Šta je novo?

Objektivi

hobiste amatera

Retko koji hobista amater ima opremu koju ti imaš. Stvarno ne znam da li je bilo situacija kod nas da grune ovoliko novca odjednom u nešto što mu je hobi, stariji članovi verovatno znaju da li je bilo takvih slučaja kao ti :)

Ali zato 85 f/1.2L II vec vidim medju opremom :)

Jasno je da je tvoj budžet nepresušan, ali zašto ćeš dati 2000e na objektiv, da bi vežbao portrete na njemu? Mislim da ti niko nije pričao šta da radiš sa svojim novcem, svi bismo mi voleli da imamo jedan 85 f/1.2L II, ali uspori malo, nećeš na njemu naučiti ništa, čak ćeš biti i frustriran kad ga budeš kupio. Zašto? Jel imaš predstavu koliko je uzak DOF na 1.2? Fokusiranje će ti biti neverovatno teško na takvom objektivu, svakom početniku bi bilo, pa čak i polunaprednom fotografu. 85mm 1.2L nije bezveze objektiv za profesionalce, jako je teško rukovati istim ako nemaš poveće iskustvo.

Ne pričam ti ovo da ti uštedim novac, pošto znam da novac nije problem, pričam ti zato što si prebrzo uleteo u sve ovo, hoćeš sve najbolje da imaš, a još nisi savladao teoriju i nemaš dovoljno prakse. Nemam ni ja dovoljno prakse koliko bih to želeo, niti 90% ovog foruma, svima kojima je fotografija hobi, ali nemoj uzimati nešto što ti ne treba, barem ne još uvek. Kupi u narednom periodu 85mm 1.8 kao čovek, čitaj, probaj malo engleski da naučiš, fotkaj sa ovim što imaš, imaš volju, želju, vreme i iz fotki koje smo videli nekog smisla za fotografiju, nema potrebe da kupuješ najbolju opremu na svetu kada ne iskorišćavaš ni deo potencijala.

135 bi najviše voleo da imam sa sobom kad sam napolju i fotkam za svoju dušu, tipa pse na placu...

Ja ne znam kako to nije isto sto i "mali mi je studio za 135" :) Nego jel to miha sa vama, posto svi ostali imaju 5D keca i 28-75 :)

Poslednja izmena:
Smorio si :d
Nije Miha sa nama. Samo Igor ima 5D keca, a 28-75 više nema niko :)

@Gizmo
Ja sam svega toga manej vise svestan. Pada mi nesto na pamet da mozda neko misli da imam neka poslovne ambicije ako uzmemo u obzir ulaganje u opremu, hehehe, daleko je ovo od ozbiljnog ulaganja u posao, ali to je neka druga prica o kojoj ne bi da filozofiram i ako sam poceo pa obrisao :p

Ja sam uradio slicnu stvar kao i ti samo je razlicita namera, meni zezanje i hobi, tebi posao :) Prvo je bilo sta ce tu 5dmkIII, uci se na nekom crop telu itd itd, to je sve besmileno, nista je ne gubim time niti sam pogresi sto sam kupio 5dmkIII, dobri objektivi su mi omogucili konforan rad, nista vise sem toga, svakako me nisu ogranicili u necemu, tako da ta prica pocni sa opremom od 500e pa kad naucis nesto onda nesto bolje, to je sa ove distanece gledano totalna glupost i ima smisla samo ako su finasije problem... Ko ima para, FF telo i L objektivi, sve ostalo u skladu sa tim, ako ima talenta, pameti, volje i zelje, rezultati sigurno nece izostati :)

Prvo Budzet nije nepresusan, ali ne fali. Vezano za 85 f/1.2L II. Tek toga sam svesta, vec ima problem sa f2.8 i masenjem fokusa, to je jedan od razloga zasto sam naveo da ga necu jos kupovati, krajem leta mozda pre letovanja. I sad jos jedan drugaciji rezon, videces da je bolji ;) Uzmimo u obzir da je 85mm prava stvar za mene, ti kazes da je bolje prvo da uzmem 85mm f1.8, a koja je poenta kada znam da cu sigurno kupiti 85 f/1.2L II ? Pa korsiticu ga na f1.8 ili f2.8 ako vec ne mogu sa fokusom da se snadjem na 1.2, zar ne ? Ja da sam znao da 24-105 nije na zeljenom nivou ne bih ga nikad ni kupio, jedni razlog zasto prvo nisam kupio 24-70 je taj sto sam se nesto istripovao da je stabilizacija presudan faktor pri kupovini :p Ispostavilo se da ipak nije na tim ziznim daljinama. Covek se uci dok je ziv, tako da sam i tu gresku ispravi :p Isto tako najavio sam da kupujem sirokougaoni, i kupio sam najbolji prem svojim zeljama, ostar i opticki bolji od f2.8 ekvivalenta. Tako je i sa ovim, necu da pravim kompromise ako ne moram, ako se ne snadjem sa 1.2 korsiti cu ga na 2.8 dok se ne uvezbam ;) Vidis kako ima logike samo ne treba posmatrati sa stanovista novca vec sa pogledam na duze staze :) Ti takv rezon ovaj put nisi imao, ali vecina tako geleda, sto je i normalnio narocito ako se od toga zivi...

Nego šta mislite koliko će vremena proteći od kada *******i sazna kojim objektivom je ona ruskinja pravila one fotografije dece do momenta kada će konkretni objektiv kupiti :D...

Poslednja izmena:
Nego šta mislite koliko će vremena proteći od kada *******i sazna kojim objektivom je ona ruskinja pravila one fotografije dece do momenta kada će konkretni objektiv kupiti :D...

Verovatno mislis na ovu ruskinju i njene fotke napravljene sa 135mm :) https://www.flickr.com/photos/75571860@N06/
Mada postoji i americka verzija, koja je radjena sa 85mm f/1.2 https://www.flickr.com/photos/trousersnakejake

ovaj topik treba da promeni ime u "pomozimo *******om da kupi odgovarajuci objektiv"

Hahahhahahah :D Meni su i jedan i drugi ne dobri nego sto kaze micko magija sto ove i mnoge fotke potvrdjuju :) Mnogo je ovo daleko od mene, ali lepo je imati za cilj neki ovakav rad :)

*******i, kad prvi put budes probao 85 1.2 i budes uspeo da nabodes fokus tamo gde treba, pa kad pogledas tu fotku odstampanu (za**** ekran), velikom brzinom kroz tvoju glavu ce projuriti slike, ranih rodjendana, maminih kolacha, prvog poljupca, prvog seksa, pobede Zvezde u Bariju, velike mature! :d
Ipak odajem ti za jednu stvar priznanje, odabrao si pametnu taktiku sa novom opremom! Prvo fotkas zenu, njoj se to naravno dopada i tesko da moze sta da prigovori, pogotovo sto se radi o opremi koja ima low WAF (wife acceptance factor). :d

*******i, gledaj samo da jednu prosecnu cenu objektiva ulozis u kurs engleskog jezika, mislim da ces se sloziti sa mnom, da ce ti to pomoci mnogo vise nego neki novi objektiv

A odakle vama ta informacija da *******i ne zna engleski ? :d

Sam je napomenuo par puta na par strana ranije

Mozete li da mi preporucite nekoliko prajm objektiva, kojima bih mogao da pokrijem manje vise sve uobicajene situacije? Imam 600d, ali mozda bih nekada u buducnosti uzimao neki ff, pa ne bi bilo lose da te objektive i tada mogu da nastavim da koristim. Za sada od prajmova imam samo 50 1.8 i sa njima sam bas zadovoljan.

Ako ti se svidja 50ica, onda još 28/1.8 i 85/1.8. Ako hoćeš samo dva komada onda 35 i 85. Rade i na ff i na kropu.

Jedno pitanje. Da li je bolje uzeti CANON EF 100 mm f/2,0 USM ili CANON EF 85mm f/1.8 USM? I ako neko moze da mi potvrdi da li je ovo ta cuvena stotka, posto sam citajuci review-e na drugim sajtovima nailazio na slike objektiva koje mi se ne poklapaju bas sa ovom na ovom linku?

Na slici je 100mm 2.8 macro koliko vidim, pogresna slika. Sto se objektiva tice sta je bolje uzeti je diskutabilno, 85mm je povoljniji nekih 100e tako da je mozda bolja kupovina

To kao i uvek zavisi od toga sta radis.

Jos ako je image quality malo unapredjen, ovo je fenomenalno

7 listica blende umesto 5, znaci bokeh malo lepsi. Opticka formula koliko vidim ostala nepromenjena, realno stara verzija je bila vise nego dobra za te pare KAD ubode fokus. Nisam cuo da je neko imao problema sa STM do sada na postojecim objektivima pa se nadam da ce i sada to biti slucaj.

Obecava. Ovo kao mk1 sa stm. Marti ne znam da li si probao prvu verziju 50mm ali ono je ko bombona. Ne znam da li je ijedanput omasio fokus. Cak i u lowlight situacijama. Imao sam i 1.4 i ono je za moj pojam totalno neupotrebljiv objektiv. Ili sam ja nabasao na neki los. Nije mogao da poveze 3 fotografije sa istim fokusom. Ili je bio napred ili pozadi. Da ovaj mk1 ne zvrci kao kineska igracka na navijanje bio bi savrsen.

Probao davno, ono je za ono vreme bila uber bombona, ne znam zasto su napravili onakav korak unazad sa verzijom 2.
EF 50 1.4 se samo u teskoj nuzdi koristi sirom otvoren, najbolje od 1.8 pa nadalje...
Inace ovo je prvi FF objektiv sa STM motorom ako se ne varam!? Vidim takodje da je zavrsna spoljna obrada drugacija od ostalim STM prajmova, objektiv je skroz gladak. Zonerica, po Canonovom usranom pravilu, ne dolazi sa staklom vec kosta faking 26 doshki.

FF je i 40mm stm.
Za ove pare ako AF bude radio kako treba, uz metalni mount i malo bolji image quality stvarno ne moze vise da se trazi

Tacno, prevideo sam da ima i 40 STM :d
Za nekog ko je na kropu, 10-18, 24, 50 i 55-250 stm i nista vise u zivotu mu ne treba...

U vezi metalnog mounta, ne znam da li znate da je i on kod većine objektiva zašrafljen za plastiku. Čak i kod objektiva koji imaju skroz metalno kućište. I to je zapravo dobra stvar. Jer se pucanje te plastike lako i relativno jeftino rešava u servisu. Krivljenje metalnih nosača, tj. navoja je daleko teže za popravljanje. Prvi objektiv koji ima skroz metalni navoj/nosač je tipa 70-200 ili neki slične veličine. Metalni navoj je čisto tu zbog dizajna, loženja kupaca i eto, što objektiv malo bolje klizne kada se stavlja. Čak i kada objektiv ima metalni navoj, sve do 24-70mm f2.8 krmača, ono što ga sprečava da ispadne sa vašeg tela jesu šrafovi koji ulaze u plastične navoje :).

*******i, kad prvi put budes probao 85 1.2 i budes uspeo da nabodes fokus tamo gde treba, pa kad pogledas tu fotku odstampanu (za**** ekran), velikom brzinom kroz tvoju glavu ce projuriti slike, ranih rodjendana, maminih kolacha, prvog poljupca, prvog seksa, pobede Zvezde u Bariju, velike mature! :d

Znaci leci alchajmerovu bolest :D Jes da mi za sad ne treba, al nek se nadje :p

Ipak odajem ti za jednu stvar priznanje, odabrao si pametnu taktiku sa novom opremom! Prvo fotkas zenu, njoj se to naravno dopada i tesko da moze sta da prigovori, pogotovo sto se radi o opremi koja ima low WAF (wife acceptance factor). :d

Vidis kako sam dobar takticar, a vi me ovde stalno nesto grdite ehhe :D

Znamo Bane da se srafi na plastiku i znamo zasto, a i nije samo radi shminke i lozenja kupaca, da sad ne sirimo pricu. Hint: garnatni rok, troskovi servisiranja, izdrzljivost, kvalitet plastike it, in a word - profit!

Nazad
Vrh Dno