Šta je novo?

Objektivi

@vedusr
Realno do svih njih Tokina, inace poznata po ozbiljnom fleru i aberacijama, ima najkompleksniju opticku formuluj i trazice kvalitetniji zastitni filter, nesto tipa Hoya ili B+W ako ne zelis vidljivu degradaciju ostrine, narocito po periferiji Tokine.
Ostali objektivi mogu da prodju i sa "manje kvalitetnim" zastitnim/UV filerom zbog prostije opticke formule. Sve je kompromis i zavisi na sta pristanes.
Inace sam pristalica koriscenja zastitnih/UV filtera je su mi u dva navrata, spasili prednje staklene elemente. Zonerica se naravno podrazumeva.

Da li je ko imao iskustva sa Viltrox objektivima i moze par reci/napomena....

Ok pitacu direktno ako bas mora iako sam mislio generalno kakvi su...
Recimo ovaj kakav je

Viltrox AF 27mm F1.2 Pro APS-C Lens For Sony E-Mount​

Nemam licna iskustva ali vidim po netu da su ljudi zadovoljni sa sveukupnim radom i performansama objektiva, ako izuzmemo da je onako malo veci iako je samo aps-c , mada pokriva i veci image circle.
Dustin Abbott mi je referenca i on kaze yes! :)

Tako sam i mislio al reko ajd da priupitam nekog od nasih sto se kaze....

Imam ja viltrox 27mm f1.2 za fuji. Izrada vrhunska, zasticen od vr.uslova, sam izgled odaje utisak da je kvalitetno staklo sto zaista i jeste. Fotografije, fenomenalne. Ima malo vinjetiranja po uglovima ali nista bitno. Ostrina, nemam reci, za moj ukus i preostar. Kazu ljudi jedan od najostrijih objektiva na trzistu. Zizna nije za portret ali i to radi fenomenalno., naravno ukoliko nije problem prici subjektu. Od mana jedino mogu reci da je malo tezi i gabaritan no ako ne smeta... Cena, smesna za ono sto se dobija. Da je nalepnica fuji na njemu ovo bi kostalo 4 cifre eura. Preporuka.

Poslednja izmena:
Prvo da kažem nešto o K&F filterima za koje sam tražio savet. Za probu sam naručio dva iz njihove nano-X serije (za Tokinu,Nikona 35mm i Tamrona 60mm Macro) i dva jeftinija iz nano -D serije. U principu sam zadovoljan cak i iznenadjen dobrom izradom kako filtera tako i samog pakovanja. Veoma dobro rešena kutijica sa gumiranim prstenovima tako da možete u nju staviti i filtere drugih velišina a da filter ne “šeta” po kutijici. Po meni mnogo bolje rešenje od stavljanja samo mekanog sundjerčića ili neke vrste penastog materijala. Sto se samog filtera tiče …. Ja nisam primetio nikakvu degradaciju samih fotografija ( možda u nekim poredjenjima sa drugim filterima) i za moje pojmove filteri su sasvim O.K.

Planiram da nabavim telefoto zum i dvoumim se izmedju ova dva modela:

Nikon 70-300mm f/4.5-6.3 DX VR AF-P

Nikon 70-300mm f/4.5-5.6E VR AF-P FX

Znam da je jedan samo za APS-C a drugi i za ff, kao i za razlike u težini, otvoru blende na kraju zuma, kao I o različitom mountu (plastika-metal) ….

Interesuje me da li je neko konkretno koristio i kakva su dobra I loša iskustva… Isplati li se razlika u ceni? Nemam nameru da prelazim na ff i koristio bih ga na NIKON D7500.

Ja imam Viltrox 23mm 1.4 za Fuji i odnos cena kvalitet je odlican.
Veoma dobra izrada, jako lepo radi i skroz fine rezultate daje.
Probao sam jos par njih na Fuji i generalno svaki jako lepo radi, odnos cena kvalitet je odlican.

Vrh Dno