procesori koji za sicu odradjuju poslove ko pravi 😀 😀 😀

Jeste da nije mesto za FX ali da ne odvaram novi thread,evo jedan zaimljiv rezultat.
http://www.amdzone.com/modules.php?...s&file=index&req=viewarticle&artid=256&page=6
Na amdzone su testirali FX62 ali sa Asusovom plocom i rezultati su dosta bolji(nego recimo na foxconu).
Posto Asus podrzava i 1066 Mhz DDR2 memoriju tu se dobija jos par % ubzranja u odnosu na default Asus podesavanja(800 Mhz DDR2).
CPU je dosegao 3.3Ghz na vazdusnom hladjenju...

drfedja je napisao(la):
Koliko vidim, AMD ce u low end segmentu da bije bitku sa sempronima protiv Intela, sve do izlaska K8L i 65nm.
NGMA procesori ce ipak brisati patos sa K8, ali ce izgleda na AMD-ovu srecu biti prilicno nedostupni, barem dok ne izadje K8L.
Ne sumnjam da ce Intel na jesen kompletno omasoviti Conroe proizvodnju. Pa nisu blesavi da onako fiksiraju cene, a da ne obezbede dovoljnu kolicinu.

Sto se Sempron vs. Celeron bitke tice, videcemo, realno je ocekivati da Sempron bude bolji, ali za sada jos ni jednog testa u tom segmentu nema...

Ne znam samo sta smatrate za low end segment kod Intela kad imaju i 2core 805 koja ce sa sledecim dropom cena da uleti u low level?

Nedjo je napisao(la):
Ne sumnjam da ce Intel na jesen kompletno omasoviti Conroe proizvodnju. Pa nisu blesavi da onako fiksiraju cene, a da ne obezbede dovoljnu kolicinu.

Sto se Sempron vs. Celeron bitke tice, videcemo, realno je ocekivati da Sempron bude bolji, ali za sada jos ni jednog testa u tom segmentu nema...
Koliko sam skapirao, oni su sami rekli da ce do kraja godine tek cetvrtina procesora koje proizvecu biti NGMA. Ostalo ce biti i dalje Netburst. Prema tome, za korisnike sa dubljim dzepovima ce biti NGMA, a za korisnike sa plicim dzepovima bice Netburst. Eh, sad, pitanje je samo sta ce biti aktuelno od Netburst procesora....Chedar Sir ? :d

Core2 rezultati su vise nego impresivni. Do sada smo navikli na pomake u IPC-u do 15-20%, sve preko toga je loodilo i to jos bez mem controlera u procesoru. Zapravo, Intel nas je navikao da napravi cak i sporiji CPU nego prethodna generacija ili da PII procesoru "nalepi" PIII. Izgleda da su shvatili da trziste vise ne trpi takvu bahatost, pa su konacno napravili pravi pomak inace bi im se za par godina udeo na trzistu jos smanjio.

Ukratko, NGMA procesori imaju vise "KS" od K8, bez obzira da li volim ili ne volim Intel. Platforma je i dalje "ruzna", a WoodKresti fali shareovan L3 umesto shareovanog L2.

Ipak, da vise ne offtopic-ujemo, Nedjo ce ga zakljucati 😉 Ovo je thread o Sempronima za AM2 podnozje.

Poslednja izmena od urednika:
Nedjo je napisao(la):

Mislim da ce Cedar Mill klokovan na 5 GHz malo prodrmati Sempron-a !
Mada ostaje da sacekamo prve testove, mada nebi bilo loshe da udje u nashe kladionice sa realnim kvotama! Pa da se kladimo !
Ja bi igrao iz keca u dvojku !

Oficijelni AM2 tred

Deluje tako providno da sam pocheo da verujem da je tako.

Chisto..kad se vidi kako je ATi reshio stvar...RD580 koji radi i sa AM2...Ne vidim zashto bi bio drugi chip. Memorija se ionako kachi na CPU...koji ima samo jedan pin vishe tj. 940. A i to mi malo ne pije vodu...jer chini mi se da ddr2 ima vishe pinova tj. kontakta.

Nekako mi ispada sve kao teorija zavere..tj. da je u CPU ddr1 memoriski kontroler...koji je nakako nateran da radi sa ddr2 memorijom.(double cloked)

Ako se samo setim da npr. (na intel na se pozovem) chuveni i915 mogao da radi sa ddr1 i ddr2. Neshto tu ima.

Naravno da su morali neshto da promene...u samom CPU-u.

Mozda greshim jer se broj veza na ddr2 memoriji sa plochom dosta razlikuje od ddr1. Mnogo vishe kontakata...pa po inerciji mislim da treba da bude dosta vishe i na AM2. Mozda je bash tu caka...? Tipa da ima vishe pinova/kontakata ali svaki drugi je masa ili sl...lupam sada...ali deluje mi kao ATA 100 kabal.
80 vodova a 40 pinova...pa po istoj analogiji na AM2 ostaje 940 pinova. Jedan ko nijedan...939->940

No dobro da se vratim posle ove digresije.
Postoje 4 nova chipseta od nv-a, a posle svega ispada da je samo juzni most u stvari nov na oba..i to i na nv i na atiju.

Ajd imali neko shta da kaze. Neko se slaze ili je protiv ovoga.
U svakom sluchaju...cena ce kazati sve..ali verujem da nece u pochetku da bude na nivou 939 platforme....kao ni sami AM2 procesori.

Poslednja izmena:
Ploce sa 590 chipsetom podrzavace nove DDR2 module pravljene po EPP (Enhanced Performance Profile) standardu. Radi se o prosirenom SPD-u koji sadrzi mnogo vise informacija za precizno podesavanje tajminga kako bi se izvukle optimalne performanse.
Naravno, ne vidim kakve to veze ima sa samim chipsetom niti sa procesorom, to je po meni pre stvar samih modula i BIOS-a.
Tesko da je u pitanju DDR nateran da radi kao DDR2.
Inace nF4 Intel Edition sa DDR2 izvlaci dosta nize latencije na istim setovanjima sa istom memorijom i procesorom (licno sam to ustanovio). nVidia zaista ima iskustva u tome, steta sto se ne udruzi sa Intelom.

Cisto teorijski posmatrano: ako je propusna moc 64bit (recimo) dovoljna su 64 voda,nezavisno od tipa memorije.U realnosti mislim da nije bas sve tako ali je princip isti.Znaci,verovatno AM2 procesori imaju integrisan novi mem.kontroler,bitno drugaciji od 939/754 sistema,ali im nije potrban veci broj pinova na procesoru.
Koliko sam razumeo AMD,AM2 nema potrebu za novim chipset-ovima (logicno) vec se moze implementirati na stare.nVidia 5xx seriju vidim samo kao n-to izmenjeno i dopunjeno izdanje nForce 4 chipseta. Neceg novog i radikalnog nema, ali... Bacite pogled na maticne ploce... Nekako mi mnogo lice na one za Intel procesore:4-8 SATA (kao da ce neko da u konfekcijsku mashinu bocka 8 SATA diskova), 1 IDE grana, obicno 2 PCIe za graficke (necu da kazem x16 jer nije uvek tako), 2 PCIex1, 3 PCI... Nesto se tu drugo kuva. 😡 Ubih se vec dva dana na netu da otkrijem sta je zaprska ali nista, cak ni nagovestaj (logicno). Doduse,naleteo sam na forume sa gomilom nebuloza ( u jednoj ranji u Belgiji vec mesec dana ima am2 procesora ali nesmeju da ih prodaju 😛 ) Izgleda da ce sve preci na SATA standard...Eto nama nove kupovine.
Sta donosi am2? Podrsku za ddr2. Da li ce i Semproni am2 biti 940-to pinski? Iskreno cisto sumnjam, mozda fizicki ali ce i dalje biti single chanel, ili nedajboze novi socket am2+/- 1/4.Manja disipacija-niza temperatura-overclock :eyebrows:
Bilo bi mi drago kada bi svoje utiske izneo neko ko je vec imao kontakt sa novajlijama,direktno ili putem predstavnika vodecih IT kompanija, pri cemu ne mislim samo na gole testove (btw,great job). Sve u svemu, do Conroe-a i dodatne papazjanije

@Klavir sta si sve ovde napisao? Sempron jeste 940pinski i dual channel je. Sto se tice cipseta pa uvek mozes da kazes da je napumpana verzija predhodnog.

@Ivica pa i nije bas, novi core je memoriski maestralan, disipira manje toplote, moze vise da se ocuje i mislim da je izvucen max iz 0.9nm.

@audiofreak "nVidia zaista ima iskustva u tome, steta sto se ne udruzi sa Intelom."

Jes pa da bankrotira :d 😀.

Sta su realno jos mogli da dodaju na vec odlican nF4? Naravno da je samo juzni most nov, K8-ici samo to i treba.
Jedina zabrinjavajuca stvar je potrosnja. Po prvim testovima nF 590 trosi 20-40W vise od RD580 + SB600 kombinacije. Jest da ona ASUS ploca ima malo vise stvari od Saphire, ali videcemo jos. Izgleda da je i chipsetovima potrosnja dosla glave. Uskoro cemo imati "features per watt" borbu...

Sto se tice DDR2, naravno da nema nikakve teorije zavere. Socket 939 ima oko 10% pinova viska. Uredili su power/ground pinove i verovatno izbacili pinove za dva HT linka koje A64 ne koristi. Eto taman dosta za DDR2.
Takodje Socket S1 za Turiona ima samo 638 pinova, a isto je dual channel. Socket je dizajniran specijalno za mobile procesore tako da nije tesko zakljuciti odakle tolika usteda pinova.

Ma meni ova nova platforma deluje kao dobra stvar, narocito ako sledeca generacija AMD procesora bude mogla da se ubode u AM2 podnozje (a koliko mi se cini hoce). Sada cu moci da kupim dobru plocu i da na nju ubodem Sempronchinu 3600+ i da ga kloknem sa 2 na 3+ giga :d Sta ces vecje gotive ,) I onda kad mi dosadi da maltretiram Sempija lepo ubodem A64 :banana:

Poslednja izmena:
Svi znamo da zbog IMC memorija ima veliku ulogu kod K8ice.
Interesantan review AM2ke sa osvrtom na latencije i kolicinu rama mozemo naci na :
http://www.legitreviews.com/article/347/1/

Ispada da 4GB daju neko ubrzanje od 3-4% u odnosu na 2GB(ovo nas u Srbiji ne interesuje :d),a nize latencije daju nesto vece ubrzanje uz povecanu frekvenciju(sto je logicno 🙂 )
E sad zakljucak je da se moze pokupiti(bar u gaming sektoru) do 19% sto nije nikako lose(u poredjenju sa slabijom DDR2 memorijom).

Zakljucak: http://www.legitreviews.com/article/347/6/

It is obvious from our testing that the memory controller on AMD's AM2 processors is critical in system performance when it comes to a number of applications. For this article we were trying to get the highest gaming scores and our efforts proved to be very successful. Starting out with PC2-5400 memory running CL4 timings our base score was 134.0 fps. After moving up to PC2-6400 memory with CL3 timings and increasing our memory capacity from 2GB to 4GB the score increased to 159.1 fps -- a 25.1 fps increase or 18.7%.

The next time you build a system keep this in mind. I always hear people saying "buy what's cheap, because memory all comes from the same place in China/Taiwan". That is hardly the case. Enthusiast memory companies like Corsair spend a lot of time and money finding the right combination of IC's and that is the reason their memory costs more than other companies. They then have to bin the IC's and modules, which increases costs and they have to do something with the fallout that they already purchased. If you are a gamer/enthusiast you know that a ~19% boost in gaming performance from doing nothing more than tweaking the memory is significant.

Valjda ce cene DDR2 da padnu do jeseni na prihvatljiv nivo...Onda bih razmislio o kupovini.

Poslednja izmena:
osnovna stvar koja treba NF5 je da se greje daleko manje od usijanog NF4....

Ser_Zile je napisao(la):
osnovna stvar koja treba NF5 je da se greje daleko manje od usijanog NF4....
Ma da, disipacija mu je samo 40-tak W :d Vise nego Low Power 3500+ 😀

@Misko i ostali
Vezano za Sempron AM2 se izvinjavam, lose sam se izrazio. Naravno da je DC, vise sam mislio na dalji razvoj, pa u zaru borbe sam lupio. Izvinite jos jednom.

Cela poenta teksta je bila nova papazjanija. Nekako mislim da ce prelazak na novi proces proizvodnje (u buducnosti,recimo 50nm) doneti nova podnozija. Sada imamo 754 (verovatno odlazi u proslost), 939, 940, AM2...

Pa SocketA se vise nece ponoviti, ako si se slucajno ponadao 😀

Klavir_shtimer je napisao(la):
@Misko i ostali
Vezano za Sempron AM2 se izvinjavam, lose sam se izrazio. Naravno da je DC, vise sam mislio na dalji razvoj, pa u zaru borbe sam lupio. Izvinite jos jednom.

Cela poenta teksta je bila nova papazjanija. Nekako mislim da ce prelazak na novi proces proizvodnje (u buducnosti,recimo 50nm) doneti nova podnozija. Sada imamo 754 (verovatno odlazi u proslost), 939, 940, AM2...
Ajd da razjasnimo papazjaniju! Socket 939 prvi odlazi u penziju, pocetkom sledece godine ! Zamenice ga u potpunosti AM2. Socket940 takodje ide u zasluzenu penziju, zamenice ga SocketF LGA1207.
Socket 754 ce ostati jos neko vreme da popuni donji trzisni segment i tu ce sasvim lepo da zavrsava posao jos neko vreme.
Kada zamre S754 i 939, definitivno je DDR-I memorija poslata u penziju, a kad se to dogodi, najverovatnije ce biti predstavljena DDR3 memorija. Tada ce AMD da predstavi i AM3 podnozje, ako AM2 kojim slucajem ne podrzava DDR3 memoriju, jer jos uvek niko ne zna kako ce izgledati DDR3 moduli.

Jedno je sigurno, vise neces imati socket kao sto je bio SocketA, koji je trajao skoro pet godina.

milanbb je napisao(la):
Pa SocketA se vise nece ponoviti, ako si se slucajno ponadao 😀

Pa mozda i hoce, ja trenutno za 99.99% korisnika vidim AM2 tj. jedan jedini socket, u svakom slucaju bolje nego 754-939-940

Mislis, AM2 ce zameniti 754 i 939, 940 ce zameniti Socket F.
To znaci jos i da DC memorija postaje polako ali sigurno low end.

drfedja je napisao(la):
Ajd da razjasnimo papazjaniju! Socket 939 prvi odlazi u penziju, pocetkom sledece godine ! Zamenice ga u potpunosti AM2. Socket940 takodje ide u zasluzenu penziju, zamenice ga SocketF LGA1207.
Socket 754 ce ostati jos neko vreme da popuni donji trzisni segment i tu ce sasvim lepo da zavrsava posao jos neko vreme.
Kada zamre S754 i 939, definitivno je DDR-I memorija poslata u penziju, a kad se to dogodi, najverovatnije ce biti predstavljena DDR3 memorija. Tada ce AMD da predstavi i AM3 podnozje, ako AM2 kojim slucajem ne podrzava DDR3 memoriju, jer jos uvek niko ne zna kako ce izgledati DDR3 moduli.

Jedno je sigurno, vise neces imati socket kao sto je bio SocketA, koji je trajao skoro pet godina.

AMD je naveo mogucnost podrske i DDR3 memorije na AM2 Socket'u mislim da treba sacekati AM2 bi mogao da postane ono sto je Socket A dugo godina bio.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno