Šta je novo?

Oficijelni Socket AM2 tred

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Drago mi je za Asusa.Prve informacije su bile kontraverzne kad se ploca tek pojavila :d

Naveo sam onaj podatak o HTT samo zato sto je bio i jedini podatak u tom trenutku :d(lik je doduse postovao puno lepih slicica ploce).Verovatno je u pitanju rani bios koji su koristili kako je i sam rekao.
Na def. je postigao lepo pi vreme za fx,doduse sa LL memorijom.Mada Spi je i jedini test za sada(i ne preterano relevantan).

Edit: Evo cisto da probam Max HTT,postovacu za par minuta koliko moj msi izvlaci.
Edit2: Probao,izvukla je 350 sto je i max memorije koju imam trenutno(uz najmanji divider).

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
pa ako ti mnozilac 8 sta ces da uradis ako ploca nemoz veliki htt da izvuce, aj molim te me prosvetli. Tu se vidi koja je ploca dobra, DFI AM2 nf4ultra izvlaci 440HTT 24/7 koliko vidim, e to se zove ploca, jos samo da nije nf4, al dobro izgleda da nemoz jare i pare.

Svaka ploca moze da izvuce preko 300 MHz, a to je i za slucajeve "x8 multiplikator" i vise nego dovoljno...Tako da je nebitno.

U tome nema niceg prosvetiteljskog - cista logika 🙂

A ako hoces da klokujes Sempron-a 2800+ iz A64info na nekom PC Chips-u sa SiS chipset-om, onda svrati do mene da mi pomognes, imam ovde neku matoru ves masinu, hocu da povecam brzinu obrtaja bubnja.

Poslednja izmena:
Tyan i Opteronci .... šta reći :bottle:
Jedna vijest koja se tiče nas smrtnika 😉: Anand je podijelio "nagrade" najboljim AM2 pločama:
zlato - Asus M2N32-SLI Deluxe
srebro - Foxconn C51XEM2AA
bronca - MSI K9A Platinum (RD580+SB600), Epox MF570SLI
Kažu da se MSI najviše držao ATI referentnog dizajna, bolji od DFI-a i Asusa??

Poslednja izmena:
Ace Rimmer je napisao(la):
Tyan i Opteronci .... šta reći :bottle:
nista🙂 tuzno je "samo" to sto ce i ta konfa za par godina da radi kao sempron 😀 a nama svima prazniji i prazniji dzepovi a njima (amd/intel/nvidia/itd...) sve puniji i puniji i tako u nedogled :wall:

ivke76 je napisao(la):
nista🙂 tuzno je "samo" to sto ce i ta konfa za par godina da radi kao sempron 😀 a nama svima prazniji i prazniji dzepovi a njima (amd/intel/nvidia/itd...) sve puniji i puniji i tako u nedogled :wall:

Za par godina ce u toj konfi da budu K8L serverski procesori tako da ce tesko da radi kao Sempron...Sto se tice uzimanja para,to je logicna posledica razvoja industrije(nije da nista nismo dobili,gde smo bili pre 7 godina,a gde smo danas?)

Ace Rimmer je napisao(la):
Kažu da se MSI najviše držao ATI referentnog dizajna, bolji od DFI-a i Asusa??

LOL, pa ta ploca ne moze da tera DDR2-800 sa 1T! Barem ovaj sample koji sam ja tetirao. Da ne pricamo o mestimicnim nestabilnostima koje su "normalne"! Nije mi jasan komentar za DFI i ASUS CrossFire ploce, kada njih nije ni testirao!?

Možda je čovjek jedostavno sklon ATI-u 😉.
Za DFI-a neznam, Asusa RD580 su testirali prvi ... u s939 izvedbi.

Poslednja izmena:
genijalcin@23 je napisao(la):
Svaka ploca moze da izvuce preko 300 MHz, a to je i za slucajeve "x8 multiplikator" i vise nego dovoljno...Tako da je nebitno.

U tome nema niceg prosvetiteljskog - cista logika 🙂
.

i vise nego dovoljno???

prvo svaka ploca nemoz da izvuce preko 300, drugo preko 300 je jako sirok pojam, trece meni treba preko 400 a to skoro da nemoz ni jedna i 4to ako je tebi to vise nego dovoljno ne znaci da je i meni 😉 mozda ce zvucati malo snobovski al meni je 300 smesno.

Poslednja izmena:
Ne zvuci snobovski! Ja se slazem sa tobom! (neverovatno, ali istinito :d)
Uglavno, zasada se pokazalo da samo jedna ploca ide preko 400, a kad porazmislis i logicno je da nF4 izvuce visu hercazzu, obzirom da je manje kompleksan chipset, te da se manje zagreva u odnosu na nF5. 590SLi koji se sastoji od dva cipa (gde je po pravilu onaj manji sto omogucava dodatnih 16 PCI Express linija, uvek pasivno hladjen) maltene nema shanse da pridje 400 Mhz hercazzi!

Misko je napisao(la):
i vise nego dovoljno???

prvo svaka ploca nemoz da izvuce preko 300, drugo preko 300 je jako sirok pojam, trece meni treba preko 400 a to skoro da nemoz ni jedna i 4to ako je tebi to vise nego dovoljno ne znaci da je i meni 😉 mozda ce zvucati malo snobovski al meni je 300 smesno.

Alo covece, o cemu pricas, imas MSI K9N neo...🙂 Predji ti 315 sa tim 3000+, pa se onda javi i zali....

Alo covece, o cemu pricas, imas MSI K9N neo...🙂 Predji ti 315 sa tim 3000+, pa se onda javi i zali....

Presao odavno... Al znas sta je problem sto mislis da si najpametniji na svetu, dovoljno mi je da bacim oko na tvoj nick da vidim u kom si fazonu, a realno ovde si se nalupao gluposti pa posto nisi tu bio u pravu onda kao ako imas krsh hardware (a imam trenutno jer nema bolje ploce na trzistu i cekam jos malo da pojeftine dualcore proci) ne javljaj se :d.

Misko je napisao(la):
Sta pricas, pogledaj malo neke postove na xtrimu, bice da je 3v jos i malo ako se misli na neki vrh rezultat, teraju ljudi i 3.2 za DDR2, svaki drugi na xtrimu vozi na 2.8-2.9V to je kao dobra dan, i kako mozes da sprzis plocu ako stavis 3v za memoriju?
Mozes i te kako sa zestokim overvoltom da sprzis komponente, naravno ako su budjave. A sta mislis, zasto DFI LP ploce bootuju prvo na default vrednostima, pa tek onda na overklokovanim i overvoltovanim.

U slucaju da neka komponenta nije bas najbolja, lako moze da dodje do skenjavanja komponenata. Mnoge komponente jednostavno ne mogu da podnesu tolike napone. Izracunaj za 65nm CPU koliko bi ampera vukao i koju bi disipaciju snage imao na 1.9v ?! Izracunaj to isto za DDR2 memaru na 3.1 v. Pogledaj samo koje ti hladjenje treba za memoriju, koja kuva vec na 2.4 v.

Pusti ti likove na x3mu, oni su posebna prica, narocito oni koji spaljuju kilo hardware-a mesecno.
Prema tome nemoj da mi upadas u rec i da se pravis pametan. :d 😉
Misko je napisao(la):
pa polako uvidjas neke stvari, odlicno samo napred:d, btw evo malo ko voli visoke voltaze (kao npr. ja), kolko bese default za DDR2 1.8V?

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=112516
Jel' ovi Intelfanboy-evi benchuju nesto osim SPI i Cinebench-a :d

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Ne zvuci snobovski! Ja se slazem sa tobom! (neverovatno, ali istinito :d)
Uglavno, zasada se pokazalo da samo jedna ploca ide preko 400, a kad porazmislis i logicno je da nF4 izvuce visu hercazzu, obzirom da je manje kompleksan chipset, te da se manje zagreva u odnosu na nF5. 590SLi koji se sastoji od dva cipa (gde je po pravilu onaj manji sto omogucava dodatnih 16 PCI Express linija, uvek pasivno hladjen) maltene nema shanse da pridje 400 Mhz hercazzi!
Koliko sam primetio, zagrevanje cipseta ne utice bog zna sta na hercazu. Sto se tice NF590 SLI cipseta, izvlaci on extra HTT-ove. Evo primera radi Foxconn ploca je terala HTT na 300 + Mhz sa mnoziocem 5x za HTT, sto mu dodje oko 1500 Mhz za HTT. To je nedostizno za bilo koju NF4 plocu ukljucujuci i DFI Lanparty, koje teraju oko 300-315 Mhz na HTT 4x .
Na manjim HTT mnoziocima sigurno moze 400 Mhz.

Uostalom, sta ce ti HTT preterano veci od 300 Mhz ?
Ako imas CPU na 2 Ghz, na 300 Mhz ce raditi na 3 Ghz, sto je nedostizno za vecinu AM2 CPU-ova, barem na vazduhu. Eventualno Sempronchine, koje imaju mnozilac 8x, ali i njima je dovoljno 350-360 Mhz, sto tera svaka NF4 ploca.

Poslednja izmena:
NF4 takođe solidno podnosi visok ukupni HTT. Nisam proveravao maksimum ali 4x300Mhz sam slučajno zaboravio a radilo je besprekorno.

Ljudi ajd da ne brkamo HTT i HTL! Da li HTL radi na 1 ili 1,5 GHz je nebitno za ukupne performanse! Sto se HTT-a tice 300 MHz je minimum minimuma da se ploca moze smatrati overklokerskom. Veci HTT ti ostavlja na raspolaganje veci broj kombinacija da se takt memorije optimalno iscinculira u odnosu na ukupni overklok procesora.

E moj Nedjo, ostvarena brzina HT linka je vrlo cesto vezana i za maksimalnu frekvenciju HTT-a. Ako ce ploca da ti radi na 1200 Mhz HTT linku, na 4x300, velika je sansa da ce da ti radi i na 3x400 Mhz, a cesto i na vecem taktu. Evo primera radi jednog Experta sam naterao cak na 490 Mhz HTT, ali od toga zaista nema nikakve koristi. Moj LP NF4 takodje moze da izvuce takve frekvencije, ali tesko da ima potrebe za time. Memorija radi potpuno isto, bez obzira na HTT link, vrlo cesto HTT link nema nikakve veze sa memorijskim deliocem. Ako stavis CPU na 8x350 i memoriju na 166, radice ti isto kao i na 9x311 sa dividerom za 180 Mhz. Isto je i za AM2. Samo je pitanje da li imas sve raspolozive delioce za memoriju u BIOS-u.

Sto se tice HTT-a, on radi na 300 Mhz cak i na Asusu K8N za S754, iako mu je to maksimalno u biosu sto moze da ponudi, pa se ne moze reci da je ta ploca overklokerska, mada radi. :d

Jedini chipset koji pravi probleme sa HTT linkom je VIA K8T890, kao i K8T800pro. Cak i Ali/Uli tu obavlja posao odlicno.

Brzina HTT linka moze da utice na performanse. Uostalom seti se poboljsanja u performansama izmedju NF3 150 i 250 chipsetova, kada je HTT link "skocio" sa 600 na 800 Mhz.

drfedja je napisao(la):
Prema tome nemoj da mi upadas u rec i da se pravis pametan. :d 😉

Nema sta da se pravim :d , koga ti znas da je zbog prevelikog napona bila na procu ili na memoriji crkla ploca, tj. da je to uzrok, ja ne znam nikoga na xtrimu a ako se tamo to nikome nije desilo onda je sansa ravna nuli :d , znaci nisi bio u pravu, koje hladjenje pa stavio covek fan da ladi module i przi ih na 3.2V, da je stavio sve u vapa, verovatno im se nista ne bi desilo do 3.5, sa skoro 100% napona.

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Ljudi ajd da ne brkamo HTT i HTL! Da li HTL radi na 1 ili 1,5 GHz je nebitno za ukupne performanse! Sto se HTT-a tice 300 MHz je minimum minimuma da se ploca moze smatrati overklokerskom. Veci HTT ti ostavlja na raspolaganje veci broj kombinacija da se takt memorije optimalno iscinculira u odnosu na ukupni overklok procesora.

Sve si lepo rekao, pogotovo za optimalnu kombinaciju i mozda cak izbacivanja asinhronog rada memorije, ko ima Semprona i misli da se trka u sv. razmerama ploca mora da mu ide minimum preko 400HTT, sto je nedostizno za skoro sve nf5 ploce.

Misko je napisao(la):
Nema sta da se pravim :d , koga ti znas da je zbog prevelikog napona bila na procu ili na memoriji crkla ploca
Znam sebe sa par Abita NF7-S i jednim Chaintech Zenith-om, cak im nisam ni mnogo vadio dusu, crkle su ladno! :d :smoke: Drugaru je crko od overkloka tebi dragi Epox i to cim je izasla iz garancije. Morao je da kupi drugu.

Ne kazem da ploce nisu bile felericne, ali desava se.
Prema tome, ipak se pravis pametan! :d :cigar:

Misko je napisao(la):
ja ne znam nikoga na xtrimu a ako se tamo to nikome nije desilo onda je sansa ravna nuli :d , znaci nisi bio u pravu, koje hladjenje pa stavio covek fan da ladi module i przi ih na 3.2V, da je stavio sve u vapa, verovatno im se nista ne bi desilo do 3.5, sa skoro 100% napona.
Pa ti ko' da zivis na Xtrimu, a o.c.-ujes Semprone 😛
Cenis da se ne bi desilo ni na 3.5V, ili samo ne bi mogli da probude sistem, ili bi ipak nesto zasmrdelo ?
Misko je napisao(la):
Sve si lepo rekao, pogotovo za optimalnu kombinaciju i mozda cak izbacivanja asinhronog rada memorije, ko ima Semprona i misli da se trka u sv. razmerama ploca mora da mu ide minimum preko 400HTT, sto je nedostizno za skoro sve nf5 ploce.
Onda sebi ustedi pare pa kupi NF4 plocu za AM2, na primer DFI Infinity. :d

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
Presao odavno... Al znas sta je problem sto mislis da si najpametniji na svetu, dovoljno mi je da bacim oko na tvoj nick da vidim u kom si fazonu, a realno ovde si se nalupao gluposti pa posto nisi tu bio u pravu onda kao ako imas krsh hardware (a imam trenutno jer nema bolje ploce na trzistu i cekam jos malo da pojeftine dualcore proci) ne javljaj se :d.

Moj nick ne predstavlja odraz mojih karakternih osobina, to prvo.

A drugo, imas Crosshair-a za nekih 250 evra u Kimtec-u. Kad si vec toliko dican OC - izvoli otvori se, pa onda dodji ovde na bench, ili jos bolje, na Xtreme i budi svetski rekorder, kao Opti :d Cenim da ces pokupiti mnoge simpatije i ovacije a'la "bravo majstore", "svaka cast", "Misko is my hero", "Misko 4 president". To svakako nema cenu...:S:

Trece, svakome je 300 MHz dovoljno. Ti tvrdis da tebi nije, posto ti pucas visoko, ali druze imas najjeftiniju MSI plocu. Kada budes iskesirao 5 glava, i budes shvatio da ti fali "samo" jos malo bolja memorija da oboris svetski rekord, e onda kukaj i zapitaj se zbog cega si potrosio pare.

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Znam sebe sa par Abita NF7-S i jednim Chaintech Zenith-om, cak im nisam ni mnogo vadio dusu, crkle su ladno! :d :smoke: Drugaru je crko od overkloka tebi dragi Epox i to cim je izasla iz garancije. Morao je da kupi drugu.

Ne kazem da ploce nisu bile felericne, ali desava se.
Prema tome, ipak se pravis pametan! :d :cigar:

Otkud znas da su crkle zbog prevelikog napona? To nemoz nikada da budes siguran, a ja ne poznajem ni jedan slucaj da je neko to naveo kao 99% siguran razlog. Pre ce biti da ode ta druga komponenta koja prima taj napon.

Moj nick ne predstavlja odraz mojih karakternih osobina, to prvo.

A drugo, imas Crosshair-a za nekih 250 evra u Kimtec-u. Kad si vec toliko dican OC - izvoli otvori se, pa onda dodji ovde na bench, ili jos bolje, na Xtreme i budi svetski rekorder, kao Opti :d Cenim da ces pokupiti mnoge simpatije i ovacije a'la "bravo majstore", "svaka cast", "Misko is my hero", "Misko 4 president". To svakako nema cenu...:S:

Trece, svakome je 300 MHz dovoljno. Ti tvrdis da tebi nije, posto ti pucas visoko, ali druze imas najjeftiniju MSI plocu. Kada budes iskesirao 5 glava, i budes shvatio da ti fali "samo" jos malo bolja memorija da oboris svetski rekord, e onda kukaj i zapitaj se zbog cega si potrosio pare.

Prvo ne znam sta predstavlja, al znam kako pises odgovore.

Drugo, ne razumes poentu, nije problem kad ima 5000evra da budes prvi, uzmes plocu od 250evra, promenis 20 procesora i na prodaji gubis 20%cene dok ne dodjes do primerka koji je sposoban, puknes extra kesh za kaskadu ili LN2 i u nekoj kategoriji budes prvi, to mene ne zanima, mene zanima sa relativno jeftinim komponentama da budes u samom vrhu (sa sebi slicnima ili malo boljim po komponentama), za dati proc, znaci ja uzmem prvu najjeftiniju plocu koja zadovoljava (u mom slucaju Asus M2N-E reda velicine 100evra) i prozovem onog sa Asus plocom od 250, sa istim procom, to je smekerski, al vidim da ne razumes poentu i ne vredi da ti objasnjavam.

trece 300 nikako nije dovoljno, nije ni 400, dovoljno je 450.

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
Drugo, ne razumes poentu, nije problem kad ima 5000evra da budes prvi, uzmes plocu od 250evra, promenis 20 procesora i na prodaji gubis 20%cene dok ne dodjes do primerka koji je sposoban, puknes extra kesh za kaskadu ili LN2 i u nekoj kategoriji budes prvi, to mene ne zanima, mene zanima sa relativno jeftinim komponentama da budes u samom vrhu (sa tebi slicnima ili malo boljima po komponentama), za dati proc, znaci ja uzmem prvu najjeftiniju plocu koja zadovoljava (u mom slucaju Asus M2N-E reda velicine 100evra) i prozovem onog sa Asus plocom od 250, sa istim procom, to je smekerski, al vidim da ne razumes poentu i ne vredi da ti objasnjavam.

Ne, ne razumem sta je u tome smekerski...

Sta god radio - srecno ti bilo...

Misko je napisao(la):
trece 300 nikako nije dovoljno, nije ni 400, dovoljno je 450.

Mozda tebi. Prosecnom clanu ovog foruma (a oni vaze za "obrazovanije" u Srbiji) je i 300 MHz dovoljno. Ti tvrdis da nije...E to se jedino moze okarakterisati kao lupetanje...

Poslednja izmena:
Vidi Miško ja od cele te tvoje priče više volim da dignem HTT na svega 250Mhz, multiplikator za HTT stavim na 4 i zabodem procesor sa multiplikatorom 11. Usput mnogo volim kad memorija radi sinhrono do 250Mhz pa ne moram dodatno da se smaram sa varijantama na kojima će raditi asinhrno. Samo da završim da sve to volim da radi na default naponu. E, to je za mene umetnost OC-a, ovo što ti pričaš je za nezrelu populaciju koja na extrimu svršava u maniru koji je genijalčina već parafrazirao.

Poslednja izmena:
Ne, ne razumem sta je u tome smekerski...

Sta god radio - srecno ti bilo...

Mozda tebi. Prosecnom clanu ovog foruma (a oni vaze za "obrazovanije" u Srbiji) je i 300 MHz dovoljno. Ti tvrdis da nije...E to se jedino moze okarakterisati kao lupetanje...

Ne vredi da objasnjavam, vidim da ne razumes, ***a ne razumes ni sta smeker znaci.

Ovo drugo, imas proc sposoban sa boxom da radi na 3ghz, multi ti je 8, ploca nece preko 300, bacio si 33% potencijala proc-a u vodu, i to je tebi lupetanje, super. povlacim se.

Paradigma je napisao(la):
Vidi Miško ja od cele te tvoje priče više volim da dignem HTT na svega 250Mhz, multiplikator za HTT stavim na 4 i zabodem procesor sa multiplikatorom 11. Usput mnogo volim kad memorija radi sinhrono do 250Mhz pa ne moram dodatno da se smaram sa varijantama na kojima će raditi asinhrno. Samo da završim da sve to volim da radi na default naponu. E, to je za mene umetnost OC-a, ovo što ti pričaš je za nezrelu populaciju koja na extrimu svršava u maniru koji je genijalčina već parafrazirao.

to sto ti zoves je OC za devojcice...
ja volim takmicenja u sportu, u oc-u, u cemu god...
sad je era DDR2 sinhrono je 400, a posto volis sinhrono ti se slazes sa mnom, sto je dobro, pozdrav.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno