Šta je novo?

Oficijelni Socket AM2 tred

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa sta u ovom trenutku moze da se (implicitno) podrazumeva pod AM2 nego K8? A i ovaj thread se zove am2 tred ali to ne znaci da se ovde bavite brojem pinova , nego samim procesorima.
Ne bih se slozio da je u proseku 15% brzi Core 2. Photoshop, Dvd shrink, Lame mp3 enkoder, 2.66GHz Core 2 Duo tuce FX 60 na 2.8GHz po 20-30%.
Nisam nikakav branilac Intela, ali nigde do sada nisam video da Core 2 nije nimalo brzi od K8.
Prosecan korisnik ce najvise da gleda u igrama kolika je razlika. Pa kada je tu 30 i vise procenata razlika u nekim igrama na slicnim taktovima ili manjim kada je Core u pitanju, onda u odnosu na ono sto imamo posledjih 2-3 godine, u odnosu na ono sto gledamo u pomenutom periodu, imamo superioran proizvod. A i to "daleko superiorniji" je vise stvar subjektivnog dozivljaja.

Zekaleon je napisao(la):
Pa sta u ovom trenutku moze da se (implicitno) podrazumeva pod AM2 nego K8? A i ovaj thread se zove am2 tred ali to ne znaci da se ovde bavite brojem pinova , nego samim procesorima.
Ne bih se slozio da je u proseku 15% brzi Core 2. Photoshop, Dvd shrink, Lame mp3 enkoder, 2.66GHz Core 2 Duo tuce FX 60 na 2.8GHz po 20-30%.
Nisam nikakav branilac Intela, ali nigde do sada nisam video da Core 2 nije nimalo brzi od K8.
Prosecan korisnik ce najvise da gleda u igrama kolika je razlika. Pa kada je tu 30 i vise procenata razlika u nekim igrama na slicnim taktovima ili manjim kada je Core u pitanju, onda u odnosu na ono sto imamo posledjih 2-3 godine, u odnosu na ono sto gledamo u pomenutom periodu, imamo superioran proizvod. A i to "daleko superiorniji" je vise stvar subjektivnog dozivljaja.

Evo linkie za tebe 🙂 : http://www.hkepc.com/hwdb/x6800vsfx62-12.htm
Nije Off topic jer pokriva FX62,mada je vec pricano o tome.

A da imamo bolji proizvod(C2D),to je svima jasno 🙂.

Poslednja izmena:
ivanbo2003 je napisao(la):
Takodje,sta to znaci :"Core2 je daleko superiorniji od K8"?
15% u proseku nije daleko superiorno(naravno negde je vise od 25% ,a negde nije ni malo po do sada dostupnim testovima).

15% sa gledista obicnog korisnika nije mnogo, ali sa tehnicke strane je prava revolucija. Napraviti procesor koji je ima 15% veci x86 IPC od do sada najbrzeg (K8) nije nimalo naivno u trenutku kada se priblizavamo teorijskom limitu x86 IPC-a po core-u. Kada se tome doda i po svemu sudeci bolji performance per wat (sigurno vise od 15%, jer je Intel na 65nm, iako je Core 2 slozeniji od K8) onda je slika o superiornosti potpuna.
Jedino sto AMD moze da sacuva u narednom periodu je drasticno obaranje cena i drzanje pozicija na serverskom trzistu (koje je inertnije od desktop-a). Toga su svi svesni, pa eto citamo vesti o preventivnom otpustanju 1000 radnika AMD-a.
A za nas ostaje jeftini X2 da ga masovno pazarimo oko Nove Godine :banana: .

mcekovic je napisao(la):
1
Jedino sto AMD moze da sacuva u narednom periodu je drasticno obaranje cena i drzanje pozicija na serverskom trzistu (koje je inertnije od desktop-a). Toga su svi svesni, pa eto citamo vesti o preventivnom otpustanju 1000 radnika AMD-a.
A za nas ostaje jeftini X2 da ga masovno pazarimo oko Nove Godine :banana: .
?? Koliko je meni poznato AMD zaposljava dodatne radnike, a ne suprotno? Pa sta mislis ko treba da im radi u tim novim pogonima i prosirenim kapacitetima?
LM, evo jedne zanimljive vesti: http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20060713014210.html
Zaista je tesko poverovati da bi se AMD cimao toliko oko proisrenja kapaciteta da ocekuje da ce propasti zbog Conrea!

Poslednja izmena:
To je bila vest o najavi otpustanja 1000 radnika koji su radili na Geode procesoru. Nije direktno vezana za x86 procesore, ali je indikacija da se AMD sprema na rat cena i zna da ce ga on pogoditi, koliko zestoko, to cemo da vidimo.

Da, vec su potvrdjena "kresanja" cena:
http://www.tgdaily.com/2006/07/13/amd_will_drop_athlon64x2_prices/

Mene samo zanima koliki ce biti odnos performance/wat/cena medju X2 i Core2 procesorima. Sasvim je moguce da ce X2 AM2 biti best buy ako dovoljno skreshu cene. U svakom sluchaju je dobro imati ovakvu konkurenciju jer to znachi da ce konachno kvalitetni dual/quad core procesori uci na velika vrata u desktop segment.

Foxconn C51XEM2AA

Ploca je ubedljivo najbolji izbor kada je AM2-Sli u pitanju.Prosto ne verujem koliko se razlikuju neki rezultati u odnosu na Asusa.Bolja je poprilicno(covek bi pomislio da kod AMDa nema ploca toliki uticaj,medjutim ova ploca je nesto posebno)

http://www.lostcircuits.com/motherboard/foxconn_c51xem2aa/

farcry.gif

farcry.gif

Ploca je ubedljivo najbolji izbor kada je AM2-Sli u pitanju.Prosto ne verujem koliko se razlikuju neki rezultati u odnosu na Asusa.Bolja je poprilicno(covek bi pomislio da kod AMDa nema ploca toliki uticaj,medjutim ova ploca je nesto posebno)

Po mom misljenju bolji je Asus jer se bolje OC-uje, u nekim segmentima je dosta brzi od Foxcona, a tamo gde je Foxcon brzi promili su u pitanju, a sto se tice defaultnih rezultata, ovi ne da su ga umastili, 1500poena razlike u 3Dmarku 2005 a zamenili samo ploce na koju foru? Evo ispravnog testa:

http://techreport.com/reviews/2006q3/nforce-590slis/index.x?pg=1

p.s. procitaj ceo test napomenuli su da su koristili:

"Again, it is necessary to stress the point that the ASUS board tested is a preproduction sample that may not be optimized"

Ok za ASusa,ali pogledaj razliku izmedju FX60 i FX62.Veca je nego sto je clock veci.Pogledacu tech report test.

Mislim da nisi shvatio poentu posta. Ono su bile slike 65nm AM2 procesora i diskusija kada on izlazi, a ne prica o cenama i dostupnosti AM2 procesora.
Post je bio na svom mestu, a ti ocigledno prvo pritisnes "move" pa onda procitas post! 😀 😉
Radi se o prvim ES semplovima AM2 procesora u 65nm. Jos uvek se nagadja da li je rec o reviziji G, ali je sigurno da je radni napon 1.25V na 2 Ghz.

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=108884

http://www1.oc.com.tw/forums/msgexc...msgid=0&notop=0&allfrom=214071&page=1&itype=1

RevG definitivno nece moci da se kupi u PiN-u ili Imtelu jos neko vreme! :d

Poslednja izmena:
izvini nepogresivi 😀 nije bio delete nego move (u novi topic jer ste krenuli da pisete ovde o cenama i nabavci)
izvinjavam se, promakao u gomili, evo ga nazad 🙂

Poslednja izmena:
Znači, na proljeće bi već mogli vidjeti neki ES K8L koji gazi Core 2 😀. Nadam se tome i poštenom čipsetu, nečemu nalik onome što je AMD760 bio nekad.

K8L ce raditi i na NForce4 chipsetu, ali za HTT3.0 specifikaciju nece biti dovoljan ni nForce590 SLi, mada ocekujem da ce i na nF4 da daje odlicne performanse.
Koliko sam shvatio, ES K8L bi mogli da se pojave krajem godine, kada AMD bude demonstrirao 4x4 platformu. Demonstracioni primerak ce biti QuadCore i radice na 2.8 Ghz.

drfedja je napisao(la):
K8L ce raditi i na NForce4 chipsetu, ali za HTT3.0 specifikaciju nece biti dovoljan ni nForce590 SLi, mada ocekujem da ce i na nF4 da daje odlicne performanse.
Koliko sam shvatio, ES K8L bi mogli da se pojave krajem godine, kada AMD bude demonstrirao 4x4 platformu. Demonstracioni primerak ce biti QuadCore i radice na 2.8 Ghz.
AMD nece, odnosno nije (posto je vec prikazana) demonstrirati 4x4 platformu sa K8L!
Ono sto su rekli jeste da ce pokazati "native" QuadCore, a to ce biti slicno svojevremenoj demonstraciji DC-a. ZNaci zatvorena kutija i monitor. Niko ne zna na koliko MHz ce raditi. No to nije ni bitno. Bitno je da je taj CPU u poodmakloj fazi finalizacije. Mada, to nista ne menja cinjenicu da X2-ke bazirane na K8L-u (realno QuadCore presecen na pola), necemo videti jos godinu dana. Opteroni su druga prica i sigurno stizu na prolece.

Mislim da ni oni sami ne znaju kad ce da izbace K8L za smrtnike! :d U sustini ne bi trebalo da predstavlja neki problem da oduzmu dva jezgra, zahvaljujuci direct-connect arhitekturi i modularnoj koncepciji.

Kolicine AMD procesora u ovoj godini, po modelima:

amd-dt-forecast-2006_Vf7xb4egExY6.jpg

Poslednja izmena:
Vidim da ce X2 AM2 da se prodaje kao lood! Generalno, AM2 ce se prodavati dobro. U sustini, to ce i biti za vecinu korisnika odlican izbor.

Slazem se,potraznja je ogromna trenutno(5000+ je retka zverka,cim stigne odmah sve ode zbog preorder-a).
Kod nas je recimo 4200+ 211 evra sto je vrlo dobra cena,plus neka ploca do 100e i par apacer 533 Mhz modula==> odlican racunar(btw gde god sam gledao na netu,4200+ se klokovao bar do 2.8Ghz sa stock kulerom na boljim plocama)

Slazem se,potraznja je ogromna trenutno(5000+ je retka zverka,cim stigne odmah sve ode zbog preorder-a).
Kod nas je recimo 4200+ 211 evra sto je vrlo dobra cena,plus neka ploca do 100e i par apacer 533 Mhz modula==> odlican racunar(btw gde god sam gledao na netu,4200+ se klokovao bar do 2.8Ghz sa stock kulerom na boljim plocama)

Istina, 5000+ nema sanse da se nadje nedeljama unapred, toliko se prodaje da ovi ni ne znaju kako ce da podmire potraznju, uskoro nece biti ni 2800+ AM2 semprona na lagerima jer kako vidim CPU od 60 eur ide izmedju 2.9 i 3.1 ghz sa stock kulerom na vecini ploca.

Izgleda da su se svi našli u problemu, naročito AMD sa svojim proizvodnim kapacitetima. Izgleda da nikome nije jasno kako da proizvede toliku količinu procesora pred početak školske godine! 🙂

stormwatch153 je napisao(la):
Istina, 5000+ nema sanse da se nadje nedeljama unapred, toliko se prodaje da ovi ni ne znaju kako ce da podmire potraznju, uskoro nece biti ni 2800+ AM2 semprona na lagerima jer kako vidim CPU od 60 eur ide izmedju 2.9 i 3.1 ghz sa stock kulerom na vecini ploca.
A kad se samo setim onih mracnih prorocanstava da AMD nece imati kome da prodaje procesore kad izadje Conroe...

Opet ista pricha. Intel skup, amd jeftin 🙂

stormwatch153 je napisao(la):
.. uskoro nece biti ni 2800+ AM2 semprona na lagerima jer kako vidim CPU od 60 eur ide izmedju 2.9 i 3.1 ghz sa stock kulerom na vecini ploca.

Jel sempron 2800+ am2 ima mnozioc 8 ? Ako ima onda treba dobar HTT da se izgura da bi isao na 3.1 zar ne, i to na vecini ploca :trust: , mozda sam spavao na casu ?

Poslednja izmena:
pnjaf je napisao(la):
Jel sempron 2800+ am2 ima mnozioc 8 ? Ako ima onda treba dobar HTT da se izgura da bi isao na 3.1 zar ne, i to na vecini ploca :trust: , mozda sam spavao na casu ?

Da, normalno da treba, ja na mojoj ploci bez problema dizem HTT na 360mhz a to je samo s754 😉 - e sad, ako bas volis MSI ili ECS onda nista od clocka...ja sam mislio na; ASUS, DFI, EPOX i Foxconn

Omg, sad videh link u drugom topic-u za DFI AM2 plocu, 433MHz HTT prime stable, nisam bio u toku inace zato sam i pitao za semprona, ovo mi se jako svidja!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno