Šta je novo?

Objektivi

Pošto već vidim da pare kod tebe nisu problem.....Canon 70-200 f2.8 nađi polovan i bog da te vidi. Nov je oko 1000e kod mađara ;).
Nije loša opcija ni 85 1.8, 100mm f2.0, 135mm f2.0 ;)

POsto ja sad nemam da se isprsim za neki FF, morao bih da prvo prodam 7D za one varijante iz zadnjeg posta.
Sta mislite o 16-35 F4L IS umesto 17-55 F2.8 IS?
Ima IS, jeste ceo korak sporiji ali s obzirom da treba da slikam deciji rodjendan svakako cu da uposlim blic. A pritom kad se 16-35mm pomnozi s crop faktorom to izadje negde 25-56mm sto je opet cini mi se dosta siroko za neki indoor use tipa igraonica a opet nije ni za bacanje ni za walkaround jer dobacuje do 56mm. Pritom je L objektiv, uz njega ide zonerica+weather sealed pa kad se sve uracuna cini mi se da dodje kao bolji izbor? Naravno s mozda jednog dana FF na umu.
Po vama iz iskustva koliko je bitno F2.8 prema F4 ? Pogotovo kod slikanja dece jer tu svakako mora blic, cini mi se da se pri tim uslovima gubi prednost F2.8 blende? Naravno ako zanemarimo bokeh.

Sry na cimanju ali nisu male pare u pitanju pa bas ne znam sta da radim a treba mi gear u narednih pola meseca...

Poslednja izmena:
16-35 je UWA objektiv za FF i za to je sjajan. Dati 1000e da bi se koristio na crop senzoru kao neki standardni zoom je suludo.
17-55 2.8 je tu neuporedivo bolje resenje.

@*******i

Bojim se da ti nije jasno cemu IS sluzi. Na 24-70 2.8 nije preterano bitan. Tamron je losiji taman toliko koliko je jeftiniji. Za amatersku upotrebu tamron je bolji izbor.

@Mladen
Nesto mi je jasno nesto mozda i nije, svakako mi je jasno da sa is mogu iz ruke da fotkam sa manjim ss nego kada iskljucim is, to sam probao i to mi je jasno, sad ne znam sta jos sem toga treba da mi bude jasno :p Ako zaista na 24-70 2.8 ne treba is, to jes ako mogu sa ss 1/50 na 70mm da pravim dobre fotke, onda mi is nije bitan kupi cu canon 24-70mm f/2.8L II i prica zavrsen, ali to ne mogu da znam posto nisam imao prilike da probam pa zato i pitam...

@Marti
Sad si me smorio, ja bas iz tog raloga zelim da predjem na 24-70 f/2.8L, kako bih izbegao prajmove a ipak dobi izmedju ostalog koliko toliko portretno staklo... Voleo bih da malo vise muti pozadinu nego sto to radi 24-105, inace imam u planu prelazak na 70-200 /2.8L IS II i za bolje portrete i za koriscenje sa Extender EF 2x III pa da malo lovim zivuljeke u prirodi :) Sve u svemu cilj mi je da imam sto manlje objektiva sa kojima cu imati sto vecu upotrebnu vrednost, zadovoljan sam i sa ovim sto ima, ali uvek tezim biljem u skladu sa svojim zeljama :p

IS je bitan za staticne subjekte, ne da bi slikao portret sa ss 1/10, jer to nece da valja, ljudi bas i nisu toliko mirni. Biras objektive po pogresnim kriterijumima. Da je IS toliko bitan na 24-70 svi bi pojurili da kupe tog tamrona a ne canona koji je duplo skuplji. Ili bi menjali starog canona 24-70 za tamrona koji je opticki bolji, a nesto ne vidjam da se to radi. Za amatere je tamron bolji izbor od canona, jer ne postoji bas opravdanje da se da 1000e vise kad razliku tesko da ces primetiti, a ako i omasi fokus na nekim fotkama kad ti to nije posao i nije bas bitno...

Ako su ti portreti bitni, kupi Canon 135L i zavrsi tu pricu. Ne moze 24-70 2.8 II da se meri sa tim za portrete. Mozes da ga nadjes za 700-800e i nema sanse da se ne bi odusevio.

@Mladen
Ne znam kako da ti se oduzim na svim ovim savetima, tebi i jos par njih ovde, ali ne zaboravljam, pa ce valjda biti prilike :)
To sto omasi po nekad fokus meni je dovoljan razlog da ga zaobidjem, nemam ja zivaca za tako nesto, a strasno me nervira kada nesto ne radi kako trebe pa makar i po nekad, tako da cu definitivno u nekoj bliskoj buducnosti kada se ukaze povoljna prilika uzeti Canon 24-70 2.8 II i verovatno 70-200 2.8 II sa Extender 2x III, ovo drugo razmatram pre svega zbog tezine, mada ja ne mogu da zamislim da tih 1500gr u objektivu mogu da mi prave problem, posto se desi nekada da aparat drzim u ruci i po 3-4h u setnji, je ne osceam nikakav zamor ruke ili tako nesto, a 70-200 sigurno ne bi koristio na taj nacin da ga ne skidam sa aparata, ali su me vasim komentarima naterali da razmisljam o tome :p ja sam ljudi sportista sa stazom od prko 20god u sportu, meni tezine nisu problem :)

Po tvom misljenju da li je dovoljna kombinacija Canon 24-70 2.8 II & 70-200 2.8 II da zaobidjem prajmove za slikanje portreta, posto meni nista nije primarno, zelim sto manje opreme a volim sve da fotkam sto mi se ucini zanimljivim... Planiram jos 100mm f/2.8L Macro, iskljucivo za makro fotke, predlozi ako postoji nesto bolje za tu namenu...

Potpuno sam zadovoljan ovim sto imama, ali dokle god znam da je 24-70 2.8 II & 70-200 2.8 II bolja kombinacija od 24-105mm f4L IS & 70-200mm f4L IS, ja cu tezi boljem bez obzira da li meni to realno treba ili ne. Ne razume zasto oprema moram da bude full iskoristena ? Ljudi kupuju automobile sa karakteristikam koje im u zivotu nece trebati, ko vozi 200km/h, a vecina automobila moze da postigne tu brzinu... Mene automobili ne zanimaju, ovo me zanima tako da ne zalim pare sve dok ih ima :)

Posto te zanima macro i is 100mm 2.8 IS je vrhunski objektiv. Dobar i za portrete i za macro,ostar kao zilet.

Mene zanima sve, upravo gledajuci sta si ti radio i drugi sa tim objektivom stekao sam utisak da je to najbolje resenje, sto ne znaci da sam upravu. Za portrete me ne zanim, zelim najbilje za makro fotografiju, paba ako mi je to nesto preskupo izabracu neko dobro a skromnije resenje.

Posto te zanima makro fotografija, zanima me da li bi bas taj objektiv kupio samo za tu namenu ?

@Mladen
Ne znam kako da ti se oduzim na svim ovim savetima, tebi i jos par njih ovde, ali ne zaboravljam, pa ce valjda biti prilike :)
To sto omasi po nekad fokus meni je dovoljan razlog da ga zaobidjem, nemam ja zivaca za tako nesto, a strasno me nervira kada nesto ne radi kako trebe pa makar i po nekad, tako da cu definitivno u nekoj bliskoj buducnosti kada se ukaze povoljna prilika uzeti Canon 24-70 2.8 II i verovatno 70-200 2.8 II sa Extender 2x III, ovo drugo razmatram pre svega zbog tezine, mada ja ne mogu da zamislim da tih 1500gr u objektivu mogu da mi prave problem, posto se desi nekada da aparat drzim u ruci i po 3-4h u setnji, je ne osceam nikakav zamor ruke ili tako nesto, a 70-200 sigurno ne bi koristio na taj nacin da ga ne skidam sa aparata, ali su me vasim komentarima naterali da razmisljam o tome :p ja sam ljudi sportista sa stazom od prko 20god u sportu, meni tezine nisu problem :)

Po tvom misljenju da li je dovoljna kombinacija Canon 24-70 2.8 II & 70-200 2.8 II da zaobidjem prajmove za slikanje portreta, posto meni nista nije primarno, zelim sto manje opreme a volim sve da fotkam sto mi se ucini zanimljivim... Planiram jos 100mm f/2.8L Macro, iskljucivo za makro fotke, predlozi ako postoji nesto bolje za tu namenu...

Potpuno sam zadovoljan ovim sto imama, ali dokle god znam da je 24-70 2.8 II & 70-200 2.8 II bolja kombinacija od 24-105mm f4L IS & 70-200mm f4L IS, ja cu tezi boljem bez obzira da li meni to realno treba ili ne. Ne razume zasto oprema moram da bude full iskoristena ? Ljudi kupuju automobile sa karakteristikam koje im u zivotu nece trebati, ko vozi 200km/h, a vecina automobila moze da postigne tu brzinu... Mene automobili ne zanimaju, ovo me zanima tako da ne zalim pare sve dok ih ima :)

70-200 2.8 je odlican objektiv za portrete. Zaista mislim da nije za nosanje gradom bez potrebe, a ti kako hoces. Ja sam ga nosio prosle godine po Pragu, preseo mi je...
100L je odlican macro objektiv, tu nema greske. Samo se zapitaj koliko ces ga koristiti iako ti to sad deluje zanimljivo, jer jurenje insekata moze da bude prilicno frustrirajuce...

Ja nisam rekao da oprema mora da bude full iskoriscena. Ja sam rekao da nesto nema smisla kupovati, pa tako i 24-70 kad vec imas 24-105, osim ako ti 2.8 nije neophodan, a nije. 24-105 je najbolji univerzalac i idealan objektiv kad krenes negde samo sa telom i jednim objektivom. Ako uzmes 70-200 2.8, 24-70 2.8 ti ne treba.

... ja sam ljudi sportista sa stazom od prko 20god u sportu, meni tezine nisu problem :)
Videces ti kad krshtenica pokuca na vrata, kad nabacis par stotina km na nogama sa 5-6kg opreme i kad kichma krene da vrishti! :d
Tu nema sportista, 20 god, ovo ono... Bice, Martiiiii koji MILC da uzimam!!! :d

A kako su to objektivi za MILC manji od onih za DSLR, osim ako se ne stavlja više plastike i štedi na staklu i delovima? Jedino ako ne misliš na crop tela i objektive za isti :).

@Mladen
Hvala Mladene, nisam mislio da ga nosam sve vreme na aparatu, vec kada zatreba za portret i zivuljek sa ekstenderom... Nesto se tripujem da ce 24-70 2.8 II bolje da crta portret od 24-105, to je ono sto me primarno zanima, da li je na tom polju makar malo bolji od 24-105 jer meni samo to malo fali kod 24-105 da bi bio savrsen :)

@Marti
Pre bi reko ako nisi u sportu kada pocnu kosti da skripe i da se javlja umor bez razloga da ce biti, cika rile sta da radim ne bi li popravio fizicku formu :D:p Salim se naravno, ali stvarno mislim da ne moze jedan objektivcic toliko da me poremeti :p

Generalno vazi da su najbolje zizne daljine za portrete 85-135mm, pa ti gledaj dal se 24-70 tu uklapa :D
Posto koji god savet dobio ti neces odustati od onog sto si namerio, onda uzmi ta 2 objektiva (24-70 i 70-200) i nadamo se da ces posle toga biti zadovoljan

Nisam ja nista naumio, sam gledam da napravim sto bolju kombinaciju. 24-70 se ne uklapa, ali moze da posluzi ako je vec na aparatu a ukaze se takva potreba, sa drustvom u setnji itd, pa racunam ako bolje crta portrete od 24-105 da zamenim 24-105 za 24-70. Za portrete primarno bih koristio 70-200 kao sto ga i sada koristim... Ja sam i sada zadovoljan opremom koju imama, ovo sto mi se mota po glavi ko zna kada cu da realizujem i da li cu na ovaj nacin kako sam sada zamislio, samo naglas razmisljam o svemu tome :)

Zanimljivo. Ukoliko cena bude stvarno oko 150 evra, ima lepo da se prodaje. Verujem da je u pitanju ozbiljnije staklo u poređenju sa plastik fantastikom, barem tako deluje na prvu loptu.

mobile01-ce0dd8642467e4acf9fc6bc921c59038.jpg

Metalni bajonet za promenu, 49mm navoj za filtere u odnosu na ranijih 52mm, kraci par mm i tezi 30 grama. Ono sto "brine" je da je izgleda ostala ista opticka konstrukcija, 6 elemenata u 5 grupa... videcemo...

Nista nisam hteo da pitam, samo da se pohvalim :p Kako covek da ga ne uzme za svega 1650e :D:D:D
Nije mi bila namera da kupujem, al nekako uvek imam dilemu oko necega i ne prodje mnogo dilema se resu sama od sebe :p Domaca garancije sve regularno, kod madjara je najniza ponuda oko 1800e a kod ovih nasih preko 2000e, nisam dugo razmisljao :p

CANON EF 24-70mm L 2.8 II by Nenad Ristic, on Flickr

Poslednja izmena:
Nista nisam hteo da pitam, samo da se pohvalim :p Kako covek da ga ne uzme za svega 1650e :D:D:D
Nije mi bila namera da kupujem, al nekako uvek imam dilemu oko necega i ne prodje mnogo dilema se resu sama od sebe :p Domaca garancije sve regularno, kod madjara je najniza ponuda oko 1800e a kod ovih nasih preko 2000e, nisam dugo razmisljao :p

CANON EF 24-70mm L 2.8 II by Nenad Ristic, on Flickr

cestitka na kupovini pre svega,

izgleda da imas dobrog dobavljaca - jel moze na pp kontakt ili su te cene samo za tebe ?

Haha kakav si ti bog @*******i...ae neka te sluzi i gomilu lepih fotki napravi!! Nekako se nadam da ces pre ili kasnije poceti da unovcavas to sve ;)

@*******i - u zdravlju da te sluzi :banana:
da li ces i dalje koristiti 24-105mm? kada ces konacno preci na prime objektive?

Hvala hvala kolege forumasi :) Dobar je nema sta. Ubija koliko je dobar :p Lepo odvaja objakat u fokusu, lepo muti pozadinu, najboja optika koju canon ima, sta covek vise da pozeli :D

@Proday
Vlado druze nema nista od toga, ja sam kroz zivot sve svoje hobije pretvorio u novac, ovaj necu, ne treba mi vise, ovo cuvam za svoju dusu :)

@ q4u
@Mladen
Da da, kupljen je od Dusana iz cacka, sve preporuke ako neko nesto kupuje u skorije vreme, cesto dolazi za Beograd i dobar je sa cenama a roba sa domacom garancijom. Bio kod coveka inace je fotograf i to bas bas mnogo dobar, malo se druzili tamo, ja se odusevljavo njegovim radovim i tako, sve u svemu lepo proveden dan i dobra kupovina... Covek ladano ima u svojoj kolekciji sve fiksne objektive od canona, pa cak i 200mm f2 :p

@Marti Misterija
Pa kod mene hobiste amatera je sve fore radi, u mojim rukama ova sprava nece skoro imati potpun smisao, ali meni pricinajva nevidjeno zadovoljstvo da je posedujem :D Jedno sam sigurno odlucio, uzecu fiksni objetiv 85~135 najbolji koji moze da se uzme u ovom rasponu, ali pre toga Canon EF 70-200mm f2.8 L IS II + extender 2x :p malo cu se druziti sa ovim zumovima, pa negde za godinu dana jedan portretni prajm :)

@alija_sevdalija
Vec je prodat 24-105, a prajmic za nekih godinu dana, hocu iz ovih zumova da izvucem maksimum :

Poslednja izmena:
Dusan je na prvom mestu jako dobar covek, pa onda i dobar fotograf. Svakako najbolji izbor za kupovinu objektiva, ali nazalost po tim cenama nece biti vise...

Znas covek, ja sam se odusevio, dusa od coveka :)

A moj Tamron 24-70 objektiv kod Andora evo skoro već dva meseca, reklamirao sam battery drain bug koji ima sa 6D kad je aparat isključen, curela baterija samo tako... Komično, lomatao se on tamo da mu uvaže i zamene mesec dana, zamenili za drugi primerak, probao ga tamo pre slanja i taj isto ima drain bug... Katastrofa, sad se čeka treći bez tog bug-a. Nikad više Tamron u životu i nikad više mađarska garancija, od sad samo Canon objektivi sa domaćom garancijom... Sa 3rd party objektivima velika kocka, dobro je što nisi uzeo Tamrona...

[YOUTUBE]fcR3U6LmaMA[/YOUTUBE]

Ja nisam uopste razmisljao o tom objektivu zbog cene, vise iz radoznalosti posto sam video na par mesta da ga opasno hvale pa cak negde kazu i da je bolji, pa reko dal je to realno, ali Dusan mi je otvorio oci konkretno po pitanju te dileme :)

Vrh Dno