Šta je novo?

Nvidia 3000 gde u Srbiji kupiti - cene, dostupnost

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima za 1000q 3070 u ct shopu

Pitanje je... Pošto neko mora da proizvodi čipove i za te kartice, što znači manja proizvodnja drugih čipova...

https://www.guru3d.com/news-story/n...aunch-nvidia-cmp-for-professional-mining.html valjda će sada gameri moći doći do kartica i to po normalnim cenama.
Ako je na softverskoj bazi detekcija, a gejmerske kartice koje izbace i dalje imaju dobre performanse u rudarenju, sta ih sprecava da pronadju workaround i nastave dalje da kupuju sta god se izbaci na trziste?
Pritom ce u svakom slucaju izbaciti manje gamerskih kartica ako krenu sa proizvodnjom "pro crypto mining" serije...
Mislim da je u nekom trenutku bila diskusija da ako se crypto boom nastavi, a trizste je "ocisceno" po pitanju grafickih i laptova, da postoji mogucnost da se okrenu i konzolama za rudarenje ako pronadju workaround...
Nazalost nema svetla na kraju tunela dok taj baloncic ne pukne.

^ kad će pući to je veliko pitanje. Ako Nvidia ovo ostvari imaće još veće profite nego sada pošto će snabdevati obe strane. Ako izbace i manje gamerskih kartica po meni će biti dovoljno na tržištu pošto gameri kupuju po jednu karticu dok rudari uzimaju sve što ima na stanju.

Ono sto sam hteo da kazem, proizvodice se jos manje gamerskih kartica, ako krenu da proizvode i seriju za rudare, tako da ce stanje na trzistu biti jos gore.
Upitno je da li cemo videti graficke iz gornjeg segmenta (i po kojoj cenI) dok se stvari ne normalizuju. Nije ni opcija izbaciti 3060(ti) ako ce biti dostupna po ceni 3080.

Sad sam razumeo vest u potpunosti...
Navodno nece uticati na dostupnost rtx modela ??? Kako sad to kada sve vreme svi tvrde da postoji problem u proizvodnji, pa gde ce da se proizovde cipovi za ove minig karte, koje je to proseravanje... Konstatno lazu, i konstatno plasirauju informacije kako im odgovara kako bi dosli do sto veceg profita. Ne bi me cudilo da i ovo bude jedna sarena laza ili proizvod bez ikakvog smisla, tek da mogu da kazu kako su uradili nesto da situacija ne bude ovako uzasna, a do tada 3060ti na 100kom sa ceno od 845e po komadu.

Mozda su to skart cipovi koji ne mogu da budu iskorisceni za prave gpu-eve. Ionako je mining memory bound. Mislim, malo je verovatno da je tako, ali boze moj.

^
Ne mozes nikako... To su ljudi koji vec dugo dirketno od uvoznika prodaju robu tako kao sto se nekada radilo po stanovima, po slicnim cenam kao u maloprodajam... Madjari su naterali nase uvoznike da i to rade, a sada naravno zakon ponude i potraznje maksimalno dolazi do izrazaja, pa se u skladu sa tim roba prodaje po bezobraznim cenama... Kod mnogih uvoznika se na stanju pojave 3080 karte po nekad ali po mnogo bezobraznim cenama, pa onda neko u paloprodaji te cene postavi na svoj portal i onda pljuvacina po maloprodaji.
Heh, madjari naterali nase uvoznike da i to rade. Da. Bas. Zato sto su madjari godinama bili povoljniji uvoznici su morali da prodaju preprodavcima za duplo vece profite. Seems legit. Jadni uvoznici, bas mi je zao za njih.

^
Pa nije ni meni zao, a nisam ni srecean, nego kazem zasto tako rade i zasto im nisu dovoljni zvanicni prodavci... To su ljudi koji se oglasavaju puten KP, tako da roba na taj nacin stize do sto sire grupe korisnika, samo trebalo im je vremna da shvate sa kakvim se problemom suocavaju i kako da mu pariraju na neki nacin. Sad vecina uvoznik ima 2~3 solo igraca na KP.

Ovo za cipove... Mora tu da bude mnogo skarta da bi se namirile 2 strane ove price, mining i gaming, + minig karte mora da budu dosta povoljnije jer kad im istekne rok upotreb ne mogu da se prodaju nekome da igra igrice sa tim kartama, zato mislim da od te price nama nista jer sigurno nece da prave cipove za tu namenu za manje pare kad mogu te iste cipove da proizvedu kao full proizvod, gaming GPU... Sve ukazuje na sarenu lazu tek da deluje kao da nesto rade po pitanju mining problema... Mining je tek sada problem koji izaziva nestasicu jer se na svim trzistima grabe za hardver, postao je trenutno isplativ svuda, i na zapadu, i na istoku gde je uvek bio isplativ.

Poslednja izmena:
Bilo je vec mining only kartica i ranije pa se nista nije bitno desilo. Te kartice mislim da nikome nisu zanimljive vec ce nvidii biti prilika da prodaju i skart.

Jel to znaci da OG 30XX ce tek da poskupi? :D

Zašto imam neki osećaj da će rudari sad kupovati po 2 kartice pošto je hash duplo manji :)

Ima koltara 6800 (non xt) za 112k u monitoru.

Pašće cene. Sad kad su ozbiljni igrači u BTC-u, vreme je da se izbace random likovi sa grafičkim kartama. Sjajna vest, sad jos samo neka 3050 za 200 EUR pa da mogu da igram u 1080p60 ko covek godinama.
Post automatically merged:

Pašće cene. Sad kad su ozbiljni igrači u BTC-u, vreme je da se izbace random likovi sa grafičkim kartama. Sjajna vest, sad jos samo neka 3050 za 200 EUR pa da mogu da igram u 1080p60 ko covek godinama.

Nisu oni to jos uozbiljili. Kad budu, citaces po forumu kuknjavu kako je majnerima stigao porez da plate i kako su odredjeni zaglavili zatvor zbog malverzacija. Do tada ce leteti na oblacima, kao cd pirati i svi slicni, neregulisani pre njih. To ce najveci majneri da skuvaju malima. 99% majnera misli, ma sigurni su, da to vreme nece nikada doci i ne razmisljaju o porezima i nametima koje treba da plate na zaradjeno. Naravno i kriminal je nasao svoj interes u svemu ovome, novu semu za pranje para. Sama nabavka grafickih je po krimi biznis modelu, normalan covek to ne moze da kupi nego treba kontakt sa mutnim likovima ko drogu da kupujes.

Sto manje upliva u te vode, to bolje. Manje glavobolje sutra kada vlasti odluce da se time pozabave ozbiljno.

3060 u EU, 499e startna cena... Masala....

Post automatically merged:

Errr... BTC se ne kopa grafikama odavno (samo ASIC), ETH se kopa grafikama. BTC trenutno opstaje samo zbog nenormalnog kapitala koji je upumpan, BTC je vec odavno dinosaurus u poredjenju sa ETH. Oba novcica imaju ASIC minere ali su ultra skupi i ograniceni (i nemaju resale value ako i kada pukne bubble, vise rizika), obicno ih pokupe isto ljudi bliski ljudima koji ih i prave. U proslom bubblu kompanija koja je pravila BTC ASIC-e je svaku napravljenu seriju pustala da kopa, odlagala isporuke i rotirala masine na farmi tako da su prodavali ASIC-e i uvek imali aktivnu farmu "za dz" koja bi vec bila palcena na backorderu.

Poenta je da ako nVidia pusti nove, refreshovane, 30XX kartice (Super, Ti, whatever) sa istom modifikacijom kao i ova 3060 onda ce trenutne 30XX bez modifikacija dobiti na ceni kod minera jer ce biti "crypto enabled" a novi SKU ce i dalje drzati cenu jer ce i dalje biti "nestasice" dok se ne popuni gaming trziste. Tek tada se moze ocekivati pravi pad cena i ujedno 40XX serija. ;)

Ma isti oprobani rasplet dogadjaja samo malo drugaciji scenari... Nista ne gube, sve imaju pod kontrolom kao i sada, 20xx serija 1e nije pojeftinila a rasprodali su sve 2 ~ 3 meseca nakon prezentacije 30xx, sta god da je za to razlog, Nvidia/AMD postizu svoj cilj, konstantno plasiraju informacije za zaludjivanje masa i rade poso. Mozemo mi do sudnjega dana ovde da razglabamo, 2080 nije pojeftinila ni cent, 3080 se nudi po ceni od 2000e, a cena na kojoj ce u nekom trenuntku da se stabilizuje mozda bude 1200e ako ne i vise.
Ako nesto moze da se zakljuci iz svega kartice se kupuju kada se pojave jer tada je cena najpovoljnija i ako nije ni blizu msrp, ali je tada najbolja pa ko ugrabi :p

Tako je. Ja sam 5850 uzeo kad je izašla za ~240 i prodao je par godine kasnije za 300, 1060 platio 240, prodao za 350 par godina kasnije, 5600xt kupio prošle za 340, prodao za 420...

Čim izadje...

@*******i to si u pravu, kupuju se odmah na izlasku. Ispadne po cenama da mogu strix da prodam za 1800€ polovnog koliko traže na kp a plaćen 1100€.

Pa prodaj, mene ceo desk (bez gpu-a) sa monitorom kosta toliko...

^ nije problem prodati, najviše me muči kad bih mogao naći drugu i opet po kojoj ceni? Po svemu sudeći cena GPU neće padati još dugo vremena zbog Bitcoin. U monitoru tuf košta 180k ako ga ima.

^
Ma nema, to je cena da odbije normalnog kupca jer ih cuvaju za konfiguracije, ili ako je neko bas blesav da je kupi za mining, inace ih cuvaju za konfiguracije kada uspeju da nabave tako po neki komad, uz konfiguraciju cena ja daleko niza, zavisno od konfiguracije, jer ne prolaze ni fore konfiguracija od 300e a grafika od 1500e :p

^ moguće, iskreno dati te pare nije baš normalno. Verujem da ih stavljaju što kažeš u gotove konfiguracije pa ako se baš neko zaleti da plati 182k onda neka prodaju.

I sad svi mi sa RTX karticama za gaming molimo boga da ne crknu jer ce da nam vrate iznos iz novembra koji je sad jedva 70% cene, ako nadjes.

^ moguće, iskreno dati te pare nije baš normalno. Verujem da ih stavljaju što kažeš u gotove konfiguracije pa ako se baš neko zaleti da plati 182k onda neka prodaju.
Znam da je tako, mada mislim da nemaju nista na stanju...
I sad svi mi sa RTX karticama za gaming molimo boga da ne crknu jer ce da nam vrate iznos iz novembra koji je sad jedva 70% cene, ako nadjes.
Ne mora da vracaju pare, samo je pitanje kad ce da stigne zamena tako da je to realno problem koji moze nekog da snadje :p

Ne moraju da vracaju pare ali ako menjaju kartu sasvim sigurno su na gubitku ako nista zaradu od prve prodaje jer je sada verovatno nabavna blizu prodajne iz novembra. Ocu da kazem em im lakse em im se vise isplati da te razduze finansijski nego da ti love zamensku kartu. Pa posle na oglase po polovnu 1080Ti. Zadnje vreme doslo. :D

Nisam neki ljubitelj Linusa ali ovaj put je rekao koju pametnu.

^
Genijalan potez, nema sta. Dodatno smanjiti kolicinu grafickih koje mogu da stignu tj "nadju se" u slobodnom prometu i kod obicnog korisnika (gejmera).
Onemoguciti prosecnog korisnika, koji ce ionako morati da izvali brdo love za graficku, da rudari i povrati deo novca a pritom uz custom seriju rudarskih kartica (koje nisu za gaming) smanjiti opticaj polovnih grafickih koje bi preplavile trziste kada kripto balon pukne...
Na kraju samim tim sve to rade da im ne ugrozi cene sledece generacije dogodine kako bi mogli da nastave da cenama deru kozu sa ledja kupcima...

I to sve uz slogan "brinemo za gejmere...". Itekako su dobro isplanirali sve...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno