Šta je novo?

Nvidia 3000 gde u Srbiji kupiti - cene, dostupnost

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Eh, samo kad se prisetim beše septembra, kako su svi skakali od sreće na najavu cene i performansi za 3080 i počeli da štede za apgrejd...
Realno nVidiji se može, samo se plašim da ne prođu kao Intel protiv Rajzena

nVidia se osigurala kupovinom ARM-a, tako da teško da mogu da prođu kao Intel koji je definitivno na nizbrdici, pitaj Boga gde će da se zaustave.
Ne znam zašto se nigde ne pominje da i AMD nije u ovoj situaciji ispao cvećka, i oni deru kožu sa leđa, dočekali svojih 5 minuta.
Ovaj duopol nikako neće dobro doneti gejmerima, biće dranje na duže staze.

Posle ovakvih poteza najradije bih da bankrotiraju, ali su se obezbedili da nema sanse da zaostanu kao Intel.
Ali je prosto neverovatno koliko je ocigledno obmanjivanje javnosti i lazan marketing koji im prolazi bez posledica.

AMD i pored cele ove situacije nije mogao maksimalno da iskoristi i profitira od Intela/nVidije, sebe su zakopali u ugovorima sa Xboxom i Sonijem kao i prioritetom za serverska resenja (doduse tu je veca lova), tako da su procesori za desktop i GPU zadnja rupa na sviralu a tu su mogli dodatno da dobiju na imidzu i novoj bazi korisnika. Posle svega ne bi me cudilo da su imali prijateljski dogovor sa nV i da serviraju planski manje cipova kako bi prodaja takodje isla po vecoj marzi.
Pritom i Ryzen 5000 serija im kuburi sa problemima (whea errors i x570/b550 problemi koji kako sve vise izgleda nisu do biosa) koji uzimaju maha i za sada ne adresiraju javnim obracenjem vec se gura ispod tepiha (rma dok prolazi prolazi).

Intel se pokopao za neredne 2-3-5 godine dok ekipa koju su skoro okupili ne izbaci dominantniju arhitekturu, za sada igraju catch-up za AMD-om, ostaje da se vidi kakva ce im biti resenja za diskretnu grafiku.

Poslednja izmena:
Pazite, stvarno postoji šansa da ove karte sa kojima se može da se rudari dodju barem po MSRP cenama. Pa i ovde ljudi koji su kupovali preko *******og su se bacili u mining a kao gameri.

Posebno ovi slabiji, popularnoj modeli. Bukvalno jedino što me zanima.

^
Genijalan potez, nema sta. Dodatno smanjiti kolicinu grafickih koje mogu da stignu tj "nadju se" u slobodnom prometu i kod obicnog korisnika (gejmera).
Onemoguciti prosecnog korisnika, koji ce ionako morati da izvali brdo love za graficku, da rudari i povrati deo novca a pritom uz custom seriju rudarskih kartica (koje nisu za gaming) smanjiti opticaj polovnih grafickih koje bi preplavile trziste kada kripto balon pukne...
Na kraju samim tim sve to rade da im ne ugrozi cene sledece generacije dogodine kako bi mogli da nastave da cenama deru kozu sa ledja kupcima...

I to sve uz slogan "brinemo za gejmere...". Itekako su dobro isplanirali sve...
Pa nije nvidia tolika kompanija a da ne znaju matematiku. Naravno da je sve ovo u cilju njihovog profita ALI po meni gameri ce malo profitirati ovime, pod uslovom da mining only kartice budu zaista skart chipovi (sto je vrlo izvesno, pretvoris skart u proizvod, to je prilicno veliki win samo po sebi).

Jedini problem sa ovim nerfom hash ratea jeste sto nije dovoljno da se mineri obeshrabre, bar ne u sred ovog bubbla. Pa ako je liku bilo isplativo da kupi laptopove i da na njima minuje isplatice se i 3060Ti sa 30 MH/s, po trenutnim cenama struje i njenoj potrosnji ona zaradjuje ~1300$ godisnje. RX580 sa 8gb i dalje srecno i profitabilno kopaju sa svojih 30 MHS.

Pazite, stvarno postoji šansa da ove karte sa kojima se može da se rudari dodju barem po MSRP cenama. Pa i ovde ljudi koji su kupovali preko *******og su se bacili u mining a kao gameri.

Posebno ovi slabiji, popularnoj modeli. Bukvalno jedino što me zanima.
MSRP zaboravi, realno. To su puste zelje. Sigurno ne bez cimanja.

Iskreno...

Toliko sam igara propustio od 1995. pa na ovamo, da mogu da se igram i na tosteru i da mi ne dosadi. Sve sto od AAA high fidelity igara propuštam već godinama i još godinama u budućnoti, ću da se naigram za 10 godina i to ću besplatno ili za $1 dolar da ih pokupujem i igram na polovnim 4XXX koje ću da platim $100.

A nVidia i rudari mogu zajedno da se slikaju. Over and out.

Super, a sta ako mi je toster na izdisaju a vec sam se uglibio kupovinom komponenti?
Da sve to stavim na dobos ili spustim gace za trenutni trzisni reket sa cenama? :) A verujem da nisam u manjini kome prakticno samo gpu treba da finalizira novu masinu...

Lako je tebi da mlatis praznu slamu jer vec imas konfiguraciju kojoj mozda samo gpu trebas da zamenis i vozis jos dve-tri godine.

Ja se iskreno nadam da ću moći da nađem 3060 do nekih 500 evra, ili kod nas ili na kupujem prodajem. MSRP koji je nvidia postavila je nerealno da se očekuje pošto čisto sumnjam da proizvođači i imaju nešto u ponudi po toj ceni.

Nema vise sta da se nadas ili cekas, samo kada se ispuva balon-masina za usisavanje para, odnosno btc, e ondak da se nesto gleda, do tada te boli uvo ako vec do sada nisi uzeo neku kartu... ili dresi kesu i ne zali 🎸;)...

Koju kartu da sam uzeo do sada? 3080 ili 3070? To mi realno ne treba, pogotovo ne za 1000+ evra. RTX 3060 je ono što zadovoljava moje potrebe i izlazi tek sledeće nedelje.

Pitanje je samo hocemo li moci doci do tih kartica sledece nedelje kada se one pojave.
I 500 do 600e dati samo da sastavi neka kof kako treba 😳 😳 🙄 🙄 :unsure: :unsure:

Ja se iskreno nadam da ću moći da nađem 3060 do nekih 500 evra, ili kod nas ili na kupujem prodajem. MSRP koji je nvidia postavila je nerealno da se očekuje pošto čisto sumnjam da proizvođači i imaju nešto u ponudi po toj ceni.
Tolika je cena sada u EU, ali to mu dodje na isto kao sa Turingom po cenama..
Ona je po performansama tu negde sa 2070s? Koja je svrha onda, za 500-600e trebalo je da 3070 bude u opticaju... 3060 je trebala da bude oko 300-350e

Za 500e bolje da lovim PS5 na leto ako se ne povecaju zalihe Radeona, ionako mi je tamo poveci backlog ostao od PS4rke... Ima sigurno i drugih clanova koji o tome razmisljaju, a cene za PS4 diskove (kod kojih funkcionise backwards comp.) su smesne

Tolika je cena sada u EU, ali to mu dodje na isto kao sa Turingom po cenama..
Ona je po performansama tu negde sa 2070s? Koja je svrha onda, za 500-600e trebalo je da 3070 bude u opticaju... 3060 je trebala da bude oko 300-350e
Slažem se, jeste loša cena, ali eto spreman sam da dam i tih 30-40% više od realne cene samo da završim sastavljanje konfiguracije. Samo je pitanje da li će i toliko više biti dovoljno.

Ako i to propadne onda kapiram da je jedino realno da uzmem neku polovnu RX570/470 4GB za 80-90 evra i završim priču dok ne budu realne cene, što će ko zna kad da se desi.

Prva tura RTX 3060 se mogla naručiti u našim radnjama za 80.000rsd, čisto da imaš orijentaciju.

Kako prolazi vreme, sve vise vredi potez *******og da obezbedi karte za forumase, bar tih 15ak komada.
Nisu ni to bile cene kojima se svi nadamo (jer to je koliko vidimo nemoguce), ali od tada su cene dodatno otisle navise, a podjednako je tesko naci kartu, ako ne i teze..

Prakticno je to bio neki poslednji voz dok se nesto ne preomeni..

Kako prolazi vreme, sve vise vredi potez *******og da obezbedi karte za forumase, bar tih 15ak komada.
Nisu ni to bile cene kojima se svi nadamo (jer to je koliko vidimo nemoguce), ali od tada su cene dodatno otisle navise, a podjednako je tesko naci kartu, ako ne i teze..

Prakticno je to bio neki poslednji voz dok se nesto ne preomeni..
Tri meseca pre te akcije stalno sam ponavljao da ce cene sigurno da rastu, jedino sto se desilo jos preko toga sto sam govorio je da karti nema nikako, a to da ce cene da idu gore najvljivali su proizvodjaci dok je Nvidia slala signale da ce se situacija popraviti od Januara, znaci to ja zvanicna informacija, ali ovde ako neko kaze nesto sto ne odgovara vecin odma traze dokaze, a ja bas nesto nisam raspolozen da delim po forum prepiske i da snimam razgovore sa ljudima koji su kompetetni po ovim pitanjima... Ovo da nema robe odluka je Nvidia-e, zasto ? Mislim da to niko ne zna sem Nvdia-e, a proizvodjaci pokusavaju da prodaju robu a da se ipak ne nadje u maloprodajama, to je evidentno.
Moguce da je cilj Nvidia-e da se proizvedu ove minig karte pa da onda popuni trziste kartama za gamere, mada nesto ne verujem u taj razuman potez, vise verujem u komercijalno isplativ i da je sve ovo sto rade kordinirano i da im odgovara da po duplo vecim cenama prodaju robu, sve se proizvede prodaje u svakom slucaju, nece im ostati, a zarada u odnosu na planiranu +100%, bukvalno za godinu dana profit na grafickim kartama koji bi inace napravili u 3~5god jer pored ove igre znatno je povecana potraznja gaming proizvoda.
Sta se desava iza kulisa mozemo samo da nagadjamo, jedino sto znam da sve informacije koje su plasirane od Nvidia/AMD dueta ili su netacne, ili perenapunpane, sta god, sluze samo da se korisnici zaludjuju, ovi sto se nadaju nadali su se i pre 3 meseca, i dalje se nadaju i gutaju sta im se servira, a ko je uspeo da se probudi iz te indukovane kome kupio je karte dok su cene koliko toliko bile razume i sada se igra :p Ta evga je bila poslednji uvoz po visokim ali cenam koje mogu da se progutaju, i to sam pisao, sada ovo vise niti moze da se proguta/plati svari, ostala je samo kuknjava i nada :ROFLMAO:
Ovo je ozbiljna akomulacija kapitala, na kraju ce kao sto sam vec napisao Nvidia kupiti intel :ROFLMAO:

Da mi je trebala 3070 ili 3080 uzeo bih tad po toj ceni, sirotinja ko ja sad jedino da čeka 3060 ako se pojavi par komada po "razumnim" cenama ¯\(ツ)
Ako ne, ko mi je kriv kad nisam imao tada dovoljno para :ROFLMAO:

Haha počele da se pojavljuju na KP, 100 000 din za rtx 3060 sa domaćom garancijom naravno. Iskreno ne znam zašto sam uopšte očekivao da ljudi ovde neće da ispadnu pilićari.

Slažem se, jeste loša cena, ali eto spreman sam da dam i tih 30-40% više od realne cene samo da završim sastavljanje konfiguracije. Samo je pitanje da li će i toliko više biti dovoljno.

Ako i to propadne onda kapiram da je jedino realno da uzmem neku polovnu RX570/470 4GB za 80-90 evra i završim priču dok ne budu realne cene, što će ko zna kad da se desi.
Uzmi odmah, ne cekaj. Ja sam se mesecima patio a sve sto je trebalo da uradim je da dam 60 evra i imam funk. graficku. Meni radi posao i u 4K jer ne jurim aktuelne igre nego igram ono sto mi se dojmi u tom momentu a dosta tih igara su starije ili nezahtevne. Realno bi mi 1080ti zavrsila 95% potreba i u isto toliko bila overkill, kajem se sto nisam kupio od *******og kada je prodavao za 280 evra.

Sa RX470/570 i ako izgubis na preprodaji to je 20 evra.

Inace graficku ne cekam vise nego PS5 za 500 evra, ako Sony ne krene kao nV. nV samo zelim da propadne, to je sve.

1080Ti modeli sa 2 venta idu po 600e. :d
Ova zemlja postaje next level meme kako vreme odmice.

Nove cene na kp su 900e 3060 klot, 400e 1660, 600e 2060 6gb, 1000e 3060ti, 1100-1200e 3070. Dalje nisam gledao

Ove "stare" 30xx bez nerfa ima da drze cenu opasno kad izadje nova tura sa nerfom across the board. Prodacu 3070 i uzecu 3080 sa nerfom i ostace mi za skijanje. :D

Nove cene na kp su 900e 3060 klot, 400e 1660, 600e 2060 6gb, 1000e 3060ti, 1100-1200e 3070. Dalje nisam gledao
I to su preprodavci, tj ljudi koji su nedavno kupili pa skontali da mogu da uvale za mnogo veće pare.
Ovi koji prva ruka donose iz HU ne primaju uopšte narudžbe za grafike.
Na Iponu u cenovniku između 1050ti i 3090 nema ništa.

Dakle, ukratko,

Svi su utiska da cene neće pasti skoro, i da nešto kao 3060 vredi u ovoj situaciji platiti 500-600€?

3060 je dovoljan za 60Hz u 3440x1440?

Gde ima za te pare, pošto ja smao vidim po 100.000 3060 (~900e)?

Ako mi daš gde ima za te pare uzimam je odmah.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno