Šta je novo?

Oficijelni Socket AM2 tred

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Doticni proizvodjac nema komercijalne motive da se predstavlja na ovom trzistu na kome nije uspeo da se afirmise. Delimican razlog je cinjenica da je Albatron bitisao kod nas u vreme najizrazenije "AMD-izacije" trzista, kada je AMD dosegao zenit zastupljenosti kod nas (oko 75% trzista), a poznato je da je Albatron ipak vise okrenut Intelu... ima tu jos razloga, ali oni nisu tehnicke prirode...
U svakom slucaju, ja cu nastojati da kroz licne veze "povucem" ovu plocu, pa sad, ako bude bice 😉

Nedjo je napisao(la):
Steta sto obicna 9500-ka ne moze da se montira! 🙁

Mislis da nece moci ni ako se taj dodatni klip nabavi |nabudza,napravi|
:smash:

Poslednja izmena:
mastercula je napisao(la):
Mislis da nece moci ni ako se taj dodatni klip nabavi |nabudza,napravi|
:smash:
pa moci ce sa odgovarajucim klipom, ali ono, iz kutije nema shanse

Da pitam ja nesto...
Jel vi, koji se lozite na AM2, vidite da to nije nista (mnogo) brze od S939? Zar nije bolje sacekati par meseci na Conroe? Ljudi koji imaju dobre primerke S939 procesora, bilo single bilo dual core, zaista nemaju neki poseban razlog za prelazak na AM2. Evo procitao sam par testova (kazu da je ceo svet imao svega 15 semplova procesora), to stvarno nije mnogo brze u realnom radu. Jedino ako hocete visoke cifre u sintetici koja meri memorijski protok... Inace, cemu??? Izvinjavam se sto ovako upadam u tred, samo se pitam da li nesto nisam propustio...

Nedjo je napisao(la):
1. AM2 vuce vise struje od S939

Na koji nacin je onda oslobadjanje toplote ostalo u granicama 939 ? Ili samo govoris da najbrzi AM2 procesori trose vise nego najbrzi 939 procesori ?

byMax je napisao(la):
Jel vi, koji se lozite na AM2, vidite da to nije nista (mnogo) brze od S939? Zar nije bolje sacekati par meseci na Conroe? Ljudi koji imaju dobre primerke S939 procesora, bilo single bilo dual core, zaista nemaju neki poseban razlog za prelazak na AM2.

I onda sacekati jos par meseci za K8L, i onda jos par meseci za .... :guitar: Ne znam zasto je argument intelovaca da je AMD AM2 trebao da prestigne S939, pa prestigao je Intel u tom segmentu, sto bi sada prestizali i sami sebe...???

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
Da pitam ja nesto...
Jel vi, koji se lozite na AM2, vidite da to nije nista (mnogo) brze od S939? Zar nije bolje sacekati par meseci na Conroe? Ljudi koji imaju dobre primerke S939 procesora, bilo single bilo dual core, zaista nemaju neki poseban razlog za prelazak na AM2. Evo procitao sam par testova (kazu da je ceo svet imao svega 15 semplova procesora), to stvarno nije mnogo brze u realnom radu. Jedino ako hocete visoke cifre u sintetici koja meri memorijski protok... Inace, cemu??? Izvinjavam se sto ovako upadam u tred, samo se pitam da li nesto nisam propustio...
"Lozzenje" je malo lozzacka rec za raspravu koja se vodi u ovom tredu.
Ko kaze da je ceo svet imao samo 15 sampleova ili lazze ili je Srbija odjedanput postala petina sveta (a i danas je pristiglo jos 3-4 samplea).
Cemu AM2? Paa, za sve one koji bi da kupe novu masinu je svakako racionalnije da umesto S939 ili jos bolje S754, uzmu AM2 platformu.
Conroe jeste jedno veliko "ALI" u citavoj prici, ali to "ALI" stize za dva meseca u zenitu sezone godisnjih odmora i chinjenicu da ce do isteka ove godine ciniti svega 25% intelovog portfolija. Na posletku, ako se uzme u obzir da se na ovom trzistu i dalje najvise prodaje Sempron i da je sva prilika da ce to tako ostati na neodredjeno vreme, onda je super za sve buduce vlasnike Sempron masina da se njihovi procesori mogu ubosti u Dual Channel DDR2 plocu.
Jel to od prilike odgovor na tvoje pitanje "Chemu"?

milanbb je napisao(la):
Na koji nacin je onda oslobadjanje toplote ostalo u granicama 939 ? Ili samo govoris da najbrzi AM2 procesori trose vise nego najbrzi 939 procesori ?
Specifikacija VRM-a za AM2 platformu predvidja vece amperaze nego u slucaju S939. Na to sam mislio kada sam rekao da AM2 vuce vise struje... sto, hm, i ne mora da znaci da sam u pravu... bice da je rigoroznija VRM specifikacija tu zbog nekih buducih procesora...

postoji nesto sto se zove faktor iskoriscenja i sto je taj faktor bolji, u ovom slucaju proizvodni proces savrseniji, to manje energije ode na toplotu....

Nedjo je napisao(la):
1. AM2 vuce vise struje od S939

Kako? Isti napon, isto W trose, odnosno neki modeli manje isti proces 90nm, kako onda vuce vise A? Jos na onom linku testirali kako vrti ne znam ni ja sta a box cooler bez fan-a?

Nedjo je napisao(la):
2. DDR2 na ABIT-u ide ili u prva dva ili u druga dva slota

Koja glupost ovo nisam znao, sta sad dual chanell ide u prva 2 ili druga 2 koja glupost sto su li ih bojali onda drukcije? Al opet tako je kod svih ploca tj ako i ima razmaka on je izmedju 2gog i 3ceg.

Nedjo je napisao(la):
3. Pod jakim opterecenjem, prigisnice su te koje proizvode onaj piskutavi zvuk na gomili ploca. Realizacija naponske sa navonicama koje su oklopljene ili jos bolje zalivene sprecava pistanje.

Skapirah mada tesko da ce one da zuje, prigusnice ce da prozuje ako su zice gusto namotane a pri tom jos tanke u ovom slucaju su zice bas debele odmaknute ihaha + 2-3 namotaja tesko da ce to da zuji, ja imam takve namotaje na epox-u, i pre na DFI i nista nije pistalo na 1.85V i 3~ghz, a tu proc vuce li vuce.

milanbb je napisao(la):
I onda umesto portova na I/O panelu, imas sedam bracketa i sumu kablova, vise nego upotrebljivo 🙁

Na IO imas spdif, 2 mrezne, 2 ps2, 4 usb, nema seriala i paralela to koristis?

Komentar na danasnje vesti sa bencha i preview preformansi am2 semprona:

Da li moze neko da objasni kako je moguce da novi sempron losije radi sa ddr2 memorijom nego njegov stariji brat sa ddr1? Ako su novi am2 procesori u stanju normalno da rade sa ddr2, a novi am2 sempron je valjda osiromasenia verzija novog procesora... mislim koji deo ja nisam shvatio?

MrSa je napisao(la):

Da li moze neko da objasni kako je moguce da novi sempron losije radi sa ddr2 memorijom nego njegov stariji brat sa ddr1? Ako su novi am2 procesori u stanju normalno da rade sa ddr2, a novi am2 sempron je valjda osiromasenia verzija novog procesora... mislim koji deo ja nisam shvatio?

prevideo si da u testu jedan (novi) radi na 1.6ghz(256kesh) a stari na 1.8ghz(kesh), tamo gde je mem protok bitan, tu ga dobija novi, gde je sama cpu frekvencija bitna stari.

znaci bice problema sa rejtingom.... pogodak bi bio da su zadrzali isti rejting sistem, sa istom cenom i boljim preformansama... ovako ne znam sta su uradili... 🙁 steta

Nedjo je napisao(la):
3. Pod jakim opterecenjem, prigisnice su te koje proizvode onaj piskutavi zvuk na gomili ploca. Realizacija naponske sa navonicama koje su oklopljene ili jos bolje zalivene sprecava pistanje. Realno, danas je ovaj problem manje izrazen na plocama, ali je zato veoma izrazen na highend grafuljama, pa se zato na vecini koriste zalivene prigusnice. LowEnd modelima obicno ne treba, pa prolaze sa obicnim ili u najboljem slucaju sa "gumiranima".
BTW, Ove gumice o kojima pričaš: lako mogu da se naprave u "home made" izvedbi. A mogu da budu jako korisne, dosta efikasno, da ne kažem totalno, neutrališu pištanje.
I mislim da nije ama baš nikakav problem da ih namontiraš ni na MoBo ni na VGA...

SuperStarr je napisao(la):
BTW, Ove gumice o kojima pričaš: lako mogu da se naprave u "home made" izvedbi..

Kad nesto bolje razmislim, te zavojnice kad su oklopljene gumicom a ne daj boze zalivene, su mnogo vise heat osetljive, tako da to ima i losu stranu.

Nedjo je napisao(la):
Specifikacija VRM-a za AM2 platformu predvidja vece amperaze nego u slucaju S939. Na to sam mislio kada sam rekao da AM2 vuce vise struje... sto, hm, i ne mora da znaci da sam u pravu... bice da je rigoroznija VRM specifikacija tu zbog nekih buducih procesora...
Ako se ne varam, AM2 podrzava do 95A struje, S939 do 80A. To znaci, vise struje, vise overkloka.... :d Ne bas bukvalno, ali skoro da je tako... :smoke:
MrSa je napisao(la):

Danasnji komentar za test je smeshan. AM2 sempron sa testa je testiran jos pre zvanicnog izlaska.
Usput, mogli su da ga testiraju i nasuprot A64 3000+ :d
Uostalom, CAR je lepo to objasnio ,)
Misko je napisao(la):
Kako? Isti napon, isto W trose, odnosno neki modeli manje isti proces 90nm, kako onda vuce vise A? Jos na onom linku testirali kako vrti ne znam ni ja sta a box cooler bez fan-a?
Pa FX62 vuce 95A i ima 125W, pa samim tim je i AM2 po specifikaciji projetkovan za jace procesore.

Misko je napisao(la):
Koja glupost ovo nisam znao, sta sad dual chanell ide u prva 2 ili druga 2 koja glupost sto su li ih bojali onda drukcije? Al opet tako je kod svih ploca tj ako i ima razmaka on je izmedju 2gog i 3ceg.
Sta je tu cudno? Pa ima i S939 ploca u koje se tako bode memorija. [/QUOTE]

Poslednja izmena:
pa jel promenio nesto AMD u organizaciji procesora za AM2 u odnosu na pre osim sto je ubacio mem ctrl za DDR2?

Procesor kao procesor je ostao isti. Uostalom, to je otprilike kao sto je Intel uradio sa Prescottom, kad je presao na LGA775, s' tim sto Intel nema memorijski kontroler. Dakle, AMD je imao veceg razloga za AM2.

Organizacija procesora je ista, proces je 90nm SOI, mozda malo unapredjen. Generalno gledano, to je isti CPU za DDR2 memoriju.

axa pa u sustini nista revolucionarno. ok hvala

MrSa je napisao(la):
znaci bice problema sa rejtingom.... pogodak bi bio da su zadrzali isti rejting sistem, sa istom cenom i boljim preformansama... ovako ne znam sta su uradili... 🙁 steta
Delimicno delim tvoje misljenje, ali stoji chinjenica da novi Sempron u svim igrama daje bolji rezultat nego njegov S754 pandan istog rejtinga.

Sto se tice ubrzanja koje AM2 donosi, ono je vidljivo u svim realnim situacijama i aplikacije kojima memorijski prook znaci, a vecna je takvih, pokazuju ubrzanja do 10%, sto definitivno nije zanemarivo.

Ja sam na testu u Digitau koji preksutra izlazi bio u mogucnosti da poredim identicno kokovane AM2 i S939 procesore (X2 na 2000 MHz) i ovo ubrzanje o kome pricam je ocigledno.

Sve u svemu, bilo bi lepo od AMD-a da je istim frekvencijama ostavio iste rejtinge, ali bitno je da ce AM2 3000-ka kosati oko 70-ak evra bez poreza...

drfedja je napisao(la):
Ako se ne varam, AM2 podrzava do 95A struje, S939 do 80A. To znaci, vise struje, vise overkloka.... :d Ne bas bukvalno, ali skoro da je tako... :smoke:

Podrzava ne znaci da vuce vise, vise ce vuci npr. 3.0Ghz proc mozda.

drfedja je napisao(la):
Sta je tu cudno? Pa ima i S939 ploca u koje se tako bode memorija.

Ovo nisam znao.

Vecina S939 ploca ima takvu DIMM knfiguracij. Samo su ASUS i DFI izuzetak

Nedjo je napisao(la):
Vecina S939 ploca ima takvu DIMM knfiguracij. Samo su ASUS i DFI izuzetak

kapiram kapiram nesto sam se prebacio, ne znam sta mi bi, ali gledam na onom linku http://www.madshrimps.be/?action=getarticle&number=2&artpage=1855&articID=451 sto si ti ostavio svi imaju tako konfigurisane memorije, priznajem da je mnogo bolje resenje 1&3 i 2&4, al na AM2 ga se necemo nagledati, tj. kako stvari stoje za sad svi su kao i Abit, 1&2 i 3&4, jedino ako DFI ne iznenadi.

Nedjo je napisao(la):
Ko kaze da je ceo svet imao samo 15 sampleova ili lazze ili je Srbija odjedanput postala petina sveta (a i danas je pristiglo jos 3-4 samplea).
Cemu AM2? Paa, za sve one koji bi da kupe novu masinu je svakako racionalnije da umesto S939 ili jos bolje S754, uzmu AM2 platformu.
Conroe jeste jedno veliko "ALI" u citavoj prici, ali to "ALI" stize za dva meseca u zenitu sezone godisnjih odmora i chinjenicu da ce do isteka ove godine ciniti svega 25% intelovog portfolija. Na posletku, ako se uzme u obzir da se na ovom trzistu i dalje najvise prodaje Sempron i da je sva prilika da ce to tako ostati na neodredjeno vreme, onda je super za sve buduce vlasnike Sempron masina da se njihovi procesori mogu ubosti u Dual Channel DDR2 plocu.

Potpuno se slazem posebno kad neko namjerava da kupi ionako nov sistem a ne posjeduje uopste racunar onda je u svakom slucaju kupovina AM2 platforme isplatnija od 939.

Uporedjivanje sa Conroe isto tako nemoze u ovom momentu biti realno jer se zaista i nezna u kojim kolicinama ce isti biti dostupan posebno na Srpsko trziste do kraja godine kao i cijene istih.

E sad ako imamo u vidu da ce Conroe na ovim prostorima vjerovatno biti u prodaji tek krajem godine onda se objektivno postavlja pitanje zasto ne sacekati jos koji mjesec na K8L.

A onda uporijediti obadvijee 65nm arhitekture i donijeti zakljucak o eventualnoj kupovini.

Ja licno ne prelazim sa 939 do izlaska K8L.

Ja nemam sumnje da ce Core 2 kod nas doci u prodaju ubrzo nakon premijere, jer sampleovi samo sto nisu, ali objektivno sam skeptican po pitanju kolicina. No, to i nije toliko bitno za AM2 kao platformu.

Takodje, ja, koji sam po prirodi srtplji, ne bih se bas pretrgao od cekanja za K8L-om, jerbo on n a desktop nece stici sigurno pre jeseni 2007, a kome u medjuvremenu budu trebale bolje performanse u odnosu na ono sto ima sada, sigurno ce posegnuti za Coreom 2.

U globalnoj slici, jedina posledica za AMD ce biti da nece uspeti u naredne tri godine da ostvari ciljanih 30% trzisnog ucesca, ali isto tako smatram da nece izgubtiti sadasnjih 20-22.
Za AMD ce pravi izazov biti 2008-a i bitka sa Nehalemom, mislim da su i oni svesni toga, te da sta god da spremaju za tu buducnost (kada ce im jos jedna fabrika proizvoditi cipove na 300mm waferima), mor da bude konkurentno, kako im trzisni status ne bi bio drasticno poljuljan...

Ja, koliko vidim, na nasem trzistu jedva da ima i Presslera u 65nm. Conroea cemo ugledati tek pred novu godinu iz prostog razloga, jer lageri Pentium cetvorki moraju da se isprazne.
Koliko sam video, K8L bi prvo trebalo da izadje u varijanti - dual core Brisbane, pa onda zatim Sempron za AM2 baziran na K8L jezgru. Taj Sempron ce biti jeftin i drace sadasnje Venice i San Diego procesore i prodavace se ko blesav.
Ne kazem da do tada Intel nece izbaciti Core2 Celerone.
Ono sto ocekujem, je da u 2007 Intel bude u vodjstvu jedan do dva kvartala, najduze 3 kvartala ukoliko AMD bude kasnio sa K8L.

U vezi prelaska na Core2 platformu - ono sto je najveca prepreka je cena i dostupnost maticnih ploca. 975 ploce su veoma skupe i poskupljuju celu stvar i sada su veoma skupe. Mozda posle izlaska Conroe-a budu jeftinije.

Nasuprot tome, AM2 ploce su takodje veoma kvalitetne i dobre, a cena je daleko povoljnija. Ne kazem da su trenutno dostupne, ali bice i bice jeftinije nego i975.
1. ako kupim 975 plocu koja kosta 200 evra, kome cu da je prodam posle, a da ne izgubim 100 evra ? Mogu da u 975 ubodem P4 i da cekam Conroe i da nesto malo izgubim kada ga prodam, po izlasku Conroea.
2. ako kupim AM2 plocu i K8L sledece godine, AM2 cu lako prodati i u njega nabosti jeftinog Semprona, nekome kome ne treba bolje. Gubitak u najgorem slucaju 20 evra. U krajnjoj liniji, mogu da se downgradeujem i da u AM2 ubodem sada Semprona, ili pak da ubodem X2 4000+ i da lepo sacekam K8L.
Na procesoru cu izgubiti min. 100 evra do tada.

3. Mogu u DFI-ja da ubodem S939 CPU, ukljucjuci Opteron 165 ili X2 3800+ ili koji hocu drugi CPU i da me boli uvo do izlaska K8L. To sasvim lepo radi. Ono sto bih voleo da vidim je pojeftinjenje X2 procesora nakon izlaska Conroe-a. Ako bi X2 3800+ kostao 130-140-150 evrica, to bi bilo sjajno ! Ubodes u 939 i ne razmisljas. Kome trebaju performanse Conroea, neka se isprsi za plocu i CPU. Ja bih ipak sacekao K8L da vidim kako ce izaci na kraj sa NGMA.

Poslednja izmena:
Nego..... ovo je oficijelni AM2 thread ! Gde su ti testovi AM2 Semprona ?
Samo su kinezi okacili onaj gde porede frogs and grandmothers!

drfedja je napisao(la):
Koliko sam video, K8L bi prvo trebalo da izadje u varijanti - dual core Brisbane, pa onda zatim Sempron za AM2 baziran na K8L jezgru.
Brisbane nije K8L CPU! Krajem godine se pojavljuje 65nm K8, a u prvom kvartalu 2007 (najverovatnije premijera na Cebitu) K8L Opteron. Desktop K8L ce najverovatnije biti prikazan na Computexu 2007, a ako ne tad, onda u trecem kvartalu 2007!

Dual Channel DDR2-800 Memory on AMD Athlon 64 X2 "AM2"

Digit-life clanak o DDR2 800 memoriji na novoj platformi(na fx-62 prcesoru).Solidan clanak,daje predstavu o razlikama u mem. bandw. izmedju 800ke i ostalih frekv.(a i latencijama na modulima).Nije da vec nije obradjeno na benchmarku i drugde,ali nece da skodi.

http://www.digit-life.com/articles2/mainboard/ddr2-800-am2-fx62.html

Nedjo je napisao(la):

Apsolutno realan odgovor, ali nije na ono sto sam ja pitao. Vidim, po ovome, da ce dobar broj ljudi da proda S939 masine da bi uzeli AM2, pa se pitam zbog cega... Naravno da oni koji prelaze sa Socket A, ili S754 (ili kupuju novu masinu) treba da predju odmah na DDR2 i AM2, ali je pitanje (a i ja se pitam da li sam nesto propustio) da li treba davati odlican S939 sistem (i zasto) za AM2... 🙂? Podatak od 15 semplova nisam izmislio... evo odakle je source. 😀

Prilozi

• Untitled-1.png
    Untitled-1.png
    131.8 KB · Pregleda: 86
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno