Ja, koliko vidim, na nasem trzistu jedva da ima i Presslera u 65nm. Conroea cemo ugledati tek pred novu godinu iz prostog razloga, jer lageri Pentium cetvorki moraju da se isprazne.
Koliko sam video, K8L bi prvo trebalo da izadje u varijanti - dual core Brisbane, pa onda zatim Sempron za AM2 baziran na K8L jezgru. Taj Sempron ce biti jeftin i drace sadasnje Venice i San Diego procesore i prodavace se ko blesav.
Ne kazem da do tada Intel nece izbaciti Core2 Celerone.
Ono sto ocekujem, je da u 2007 Intel bude u vodjstvu jedan do dva kvartala, najduze 3 kvartala ukoliko AMD bude kasnio sa K8L.
U vezi prelaska na Core2 platformu - ono sto je najveca prepreka je cena i dostupnost maticnih ploca. 975 ploce su veoma skupe i poskupljuju celu stvar i sada su veoma skupe. Mozda posle izlaska Conroe-a budu jeftinije.
Nasuprot tome, AM2 ploce su takodje veoma kvalitetne i dobre, a cena je daleko povoljnija. Ne kazem da su trenutno dostupne, ali bice i bice jeftinije nego i975.
1. ako kupim 975 plocu koja kosta 200 evra, kome cu da je prodam posle, a da ne izgubim 100 evra ? Mogu da u 975 ubodem P4 i da cekam Conroe i da nesto malo izgubim kada ga prodam, po izlasku Conroea.
2. ako kupim AM2 plocu i K8L sledece godine, AM2 cu lako prodati i u njega nabosti jeftinog Semprona, nekome kome ne treba bolje. Gubitak u najgorem slucaju 20 evra. U krajnjoj liniji, mogu da se downgradeujem i da u AM2 ubodem sada Semprona, ili pak da ubodem X2 4000+ i da lepo sacekam K8L.
Na procesoru cu izgubiti min. 100 evra do tada.
3. Mogu u DFI-ja da ubodem S939 CPU, ukljucjuci Opteron 165 ili X2 3800+ ili koji hocu drugi CPU i da me boli uvo do izlaska K8L. To sasvim lepo radi. Ono sto bih voleo da vidim je pojeftinjenje X2 procesora nakon izlaska Conroe-a. Ako bi X2 3800+ kostao 130-140-150 evrica, to bi bilo sjajno ! Ubodes u 939 i ne razmisljas. Kome trebaju performanse Conroea, neka se isprsi za plocu i CPU. Ja bih ipak sacekao K8L da vidim kako ce izaci na kraj sa NGMA.