Šta je novo?

Objektivi

@*******i, ja ne znam da li si goru kupovinu mogao da napravis....evo razmishljam....nisi mogao :d:d

A moj Tamron 24-70 objektiv kod Andora evo skoro već dva meseca, reklamirao sam battery drain bug koji ima sa 6D kad je aparat isključen, curela baterija samo tako... Komično, lomatao se on tamo da mu uvaže i zamene mesec dana, zamenili za drugi primerak, probao ga tamo pre slanja i taj isto ima drain bug... Katastrofa, sad se čeka treći bez tog bug-a. Nikad više Tamron u životu i nikad više mađarska garancija, od sad samo Canon objektivi sa domaćom garancijom... Sa 3rd party objektivima velika kocka, dobro je što nisi uzeo Tamrona...

[YOUTUBE]fcR3U6LmaMA[/YOUTUBE]

1) Zasto pretpostavljas da je to neki bug, zar ne moze jednostavno takav objektiv da bude ? Treba razumeti da sa nizom cenom idu i kompromisi, niko nema svemirsku tehnologiju da za manje para napravi objektiv istog kvaliteta, vec se jednostavno spustaju standardi u bilo kom smislu i napravi jeftiniji objektiv. Zato je uvek bolje kupiti polovan Canon/Nikon, uvek se dobija vise za ulozene pare.

2) Da li stvarno mislis da bi ovde brze bilo sta uradio, ne za Tamrona, nego za Canona za koji postoji nekakav servis i podrska.

Poslednja izmena:
Pazi ovako *******i :)...

24-70mm II je surov objektiv. Jedva čekam da me posao natera da ga kupim, ali ga drugačije neću kupiti. Imao sam 24-70mm prve generacije, koji je takođe bio odličan, uprkos glupostima koji se o njemu pričaju po netu, ali sam i njega prodao baš zbog toga što me posao nije terao da ga toliko imam. E sad, bojim se da je bilo koji 24-70 objektiv još gori za slobodno vreme i uživanje, za mene je to isključivo poslovni objektiv.

Nemam nikakav problem da ljudi kupuju skupe stvari, štaviše više cenim takve ljude od sirotinje i ovih kojima je Tadić/Vučić/Mišković za sve kriv, ali mislim da nisi trebao da kupiš taj objektiv. Osim divljenja impresivnim performansama, ovaj objektiv ti neće pomoći u ovom momentu.

Takođe da se osvrnem na konstataciju da je objektiv kupljen u poslednjem momentu po ceni koja više neće da bude takva. Dušan taj objektiv prodaje već nekoliko meseci, po istoj ceni, a drugar je prodavao polovan još jeftinije i moram da proverim da li ga je prodao, ali mi se sve čini da nije. Za taj objektiv nema kupaca ni za novi ni za polovni. Tipa mnogo se lakše proda i kupi 70-200 II koji košta isto ili više.

Da se vratim na to zašto mislim da ti taj objektiv neće značiti. Zato što ni jednu fotografiju koju sam od tebe video do sada, ne treba da bude napravljena tim objektivom :). Od tebe sam do sada video širokougaone pejzaže i portrete. 16-35 f4 koji imaš je idealan za to, ne znam da li ga i dalje imaš, ako ga nemaš mogu donekle da razumem kupovinu 24-70, ali ako ga imaš, onda ne mogu.

Međutim tvoj problem u ovom momentu su potreti. Želiš da dobiješ mutniju pozadinu :), pa si mislio da ćeš nešto posebno dobiti sa prelaska sa f4 na f2.8. 70mm ne treba da se koristi za potrete. 85mm je minimum po meni, a treba ići na 100mm ili idealno 135mm. Po meni su 85 1.8, 85 1.2, 100 f2, 135 f2 sve primetno bolji objektivi za potrete od 24-70 ii @70mm.

Znam tvoje nagone da imaš što manje objektiva, ali to je na DSLR-u je teško postići. Postoje ljudi koji imaju samo jedan objektiv, ali se oni obično bave i jednim tipom fotografije, čega se u Srbiji malo ko pridržava. Pritom je 24-70mm raspon stvarno najdosadniji za rad :), ni previše široko, ni preveliki zum, a ni neko veliko/lepo zamućenje. Kao što rekoh, mnogi ga imaju zato što moraju, ne zato što ga vole.

Mislim da bi ti zbog učenja značilo da se u ovom momentu držiš prajmova. Da ne pričamo što su lakši za nošenje i držanje. Primera radi 135mm f2 daje istu, a verovatno i bolju "lepotu" od 70-200mm II, a znaš koliko je zgodnije raditi kada na telo staviš daleko manji i lakši 135mm.

I tako, može se još pričati dosta na ovu temu...

Poslednja izmena:
Kad god nesto napises uvek me bacis u razmisljanje :) Ovako nesto sam i ja mislio pre nego sto sam kupuo 24-70. Imam 16-35 taj se ne menja za ceo zivot :p a moje razmisljanje je bilo da li mi uopste treba i 24-70 i 70-200, i shvatio sam da je besmisleno da se zamaram sa tim :p Stvar je prosta, jednostavno zelim da imam opremu za sve prilike u kojima mogu da se nadjem, a to nikada nece biti svadbe i klubovi pa da mi treba 16-35 sa vecim otvorom blende, tako da iz tog razloga necu menjati 16-35 F4 IS. Objektiv novije generacije sa boljom optikom, opticki najbolji od svih sirokougaonih objektiva, sta tu ima da se menja:)

E sada, zum koji ide preko 24mm sto znaci 24-105 ili 24-70 je nesto sto mi treba. Suvise cesto negde blejim sa drustvom, najcesce familijom i prosto mi odgovara zum za takve prilike, tako da ako mi vec treba onda neka to bude najbolji i to je to :) Ja sa 24-70 f2.8 bez stabilizacije imam isto sto i sa 24-105 sa stabilizacijom, sa jednim veci otvor blende i veci SS, sa drugim manji otvor blende a manji SS, kad podvuces crtu u uslovima loseg svetla ako fotkam iz ruke iso bude negde na slicnim vrednostima, tako da sa te strane nisam nista dobio, ali jednostavno 24-70 je bas dosta opticki bolji od 24-105, bolje je periferna ostrina, daleko je bolji u rasponu 24~50mm, i nesto bolje muti pozadinu, sto znaci da moze da mi posluzi za fotkanje portreta u navedenim situacijama, znaci samo da posluzi, taman to malo mi je falilo da budem 100% zadovoljan fotografijama koje dobijam :)

Ja sada imam drugu dilemu, da li uopste da kupujem 70-200mm f2.8 L IS II ne zbog para nego ne znam sta cu sa njim hehehe :D Voleo bih da fotkam neke zverke u prirodi, uzecu i extender, samo ne znam da li cu imati zivaca za tako nesto a prosto nisam ni u prilici da budem tako cesto u prirodi, mislo sam iz tog razloga da ga koristim primarno za portrete, ali Deki rece i ako je dobar za to da bi daleko bolje bilo ovo sto ti kaze da nabavim pravo portretno staklo, sto cu ja svakako i da uradim vremnom, a moze da se desi da mi to bude naredna kupovina i da uopste ne uzmem 70-200mm f2.8 L IS II. Prajmovi mi uopste nisu potrebni pored 24-70mm f2.8L, barem ne u tom rasponu...

Jedno je sigurni, kupicu najbolje sto param moze da se kupi, takava sam covek :) Volim da imam dobre stvari koje mi pricnjavaju zadovoljstvo, da mi kojim slucajem trebaju za posao, to bi bila sasvim druga prica i drugaciji prstup, bas takav kakav ti imas. Najbolji primer je neka masina koja mi treba za posao, neka proizvodnja blokova na selu kod burazera, on mi vodi taj posa, nova kosta 12000e ja imam 3 polovne koje sam platio 3000e :p redovno servisiranje uvek imam rezervnu i vozi misko hehehe

24-70mm je sigurno najbolji objektiv na svetu za "sigurnost," što ti kažeš društvo, okupljanja i tako to. Pejzaži i široke fotografije su ti dobro išle, za početnika odlično, ali se mučiš sa fotografijama žene ili devojke, ne znam tačno status :). Neću da kažem da je do opreme, jer treba tu dosta učiti, ali možda kad bi pokušao nekim 85mm ili još bolje 135mm prajmom, da bi razmišljao na drugi način. Isto tako, dok ću ja otvarati širom blendu osim u baš specifičnim uslovima, nije širom otvorena blenda koja u praksi pravi dobru pozadinu, već dobro oko, iskustvo, osećaj za dubinu, tu treću dimenziju. Imaš ljudi koji sa f4 naprave potrete ljudi ili celu figuru, a da pozadina razbija. Znam da se ove dve rečenice malo ne slažu, ali tako je.

135mm f2 ne samo da daje fantastične rezultate, nego je pravo uživanje koristiti ga. I napolju za mene ne postoji bolji objektiv za (statične) ljude.

70-200mm II može to da do određene mere da replicira, ali više služi kada si u nekontrolisanim (nepoznatim) reportažnim uslovima, dosta je teži, umara, ali je je neophodan ukoliko se koristi extender.

Poslednja izmena:
Sve sto si sada napisao ja sam samo predpostavljao daje tako, sada znam i da jeste :p Status supruga :) Mucim se mucim, ali sam uporan da nema dalje. Skontao sam ja da za pocetak pejzazi dobro idu pa sam se fokusirao na ovo sto ne ode bas tako dobro. Naravno da nije do opreme, pre svega je do mene, do skoro nisam kacio kako pravilno da uradim ekspoziciju, gde da merim svetlo, nisam znao ni da to moze zasebno da se uradi pre okidanja :p Obrada portret je isto tako bila nesto oko cega sam se ozbiljno mucio do poslednjih par fotki, kadriranje isto tako. Sada su mi neke stvari daleko jasnije a tek treba da mi budu jasne, jedno je sigurno, energije i zelje za napredovanjem ne manjka, sto kaze Deki, ono sto je moglo preko noci da se uradi ja sam uradi, sada je ostalo jos godinu dana prakse i usavrsavanja ovoga sto je do sada napravljeno :)

1) Zasto pretpostavljas da je to neki bug, zar ne moze jednostavno takav objektiv da bude ? Treba razumeti da sa nizom cenom idu i kompromisi, niko nema svemirsku tehnologiju da za manje para napravi objektiv istog kvaliteta, vec se jednostavno spustaju standardi u bilo kom smislu i napravi jeftiniji objektiv. Zato je uvek bolje kupiti polovan Canon/Nikon, uvek se dobija vise za ulozene pare.

2) Da li stvarno mislis da bi ovde brze bilo sta uradio, ne za Tamrona, nego za Canona za koji postoji nekakav servis i podrska.

Ne pretpostavljam, čitao sam dosta o iskustvima korisnika koji imaju ovaj Tamron objektiv u kombinaciji sa 6D. Bug pogađa određene serije objektiva, one starije, gde elektronika pravi problem. Kako ljudi pišu, slali su svoj objektiv Tamronu na servis, gde stave novu štampanu ploču i tako reše problem sa drainom baterije.

Zbog čega jednostavno to nisu uradili i u Mađarskoj, ne znam, verovatno su nesposobni, već menjaju objektive sve dok se ne potrefi "ispravan" primerak bez battery drain-a. Neozbiljni su, Canon je verovatno zreliji po tom pitanju, a slažem se da se spuštaju standardi kod 3rd party proizvođača, otud i ovakav problem.

Nikad više Tamron kao što rekoh, ovaj objektiv je kod mene završio isključivo zbog toga što vlasnik nije hteo da proda samo 6D telo, već zajedno, a pošto je ponuda bila dobra, pristao sam. Nije to loš objektiv, pruža sasvim dobre rezultate, ali čim mi se vrati ispravan primerak, odmah ide na oglase, javiće se neko kome ne smeta to što je Tamron, i nema para za Canon varijantu. Neće se odmah prodati, ali to je deo *****a kada uzmeš 3rd party objektiv...

Pa ne bih čekao dva meseca za Canon objektiv, nisu valjda i ovde ljudi toliko nesposobni i da se garancija rešava toliko dugo. Inače, Canon je Benchmarkov partner, u teoriji bih mogao i da se pozovem na nekoga da se garancija brže reši, mada koliko sam čuo da je za ceo Canon Srbija zadužena samo jedna žena, što govori kolika smo bulja od tržišta.

Pazi ovako *******i :)...

24-70mm II je surov objektiv. Jedva čekam da me posao natera da ga kupim, ali ga drugačije neću kupiti. Imao sam 24-70mm prve generacije, koji je takođe bio odličan, uprkos glupostima koji se o njemu pričaju po netu, ali sam i njega prodao baš zbog toga što me posao nije terao da ga toliko imam. E sad, bojim se da je bilo koji 24-70 objektiv još gori za slobodno vreme i uživanje, za mene je to isključivo poslovni objektiv.

Nemam nikakav problem da ljudi kupuju skupe stvari, štaviše više cenim takve ljude od sirotinje i ovih kojima je Tadić/Vučić/Mišković za sve kriv, ali mislim da nisi trebao da kupiš taj objektiv. Osim divljenja impresivnim performansama, ovaj objektiv ti neće pomoći u ovom momentu.

Takođe da se osvrnem na konstataciju da je objektiv kupljen u poslednjem momentu po ceni koja više neće da bude takva. Dušan taj objektiv prodaje već nekoliko meseci, po istoj ceni, a drugar je prodavao polovan još jeftinije i moram da proverim da li ga je prodao, ali mi se sve čini da nije. Za taj objektiv nema kupaca ni za novi ni za polovni. Tipa mnogo se lakše proda i kupi 70-200 II koji košta isto ili više.

Da se vratim na to zašto mislim da ti taj objektiv neće značiti. Zato što ni jednu fotografiju koju sam od tebe video do sada, ne treba da bude napravljena tim objektivom :). Od tebe sam do sada video širokougaone pejzaže i portrete. 16-35 f4 koji imaš je idealan za to, ne znam da li ga i dalje imaš, ako ga nemaš mogu donekle da razumem kupovinu 24-70, ali ako ga imaš, onda ne mogu.

Međutim tvoj problem u ovom momentu su potreti. Želiš da dobiješ mutniju pozadinu :), pa si mislio da ćeš nešto posebno dobiti sa prelaska sa f4 na f2.8. 70mm ne treba da se koristi za potrete. 85mm je minimum po meni, a treba ići na 100mm ili idealno 135mm. Po meni su 85 1.8, 85 1.2, 100 f2, 135 f2 sve primetno bolji objektivi za potrete od 24-70 ii @70mm.

Znam tvoje nagone da imaš što manje objektiva, ali to je na DSLR-u je teško postići. Postoje ljudi koji imaju samo jedan objektiv, ali se oni obično bave i jednim tipom fotografije, čega se u Srbiji malo ko pridržava. Pritom je 24-70mm raspon stvarno najdosadniji za rad :), ni previše široko, ni preveliki zum, a ni neko veliko/lepo zamućenje. Kao što rekoh, mnogi ga imaju zato što moraju, ne zato što ga vole.

Mislim da bi ti zbog učenja značilo da se u ovom momentu držiš prajmova. Da ne pričamo što su lakši za nošenje i držanje. Primera radi 135mm f2 daje istu, a verovatno i bolju "lepotu" od 70-200mm II, a znaš koliko je zgodnije raditi kada na telo staviš daleko manji i lakši 135mm.

I tako, može se još pričati dosta na ovu temu...

Posto sam dobar sa Dusanom i upucen u celu pricu. Ne prodaje on taj objektiv nekoliko meseci, nego je prodavao odredjenu kolicinu 24-70 2.8 i 24-70 f4, kao i 70-200II, 16-35 f4, 100L i jos par modela. Bila je u pitanju akcija Canona oko nove godine, par modela je bilo kod uvoznika po dobrim cenama, on je uzeo vecu kolicinu i to je sto je, prodao je vise komada 24-70 a ne da se mucio da taj jedan prodaje par meseci... Nazalost u medjuvremenu je akcija zavrsena i sada su nabavne cene kod uvoznika vise od te prodajne...

Ostalo se slazem, 24-70II je najbezveznija kupovina za *******og i to sam mu vise puta i govorio, ali je on namerio da uzme ono sto mu ne treba i tu ne vredi pricati.
Da je dobar jeste, da je dosta bolji od 24-70 mk1 jeste, ali je poslednji objektiv koji cu izvaditi iz torbe osim ako nije posao

@Mladen
Bez obzira sto sam jasno naveo da je zamena za 24-105 i koja je primaran namena, ti i dalje mislis da nisam trebao da ga kupujem ? Ne razumem zasto ? Koja je prednost 24-105 u odnosu na 24-70, za mene nema ni jednu prednost sema jos 35mm zizne daljine, koja meni nije potrebna, na 105 sam ga korsitio iskljucivo kada se ukaze prilika da se napravi neki portret, krajnjim rezultatom nisam bio zadovoljan i to nije do mene, jednostavno nema potrebnu ostrinu za tu namenu i ne odvja model od pozadine dovoljno dobro, sve to 24-70 radi dovoljno dobro i uporedivo sa prajmovima. Ako je zbog cene, da ne mogu sebi da ga priustim ne bih ga ni kupovao, za 1650e koliko me je kosta vise ne moze da se kupi, tako da je to vise nego dobra kupovina :)

Vec sam naveo gore, na prajmovi do 85mm ovom kupovinom mogu da zaboravim, sem jednog portretnog u rasponu 70~135, razmisljam da to bude 85mm f/1.2L II, cena kaze da je to najbolje portretno staklo koje moze da se kupi, ako jeste sigurno ga kupujem, ali o tome nekom drugom prilikom dok ne razmislim da li to staklo ili 70-200 f2.8 L IS II, za sada ne, mozda ako se ukaze ovakva prilika kao za 24-70.

Sad nesto uopsteno da kaze ne odosi se na tebe... :p
Ja znam da mnogima ide na zivce sve ovo sto ja radim sa opremom, sa racionalne tacke gledano nema objasnjenja :p Moja teznja ka boljem od onoga sto trenutno mogu imam radim, hobi ili posao to je ne bitno, je nesto sto ne mogu kod sebe da kontrolisem, i ne zelim, jer takava teznja kroz zivot me je dovela do toga da mogu sebi i svojoj porodici sa lakocom da prisutim sve sto pozelim, a ja sam jako skroman, i ako bi neko rekao gledano kroz ovu foto avantur da sam daleko od skromog, ali sam zasita skroman u odnosu na mogucnosti :)

Nadam se da me razumete vi koji od ovoga zivite, pre svega moj nacin razmisljanja koji je iracionalan, ja sam toga svestan, takava je jer kada ti nesto u zivotu predstavlja zadovoljstvo to nema cenu, nisam sklon tome da razmisljam vazda o necemu sto bih voleo da imam, a pritom sam izabrao kompromis :p

Poslednja izmena:
Sustina je da si kupio nesto apsolutno nepotrebno. Objektiv koji se nikako ne uklapa u ono sto ti zelis da fotkas. Rekoh ti vec, za portrete vazi da su idealne zizne daljine 85-135mm, tu se 24-70 ne uklapa. Bolje portrete bi dobio sa 85mm 1.8 objektivom koji kosta nov 330e, ili 100mm f2 koji kosta 450e, nisi cak morao ni da das 1000-1500 za 135L/85L. Ili 100L IS Macro koji si vec spominjao i koji osim sto je vrhunski makro objektiv je vise nego odlican i za portrete i time bi prakticno resio 2 pitanja istovremeno...

Za 70-200 2.8 ti sto se upotrebe nista nisam rekao, to je izmedju ostalog i odlican portretni objektiv, ali sam ti rekao da nije za tebe jer je tezak za "casual" fotkanje i nakon inicijalnog odusevljenja kupovinom vremenom pocnes da ga izbegavas za nosenje tek tako gradom... Nisi sam sitan, niti slabasan, ali eto uvek bih pre poneo sa sobom 135L nego 70-200.

Za to zamucenje pozadine koje juris, nije bitna samo blenda, nego i zizna daljina (kompresija), rastojanje od tebe do subjekta i od subjekta do pozadine. 24-105 na 105mm f4 i 24-70 na 70mm f2.8 daju priblizno slicno zamucenje. Osim toga tih 35mm nikako nije zanemarivo ako ti je to jedini objektiv koji poneses sa sobom.

Postoji toliko drugih stvari u fotografiji na koje si mogao da potrosis te pare i koje bi ti donele veci dobitak, a ti si uzeo najnepotrebniju, objektiv na koji balavi vecina pocetnika koji cim cuju za dslr cuju za 24-70 2.8 (ne shvataj pogresno). To sto je on opticki vrhunski i na nivou prajmova u tom rasponu je sve super, ali prajmovi se kupuju zbog mnogo vece blende, 1.4/1.2 i 2.8 je ogromna razlika... Dule se kune u taj objektiv, ali Dulu su primarni posao svadbe sto ti neces kako sam kazes nikad raditi. 24-70 je ekstra objektiv i za nightlife, klubske fotke, sto opet neces raditi...

Potpuno bih razumeo da si uzeo neke odlicne filtere za pejzaze, CPL ili ND sa kojim mozes da dobijes efekte koje nikako drugacije ne mozes, i kakvim fotkama si se odusevio, ili bilo koji od pomenutih prajmova... Ali 24-70 koji je niti sirok niti dugacak je potpuno nepotrebna kupovina, koja bi bila ok da vec imas i 35L, 85L, 135L i 70-200 pa onda ajde i ovo jer ti se moze i svrbe te pare...

Ja od fotografije ne zivim, vise mi je hobi nego posao, i apsolutno me bas briga na sta ces potrositi svoje pare, samo mi je bezveze da gledam kako radis pogresno jer ti je rekao neko ko to u zivotu video nije i ima vlazne snove kad se spomene 24-70, a ljudi koji to svaki dan koriste ti pricaju ispravno...

Kao sto rekoh nije mi za portrete na najmanje potreban, al moze da posluzi, kao sto ce se videti na fotkama koje budem postavljao. Dobar je za zezanje sa drustvom, familijom u da tako kazem skucenom prostoru kuca stanova, za tako nesto ima dovoljnu sirinu i daleko vecu ostrinu od 24-105, opet ako hocu neki portret da napravim daleko je bolji od 24-105, jednostavno ne mogu da se porede sto verujem da i sam znas, ta razlika je taman tolika da ja budem zadovoljan. Na kraju krajeva kada sam kupovao 24-104 mogao sam i ovaj da uzme, pa nisam, tako da tu nema lozenja :p Koristio sam 24-105, shavatio da nisam u potpuonosti zadovoljan i cao zdravo, nema tu sta mnogo da se razmilja i odmerava u nedogled...

Meni prednost prajmova do 70mm nista ne znaci, veci otvor blende itd, cak mi nije bitno ni to sto 24-70 nesto bolje muti od 24-105, najbitnije je sto je ostar na nivou prajmova na svim zizinim daljinama u rasponu 24-70mm i sto lepo odvaja pozadinu od objekta u fokusu, 24-105 to ne radi na tom nivo :p

Meni nista nije primarno a sve volim :p Kao i sve sto napises vezano za hardver ja uzmem u obzir, tako da iz razloga koje si naveo sve vise sam pri tome da ne kupujem 70-200 f2.8 L IS II, bez obzira sto sto cu sigurno kupiti 85 f/1.2L II, samo mi za tako nesto treba konsultacija, ako je to najbolje portertno staklo onda ga kupujem, ne zanima me da li cu za 500e dobiti nesto slicno, zanimam me samo najbolje sto parama moze da se kupi, znaci bez kompromisa ;) Ni kada sam kupovao 24-105 i 70-200 f4 nisam pravio kompromis, hteo sam stabilizaciju, hteo sam kompaktinij zum od robusnog 70-200 f2.8 L IS II, tako da u skladu sa tim sta sam tada zeleo ja sam to i kupio, od toga nije postojalo bolje resenje. Sada razmisljam drugacije, u skladu sa tim i kupujem ono sto zelim :) O tim filterima cemo tek pricati, kupicu ja i njih ako ima smislja, nikakav problem, tako da to na sta sam mogao pametnije da potrsim pare nema nikave veze, jer cu ih potrositi i na to sto je mozda meni pametnije u ovom trenutku. Mislim da je sledece sto cu kupiti blic :p

Nego da malo pricamo o konkretnim stvarima vezanim za temu :)

85 f/1.2L II jel najbolji za portrete ili je neki drugi bolji ? Da ponovim da cena nije bitna, bitno je samo da li je najbolji za tu namenu...
Koji blic da uzmem, to sam vec pitao al niko nista da odgovori. Da li je 600EX-RT ultimativno resenje bez kompromisa :p

Poslednja izmena:
Sve sto si sada napisao ja sam samo predpostavljao daje tako, sada znam i da jeste :p Status supruga :) Mucim se mucim, ali sam uporan da nema dalje. Skontao sam ja da za pocetak pejzazi dobro idu pa sam se fokusirao na ovo sto ne ode bas tako dobro. Naravno da nije do opreme, pre svega je do mene, do skoro nisam kacio kako pravilno da uradim ekspoziciju, gde da merim svetlo, nisam znao ni da to moze zasebno da se uradi pre okidanja :p Obrada portret je isto tako bila nesto oko cega sam se ozbiljno mucio do poslednjih par fotki, kadriranje isto tako. Sada su mi neke stvari daleko jasnije a tek treba da mi budu jasne, jedno je sigurno, energije i zelje za napredovanjem ne manjka, sto kaze Deki, ono sto je moglo preko noci da se uradi ja sam uradi, sada je ostalo jos godinu dana prakse i usavrsavanja ovoga sto je do sada napravljeno :)

To je zato sto nisi krenuo da ucis fotografiju kako treba. Da si kupio Canon F1 mnogo bi bolje savladao elementarnu tehniku fotografije :) . Ne krece se u fotoskolama za dzabe od manuelnih fotoaparata. Kao sto se deci od 1-4 razreda na daje digitron u ruke. Osnovne matematicke oparacije moraju da se shvate i nauce. Isto je i sa fotografijom. Imas dobar apararat i moj ti je savet da slovo P zamenis sa M :) Drugo , fotgrafija se uci prvenstveno iz knjiga a ne na forumima. Ukoliko nisi porcitao i NAUCIO Kazicevu "Elementarnu Tehniku Fotografije", zatim "Fotografiju" Milana Fizija to obavezno da uradis. Dobre knjige su Sve o fotografiji u Boji A. Bailey, i legendarni Foto-prirucnik od J. Hedgeoce. Kad sve to budes procitao neces morati mnogo da pitas po forumima za savete ;)
Neka si kupio objektiv 24-70. To je odlican objektiv i ja volim taj raspon. Dobre i retke stvari se kupuju kad je prilika i kad je dobra cena. Tako da si dobro postupio. Medjutim, sada se fokusiraj na objekitv od 50mm ako ga imas. Bane je u temi Fotografija 2015 postavio dobar portret koji je uradio sa 50mm.

BANE6032.jpg

Prvo savladaj jednu ziznu daljinu pa tek onda predji na drugu. Gomilanjem opreme neces unaprediti fotografsko umece.

135/2 je najbolji portretni objektiv a 600RT najbolji blic trenutno.

Licno bih pre isao na 85L nego na 135L ali to sam samo ja :d

@s16
A ti inace namas pojma sta je dobro, i ne znas da koristis opremu he :D
Aj reci mi da li je po tvom misljenju dobra kupoviona 85 f/1.2L II, cenim da nema bolji ??? Cena je nebitna u celoj prici, samo kvalitet bez kompromisa.

@driver
Hvala na savetu :)

Veurujem da imate dobre raloge za i protiv, i meni licno nekako je blizi 85 nema pojma zasto, mozda zbog Dejana posto mi se dopadaju njegovi radovi pa mi je njegovo misljenje blize :)

@delevic
Ovu kupujem uskoro Sve o fotografiji u Boji A. Bailey. Ne smatram ja da negde gresim, sve ce se ovo sto radim sastaviti u jednu celinu veremenom ;) Volim da citam o stvarima koje sam vec iskusi, sa kojima sam imao problem da ih sam ukapiram bez neke preterane edukacije, a mnogo toga sam skonatao sam u radu. Smatram da je dzabe sve ako se ne radi nesto konkretno, za sad mi vise odgovara da se pomucim oko kadriranja, ekspoziceije, da vidim dobro svetlo itd, svega sto covek moze sam da skapira kroz radi i stekne osecaj za to sta je dobro a sta ne, kad se tako naucu greske nema :p a kasnije cu vremnom kroz edukaciju da korigujem sta treba, prosto zelim da iskusim i pogresno, samtram da ne mogu da znam sta je pogresno ako sve radim po knjizi i samim tim kako treba. Covek sebi mora dopustiti greske da bi bio siguran u ono sto zna :) Ovo sto si rekao za ucenje preko foruma, dal stvarno mislis da mi je to cilj ??? Sta ozbiljno moze da se nauci preko foruma, ucenje je drugaciji proces, knjiga u ruke i lekcija po lekcija, a ne forum... Poneta je u postavljanje radova i anliziranje necijeg misljenja o tome sta sam radio. Meni nije frak da postavim svaku fotografiju koju napravim, komentar i savet mogu samo dobro da dodju u daljem radu, jer mozda neko vidi nesto sto ja nisam video, ne mozda nego sigurno... :)

Imam 50mm namestim ovaj 24-70 na 50mm i udri :D Cenim da je savet dobar ali ne shvatam sta cu dobiti time ?

Poslednja izmena:
Vidi, ja bih najvise voleo da imam oba, ali nemam ni jedan :d Poenta je, kad bi morao da biram izmedju 135L i 85L, uzeo bih 85L (bar prvo njega pa onda 135L).

Glavna mana 85ice je fokus, koji je stvarno mrcina, mana 135-ice mi je duzina, cesto mi se desi da je predugacka. Realno i jedan i drugi su "magicni". Koji god da uzmes, neces pogresiti.

Procitaj ovo kad budes imao vremena.

Poslednja izmena:
Ako ne zelis kompromise kao sto kazes, onda ne mozes da uzmes 85L, moras i njega i 135L ;)
Blic 600ex-rt, nema bolje. Opet, razmisli pre nego sto kupis, posto blic na aparatu nije ono sto ce ti dati fotke kakve Micko pravi, to podrazumeva vise bliceva, bezicne okidace i modifikatore svetla, a to je opet sistem koji treba osmisliti pre nego sto kupis prvi...

Daleko od toga da sam zeleo da postignem nesto slicno tome sto Dejan pravi, covek se zove Dejan valjda :p Zelim da imam blic, malo da ga proucavam dok ne shvatim za sta ce mi najvise trebati :p

Sad me zanima zasto i 135 ?

@s16
Hvala :) Pogledah ovaj test, stvarno magija :)
Ne razumem ovo fokus mrcina ? Jel to znaci da je spor ? Kako nemas, pa zar ne radis sa 85mm ?

Poslednja izmena:
Micko mi je opste-prihvaceni nadimak :)

Radim sa obicnom 85icom, 85L je malo drugacija zver :d

85L i 135L su taman toliko razliciti da ih jednostavno zelis oba. Da, jeste im namena da prave portrete, ali napravi isti kadar sa oba i shvatices koliko su drugaciji. Ne znam kako neko moze da kaze da je jedan bolji od drugog, jer daju veoma drugacije stvari. Nego probaj da vidis koja ti duzina vise odgovara. Ima ljudi kojima vise lezi 135 a nekima vise lezi 85. Tako ces najlakse odluciti.

Koristio sam 70-200, gotovo sam siguran da mi vise lezi 85 :) Nekako mi je uvek odgovaralo nesto malo iznada 70, ne vise od 100mm, ali sam ja gledao da pravim fotke na 200 zbog boljeg zamucenja sa f4, sve je to bila improvizacija, ali dobra, kao sto ce i sa 24-70 da bude :D Malo cu se igrati sa ovim 24-70 i za tu namenu neko vreme, a onda po svemu sudeci sledi 85 f/1.2L II specijalno za tu namenu :) Nadam se da cu vemenom dostici nivo na kome ce ta oprema imati smisla :) za sad samo nerviram kolege forumase svojim naizgled iracionalnim poteza pri kupovini opreme hehe :D

Pre neki dan si hteo 100-400, pa si prelomio na 70-200, pa sad hoces 85L. To ti samo pokazuje da nije vreme da kupujes bilo sta ;) NHF, ne nerviras me uopste, i sam zelim bolje nego sto mi treba, ali toliko preterivanje bas nema smisla. Polako, koristi to sto imas, probaj neciji pa onda vidi sta ti odgovara, nema smisla da samo kupujes/prodajes, ali ti i ne radis stvari koje imaju smisla :D

Na kraju si izvukao poentu hehe sve je bes smisla a mozda i bude nekog smislja vremenom :p
Sustina je da ja nista nisam konkretno hteo, vec samo razmiljam naglas, malo diskutujemo i to je to, sve sa ciljem da dodjem do toga sta ustvari hocu. Trenutno sigurno znam da cu kupiti 85 f/1.2L II, a sigurno ga necu kupiti pre kraj leta, mozda eventulno pre polaska na letovanje, mada sumnjam, ali ako se ukaze dobra prilikao kao za ovaj 24-70, onda ce to biti i mnogo pre to definitivno, ako mogu da dam 1600 a ne 2000e nema tu sta mnogo da se ceka a sigurno se kupuje :D Ostalo je pod znakom pitnaja, mislim pre svega na 70-200 f2.8 is II :p mada i tu mozda opet presudi povoljna prilika za kupovinu...

Micko hoce 85 samo zato sto ima poor mans studio od 3 metra pa sa 135 ne moze nista :) 135 je pravi portretni objektiv za situacije kada imas vremena/pravi studio i opusteno fotkas. 85 je tu samo zato sto ga nemas pa je lakse napraviti kadar u svakoj situaciji. Ako ces da ides direktno jedan protiv drugog 85 nema sanse, 135 je u svemu bolji objektiv a uz to i mnogo jeftiniji.

Ali stoji to da ti trebaju oba, i 50/1.2 i 35/1.4 i 24/1.4 i 15, i 70-200 :) primeti kako nigde na spisku nema 24-70, a pogotovo II :)

Poslednja izmena:
I da dodamo da Micko koristi u studiju blic glave, a napolju jeftine Yongnuo bliceve, ako se ne varam. Dakle i sa necim sto malo kosta mozes postici super rezultate, samo trebas pohvatati. Ja licno da sam pokupovao sve sto si ti @*******i, sada bi ipak se malo pozabavio samom fotografijom. Imas vise nego dovoljno da bi pravio sjajne fotke, ako ti bas zapinje da vidis kakva je 85-ica kupi 1.8 za 330eur pa kada vidis jel ti odgovara prodaj je za 300 i kupi L ili nesto drugo. Takodje ako te zanima svetlo, obavezno zilberica 5 u 1 i da vidis kako ce dramaticno da promeni tvoje fotke(npr. dobro bi ti dosla kod one sa cvecem i zenom).
Takodje kontam da bar u bg imas svuda da iznajmis opremu, pa mozes i tako pogledati sta ti vise odgovara pre kupovine.

Poslednja izmena:
Micko hoce 85 samo zato sto ima poor mans studio od 3 metra pa sa 135 ne moze nista :)

10 metara od modela do objektiva... FSB ima manje ako se ne varam.

A ta dva objektiva se i ne kupuju za studio.

Poslednja izmena:
Treba ti dovoljno metara da ono na parketu napravis sa 135, a to nemas sigurno :)

A sta se kupuje za studio ?:)

Poslednja izmena:
Jeste, evo bas citam kako ljudi rade sa 200/2 i 300/2.8 u studiju... Daj bre driver ne zezaj...

Sa 135mm kod mene staje cela figura, sa 85 radis sta hoces.

Ono na parketu sam komotno mogao da radim sa 135mmm, jer je to bukvalno na drugom kraju studija.

Poslednja izmena:
Radi se bogami i sa 200mm, ali posto nema svako toliki studio, 135 je standard, nemoj sad da budes ko neki koji dodju ovde pa guraju neku pricu jer nemaju to sto treba da imaju :) Da imas 135 ne bi ga ispustao iz ruku :) Zato si valjda krenuo vencanja, nece ti to studio zaraditi :)

Poslednja izmena:
Kad radim, imam na raspolaganju 135 isto kao i 16-35 i 24-70. 135 sam jednom poneo sa sobom i nisam ga izvadio iz ranca pored 85ice. To sam ti i prošli put rekao, ne volim 135 (kao dužinu, ne kao objektiv) i zato ne radim sa njim.

Ja znam da ljudi rade, i pokusavam da ti kažem da kod mene može da se radi sa 135, jer kolega radi sa tim.

Ja radim sa 85. Imao sam plan da uzmem 135 i batalio posle par puta kad mi je bio tu i nisam ga koristio.

135 bi najviše voleo da imam sa sobom kad sam napolju i fotkam za svoju dušu, tipa pse na placu...

Poslednja izmena:
@ driver
Imam vremena nemam studio, niti cu ga imati :p Kod mene na spisku ga ima, i zameni ce za moje potrebe hobiste amatera sve ovo "50/1.2 i 35/1.4 i 24/1.4" da ne pricamo o tome da se nikada ne bi cimao do te mere da menjam tolike objektive u rasponu 24-50mm, zasto bih to radio, da ne zivim mozda od toga :p Ni najmenje me ne privlaci da imam toliki lom od objektiva :D Ali zato 85 f/1.2L II vec vidim medju opremom :)

@n1tr0
Vec znam da mi odgovara 85mm, mada mozda probam negde nikad se ne zna :) Pa bavim se fotografijom, fotkam, obradjujem, analiziram, citam, gledam sta drugi rade itd, trenutno nesto i nemam pametnija posla :p

Baci se malo i na svetlo da vidis sta je tek zanimacija ako imas vremena :)

Vrh Dno