Šta je novo?

Objektivi

Nego nestigoh da pitam. Jel imao neko dodirnih tacaka sa ovim
cec8dae9cc21d1d7315fd716c0b4bbf9.jpg

I kako da napravim softbox? Koji materijal je najbolji ili mozda ima fabricki za njega?

Pretpostavljam da misliš na Lightbox - svetlosni šatorčić? Možda je bolje da ga kupiš gotovog 40x40x40 na KP za 25e nego da se cimaš za pravljenjem.

Ovaj macro blic ima dva blica sa strana koji po potrebi mogu da se okrecu. E sad meni treba neka okrugla plastika ili platno koje bi islo preko. Cisto da malo omeksaju svetlost.

Uzmes ring softbox kao ja i montiras obican blic i dobijes extra mekano svetlo :)
45cm u precniku.

3 lista A4 papira prislonjena o sto i zid + flash na improvizovanim stalkom sa nakacenim ring softbox (mozes obican softbox) od 45cm (vece = mekse):

Dodata zilberica da malo popuni senke, ne tako blizu:

Sve to za 2 minuta namesteno - dakle bolje rezultate mozes lagano dobiti. Ne obracaj sada paznju na DOF i slicno :)

I ovo bi moglo u drugu temu jer ne vidim kakve ima veze sa objektivima. :d

Не знам зашто је тај менталитет изражен да се загледа неком у новчаник али ако човек има и хоће да стартује са добрим телом и објективима пре него што научи основе онда му дајте шансу. Зашто одмах пљување и понижавање? Ја нпр да ми је ова памет сада била не бих никад узео d3100 поново. Можда *******и има неке нереалне планове али чак и да остане само на хобију такву опрему увек може да прода или пак задржи и задовољава своје потребе. Не знам али у вашим постовима видим неку врсту мале зависти иако има одличних савета. Ништа лично Младене, ово се односи и на остале само сам цитирао твој пост, не замери. Мислим да је све на *******ом а на вама да пружите савет ако желите. Надам се да ме нико неће погрешно скапирати.

Слажем се. Сећам се постова око Гизмове дилеме. Ја ниједног нисам ни критиковао ни хвалио, читао са стране. Не знам зашто би били двоструки аршини. Нисам мислио на твој пост конкретно него генерално онако.
Обично себе нађеш у ситуацији кад тад и схватиш да је време за друга два поред лошег кит објектива зар не? Зашто не у старту узети и покрити оно што мислиш да ће ти недостајати касније иако си само на теорији? Зато и пита човек. Они који су посаветовали хвала им. Научиће и он полако. Могуће да грешим али осетих неку благу завист у пар коментара.

Lepo si rekao neke stvari, narocito vezano za objektive. Smatram da su sa te hrdverske strane objektivi najbitnija stavka tako da sam se odmah fokusirao na to da nabavim najbolje u skladu sa mogucnostima. Smatram da je edukacija sa dobrim objektivima, i sa telom koje spada u srednju klasu, dobar izbor za neki pocetak.

Ne znam cemu drugi teze, mene za sada zanima da naucim osnovne stvari, najapre funkcije na samom apratu i terminologiju kako bih moga da razumem neko edukativno gradivo na temu fotografije, kako da napravim dobar kadar, kako da podesim aparat u skladu sa uslovima rada kako bih dobio najbolju fotku. Sledece na sta bih se fokusirao je dobra fotka bez ikakve obrad, kada tu budem dosao do nekog zavidnog nivo, nakon toga cu se malo pozabaviti obradom... Dalje od toga ne znam kako ce se odvijati moje interesovanje vezano za fotografiju. Svakako ne nameravam da zaradjujem baveci se ovim, jer "posla" vec imam previse. Meni je sve ovo pre svega veliko zadovoljstvo, toliko sam se danas odusevljavao 70-200mm f/4L IS USM objektivom da to reci ne mogu opisati :p Mogu misliti sta ce biti kada napravim neku lepu fotku :)
Ovo drugo sto si pomnuo da je neko mozda bio zavidan, ili da neko pljuje, i ponizava, ja to nisam primeti jer bih ga vec otreso o asvalt za tako nesto, tako se to resava u mom svetu, a postovanje je nesto najbitnije. Ja se svakome obracam sa postovanjem, i neizmerno sam zahvalana na svakoj pomoci, tako da ne ocekujem drugacije ophodjenje prema meni.

@Mladen
Moje znanje jeste skromno, kroz pitanja koja postavljam to lako moze da se zakljuci, jer ne pametujem, kazem da ne znam i pitam ako me zanima. Vezano za stabilizaciju jedino sto znam je da mi sa stabilizacijom treba dosta manji SS da bih napravio dobru fotku, da ne bude mutna zbog podrhtavanja ruke, a negde sam ovde na forumu procitao da bi bilo dobro da je iskljucena kada je SS na vrednstima preko 100, samo ne znam zasto ? Jos jednom ti hvala na preporuci sta da uzmem, znam da je sa najboljom namerom, i da sa takvom kupovinom dobija najvise za ulozeni novac. Nego ja sam malo drugaciji od drugih i spadam u onu manjinu koj je spremna da da nesrazmerno vise novca za nesto vece performanse, da sam koji slucajem u mogucnosti, kupio bih EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, ali nisam. Sto se tice dvostrukih arsima, u to ne bih da ulazim, kako se ko kome obraca i zasto. Za mene je postovanje svetinja, pre svega moje prema drugima, sto ocekujem i od svojih sagovornika, u suprotnom se drugacije razgovara, to jes ne razgovara se.

Ja neku posebnu razliku u IQ (samo IQ) nisam primatio ni izmedju 55-250 i 70-200 f4 IS na 8mpx 350D

Sta je IQ u kontekstu ovoga sto si napisao ?

Jedno pitanje za sve... Sta je bolje od ova dva i da li su bolji od EF-S 15-85mm F3.5-5.6 IS USM

Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
Canon EF 24-70mm f/4 L IS USM

Desava se po nekad kada se koristi blicem u nocnim uslovima da 15-85mm omasi fokus, nekada bas ume da zaredi, pa mi to malo ide na zivce, ne znam da li je to normalno i da li se tako nesto desava i sa objektivima L klase... Posto sam sa ovim 70-200 f4 IS napravio nekih 30 fotki iz ruke i ni jednom nije omasen fokus.

Poslednja izmena:
Taj 24-105 je ono sto ti govorim od pocetka da pazaris uz 5d mark 2/3. To je objektiv za ff koji ce da ti radi posao u 99% slucajeva, tj stavis ga i zaboravis da ga menjas ;)

Upravo sam zamenio 15-85 za EF 24-105mm f/4L IS USM, nadam se da nisam pogresio... Svakako je 15-85 precesto masio fokus, to je i sam prodavac kod koga sam uzeo aparat posteno potvrdio nakon probe. Pozdrav za ljubu PCfoto, covek je kralja...
Zamenio sam i 35mm za Canon EF 70-200mm f4L IS USM, iskeno nisam trebao ni da ga kupujem, al to je danak neiskustvu koji nisam platio jer me zamena sem relane doplate nije nista kostala, ali kupi ci ga ponovo ako mi vremenom bude trebalo tako nesto specificno, hvala ljudima u FotoStore na razumevanju i predusretljivosti... Tako da sada imam sledece objektive i telo...

Canon 7D
Canon EF 24-105mm f4L IS USM
Canon EF 70-200mm f4L IS USM

Lep kompletic objektiva spreman za FF :p

@*******i: ja cu rizikovati da me sada svi nagrde, ali radis (blago receno)mnogo goru stvar nego sto je gizmo radio - Gizmo je barem razumeo za sta bi mu trebalo to sto kupuje, a ti ocigledno nisi odvojio pola sata da razumes sta znace ti "silni" brojevi kod objektiva i onda vec 2, 3 dana postavljas pitanja kakva ne bi postavljao da si se malo potrudio da razumes to sto te "zanima".

^
Potrudio sam se koliko mi je vreme dozvoljavalo, ako mozes reci mi gde gresim, ako sam pogresio u izboru objektiva ili u nacinu razmiljanj vezano za sve ovo... Unapred hvala na odgovoru. Priznajem da se nisam dovoljno potrudio ne zato sto nisam hteo ili zeleo, nego prosto nemam vremena zbog posla, a spremam se za put tako da to iziskuje dodatni napor kako bi ostavio biznis da funkcionise jednako dobro kao i kada sam ja tu. Svestan svega ovoga spreman da platim cenu eventualnih gresaka...
Postoji i problem nedovoljnog poznavanja pojmova i engleskog jezika, jer sve sto bih moga negde da procitam korisno je na engleskom, sem ovde na forumu i na forumu dizajn zona... Postoji i problem moje nestrpljivosti, ali to ne mogu da promeni, jednostavno sam takav :p Izbori cu se ja sa svim problemima na putu do ostvarenja nekih okvirno ciljeva po pitanju fotografije kao hobija, nismo svi ist :)

Vec sam napisao gore "mene za sada zanima da naucim osnovne stvari, najapre funkcije na samom apratu i terminologiju kako bih moga da razumem neko edukativno gradivo na temu fotografije, kako da napravim dobar kadar, kako da podesim aparat u skladu sa uslovima rada kako bih dobio najbolju fotku. Sledece na sta bih se fokusirao je dobra fotka bez ikakve obrad, kada tu budem dosao do nekog zavidnog nivo, nakon toga cu se malo pozabaviti obradom... Dalje od toga ne znam kako ce se odvijati moje interesovanje vezano za fotografiju..."

Poslednja izmena:
Canon 7D
Canon EF 24-105mm f4L IS USM
Canon EF 70-200mm f4L IS USM

Lep kompletic objektiva spreman za FF :p
To jeste lep komplet za FF, ali na 7D će ti sigurno zafaliti neki širi objektiv od 24mm, kada prvi put udariš guzom u zid :p

Sledece na sta bih se fokusirao je dobra fotka bez ikakve obrad, kada tu budem dosao do nekog zavidnog nivo, nakon toga cu se malo pozabaviti obradom...
Obrada je neizbežna, barem do neke granice.
Ostaje ti samo izbor da li hoćeš ti da radiš obradu (slikaš u RAW) ili ćeš da pustiš aparat da je odradi sam (slikaš u JPG).

Poslednja izmena:
Radi cu u oba formata, sacuvacu sve RAW fajlove, mozda nekada kada se budem bavio obradom pozelim da neka starije fotke malo doteram na drugaciji nacin. Ovo za objektiv sam i mislo da ce trebati jedan takav, imam u planu da kupim, ali ne jos uvek... Isto cu gledati da pazarim neki sto bolji u skladu sa finasiskim mogucnostima...

Kad si vec uradio to sto si uradio, daj jos 250e i uzmi 10-18, on je savrsena dopuna tome sto imas, a cena je sjajna...

^
Potrudio sam se koliko mi je vreme dozvoljavalo, ako mozes reci mi gde gresim, ako sam pogresio u izboru objektiva ili u nacinu razmiljanj vezano za sve ovo... Unapred hvala na odgovoru. Priznajem da se nisam dovoljno potrudio ne zato sto nisam hteo ili zeleo, nego prosto nemam vremena zbog posla, a spremam se za put tako da to iziskuje dodatni napor kako bi ostavio biznis da funkcionise jednako dobro kao i kada sam ja tu. Svestan svega ovoga spreman da platim cenu eventualnih gresaka...
Postoji i problem nedovoljnog poznavanja pojmova i engleskog jezika, jer sve sto bih moga negde da procitam korisno je na engleskom, sem ovde na forumu i na forumu dizajn zona... Postoji i problem moje nestrpljivosti, ali to ne mogu da promeni, jednostavno sam takav [emoji14] Izbori cu se ja sa svim problemima na putu do ostvarenja nekih okvirno ciljeva po pitanju fotografije kao hobija, nismo svi ist :)

Vec sam napisao gore "mene za sada zanima da naucim osnovne stvari, najapre funkcije na samom apratu i terminologiju kako bih moga da razumem neko edukativno gradivo na temu fotografije, kako da napravim dobar kadar, kako da podesim aparat u skladu sa uslovima rada kako bih dobio najbolju fotku. Sledece na sta bih se fokusirao je dobra fotka bez ikakve obrad, kada tu budem dosao do nekog zavidnog nivo, nakon toga cu se malo pozabaviti obradom... Dalje od toga ne znam kako ce se odvijati moje interesovanje vezano za fotografiju..."
Problem je sto za vreme koje si proveo pisajuci jedan post, mogao si naci sta je focal length i primenu. Npr. kucaj na google focal length explained i idi na images i sve ce ti se kazati. E sad imaj obzira da imas crop a ne FF sto znaci kao sto su neki vec vise puta rekli ti te brojeve (sto ti pise mm) mnozis sa 1.6 i onda pogledaj opet one slike pa ces razumeti.
Drugi bitan broj ti je blenda - trazis trougao iso, apreture(blenda) i eskpozicija(exposure). U sustini za svaku fotku ti treba svetlo, i tu imas objasnjeno kako se ti parametri odnose. Npr blenda zavrnuta na 5.6 ce propustiti duplo manje svetlosti nego odvrnuta na 4. Isto tako ako je zavrnes na 5.6 sa 4, a ISO ti je bio 100 mozes ga dignuti na 200 da bi dobio identicnu kolicinu svetla. Isto tako ekspozicija - npr 1/100 je vreme u sekundama koje zavesica izlozi senzor svetlosti (ne tacno tako zbog vecih brzina jer se izlaze deo po deo/sync speed, ali shvati tako). Ako je tipa ekspozicija 1/100 i smanjis je na 1/50 duplo manje svetlosti ce ti dolaziti na senzor. Ako ces hteti da dobijes istu osvetljenost kao na 1/100 onda ces morati odvrnuti blendu za 1 korak ili dici ISO. Dakle nauci trougao za pocetak - experimentisi u M modu na aparatu i vidi kako to sve utice na sliku.

Pardon, pisao sam sa moba pa mi je tesko bilo da pratim. Dakle samo zamisli da sam tu napisao 1/200.

Jedno pitanje za sve... Sta je bolje od ova dva i da li su bolji od EF-S 15-85mm F3.5-5.6 IS USM

Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
Canon EF 24-70mm f/4 L IS USM

Nakon slicne dileme (izmedju 15-85 i 24-105) ja sam kupio oba i drzao ih neko vreme kod sebe.
Za crop mi je 24-105 bio prilicno nezgodan, tj. nedovoljno sirok.
15-85 je sjajno staklo, i nikakve vece razlike u IQ nisam primecivao.
E sad, koliko mi je 24-105 bio nezgodno uzak, toliko je 15-85 praktican all-rounder zbog sirine koju ima.
Nakon 3-4 meseca, nisam imao dilemu i zadrzao sam 15-85 jer mi je 90% vremena bio na aparatu.

Sada, kad mi je tu 10-18, cesto njega ponesem uz jednu palacinku (24mm ili 40mm) umesto 15-85mm, sto je vrlo zanimljiva kombinacija za grad/ulicu ali mi je 15-85 i dalje najcesce na aparatu.

Mislim da je odgovor jednostavan - obzirom kojom brzinom kupuje opremu vrlo je verovatno da ce uskoro i preci na FF, a onda ce opet morati prodavati sve EF-S objektive, a onda bi kupovina istih bila bacanje para.
@*******i kupi si eventualno jos 1 prime ili ultra-wide i cepaj - imas i vise nego dovoljno objektiva da uzivas :)

heh, bas to... plan za prelazak na FF menja sve.
Mada, ukoliko prelazak nije izvestan i u skorije vreme, nema uvek smisla kupovati EF objektive umesto EF-S zarad neizvenog prelaska. Stvar procene&zelja.

Poslednja izmena:
@Mladen
Verujem da ce trebati, samo ne bih kupovao objektiv koji kasnije ne mogu da koristim na FF, tako da razmisljam o ovom bojektivu...

Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM

...ali taj sigurno necu kupovati u skorije vreme, barem ne dok dobro ne ovladam osnovama... A bio bi dobar ako nista drugo ono da zaokruzi celu pricu sa objektivima, i da pokrijem ziznu daljinu od 16 do 200mm sa fiksnom blendom 4 :D Nakon nekog vremna u bliskoj buducnosti kada zakljucim kroz bavljenje fotografijom da li ce me nesto specificno zainteresovati planiram da kupim jos jedan za tu namenu, i mislim da ce se tu zavrsiti moje ulaganje u opremu jer biram odmah u startu da to ako moze bude L serija, tako da od toga nema dalje :)

@KizaTheDeath
Hvala vam obadvoici na predlogu za objektiv, a tebi na objasnjenju sta znaci termin IQ vezano za fotgrafiju ;)

@n1tr0
Sve ovo sto si naveo imao sam prilike da probam sa G7x neznajuci ni sta je sta u stvari, ali sam se dosta igrao i zakljucio sta se desava kada se neki od parametara menjaju, i kako jedan na drugi uticu. Posle ovoga sto si napisao dosta mi je jasnije zasto je to sto sam opazao tako kako jeste. Dobio sam od drugara neko stivo na nasem jeziku Djulijano Belic Skola Fotografije, pa cu malo da ga prucim i prakticno primeni to sto budem citao ;) Hvala na pojasnjeju, i utrosnom vremenu :) Sta mislis o EF 16-35mm f/4 L IS USM, jel ok da popuni prazninu do 24-105mm, da li je to dovoljno sirok ugao ili nema smisal da ga kupujem pored 24-105. Znam da je dosta skup, to nemoj da uzimas u obzir, zanimam me smislenost kupovine pored 24-105 i kvalitet samog objektiva.

@jox
Ja sam se odlucio za 24-105mm f4L IS USM zato sto moze na FF kasnije, a 15-85 je iz nekog razloga kod mene umeo debelo da omasi fokus, ili da mi da 3-4 slike za redom sa manje vise promasenim fokusom, sto bas ume da iritira. Danas sam se malo igrao sa ovim 24-105mm f4L IS, slika ostra, a gotovo da ni jednom nije omasen fokus... Prelazak na FF je vise nego isvestan, ali ne zurim. Kupi cu stativ za nocne fotografije pa da vidimo kako to izgleda kada se prave fotke sa duzom ekspozicijom, i niskim iso vrednostima, treba i to iskusiti:)

A sad jos jedno pitanje :p

Da li EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM moze da zameni EF 24-105mm f4L IS USM + EF 70-200mm f4L IS USM ? Da li je bolja kombinacija ova dva, ili je bolje koristiti 28-300mm f/3.5-5.6L ? Ne pitam zato sto planiram da menjam ova dva, samo me interesuje sta je bolje resenje...

Pozdrav drugari, jos jednim hvala na sugestijama i savetima :wave:

Ovo je sve brzo otišlo u apstraktno.

Znam da će ljudi da kažu "treba mu da brzo fotka decu sa 7D, 6D nije idealan za to," ali sad vam je valjda jasno zašto smaram ljude (i Gizmoa :D) da uzmu full frame. Sa 6D i 28-135 mm objektivom, dakle za manje od 1200€ (gledam cene polovnog, izvinte što ne kupujem novo na kredit u Big Bangu) će dobiti bolje rezultate (bilo da je to DOF, manje šuma ili širi kadar) nego sa crop telom i bilo kojim ovde spomenutim objektivom. Jedino ako se ne planira skoriji prelazak na full frame, investicija u spomenute (f4, f5.6) objektive na crop telu nije pametan potez. Bolje imati 18-55, 35/2 i 85/1.8. Ne samo što je jeftinije, nego će i dati bolje rezultate na više nivoa.

Onda ce ff doci na red mnogo brze... Ja ovo sto si naveo nisam znao, znao sam da cu preci na ff, pa sam u skladu sa tim kupio objektive, ali ako ce rezultati sa ovim objektivima biti losiji od daleko jeftinijih objektiva zato sto su namenjeni ff aparatima, onda cu u sto skorije vreme preci na ff. Mada kada pogledam fotke koje sam dobio, ne mogu da kazem da su losije nego sa crop objektivom 15-80 koji je uz to jako cesto masio fokus...

Nekako imam utisak kao da postavljaš pitanje - da li da kupim porsche 991, ili ferrari 458, a juče si počeo da voziš i ne umeš da izvučeš sve mogućnosti ni iz kie rio.

Hoću da kažem - lepo je što možeš da kupiš to što si kupio, ali kupuješ objektive napamet. Ne znaš ni koji ti trebaju, ni zašto ti baš oni trebaju. Nećeš umeti iz njih da izvučeš ono za šta su pravljeni. L objektivi su premium, profesionalni, zovi ih kako god hoćeš. I ima razloga zašto je to tako.

Ma, bukvalno kao da kupiš neki od ona dva gore nabrojana automobila i onda ih držiš ispred zgrade i koristiš za odlazak na posao i vikendom negde u prirodu.

Hoću da kažem - lepo je što možeš da kupiš to što si kupio, ali kupuješ objektive napamet. Ne znaš ni koji ti trebaju, ni zašto ti baš oni trebaju. Nećeš umeti iz njih da izvučeš ono za šta su pravljeni. L objektivi su premium, profesionalni, zovi ih kako god hoćeš. I ima razloga zašto je to tako.

Ma, bukvalno kao da kupiš neki od ona dva gore nabrojana automobila i onda ih držiš ispred zgrade i koristiš za odlazak na posao i vikendom negde u prirodu.

Cekaj,sta ima sad veze da li covek kupuje objektive napamet ili ne? Zar nije najbolje da licno prodje kroz to i stekne praksu, ispece sa na svojoj kozi, licno se uveri i skonta sta mu treba,a sta ne, posebno ako ima mogucnosti da plati tu skolu (ne kazem da je nece vise na taj nacin platiti, ali tako je u mogucnosti).

Nije da ikog branim, ali na forumu je bilo dosta ljudi koji su pitali svasta, pa nikog nisu poslusali, ili su odustali skroz od kupovine, ; covek ovde je spucao 3k € za kratko vreme, znaci ne pita za dzabe i opravdano tezi napredku.

Sto se kraja tice, znam mnoge kojima i tata kupi neke od pomenutih kola, znaci cak se ni sami ne pomuce za ista. Pa sta sad; neko baca na drogu, neko na rave, neko za opremu za pecanje...merak nema cenu ;)

@*******i: dosta je bolja kombinacija ta dva objektiva nego samo 28-300mm

Poslednja izmena:
A pa ne, ni na koji način nisam hteo da ga dovedem u vezu sa onima koji dobijaju stvari bez da se pomuče za njih. Nije mi to bila poenta. Nego... sa tim automobilima može da se nastrada, ako ne umeš da ih koristiš. Sa ovim objektivima sigurno neće da nastrada, ali opet mislim da L objektive treba kupovati tek kad "prerasteš" one obične.

Dakle, uopšte nije poenta u parama.

Jel koristio neko ili ima raynox 250 za makro fotografiju, vredi li da se uzima..?

@roadracer
Razumeo sam sta zelis da kazes, i do nekle se slazem. Nije porse za svakoga, a ni ferari, ko nema u glavi dzebe mi sve, zato se gine a ne zbog toga sto je neko seo u porse a juce dobio dozvolu. Kupio sam 7D a ne 5D Mark III, upravo zato sto se do nekle slazem sa tvojom konstatacijom.
Cesto se pominje @Gizmo kao los primer, a on je za mene najveci kralj ovde upravo zbog toga sto to tako radi, ja podrzavam ljude koji na hrabar i po malo lucidan nacin ulaze u neku pricu koja ih zanima. Jedino smatram da nije pametno sto je opremu uzeo na kredit ako je to tacno. Ima neki cilj koji je daleko, ide ka njemu, i precicama, i pravim putem, po sistemu pozuri polako, malo se zaleti pa prikoci, ali vidim citajucu teme u ovom delu foruma da zna sta hoce, konstantno se necim bavi u skladu sa svojim interesovanjem. Kako sam stekao utisak prvo se hardverski dobro potkovao, a sada konstantno uci i stice praksu... Ko previse polako ide ka cilju negde na tom putu zaboravi zasto je uopste tamo posao. Meni se njegov pristup dopada i tako treba raditi u zivotu. Izgubi ce mozda neki euro kao danak neiskustvu, ali ne dopsuta da ga euforija i entuzijazam napuste. Takvim pristupom se uvek stize do cilja, koliko uspesno to zavisi od samog pojedinca koji ka njemu grabi, od njegove sposobnosti, pameti itd, a ne od toga da li je start bio u fici ili porseu ;)

Ja sam svoju pricu vezano za fotografiju poceo iz hobija, i licnog zadovoljstva, tako da tu nema racionalnog trosneja para, jer to nije ulaganje u posao. Da ne znam, ne znam, ali sam pitao i manje vise u kupovao u skladu sa odgovima koje sam ovde dobio. 24-105 je objektiv opste namene, i verovatno cu ga najcesce koristiti. 70-200 je malo spcificniji, mislim da cu na zimovnju da mu nadjem adekvatnu primenu u situacijama kada zelim nesto da uslikam, a ne mogu dovoljno blizu da pridjem sa 24-105, toliko za sada znam o tome cemu mogu da mi koriste ova dva objektiva koje ima. 16-35 mozda uzmem kasnije a mozda i ne uzmem ako zakljucim da mi ne treba. Mozda uzmem neki sa specificnom namenom, recimo makro 100mm, videh one musice i bubamare u temi Fotografije - 2015, bas su mi se dopale te fotke pa mozda pozelim jednog dana da napravim tako nesto... Ne vidim da ce u napreodvanju na polju fotografije da me sputa to sto koristim L premijum objektive, cak sam i naveo da mi je jedan od ciljeva lepa fotografija bez obrade, tako da u skladu sa tim smatram da mi je za tako nesto potrebno pre svega znanje i iskustva, pa onda i dobar hardver, ili mozda gresm ?

@Proday
Da da druze, to je upravo poenta, merak nema cenu ;) Kada novac trosim na ulaganje u posao, gledam da to bude maksimalno racionalno, a ebes zadovoljstvo ako na tome gledas da ucaris svaki dinar :p ja ne umem tako :D

Ovo diskusija ne vezana za temu fotgrafije vec za licne afinitete, i pogled na zivot, pocinje po malo da zamara hehe :D

Poslednja izmena:
Da se vratimo na priču o objektivima, koliko može da vredi Nikon 18-140 f3,5-5,6 G ako se prodaje u Srbiji, nov (400 fotografija (kao da je to bitno za objektiv))sa međunarodnom garancijom?

Vrh Dno