Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Pitam se da li odluka da prvo predstave DDR3 verziju u retailu ima neke specificne uzroke ;)

Inace, ako se ne varam, HTPC problem je vezan za ovu Zotac karticu, ne za GK107 cip.

Poslednja izmena:
Anandova recenzija GT640 1 GB DDR3

Epski promašaj od kartice! Preskupa, nikakva za HTPC i neviđeno jadna u igrama.

Ako je ovaj komentar tvoje mišljenje onda ga nisi trebao staviti u kontekst Anadovog testa jer njegov zaključak se razlikuje od ovog što si napisao.

I would take a look at gaming performance and physical characteristics while Ganesh would be free to focus on the HTPC side of things. Unsurprisingly we have come to two very different conclusions.

GAMING:
From a gaming standpoint the GeForce GT 640 is unremarkable if not flat-out bad. NVIDIA’s GK107 GPU may have a lot of performance potential, but its first desktop iteration as the GeForce GT 640 DDR3 does not. The decision to equip it with DDR3 clearly bottlenecks the card just as it has done to previous generation entry-level cards. So this is by no means a new problem, but it’s a recurring problem that always has the same solution: buy GDDR5

HTPC:
While NVIDIA still has some room to grow and bugs to fix, at this point it’s certainly the best HTPC card we’ve tested yet.

Poslednja izmena:
Pogodio je makar za gaming :p

Epic fail called GT640

@Paradigma

Pročitaj ceo test pa onda sam zaključi. To što su oni zaključili nema veze sa mozgom. To je rad na nivou Auto Bilda i sl. navijačkih/sponzorisanih časopisa. VW/Audi je uvek najbolji u zaključku, iako je u testu očigledno da nije baš tako (a pogotovo na testovima izdržljivosti).

Kartica je preskupa. 100 $ je previše. Za 109 $ se prodaje Radeon HD 7750 koji je svetlosnu godinu ispred u igrama, a kao što vidimo i bolja je po pitanju idle potrošnje struje. Štaviše, kartica je toliko jadna za igre da sem u NVIDIA igrama (DiRT 3, Portal 2, BF3, Starcraft II), nije u stanju ni da pređe dosta jeftiniji Radeon HD 6670. Tesalacija je super jadna.

Dalje, HTPC. Ne znam da li si gledao grafikon buke, ali kartica drobi kao krupara! Prava stvar za HTPC :d. Dalje, u HQV 2.0 Benchmarku Zotac GT 640 je osvojio 178 bodova. Radeon HD 7750 – 193. I ne znam kako ti je ovo promaklo:
Unfortunately the display ports on Zotac’s GT 640 also expose its one flaw, and it’s a big one. On NVIDIA’s reference design the mini-HDMI port is centered at the middle of the card, similar to the DVI ports. However for reasons unknown to us, Zotac has moved the mini-HDMI port on their GT 640 down by about 2mm. This doesn’t sound like much, but by putting the mini-HDMI port so close to the edge of the card it introduces a crippling flaw: it doesn’t leave any room for a cable to attach to it.

Specifically, because the port is so low it’s right on the edge of the usable area of the bracket, as everything below the port will be covered by the I/O shielding of the computer case. Consequently if you attempt to plug in a mini-HDMI cable or adapter, the boot of the cable will run into the case’s I/O shielding before the cable is fully inserted, preventing the cable from getting a good connection and/or locking into place. The HDMI specification is actually rather strict about the size of the boot on mini-HDMI cables/adapters, and after having tested a few different adapters everything we’ve encountered is within spec, so this is poor planning on Zotac’s part. NVIDIA’s reference design and cards similar to it do not have this problem since if the port is properly centered it leaves plenty of space for the boot, which is why this is the first time we’ve run into this issue.
Fantastično od strane Zotaca - pustili su škart u prodaju :laugh:.

Ko je omašio, Anand ili Duke?
Kartica ima jednostavno previše kompromisa (DDR3) i omaški (back plate) da bi bila idealna za bilo šta osim za šišanje ovaca.

While NVIDIA still has some room to grow and bugs to fix, at this point it’s certainly the best HTPC card we’ve tested yet.
Best HTPC card u koja je najbučnija u svojoj klasi i u koju ne možeš da utakneš HDMI kabl zbog konstrukcione greške:trust::trust:

Koga briga za 640, ali realno?

As PHK mentions further, GeForce GTX 660 will have 2GB 192-bit memory. Card will be equipped with dual-DVI, DisplayPort and one HDMI output.
Card would be powered by 4-phase PWM design. What he also says is ‘single 6′.
This could probably refer to the quantity of SMX clusters — 6 SMX are equal to 1152 CUDA cores. And finally total dissipated power is reported at 100 Watts.

Single 6 se verovatno odnosi na jedan šestopinski konektor (što je i logično za taj TDP), a ne na broj SMX klastera. U drugom slučaju reč single ne bi imala nikakvog smisla.

Ne znam odakle si iskopao tu tabelu ali mogu ti reci da bas i nije tacna.. (Na ovom se zaustavljam,dalje nebih komentarisao)
No poenta je da nV nikad nije ni bilo briga za low GPU segment i da im tu uopste nije primarna zarada generalno vezano za ceo graficki odsek glavna zarada je na profi serijama .
Takodje sve zavisi i od proporcije, kolicina prodatih primeraka u odnosu na cenu finalnog proizvoda.
Oni i sa manjom kolicinom mogu da imaju extra profit recimo sa GK104 ;)
Obzirom da mogu da tvrdim da se karte prodaju jako dobro,mozda u nezapamcenim kolicinama obzirom na cenu i samu klasu ,generalno stanje je
sasvim ok tako da low segment nije bolna tacka.
Druga stvar,mislim da ce Keplera jos da iscepaju,ne znam kako ce to ici sa brojkama (oznakama) ali je strategija malo drugacija u odnosu na prethodne generacije..

Poslednja izmena:
Pa i ja sam skoro siguran da će još da ga iscepkaju, ako zaista GTX 660 bude imao 1152 šejdera umesto ranije brojke od 768, koja je cirkulisala neko vreme i možda još cirkuliše, onda će Nvidia definitivno odnetu apsolutnu pobedu u svim klasama nad AMD-om.

Još samo kad bi najzad cene počele da padaju, ali to nikako da se desi, katastrofa...

Ne znam odakle si iskopao tu tabelu ali mogu ti reci da bas i nije tacna.

Tabela je nesto starija (par kvartala i ne ukljucuje Kepler/NI), potice iz Mercury Research i odnosi se iskljucivo na desktop segment, kao sto potpis kaze.

No poenta je da nV nikad nije ni bilo briga za low GPU segment...

Reci mi da se salis ;)

Takodje sve zavisi i od proporcije, kolicina prodatih primeraka u odnosu na cenu finalnog proizvoda.
Oni i sa manjom kolicinom mogu da imaju extra profit recimo sa GK104 ;)

Mogu, ASP je veoma vazan podatak, i procene finansijskih strucnjaka jesu da ova ova prva kategorija donosi nesrazmerno manje novca (67% prodatih cipova, a samo ~40% prihoda). Sa druge strane, to jeste 40% (ako shvatas sta hocu da kazem ;)). Upravo to i jeste razlog zasto NV krenula da razvija Tegru, jer ce taj segment postepeno nestajati, odnosno pojesce ga grafika integrisana u CPU.

Obzirom da mogu da tvrdim da se karte prodaju jako dobro,mozda u nezapamcenim kolicinama obzirom na cenu i samu klasu ,generalno stanje je sasvim ok tako da low segment nije bolna tacka.

Znaci, po tebi bi NV mogla da funkcionise prodajuci samo mid/high end, i GK106, GK107 su nepotrebni? Javi to odmah JHH da reorganizuje posao, ocigledno se previse razbacuju resursima :D

Kako bre omašila, nVidia, Đi fors, Kepler, 2GB memorije... ne može da omaši.
A i očigledno je da su osim šljaštećih natpisa na kutiji, potencijalnim kupcima najbitnije madVR performanse. :vomit:

Tabela je nesto starija (par kvartala i ne ukljucuje Kepler/NI), potice iz Mercury Research i odnosi se iskljucivo na desktop segment, kao sto potpis kaze.

Mogu samo da ti kazem da i na tarabi pise..A nije :D

Reci mi da se salis ;)

Ne salim se apsolutno.Ako ne vidis patern onda nije do mene!

Mogu, ASP je veoma vazan podatak, i procene finansijskih strucnjaka jesu da ova ova prva kategorija donosi nesrazmerno manje novca (67% prodatih cipova, a samo ~40% prihoda). Sa druge strane, to jeste 40% (ako shvatas sta hocu da kazem ;)). Upravo to i jeste razlog zasto NV krenula da razvija Tegru, jer ce taj segment postepeno nestajati, odnosno pojesce ga grafika integrisana u CPU.

Otisao si predaleko.Zadrzimo se na sustini.
Cinjenica je da na manju kolicinu mogu da postignu istu zaradu obzirom na cenu proizvoda tj profit koji imaju na isti.
Druga stvar napomenuh ti da je situacija malo drugacija i da se popularnost podigla na malo visi nivo u toj visoj klasi nego sto je to
nekad bilo ranije "praksa" ..

Znaci, po tebi bi NV mogla da funkcionise prodajuci samo mid/high end, i GK106, GK107 su nepotrebni? Javi to odmah JHH da reorganizuje posao, ocigledno se previse razbacuju resursima :D

Mogla bi da funkcionise u globalu (ali nisu nepotrebni) i da lagano odrzava GeForce odsek jer joj glavni i najveci prihodi dolaze iz Tesla/Quadro serije!
Obzirom koliko ih dugo poznajem taj low segment im nikad nije ni bio "prioritet" tako da se nesto nisu ni trudili da bude tip top produkt ,izbace ga da bude "prisutan" na trzistu,da popune sve klase..
Kako god da ti ovo zvuci tako je..

A sto se tice ove kartice greska je napravljena u koracima i takva karta bi trebala da ima nizu cenu u odnosu na konkurenciju mada vendori sami mogu da diktiraju malo visu cenu ali opet mora da se zna neka granica,realnost.

By the way : "Realno, jos se ne zna da li je tweakovana verzija u pitanju, ili jednostavna evolucija procesa i binovani cipovi" - Zna se ,zna se,znalo se :d

Poslednja izmena:
Mogu samo da ti kazem da i na tarabi pise..A nije

Tabela nije tacna, ili su se stvari promenile od tada?

Cinjenica je da na manju kolicinu mogu da postignu istu zaradu obzirom na cenu proizvoda tj profit koji imaju na isti.

To sto se nesto prodaje za vise novca ne znaci automatski da je na njemu visa zarada, posebno gledano u procentima ;) Uzgred, taj profit koji pominjes jos nismo videli, sta vise... trenutni podaci kazu bas suprotno, pa moramo sacekati sledeci kvartalni izvestaj.

Mogla bi da funkcionise u globalu (ali nisu nepotrebni) i da lagano odrzava GeForce odsek jer joj glavni i najveci prihodi dolaze iz Tesla/Quadro serije!

Mogli bi da funkcionisu, ali mnogo manje uspesno. Uzgred, pitanje je kako racunaju razvoj cipova... da li je na teretu profi divizije ili ne. Slicnu stvar radi AMD sa APU-om, odnosno u preseku bilansa GPU divizije nema prihoda koji nastaju prodajom procesora koji sadrze GPU ciji su razvoj oni platili.

Obzirom koliko ih dugo poznajem taj low segment im nikad nije ni bio "prioritet" tako da se nesto nisu ni trudili da bude tip top produkt ,izbace ga da bude "prisutan" na trzistu,da popune sve klase..
Kako god da ti ovo zvuci tako je..

Secas li se njihovih pocetaka kada su se "tukli" sa 3DFX... i kada su im u stvari MX karte obezbedile primat i donele ogroman novac.

Ne šalim se, ozbiljan sam, takve konfiguraciju kupuju samo babe i dede u hipermarketima. Onaj ko barem malo prati ovu industriju, a ne trebaju mu neke jače performanse će uvek uzeti neki polovan mid-low segment iz prethodne generacije, nego kupiti trenutno dno ponude po istoj ili većoj ceni, a sa manjim performansama i tako je oduvek bilo...

A isto tako loš low end proizvod ne utiče nikako na nvidiu, jer ti što kupuju konfiguracije po sueprmarketima uz dva litra mleka i kilo hleba, po pravilu ni ne zna šta kupuje, a i sama slika nekog brenda ne formira na osnovu low segmenta, tako da opet oni koji su slabo informisani, prvo gledaju brend, a ostalo im nije bitno, tj. ostalo ni ne razumeju.

Poslednja izmena:
nije bas tako. karte iz to segmenta su kupovali i igraci sa manjim budzetom koji ne zele da kupuju polovno a takvih je koliko hoces. tipa, hoce covek da odigra poneku igru sa smanjenim detaljima ali nema da da vise od 250-300e za celu masinu. tada su karte tipa 5670 i 6670 predstavljale odlican izbor za onog ko nije imao da se protegne za vise. 7750 je naisao na mlak odziv a sa ovom GT640 je tek upropastena ta klasa kartica i covek treba da bude tezak ***** da je kupi za te pare. ali dobro, kada joj padne cena za 20-30$ bice ok kupovina. tako da daleko od toga da to niko ne kupuje.

Jedino sto moze da bude ok je da se pojavi verzija sa GDDR5 memorijom na ~5GHz za slicne pare.
Evo gledam ovaj test na Anandu i nije toliko strasno :D obzirom na to da karta ima bandwidth od 28,5 GB/s.
Jedino je u Crysis-u bas podbacila, a u nekim igrama me je cak i iznenadila (Metro), gde je dosta blizu 7750-ke (kad kazem dosta blizu mislim na 20-25% razlike). I dalje mislim da bi ova karta sa ~3x brzom memorijom mogla fino da se nosi sa 7750.
Ne mogu da razumem nVIdia-u u low end-u - da su izbacili kartu po ovoj ceni sa GDDR5 memorijom, mogla bi da bude solidno uspesna. Bukvalno ispada da ih ne interesuje ovaj segment...ili se fokusiraju iskljucivo na HTPC karakteristike.

Neki su odmah primetili da je karta bucna, a to sto je 20 stepeni hladnija nema veze...siguran sam da je dovoljno da se malo 'olabavi' profil za kuler i buka ce pasti na prihvatljivi nivo.

nije bas tako. karte iz to segmenta su kupovali i igraci sa manjim budzetom koji ne zele da kupuju polovno a takvih je koliko hoces. tipa, hoce covek da odigra poneku igru sa smanjenim detaljima ali nema da da vise od 250-300e za celu masinu. tada su karte tipa 5670 i 6670 predstavljale odlican izbor za onog ko nije imao da se protegne za vise.

Upravo tako.

...
Ne mogu da razumem nVIdia-u u low end-u - da su izbacili kartu po ovoj ceni sa GDDR5 memorijom, mogla bi da bude solidno uspesna. Bukvalno ispada da ih ne interesuje ovaj segment...ili se fokusiraju iskljucivo na HTPC karakteristike.
...
Očigledno nVidia ima na lageru još mnogo Fermi otpadaka koje treba da proda, pre neho što ponuditi krštenu četvrtinu Keplera sa ddr5.

Još jedna u nizu pouzdanih informacija. Valjda se do sad nakupilo dovoljno škarta da predstave "novi" model ;).

Prpa, a? :D

Tekst je u fazonu može da bidne al ne mora da znači, praktično bez jedne nove i interesantne informacije. Fudo već nekoliko dana nije imao povoda da pohvali nVidiju pa je smislio povod - promešaću nekoliko nagađanja koja su već plasirana i imamo "vest".

Poslednja izmena:
A prva rečenica je baš onako....interesantna. Ja pamtim da godinama unazad (osim u ovoj seriji 7xxx) AMD taj koji je nudio više za isti novac, tj. da je u "good value for money" kategoriji bio bolji, no dobro. Videćemo kakva će biti dugo očekivana srednja klasa od nvidije, koliko će frejmova nuditi za $ ;).

Slabo pamtis a i ne pravis dobra poredjenja.
Osim performansi postoje i neki drugi parametri koje cine kompletnost proizvoda.
Po meni AMD je bio pristupacan za sferu potrosackog drustva jedno vreme ali sa neke druge tacke gledista toliko je i vredeo.
A generalno GTX5xx serija je konkretno bila i brza i kvalitetnija i bolja u istom cenovnom rangu.
6970 u odnosu na GTX570 itd..Ima jos primera.U krajnjem slucaju nVidia je serijom 5xx bila itekako konkurenta!

Za ove mainstream GTX6xx karte ne smem da komentarisem,zabranio mi JEN :D

Ahaha lol vec ste poceli ni izasle jos nisu :D

Vrh Dno