Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Vidis da kaze pri kraju jula ipak ce pre skole da izbace nisu oni ludi :D

ek ce da te raduje kad izadje ima da padnu jos malo cene :D

Ali GT640 ima 2 GB DDR3. Ipak je to Kepler!

TechPowerUp je testirao Zotac GT640 2 GB DDR3.

Za razliku od Ananada i njihovog zaključka koji nema veze sa mozgom, TechPowerUp je otvoreno sve objavio šta ne valja. Ocena je bednih 7.2.
Pricing of the GT 640 is awful. Currently the ZOTAC GT 640 is available online for $110, which gets you a HD 6790, that's 50% faster. If you want to spend less, go for the HD 6670, which offers similar performance but costs only $65. If you are only interested in media PC capabilities, then there are cheaper alternatives out there that offer similar features, also in single slot form factor, some of them even passively cooled.

Komentar dana sa foruma :d:
what a piece of shit!!!
:laugh: :d

Tako, 270, a to u potpunosti obesmisljava tu grafiku, jer ce imati samo 1,5GB memorije.

Misljenja sam da kasne bez potrebe i da jedna lasta ne cini prolece.
Meanstream segment je najpozenljniji gamerski segment tako da timing po meni apsolutno nije dobar.
Tri full ekstra kartice i onaj polu raspad od low segmenta ,bar da su izbacili na vreme GTX660 seriju nego cekaju limun.

Iformacija je sledeca,pred kraj meseca bi trebalo da se pojave karte,obzirom da smo sad tacno na polovini to bi znacilo za 5-10 dana.
Uzmite ovaj inffo u rezervi jer se situacija menja svaki "minut" razlog tome meni nije poznat.
Svakako je GTX660 serija trebala da se izbaci krajem juna,pocetak jula,to je bio pouzdan podatak jer su generalno kartice u produkciji ,fizicki postoje,sta se dalje desilo/desava
nisam siguran a nisam se ni interesovao..

Poslednja izmena:
Koji amateri, guraju 660 za kraj avgusta..nadajmo se da ce 660TLE (too late edition) barem izaci sa prikladnom cenom :trust:

Pa verovatno je razlog poprilican broj kartica starije generacije u retail kanalu. Inace, i taj kraj avgusta im je sasvim dovoljno da pogode back-to-school period, ukoliko od prvog dana ne bude problema sa dostupnoscu (a ne treba ih ocekivati).

Realno kako god okrenes timing nije dobar.
U odnosu na konkurenciju kasne mada postoji jedan interesantan detalj posmatran sa
strateske strane.
GTX680 je odradio svoje,GTX 670 je zatvorio kanal prodaje i 7970 a i 7870,znaci naceo je i mainstream klasu
upravo iz razloga cenovne pozicije kroz same performanse koje nudi.
Jedini procep je bila karta 7850 koja bi po nekoj logici trebala vise da se prodaje.
Izlaskom GTX660 i direktno atakuju na 7850/7870 tako da se tu neki krug zavrsava.

Ghz Edicija nije ni najmanje ugrozila polozaj GTX680 koja se i dalje prodaje odlicno .
Ostaje samo taj low segment..
U principu stanje mozda i nije toliko "lose" koliko nama na prvi pogled deluje,sve je to izkalkulisano..

Videcemo po kojoj ceni ce da plasiraju 660 kartu..

Pa vidi,bilo bi bolje da je tako obzirom kad su resili da izbace karte :-devil-:
Doduse ako se uzme u obzir da su od ove 6xx serije ponudili i nesto vece performanse po manjoj ceni u odnosu na konkurenciju (GTX670 best buy/zlatna koka)
onda nebi bilo lose da se to desi i sa GTX660,naravno samo razmisljam na glas ;)

Lepo bi bilo da GK106 zaista bude 75% od punokrvnog Keplera (po broju shadera i memorijskoj magistrali). Time bi zaista bili u prilici da izazovu Radeon HD78xx kartice.
Takav čip nema mnogo logike ni za nVidiju jer bi ozbiljno da ugrozio prodau high end Keplera i praktično obesmislio GK107 na desktopu jer bi imao tri puta veću teoretsku snagu.
Stoga sam i dalje ubeđen da će se GK106 smestiti na pola puta između GK104 i GK107 (768 šejdera).

Evo sada i malog razočarenja: http://news.softpedia.com/news/Nvid...Is-Only-3-Faster-than-GTS-550-Ti-281659.shtml

Nvidia’s new Kepler architecture has proven to be quite a success among gamers and this is owed to the fact that the GPU is very efficient, relatively cool and overclockable, next to the impressive performance it brings.

During the initial launch, many mid- and low-end cards based on the new architecture were announced, but not so many managed to reach users, as Nvidia is first waiting to clear the old Fermi-based stock.

Slowly but surely, the Kepler GPUs are replacing the Fermi architecture in the company’s lineup and now GeForce GTS 550 Ti’s replacement is reportedly close to launch.

This card that will replace the popular GTS 550 Ti is called GeForce GTS 650 and is powered by the GK107 Kepler GPU.

Compared with the GTS 640 we already know, Nvidia’s GTS 650 comes with the same number of 384 CUDA cores and 128-bit memory interface, but it will likely be clocked at 1 GHz or more.

The memory is GDDR 5 with a likely effective data rate of 4800 GHz instead of the DDR3 used on the GT 640.The maximum power consumption is rated at about 70 watts, which means that reference cards will not feature the extra power connector that GTS 550 Ti has.

Compared with the 192 pipelines that the GF116-based GTS 550 Ti has, Nvidia’s GTS 650 will only be about 3% faster while consuming considerably less energy than the 116 watts the GF116 is sucking.

There is not much info on the benchmark result, but the guys that managed to test the card confirm that the performance difference is almost nonexistent.

Ako se ovo ispostavi kao tačno, svakako da to nije dobra vest.

Kazite sta ocete, ali meni sve vise lici na precutni dil NV i ATI-a da se ne pokrece rat cena... NV ce drzat gornji segment povoljnijom cenom/per, ATI srednji, itd... jednostavno podele trziste i cute

http://translate.googleusercontent.....shtml&usg=ALkJrhjWssuZyya-066m3fweSgD1Oc010g

Specifications or the GK107 core used on the GT640 has 384 stream processors, 1GB/2GB of memory and 128Bit Memory Interface.

Performance, the performance is better than the GTX550 Ti GTS650 direct rival AMD's HD7700 series graphics card, of course with their own GTX550 of Ti at the same time, even GTX560 SE hit.

Prices, can only look at the foreign site revealed. The current estimate is priced at $ 120, or 766 yuan. It is believed that the domestic price will be around $ 799-899 or even higher. Price segment is basically the same as the opponents of the opponents and performance, or GTX550 Ti pressure will, after all, positioning overlap.

e6aeef7b2c7b0052.jpg

Evo sada i malog razočarenja: http://news.softpedia.com/news/Nvid...Is-Only-3-Faster-than-GTS-550-Ti-281659.shtml

Ako se ovo ispostavi kao tačno, svakako da to nije dobra vest.

Zbog cega tacno mislis da ovo nije dobra vest ?
Po meni je ovo dobra vest jer ce GK107 dobiti GDDR5 memoriju i plus vise frekvencije chipa.
Mozda si mislio zbog naziva karte? Karta se zove GTS tako da direktno spada u slabiju klasu od GTX-a. A gore je napravljena greska - treba GTX 550 Ti.
Jedino ostaje pitanje cene - ako bude previsoka onda moze da se kaze da ovo nije dobra vest.

Zbog cega tacno mislis da ovo nije dobra vest ?
Po meni je ovo dobra vest jer ce GK107 dobiti GDDR5 memoriju i plus vise frekvencije chipa.
Mozda si mislio zbog naziva karte? Karta se zove GTS tako da direktno spada u slabiju klasu od GTX-a. A gore je napravljena greska - treba GTX 550 Ti.
Jedino ostaje pitanje cene - ako bude previsoka onda moze da se kaze da ovo nije dobra vest.

Kako zbog čega sam mislio ? Pa zar nisi i sam video da je ta kartica SAMO 3 % brža od GTX 550 Ti ? To je premalo...jeste da troši samo 70 W u odnosu na 116 W koliko troši sadašnji GTX 550, ali brate 3 % da je malo malo je...zato mi ovo nekako nije baš logično, sve mislim da ova vest baš i nije najtačnija. Pa nije valjda Nvidia luda da doda samo 3 % ???

Kako zbog čega sam mislio ? Pa zar nisi i sam video da je ta kartica SAMO 3 % brža od GTX 550 Ti ? To je premalo...jeste da troši samo 70 W u odnosu na 116 W koliko troši sadašnji GTX 550, ali brate 3 % da je malo malo je...zato mi ovo nekako nije baš logično, sve mislim da ova vest baš i nije najtačnija. Pa nije valjda Nvidia luda da doda samo 3 % ???

Ili ces uzeti vece performanse ili ces uzeti manju potrosnju, ne mogu obe stvari ;) Zato je i 77xx serija kod AMDa takva kakva je, ocigledno je i nVidija odabrala manju potrosnju kao i glavni suparnik na trzistu.

Prvo mnogo verujes glasinama a drugo nisi sagledao situaciju iz pravog ugla.
Kartica em je brza od GTX550 (hipoteticki) em drasticno manje trosi i kao takva je idealan suparnik
segmentu u kom pripada ATI 7770 .
Jos ako cenu uglave kako treba eto adekvatnog udarca za konkurenciju.

Sto se tice perfomansi verujem da ce karta biti malo brza od tih 3% !

Kad objave mm^2 onda ćemo govoriti o nekakvom "udarcu za konkurenciju" ... jelte?

mm² se krajnjeg kupca ne tice.Bitna je cena i performanse bar u ovom segmentu.
Udarac ce biti samim tim sto ce izbaciti konkurentnski proizvod price/perf i samim tim
obezbediti bolju poziciju na trzistu.

Pa zna se die size za GK107, koji je tu negde sa Cape Verde (u par mm^2), a ocigledno ce biti i performanse (u 5-10%).

mm² se krajnjeg kupca ne tice.Bitna je cena i performanse bar u ovom segmentu.
Udarac ce biti samim tim sto ce izbaciti konkurentnski proizvod price/perf i samim tim
obezbediti bolju poziciju na trzistu.

Ne bih ja to nazivao udarcem vec obicnim javljanjem na prozivku , mada je i to javljanje sa 6 meseci kasnjenja... Iako je nVidiji poslo za rukom da naprave lepu arhitekturu, jos jednom su dokazali da su nesposobni kad je u pitanju prenosenje te arhitekture na silicijum. I nemoj odmah kriviti fabriku jer u toj istoj fabrici AMD nema tih problema i ne mora da ih vuce za rukav kako bi imao prioritet u cipovima.

Ne bih ja to nazivao udarcem vec obicnim javljanjem na prozivku , mada je i to javljanje sa 6 meseci kasnjenja... Iako je nVidiji poslo za rukom da naprave lepu arhitekturu, jos jednom su dokazali da su nesposobni kad je u pitanju prenosenje te arhitekture na silicijum. I nemoj odmah kriviti fabriku jer u toj istoj fabrici AMD nema tih problema i ne mora da ih vuce za rukav kako bi imao prioritet u cipovima.

Ne znam sta je rezurtiralo ovakav zakljucak i teznju da se napravi ovakav odgovor.
Jedino sto ja primecujem jeste da se vi crveni uvek przite na sitnice pa makar to bilo u nacinu izrazavanja :p

Objasni mi ovaj deo oko prenosenja arhitekture na silicijum,pogotovu onaj "nesposobni".
Zaista bi voleo da znam jer mi nista nije jasno o cemu se tu radi ;)

AMD ima itekako problema sa proizvodnim procesom aka skartovima a ti ili imas pogresnu informaciju ili si nedovoljno upucen.
Necemo da se lazemo ok?:angel:

Poslednja izmena:
Ne znam sta je rezurtiralo ovakav zakljucak i teznju da se napravi ovakav odgovor.
Jedino sto ja primecujem jeste da se vi crveni uvek przite na sitnice pa makar to bilo u nacinu izrazavanja :p

Objasni mi ovaj deo oko prenosenja arhitekture na silicijum,pogotovu onaj "nesposobni".
Zaista bi voleo da znam jer mi nista nije jasno o cemu se tu radi ;)

AMD ima itekako problema sa proizvodnim procesom aka skartovima a ti ili imas pogresnu informaciju ili si nedovoljno upucen.
Necemo da se lazemo ok?:angel:

Nije bilo nikakve provokacije ako si mislio da je ima ;) Samo mislim da se pojavljivanje na trzistu sa zakasnjenjem ne moze bas smatrati udarcem ;)
Jedino sto moze da nVidija donese je pad cena koji se vec javlja kod AMDa, sto je svakako sjajno za nas krajnju gomilu.
Ne bih bas rekao da se przim na sitnice, posto je kasnjenje sa izbacivanjem kartice iz odredjenog segmenta uvek uzimano kao argument protiv AMDa
pa rekoh aj i ja da malo vama bacim zisku ;)

A sto se tice prenosenja arhitekture na silicijum, zakljucak proizilazi iz toga da prilikom projektovanja cipa moraju da se uzmu ogranicavajuci faktori
samog proizvodnog procesa kao sto i sam znas. Nekako mi je skroz cudno da je nVidija imala problema i sa 40nm i sa 28nm. Dok je AMD nekako obavljao
daleko lakse prelazak na nizi proiz.proc. E sad ja iz tih cinjenica mogu da zakljucim da nVidija ima problem da shvati da ne moze da bude sve po njihovom
pa da se posle optuzi fabrika, a znamo da je bilo takvih izjava po netu (bile one istinite ili ne) ;) Ipak kao inzenjer moras da imas uvid sta i sa cim mozes
da napravis, a ne samo da kazes ja to hocu...

Po dostupnosti kartica na trzistu (barem koliko ja znam) AMD nema nekih problema, jer svako malo neko izbaci od partnera neki custom model. E sad
ako se varam, ok moja greska :)
Kao sto ti rece necemo da se lazemo :)

Poslednja izmena:
ako bude imala samo 384CC-a, malo veci klok i DDR5 moze da bude 3% sporija...od 7750 :d a GT640 je skuplja od 7750 koji brise patos sa njom. ako GTS650 pozicioniraju cenovno protiv 7770 tu tek nece imati sta da trazi sa tim specifikacijama.

Vrh Dno